ŁKS u siebie jeszcze nie przegrał i to daje im duży plus, My nie gramy na wyjazdach rewelacyjnie tylko bardzo słabo bilansu bramek lepiej nie mówić...
Ale jesteśmy na fali i to jest naszym atutem... ;) stawiam 1:2
-
-
ŁKS - CRACOVIA 2 : 1
"Wygrana okupiona została dwoma urazami - Dariusza Kłusa, który jednak wytrwał do końca meczu, i Marcina Bojarskiego, który zszedł z boiska ze skręconą kostką. Nadal nie trenują przeziębiony Paweł Wojciechowski i kontuzjowany Michał Karwan (leczy zapalenie ścięgna Achillesa).
- Grałem z krwiakiem na udzie, w meczu z Bełchatowem zostałem kopnięty w to samo miejsce. Krwiak jest rozległy, chciałbym bardzo zagrać w Łodzi, ale nie wiem, czy lekarz dopuści mnie do gry - mówi Dariusz Kłus, który przeszedł do Cracovii właśnie z ŁKS. - Grałem w Łodzi 3 lata, rozstałem się z klubem w kulturalny sposób. Mam w tym zespole kilku dobrych kolegów, m.in. Arka Mysonę, ale on też nie gra, bo leczy kontuzję."
Ja dałbym Kłusowi odpocząć. Nie możemy sobie pozwolić na mecz z Groclinem bez defensywnego pomocnika. Myślę ,że Stefan2 wystawi Wojciechowskiego z Wiśnią.
Ale Wojciechowski podobno nie trenuje z powodu przeziębienia. Baliga? Kostrubała?
Czy ktos juz wie czy bedzie leciał jutrzejszy mecz w tv ?
nie bedzie
czyli tylko radio i strona ... szkoda ze ramy w tym samym czasie co gts bo znowu relacji z naszego meczu bedzie 1 minuta a gtsu 30 ...
"Pasy" jadą do Łodzi po trzy punkty. ŁKS Łódź - Cracovia, środa, godz. 18.
Jeszcze tydzień temu trener Cracovii Stefan Majewski mówił, że najważniejsze dla jego zespołu są mecze w półfinale Pucharu Polski z Groclinem. Ale po sukcesie nad GKS Bełchatów apetyty wyraźnie wzrosły.
- Jesteśmy na fali i jedziemy po trzy punkty - nie ma najmniejszych wątpliwości Dariusz Pawlusiński. Według pomocnika "Pasów" (pięć bramek na koncie) drużyna jest już przyzwyczajona do meczów co trzy dni, choć z tego powodu nie ma nawet kiedy potrenować.
Najprawdopodobniej w Łodzi zabraknie Marcina Bojarskiego i Dariusza Kłusa. Pierwszy z nich ma skręcony staw skokowy i wczoraj podczas ostatniego treningu przyglądał się kolegom z boku. Kłus ćwiczył, ale niezbyt intensywnie, bo wciąż mu dokucza krwiak na mięśniu czworogłowym.
- Jeśli będzie chociaż dwa procent niepewności co do ich zdrowia, nie zagrają - informuje trener Cracovii. Decyzja zapadnie przed spotkaniem i dlatego obaj piłkarze wsiedli do autokaru z kolegami.
Trener Majewski nie zamierza oszczędzać zawodników.
- Każde odstawienie od składu rodzi niepewność. Zdrowy i wytrenowany piłkarz nie ma problemu ze zregenerowaniem sił w ciągu 48 godzin po meczu - wyjaśnia trener.
Ale to jednocześnie oznacza, że siedzący dotychczas na ławce piłkarze nie mają większych szans na grę.
- Jeśli drużynie dobrze idzie, trudno im wskoczyć do składu. Musieliby pokazać dwa razy więcej niż pozostali - argumentuje Majewski.
Jak to się stało, że ŁKS po odejściu Kłusa, Roberta Kolendowicza i Rafała Niżnika gra jeszcze lepiej niż poprzednio?
- Zawsze powtarzałem, że drużyna to kolektyw, a nie indywidualności. ŁKS nieprzypadkowo jest tak wysoko [piąte miejsce, 33 punkty - red.] w tabeli ekstraklasy - odpowiedział Majewski.
Trener Majewski zwraca uwagę na jeszcze jedną ciekawą rzecz: ŁKS (obok Zagłębia Lubin i Groclinu Grodzisk Wlkp.) jeszcze nie przegrał na własnym boisku. Łodzianie sześciokrotnie remisowali i cztery razy wygrali.
- Może nie grają efektownie, ale efektywnie - ocenił krakowski szkoleniowiec. I szybko przypomniał, jakiego psikusa ŁKS sprawił Zagłębiu, remisując z nim na jego terenie (1:1).
ŁKS - seria bez wygranej
Łodzianie chcą przerwać serię spotkań bez wygranej. Ostatni raz zwyciężyli 10 marca w Łęcznej. Marek Chojnacki, trener ŁKS, przestrzega przed lekceważeniem rywala.
- Niektórzy uważają, że czeka nas łatwiejsze zadanie od meczu z Zagłębiem, ale tak nie będzie - zapowiada.
Jego podopieczni przystąpią do meczu w osłabionym składzie, bo za kartki pauzuje Zdzisław Leszczyński. Jego miejsce w jedenastce zajmie zapewne Tomasz Kłos, który jednak przez ostatni tydzień nie trenował z powodu urazu. Gdyby nie mógł wybiec na boisko, na pozycji stopera wystąpi Tarik Cerić. Adam Marciniak nie zagra z powodów rodzinnych.
ŁKS ma zagrać ofensywnie, dlatego na boisku pojawi się Sebastian Kęska, który prawie przez miesiąc leczył kontuzję. Będzie on wspomagał w ataku Ensara Arifovicia. Trener Chojnacki oglądał dwa ostatnie mecze Cracovii.
- Mam pomysł na zwycięstwo - twierdzi.
Według niego najgroźniejszą bronią krakowian jest kontratak z wykorzystaniem szybkich skrzydłowych.
Jesienią w Krakowie był remis 1:1. Dla gospodarzy gola w ostatniej minucie regulaminowego czasy zdobył Jacek Wiśniewski, a do remisu - już w doliczonym czasie - doprowadził Tomasz Hajto.
Przypuszczalne składy
ŁKS: Wyparło - Przybyszewski, Hajto, Cerić, Marciniak - Magiera, Wilk, Kiżys, Madej, Opsenica - Arifović.
Cracovia: Cabaj - Wacek, Skrzyński, Radwański - Wiśniewski, Nowak - Szwajdych, Giza, Pawlusiński - Moskała, Bania.
Źródło: gazeta.pl
Mają 200 lat, ale jak grają
ŁKS został założony 99 lat temu, zaś jego środowy rywal - Cracovia - jest o dwa lata starszy. Oba kluby należą do najstarszych w Polsce. ŁKS został założony w 1908 roku, a Cracovia jest o dwa lata starsza. Łodzianie dwa razy cieszyli się ze zdobycia mistrzostwa kraju, a krakowianie - pięciokrotnie. W tym sezonie obaj rywale spisują się bardzo dobrze - ełkaesiacy z 33. punktami zajmują piąte miejsce w tabeli ekstraklasy, a Cracovia jest siódma (31 pkt.). Łączy ich jeszcze to, że w ostatniej serii spotkań odebrali punkty faworytom do złota.
Gospodarze chcą przerwać serie spotkań bez wygranej. Ostatni raz zwyciężyli 10 marca w Łęcznej. Marek Chojnacki, trener ŁKS, przestrzega przed lekceważeniem rywala.
- Niektórzy uważają, że czeka nas łatwiejsze zadanie od meczu z Zagłębiem, ale tak nie będzie - zapowiada.
Jego podopieczni przystąpią do meczu w osłabionym składzie, bo za kartki pauzuje Zdzisław Leszczyński. Jego miejsce w jedenastce zajmie zapewne Tomasz Kłos, który jednak przez ostatni tydzień nie trenował z powodu urazu. Gdyby nie mógł wybiec na boisko, na pozycji stopera wystąpi Tarik Cerić.
To nie koniec kłopotów łódzkiego szkoleniowca, bo umarł ojciec Adama Marciniaka, dlatego jego gra przeciw Cracovii jest wykluczona.
ŁKS ma zagrać ofensywnie, dlatego na boisku pojawi się Sebastian Kęska, który prawie przez miesiąc leczył kontuzję. Będzie on wspomagał w ataku Ensara Arifovicia. Trener Chojnacki oglądał dwa ostatnie mecze Cracovii.
- Mam pomysł na zwycięstwo - twierdzi. Według niego najgroźniejszą bronią krakowian jest kontratak, z wykorzystaniem szybkich skrzydłowych.
Trenerem Cracovii jest Stefan Majewski. Pod jego wodza krakowianie przegrali zaledwie trzy spośród dwunastu spotkań ligowych. Trener Majewski nie zabierze do Łodzi najsilniejszego składu. Kontuzjowany jest Marcin Bojarski, który w meczu z GKS Bełchatów skręcił kostkę.
W zespole gości jest dwóch zawodników, którzy mają za sobą grę w ŁKS. Są to Paweł Szwajdych i Dariusz Kłus. O ile Szwajdych nie był pierwszoplanową postacią, to Kłus w rundzie jesiennej był jednym z najważniejszych piłkarzy drużyny z al. Unii. Ale jego występ także nie jest pewny.
- Podczas meczu z Bełchatowem zostałem kopnięty w udo, dlatego o moim występie zdecyduje tuż przed meczem lekarz - powiedział "Gazecie" Kłus. Obaj na pewno mogą liczyć na dobre przyjęcie przez łódzkich kibiców.
Jesienią w Krakowie był remis 1:1. Dla gospodarzy gola w ostatniej minucie regulaminowego czasu zdobył Jacek Wiśniewski, a do remisu - już w doliczonym czasie - doprowadził Tomasz Hajto.
Podobnie jak podczas niedawnego meczu z Odrą Wodzisław kibice ŁKS będą mogli oglądać spotkanie wyłącznie z trybuny głównej, bo nadal zamknięta jest tzw. Galera. Szkoda, bo zwykle kibice obu zespołów stwarzali świetne widowisko.
Źródło: gazeta.pl - Jerzy Walczyk
Do Łodzi wyjechała dokładnie taka sama kadra piłkarzy jaka była wyznaczona do meczu z Bełchatowem. Znalazło się w niej tylko 17 zawodników.
Kadra na mecz z ŁKS-em:
Cabaj, Olszewski, Wacek, Skrzyński, Radwański, Baster, Giza, Kłus, Wiśniewski, Kostrubała, Szwajdych, Nowak, Pawlusiński, Bojarski, Bania, Dudzic, Moskała.
Źródło:
17-u w tym 2-ch kontuzjowanych, dopiero początek maratonu a u nas cienko ze składem. Swoja droga ciekawe dlaczego jeszcze jednego/dwu młodych oraz Heidemana nie wziął Majewski skoro ani rezerwy ani juniorzy nie grają. Wniosek nasuwa się taki ,że liczy jednak na przynajmniej wejście z łąwki Bojara i Kłusa.
a to oni dopiero dzis wyjechali?
Rozmawiałem właśnie z Kubą , który będzie prowadził sport o 18.00 w Radiu Kraków i zacytowałem Mu wypowiedz brave Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> czyli tylko radio i strona ... szkoda ze ramy w
> tym samym czasie co gts bo znowu relacji z naszego
> meczu bedzie 1 minuta a gtsu 30 ...
>
Powiedział "bądz spokojny, będzie po równo ,a po chwili ... graja na wyjeździe, to Pasów będzie więcej :)" więc trzymam Go za słowo .
W Łodzi będzie Tadeusz Kwaśniak .
ps1. i o czacie nie zapominajcie
ps2. Rock napisał < a to oni dopiero dzis wyjechali?> - nie ,wczoraj o 16.00
No to jestem spokojniejszy , trzymam go za slowo ;)
Skład Cracovii
Cabaj - Wacek, Skrzyński, Radwański - Szwajdych, Nowak, Wiśniewski, Kostrubała, Baster - Pawlusiński, Moskała
Po 18 a relacji w radiu wciaz nie ma??co to ma byc
juz sie zaczyna relacja (przy rejmonta...)
hehehe jak by mogli zacząć mecz od Nas.może za jakieś 15 minut usłyszymy jakąś minutke z łodzi.
bramka dla lks
1:0 dla ŁKSu.. :(
Kurwa jebana mać już sie kurwa zaczyna ;(
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)