W moim przypadku skoki przegrywają z kopaną ale wyniki naszych chłopaków zawsze bardzo cieszą . :) :) :)
-
-
Adasiu leć ! Kamilku, Piotrusiu i inne orzełki tyż lećcie !
TCS w Niemczech jest popularny, bardzo oglądany i prestiżowy. Fakt dominacji Polaków wrukwia ich mocno. Ta dyskwalifikacja śmierdziała z daleka. Szybko, pochopnie i bez nawet 50% pewności. Nie wiedzą że wkukwiony polak wali po ryju jeszcze mocniej?
Gratulacje dla Kamila i wszystkich Polaków!
Przy okazji wyjaśnili tego Norwega, którzy przegrał podium TCS o 0,4 punktu. :D
Pozamiatal dzis i w zawodach i w ogolnej klasyfikacji... odjazd niesamowity... i ta lekkosc w skokach dzis... coś pieknego...
Kubacki na 3 konczy... bardzo dobry wynik!
Stekala bardzo pozytywne zaskoczenie... super turniej w jego wykonaniu!
Bardzo podoba mi sie zgranie w calej ekipie ...
No, ale mamy jeszcze nad czym pracować, w pierwszej szóstce tylko 4 Polaków ;)
- Edytowany
AKTUALIZACJA PO 4 Skoczniach 2020/2021
Najpierw liczba medali (złote, srebrne, brązowe)
AM 23 medale 12 - 5 - 6 (za złoto 3 pkt, srebro 2, brąz 1 razem punktów bazowych 52)
KS 23 medale 12 - 3 - 8 (punktów bazowych 50)
Teraz przyjmijmy współczynnik punktowy dla poszczególnych imprez
IO wiadomo, najbardziej prestiżowa impreza proponuję współczynnik 5
PŚ - co prawda rozgrywany jest co roku, ale trzeba się naprawdę naskakać, aby go zdobyć, proponuję współczynnik 3
MŚ - rozgrywane co dwa lata więc może współczynnik 2
4 skocznie, owszem prestiżowe, ale młócone co roku proponuję współczynnik 1,5
Loty - daję współczynnik 3, bo nie mamy w Polsce mamuta i Polakowi trudno jest wywalczyć taki medal
Letnie GP - trochę zabawa, część skoczków odpuszcza, współczynnik 0,75
Medal w drużynie na MŚ - logicznie 0,25 z 2 czyli 0,5
AM
IO 3x2x5 + 1x1x5 = 35 pkt
PŚ 4x3x3 +1x1x3 = 39 pkt
MŚ 4x3x2 + 1x2x2 + 1x1x2 = 30 pkt
Loty = 0 pkt
Letnie GP 3x3x0,75 + 2x2x0,75 + 1x1x0,75 = 10,5 pkt
4 skocznie 1x3x1,5 + 1x1x1,5 = 6 pkt
Drużyna = 0 pkt
Razem 120,5 pkt
KS
IO 3x3x5 = 45 pkt
IO drużynowo 1x5x0,25 = 1,25 pkt
PŚ 2x3x3 + 1x2x3 + 2x1x3 = 30 pkt
MŚ ind 1x3x2 +1x2x2 = 10 pkt
Loty ind 1x2x3 = 6 pkt
Letnie GP 2x2x0,75 + 1x1x0,75 = 3,75 pkt
4 skocznie 3x3x1,5 = 13,5 pkt
Drużyna MŚ i MŚ L = 1x3x2x0,25 + 2x1x2x0,25+2x1x3x0,25 = 4 pkt
Razem = 113,5 pkt
Q.E.D, że Adam Małysz jest nadal bardziej utytułowanym zawodnikiem...
Aktualizuję po 3 latach z przyjemnością i stwierdzam ze zdziwieniem, że nadal w mojej subiektywnej klasyfikacji wszech czasów prowadzi Orzeł z okolic Skoczowa. Jeżeli jednak Kamil Stoch zdobędzie podium w generalce obecnego PŚ to praktycznie zrówna się z Adamem.
Mam pytanie czy po erze Małysza, ktoś z Was myślał, że możemy mieć zawodnika o bardzo zbliżonych osiągnięciach???
I to jest bardzo rzadki wypadek w historii naszego sportu, że na sukcesach jednego zawodnika zbudowano całą dyscyplinę.
Popatrzcie gdzie są nasze biegi narciarskie w erze po Justynie Kowalczyk.
i na deser, najlepszy IMHO wywiad w historii polskiego sportu.
https://twitter.com/i/status/1346877164537458689
Skoki od zawsze interesowały Polaków, mam wrażenie, że nawet przed Adamem. Biegi mniej. Sukcesy Kowalczyk tego nie zmieniły bo to nudny sport i dalej nikogo on nie interesuje. Na fali sukcesów oglądnąłem ze 3 biegi. Nie da się zbudować dyscypliny jeśli jest gówniana. Skoki coś w sobie mają dlatego sukces był w stanie je zbudować na poważnie. Poza tym skoki można oglądać na stadionie. Przyjeżdżasz, oglądasz konkurs, pijesz i się bawisz. biegi nie są dyscypliną do oglądania z trybun
Gratulacje dla Kamila
https://mobile.twitter.com/MKSCracoviaSSA/status/1346873141084217348?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet
- Edytowany
Santo ma rację. Mnie skoki interesowały przed Adamem. Odkąd wszyscy zaczęli się nimi interesować to ja przestałem. Oglądam tylko co 4 lata konkursy na IO. Biegami jakoś nigdy się nie fascynowałem, nawet sukcesy Kowalczyk tego nie zmieniły.
Z racji wieku miałem szanse naocznie oglądać w Zakopcu skoki takich tuzów jak Jirzi Raska czy Józef Przybyła . I wielu, wielu innych . Teraz z racji tv skoki przegrywaja z kopaną , czasem sobie zerknę .A Małyszomanii w swoim czasie też uległem .
Jeden z punktów wczorajszego wpisu Kamila na FB:
"3️⃣ Jedynym klubem piłkarskim jakiemu kibicuję jest @liverpoolfc, szanuję wszystkich ?"
MKS ostatnio mu gratulował na FB, zamieszczając jednocześnie zdjęcia Kamila na Ziemi Świętej. Ciekawe czy tym samy odciął się od tego.
na to wygląda. Mnie tam bardziej nurtuję czy Pellego nie wcurwia, że rozdają jego dyszkę na lewo i prawo?
Wiem, że uważacie, że biegi narciarskie są nudne, że jest to mało popularna dyscyplina (chyba w Polsce), ale zrobiłem podobne jak dla naszych orłów, podsumowanie dla Justyny Kowalczyk, policzyłem medale IO, MŚ, PŚ i turnieju Tour de Ski - analogicznie do T4S i wyszło mi, że Justysia z 5 medalami olimpijskimi (2-1-2), 8 medalami MŚ (2-3-3), 6 medalami PŚ (4-1-1), i czterema wygranymi w TdS nakrywa tak Adama jak Kamila czapką. Ma 137 pkt wobec 120,5 Małysza i 113,5 Stocha. Dodatkowo należy zaznaczyć, że w biegach nie ma letniego PŚ i Kowalczyk nie mogła liczyć na medale w reprezentacji.
Podsumowując Justyna Kowalczyk jest najbardziej utytułowanym polskim sportowcem wszech czasów w sportach zimowych. Q.E.D.
- Edytowany
Co do Kowalczyk to w lutym bedzie juz 10 rocznica zdobycia zlotego medalu na 30km klasykiem na Olimpiadzie w Vancouver...
Byl to najlepszy,najbardziej emocjonyjacy wyscig jaki ogladalem w moim zyciu... Darlem sie na caly glos dopingujac a na koncu poryczalem sie jak dziecko... Bede ten bieg pamietal do konca zycia ... Niesamowite emocje,niesamowita walka i wspaniale zwyciestwo po morderczej koncowce... Nawet jak to pisze to oczy sie spocily...
- Edytowany
Wygląda na to, że Puchar Narodów w Skokach sprawdza połączenia lotnicze do Polski.
Stoch vs Małysz: 39-39
Nie zagrali hymnu Kamilowi..jak dla mnie to coś nie tak z tą niemiecką skrupulatnością...
Nie polatały dziś nasze Orły niestety.
Wczoraj nadrobili dzisiejszy dzien z nawiazka..
47 dni później
Po pierwszej serii Mistrzostw Swiata w narciarstwie klasycznym na malej skoczni prowadzi Piotr Zyla.... scisk straszny w czolowce... Niech Wieiwor odpali w drugiej :)
na 5 miejscu Kubacki tez z duza szansa na medal bo roznice sa minimalne!!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)