Pomocne narzędzie do obliczania długości tras: [url=http://www.runningmap.com/]LINK[/url]
jeśli ktoś nie ma GPSa
-
-
Bieganie
MSC Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Pomocne narzędzie do obliczania długości tras:
> LINK
> jeśli ktoś nie ma GPSa
Dobra strona, pamiętam, że zanim nakupiłem gadżetów, miałem fioła na punkcie liczenia dystansu i wtedy robiłem to jakąś karkołomną metodą, a tu tak wygodnie. Teraz to i gadżety na półce, a biegam według samopoczucia i widzę najlepsze efekty. Organizm i jego reakcje to najlepszy trener. Odłożenie gps i pulsometru na półkę, oraz słuchawek od muzyki, to był bardzo dobry pomysł, choć jakiś czas trzymały mnie właśnie w motywacji gadżety.
6 dni później
Witam wszystkich kibiców Cracovii.
Podpowiedzcie gdzie najlepiej w Nowej Hucie wytyczyć trasę do treningu, żeby w miarę urozmaiconą była. Do tej pory wziąłem udział tylko w dwóch wydarzeniach: Biegu Trzech Kopców i marszobiegu "Śladami gen. Nila - od zmierzchu do świtu", który też polecam, bo świetnie zorganizowany, a nie znalazłem wzmianki na poprzednich stronach (odbywa się we wrześniu).
To mój pierwszy post na tym forum. Nie jestem jednak kibicem Cracovii. Jestem pełen uznania dla Cracovii i jej kibiców, ale to chyba definiuje sympatyka aniżeli kibica. Myślę, że tyle wystarczy w dziale Hyde Park. Jeśli uważacie inaczej to sam się usunę.
to pewnie zależy od tego gdzie Ci najwygodniej dotrzeć i jaki dystans chciałbyś przebiec.... tereny wokół zalewu to było miejsce w którym przyjemnie było pobiegać a w tej okolicy można modyfikować trasę na różne sposoby....
Chciałbym zacząć biegać .. no właśnie i tu problem :D bo w sumie nie wiem ile biegać , gdzie biegać itp , w okolicach Starowiślnej to chyba tylko planty , i nad rzeką na W :)
Wejdź na jakąś odpowiednią stronę, qp se jakąś xiążkę i poczytaj. A najlepiej się zapisz do jakiegoś amatorskiego klubu i popytaj ludzi, którzy coś wiedzą na ten temat.
Odnośnie liczenia dystansu: miej kilka wymierzonych tras, oczywiście nie do centymetra. Od czasu do czasu zrób sobie jakieś 25 qłek na stadionie i będziesz wiedział jak szybko mniej więcej biegasz: 4'/km, 4'30"/km, 5'/km, 5'30"/km, 6'/km czy jeszcze z jakąś inną prędkością. Najlepiej się podaje w postaci odwrotności prędkości: minety na kilometr. Jeżeli już wiesz w jakim czasie mniej więcej jaki dystans pokonujesz, to do mierzenia kilometrow wystarczy ci zegarek. Chodzi o to ile mniej więcej przebiegłeś, a nie o jakieś aptekarstwo.
Podstawą jest bieg ciągły. Jednak raz w tygodniu dobrze jest sobie zrobić "trening wesołego średniodystansowca" z elementami interwału, żeby nie ocipieć od jednostajnego dreptania.
Podstawą jest bieg. Oczywiście możesz zrobić sobie marszyk, np. z Nowej Huty na imprezę w Przegorzałach w barze Pod Dyszlem, załatwiając po drodze coś w biurze lub na uczelni w Śródmieściu (wiadomo do urzędu w trampkach i dresie nie wejdziesz), wejście na Giewont (wiadomo na Giewont nie wbiegniesz), wycieczkę rowerową, kajakową, meczyk, tenisik etc. Jednak te formy nie mogą wyprzeć biegu. Trucht jest już biegiem, marsz nim nie jest. Jeżeli tylko możesz truchtaj, nie chodź. Przerwy w treningu interwałowym staraj się robić truchtem. Pamiętaj, że interwał to nie sprint, tylko żywszy bieg poprzedzielany wolniejszym.
No to grzejemy! Jak mawiał trener Jarnecki.
wincenty9 Napisał(a):
> Witam wszystkich kibiców Cracovii.
> Podpowiedzcie gdzie najlepiej w Nowej Hucie
> wytyczyć trasę do treningu, żeby w miarę
> urozmaiconą była. Do tej pory wziąłem udział
> tylko w dwóch wydarzeniach: Biegu Trzech Kopców
> i marszobiegu "Śladami gen. Nila - od zmierzchu
> do świtu", który też polecam, bo świetnie
> zorganizowany, a nie znalazłem wzmianki na
> poprzednich stronach (odbywa się we wrześniu).
>
> To mój pierwszy post na tym forum. Nie jestem
> jednak kibicem Cracovii. Jestem pełen uznania dla
> Cracovii i jej kibiców, ale to chyba definiuje
> sympatyka aniżeli kibica. Myślę, że tyle
> wystarczy w dziale Hyde Park. Jeśli uważacie
> inaczej to sam się usunę.
Tu masz miejsca gdzie można biegać
http://www.sciezki-biegowe.pl/krakow/
Dla ciebie najlepsze miejsce to Zalew Nowohucki, a i instruktorzy tam rozumieją gdzie jest właściwa strona Błoń
Dzięki za informacje, czegoś takiego szukałem. Mam nadzieję, że pomieszkam dłużej w Nowej Hucie - od kilku miesięcy tu mieszkam, ale coraz bardziej mi się podoba.
16 dni później
Wczoraj w ramach treningu trzasnąłem półmaraton z czasem 1.45.28 :)
No ładny wynik. A jaki plan na marzannę, poniżej 1:40 ?
MSC Napisał(a):
> Pomocne narzędzie do obliczania długości tras:
> LINK
> jeśli ktoś nie ma GPSa
Fajna aplikacja
17 marca Półmaraton Żywiecki, bieg dookoła Jeziora Żywieckiego, piękna trasa :)
MSC Napisał(a):
> No ładny wynik. A jaki plan na marzannę,
> poniżej 1:40 ?
Sam nie wiem. Jakos sie nie napalam na marzanne ;) raczej pobiegne kontrolnie. Chociaz jak adrenalina walnie na starcie to sie okaze.
6 dni później
wkoncu mamy pogode sprzyjajacą aktywnym;-)
juz powoli miałem dosc szczypiacego twarz wiatru...
dzis 1 dzien biegania po zimie i cale 45 min ;)
gdzie to biegasz? ja tez musze wznowic po zimie bo mi beben urósł:-)
wlasnie hamerku czekalem na Twoj wpis zgadamy sie napewno na biegi.Pozdro
mosz priva:-)
11 dni później
Piękna wiosna. Śnieg sypie. Prawdziwy półmaraton Marzanny się szykuje :)
6 dni później
Jak tam koledzy półmaraton w niedzielę? Jakie wyniki?. Mój czas 1:46 (średnio raczej, miałem nadzieję poniżej 1:45)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)