Wisła chce Cracovii na derbach
Michał Białoński
2006-10-24, ostatnia aktualizacja 2006-10-24 07:57
- Jeśli mają karać kibiców Cracovii, niech to zrobią w innym meczu, a nie w derbach stulecia!- zaprotestował prezes Wisły Ludwik Miętta-Mikołajewicz i wysłał w poniedziałek wniosek do Ekstraklasy SA o wpuszczenie fanów "Pasów" na sobotni mecz.
Zakaz udziału w dwóch meczach wyjazdowych wydała kibicom biało-czerwonych Ekstraklasa SA za zamieszki, które spowodowali przed spotkaniem z Górnikiem w Zabrzu. W związku z tym, że w Płocku, na meczu z Wisłą, fanów Cracovii nie było, drugi - teoretycznie wyjazdowy - mecz przypada na derby przy Reymonta.
O skrócenie kary apelowała już do PZPN-u Cracovia SSA. Jej starania w specjalnym oświadczeniu poparli też kibice Wisły. Początkowo zarząd klubu z Reymonta ociągał się z wyrażeniem podobnej opinii. Odpowiedzialny za bezpieczeństwo na stadionie wiceprezes Jerzy Jurczyński był raczej przeciwny: - Kibice Cracovii zasłużyli na taką karę. Poza tym nasze stanowisko nie będzie miało wpływu na decyzję Ekstraklasy - mówił "Gazecie".
- Pan nie jest wiślakiem, pewnie dlatego Pan nie rozumie powagi tej sprawy. To są derby wyjątkowe, bo przypadają w roku jubileuszu stulecia obu klubów. Nie wyobrażamy sobie, by na naszym stadionie zabrakło zwolenników Cracovii - tłumaczyli Jurczyńskiemu kibice Wisły podczas ubiegłotygodniowego spotkania z zarządem.
W końcu jednak w klubie spod znaku białej gwiazdy przemyśleli sprawę i wczoraj prezes Miętta zainterweniował o wpuszczenie na stadion Wisły kibiców Cracovii.
- Jesteśmy za tym, aby na derbach regulaminowe pięć procent stadionu [czyli 750 miejsc] zajęli kibice gości - podkreśla prezes Miętta- Mikołajewicz i proponuje: - Jeśli Ekstraklasa chce podtrzymać dwumeczową karę dla "Pasów", niech ją po prostu przesunie o jedno spotkanie [kolejny mecz wyjazdowy Cracovia zagra w Łęcznej z outsiderem ligi].
Sęk w tym, że komisja odwoławcza PZPN zbiera się co piątek, a w najbliższy nie planuje posiedzenia z powodu zjazdu piłkarskiej centrali. W sukurs "Pasom" i krakowskim derbom obiecuje przyjść prezes MZPN i kibic Cracovii Ryszard Niemiec.
- Postaram się o zgodę na wpuszczenia na derby kibiców Cracovii podczas czwartkowego posiedzenia zarządu PZPN-u, który zbiera się przed piątkowym zjazdem - obiecuje w rozmowie z "Gazetą" red. Niemiec. - Derby stulecia to okazja tak szczególna, że nie wykluczam, iż zjazd podejmie uchwałę, by wpuścić kibiców na mecz wbrew zakazowi Ekstraklasy.
Jeśli jednak Ekstraklasa i PZPN nie zgodzą się na prośby krakowskich stulatek i red. Niemca, oprócz piłkarzy jedyną reprezentacją Cracovii na derbach będą działacze i kibice z loży honorowej. - Nie ulega dla mnie wątpliwości, że prezes KS Cracovia Józef Lassota otrzyma zaproszenie na ten mecz - obiecuje Miętta-Mikołajewicz.
-
-
Derby z kibicami Cracovii!!!
Banda sk.ur.wieli warszawskich.
Unikają jak ognia wszelkich meczow podwyższonego ryzyka bo sa posrani o Euro 2012, tylko czemu zamiast robic to normalizujac sytuacje na stadionach podgrzewaja tylko nienawisc do siebie :?
Jak jestem spokojnym człowiekiem to jakbym dorwał odpoowiedzialnego za tąsytuacje to bym mu poskakał po głowie.
PS: Ożesz :o Lasota tam bedzie. BEdzie spiewal za wszystkich napewno.
Rock Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Banda sk.ur.wieli warszawskich.
>
> Unikają jak ognia wszelkich meczow podwyższonego
> ryzyka bo sa posrani o Euro 2012.
To nie jest dla nich usprawiedliwienie. Przeciez wiadomo ze jesli Euro bedzie to nie bedzie w Krakowie...
skoro tak sie wystraszyli o glupie race (ktore przeciez sa palone w polowie europy) to bójka na derbach by ich widocznie totalnie wkopała.
nie wiem tylko jak oni sobiewyobrazaja organizacje takiej imprezy przy takim nastawieniu do niej kibicow...
http://www.wislakrakow.com/www/showarticle.php?articleid=12331
A co to za luki prawne pozwalajace wejsc 300 kibicom i czemu wczesniej nie bylo o tym mowy??
Wejście na ich trybunę? Byłoby super, ale obawiam się, że w Krakowie niewykonalne....
KTO TU KU....RWA JĄTRZY???:(:(:(
za GW:
[i]Nie ulega dla mnie wątpliwości, że prezes KS Cracovia Józef Lassota otrzyma zaproszenie na ten mecz - obiecuje Miętta-Mikołajewicz.[/i]
celna uwaga. ale czego po autorach wiosennej nagonki oczekiwałeś?
Też to "zauważyłem".
Trzeba im przyznać że potrafią oficjalnie podawać rękę, a pod stołem kopać.
Oczywiście wszystko w białych rękawiczkach i lakierkach. Cóż, lata praktyki.
Ciekawe czy ktoś z dziennikarzy zauważy i opiszę tę szczerość.
tacy niestey są:(
A Lassota zaproszenie oczywiście przyjmie. Będzie miał szanse zobaczyć pierwszy raz Cracovie na żywo w tej rundzie. Nie sądze, żeby wcześniej oglądał.
komentarz na stronie wisły tmoecka czy jakoś tak świetnie pokazuje że to nie tylko na złej Cracovii sa psychiczni:)
Komisja podejmie decyzje że wchodzimy w piątek w późnych godzinach wieczornych,jak już będzie zapóźno na przygotowanie miejsca dla Nas. Nic się nie dzieje bez powodu!!! A wisła, dobra mina do złej gry!!! Zrzucaja winę na OE i kogo popadnie. Teraz jak jest "po ptokach" to chcą Nas na derbach! Zastanawiam sie co by bylo gdyby komisaja w środe podjela decyzje że wchodzimy?
Z tego co wiem od Wiślaków, z którymipracuję, to klatka dla nas jest gotowa. Są przygotowani na 750 Pasiastych rywali. Nawet się zastanawiają ponoć nad manewrem z Legii.
Zeby takie coś zrobić jak ŁKSA Z legią to by musiała być bardzo dobrze zorganizowana akcja a na tą niestety już nie ma czasu.A wislaki ci z poza SKWK to wierzą w te głupoty bo sami są w to wmanewrowani,żeby nie było podejrzeń.JEDNA WIELKA ŚCIEMA.
Przecież psy nie wiedziały że będziemy mieć zakaz a i tak sektora dla gości nie szykowali,wogóle o derbach nic nie mówili a teraz jak wyszły te jaja z PZPN to śćiemniają że tak im zależy żebyśmy byli...bujda na resorach
PRZEPRASZAM NIEBIESKA NYSA NA RESORACH
poczekajmy do czwartku Niemiec z Miętą mają w pzpnie układy jeżeli rzeczywiście nas popieraja to moze coś wskórają tak że od piątku rozpocznie sie szturm nad Wielicką, ja dalej nie tracę nadzieji
Nie jestem prawnikiem, ale w gruncie rzeczy, to nie wiem, czy tutaj nie jest do obalenia teoria, że dla nas to "mecz wyjazdowy".
Przecież np Wisła może ogłosić oficjalnie, że otwiera klatkę dla gości dla bliżej niezidentyfikowanych kibiców z Krakowa. A to, że będą oni ubrani w szaliki Cracovii?
A gdzie jest napisane, że takich nie mogą mieć?
Przecież jeszcze do początku lat osiemdziesiątych derby to były derby - a więc z samej definicji nie było żadnych "kibiców przyjezdnych", bo wszyscy i tak byli z jednego miasta, w dodatku pomieszani na stadionie.
Nie wiem czy idąc tym tropem prawnicy nie dali by radę po prostu obalić tezy, iż jest to dla nas mecz wyjazdowy.
A więc pierd.olić całe zasrane pzpn i eSRAklase sa, niech sobie swoje komisje wsadzą w dupę i po prostu wchodzimy do klatki dla gości, ale JAKO KIBICE Z KRAKOWA A NIE ŻADNI PRZYJEZDNI
Aston1906 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Nie jestem prawnikiem, ale w gruncie rzeczy, to
> nie wiem, czy tutaj nie jest do obalenia teoria,
> że dla nas to "mecz wyjazdowy".
>
> Przecież np Wisła może ogłosić oficjalnie,
> że otwiera klatkę dla gości dla bliżej
> niezidentyfikowanych kibiców z Krakowa. A to, że
> będą oni ubrani w szaliki Cracovii?
> A gdzie jest napisane, że takich nie mogą
> mieć?
>
> Przecież jeszcze do początku lat
> osiemdziesiątych derby to były derby - a więc z
> samej definicji nie było żadnych "kibiców
> przyjezdnych", bo wszyscy i tak byli z jednego
> miasta, w dodatku pomieszani na stadionie.
>
> Nie wiem czy idąc tym tropem prawnicy nie dali by
> radę po prostu obalić tezy, iż jest to dla nas
> mecz wyjazdowy.
>
> A więc pierd.olić całe zasrane pzpn i eSRAklase
> sa, niech sobie swoje komisje wsadzą w dupę i po
> prostu wchodzimy do klatki dla gości, ale JAKO
> KIBICE Z KRAKOWA A NIE ŻADNI PRZYJEZDNI
Nie klatka tylko "Sektor kibiców przyjezdnych"
My tu gadu gadu a nadal nic konkretnego nie wiadomo (25.10.06 godz.19:00), czyli wiadomo ... wszystko :). Miętówa się za Nami wstawi, ech... łezka się w oku kręci ;).
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)