Wg "Gazety Wyborczej":
Nie powiedziałem, że mecz był sprzedany - zaprzeczał w poniedziałek prezes Cracovii prof. Janusz Filipiak. Dzień wcześniej twierdził co innego.
Dzień wcześniej, zaraz po meczu, Filipiak wdał się w dyskusję z trenerem Kolportera Ryszardem Wieczorkiem (głośną wymianę zdań słyszało wiele osób):
- Czemu nie przyjechał prezes Klicki? Bał mi się spojrzeć w oczy po kupionym meczu? - pytał ironicznie.
- Jak pan może mówić takie rzeczy na tym stanowisku? - odpowiedział Wieczorek.
- Panie, honor trzeba mieć, a nie takie jaja robić - dodał prezes "Pasów".
W poniedziałek Filipiak łagodził własne zachowanie: - To była moja prywatna opinia w zamkniętym obszarze, gdzie nie powinno być dziennikarzy. Dziwiłem się tylko, że Kolporter zarezerwował sobie 35 miejsc na loży honorowej, a nikogo od nich nie widziałem. Czyżby wiedzieli, że ten mecz tak się ułoży? - broni się prezes Cracovii.
Ale klub z Kielc wysłał do Krakowa pismo z żądaniem przeprosin od prof. Filipiaka. - Oczekujemy tego, bo jego zachowanie i wypowiedź były skandaliczne. Sam nie widziałem tego zdarzenia, ale rozmawiałem o tym z trenerem Wieczorkiem, słyszałem też to, co mówił wieczorem w telewizji. Pismo jest grzeczne, ale stanowcze. Nie można tego tak zostawić - mówi prezes Kolportera Korony Wiesław Tkaczuk. - Panu Filipiakowi zagotowała się głowa. Może to wynik frustracji, że Cracovia grała z nami cztery razy i ani razu nie wygrała. Szkoda, że osoba na takim stanowisku zachowuje się w ten sposób.
Cracovia za to zamierza złożyć protest do PZPN i Ekstraklasy SA. Chodzi o rażące, zdaniem krakowian, błędy sędziego Roberta Małka z Katowic. - Mecz był kończony w anormalnych warunkach. Nie widziałem drugiej i trzeciej bramki dla Korony - nie kryje rozgoryczenia Filipiak.
I zapowiada, że nie zamierza marnować ciężko zarobionych pieniędzy przez swoją firmę. Jego zdaniem Cracovia została oszukana w dwóch ostatnich meczach (wcześniej z Zagłębiem Lubin, gdy niesłusznie wyrzucono z boiska Tomasza Wacka) i przypomina, że nie jest to jego zdanie, ale ekspertów z Canal+. - Polska ekstraklasa to bardzo kiepski antyprodukt, a w PZPN panuje bałagan. Nie wyłożę miliona czy dwóch na piłkarza tylko po to, by - najdelikatniej mówiąc - nieumiejętny sędzia zepsuł cały nasz wysiłek - zapowiada Filipiak. I oświadcza, że poważnie zastanowi się nad ograniczeniem budżetu lub całkowitym wycofaniu się z piłki nożnej. - Żadna wielka restrukturyzacja się nie uda, dlaczego ja mam tracić prywatny czas. Jestem biznesmenem i pracuję tam, gdzie odnoszę korzyść - mówi. Nie obawia się też kar ze strony związku. - Jeszcze tego by brakowało! To tak, jakbym dostał krzywy dom, a za to że się oburzam, że dom jest krzywy, jeszcze dostał karę. Jeśli tak się stanie, to ja dziękuję i mam tego dosyć.
-
-
Kolporter chce przeprosin... czy profesor zamierza się wycofać z piłki?
Wczoraj w TV mówił, że nie zamierza się wycofać. I mam nadzieję, że zdania nie zmieni.
Ale może by te listkoludki popatrzyły i coś zrozumiały:
jeśli będzie drukowanie typu Żyro, Cwalina, Siedl... jak temu ze Szczecina było, czy nieudolnośc typu Małek, i oni będą na to przymykać oczy, to uczciwie chcący poprawić polską piłkę ludzie jak Filipiak odejdą. Zostaną różni Ptakowie (czy zaciąg prawie całej drużyny z Ameryki poprawi polską piłkę?) czy tacy, którzy pod płaszczykiem dziwnych interesów Telefoniki (szwindle na zatrudnianiu niepełnospawnych) firmują kluby. A potem licytacje słynnego klubu...
Bagno straszne to wszystko, ale, Panie Profesorze, proszę nie rezygnować.
[i]Panie, [b]honor trzeba mieć[/b], a nie takie jaja robić - dodał prezes "Pasów". [/i]
nic dodać nic ująć
a tak w ogóle... to Panowie dziennikarze wchodża rónież do sypialni małżeńskich... czy tylko wtedy gdy jest to związek partnerski męsko - męski ...np. Środa - Sobot(k)a?
No właśnie... Powiedział to prywatnie... A poza tym była tam ironia...
A poza tym - nie lubię firmy "Kolporter" od czasu, gdy zniszczono dobrą gazetę sportową "Tempo", po paru miesiącach dziennikarze "Tempa" zaczęli wydawać "Supertempo" (padło wkrótce) - a firma Kolporter odmawiała przyjęcia Supertempa do sprzedaży...
Brawo Filipik !!!!!!!!!!!
Prawda boli.
Panie profesorze - tak trzymać, gość jako jeden z niewielu ma odwagę powiedzieć co sądzi o tym bagnie i za to należą mu się brawa.
A pajace z koruptera mogą sobie żądać przeprosin - niech ich małek-wałek przeprosi, że drukował zbyt ewidentnie...
Bez urazy dla kibiców KORONY, ale koruptera nienawidzę, a co do drukowania to i tak mają szczęście, że nikt im się nie dobrął do dupy za to co robili w 3 lidze (nie wtedy, kiedy grali z nami tylko sezon później). Zgadza się, że wszyscy na tym szczeblu mają brud za paznokciami, ale to co wtedy wyczyniał korupter wołało o pomstę do nieba, zapytajcie się kibiców Stali Rzeszów.
A ja mam pytanie dlaczego w tych miejscach są dziennikarze , kto ich tam wpuszcza? Takie "teksty" jak prefa. puszcza się na okrągło w dowolnym punkcie trybun. Powszechnie wiadomo ,że szacunek do sędziów (bardzo niski od lat ) w obecnym roku spadł zdecydowanie poniżej zera....Jedyny problem to gdy mówi się coś takiego do mediów...a tu co? W miejscu dla zawodników i trenerów łazi sobie spokojnie prasa i SAMA SIĘ CHWALI ,że "podsłuchuje".
Do czego to podobne?
ps: Co do tego ,że niektórzy dziennikarze utopili by nas w łyżce wody chyba nie macie wątpliwości...
Słyszałem dokładnie tę rozmowę i raz że dziennikarze napewno nie mogli słyszeć w 100% całej treści (napewno ktoś się ty poskarżył do kogoś) to dwa że na odchodne kulturalny trener rzucił Filipiakowi "k...a co za bzdury".
slowa przesadzone, wyynik meczy to nie soprawka wylozonych pod stolem pieniedzy przez Korone, ale zwyklej nieudolnosci..ale co do pozostalych stwierdzen sie zgadzam!! mam nadzieje ze slowa Profesora to sygnal do szerszej dysputy na temat sedziowania w ekstraklasie - w kazdej kolejce ilosc nieudolnosci przekracza "dozwolony" poziom
Ja bym nie przepraszał bo i za co?
Powiem tak.
Zachowanie Prof. to jedno a kibiców Korony to drugie.
Co do wypowiedzi Pana Filipiaka to mam pewe obawy.Niestety nie zdziwił bym się gdyby to co mówił było prawdą.I wycofanie się ze sponsoringu piłki nożnej jest całkiem realne.
Moim zdaniem Prof. ma takie same podejście do piłki jak Ptak w Pogoni.
Niestety prawda Panowie Ptak i Filipiak jest taka ,że za dziesięć milionów złotych nieda się zdobyć mistrza Polski w piłce nożnej.I to ich irytuje nabardziej.
Mecz z Koroną przegraliśmy nie dzięki sędziemu tylko dzięki Cabajowi!!!!!!!!!!!
Już po meczu w Lubinie gdzie przegraliśmy 1:3 ,sam się przyznał że dwie bramki są jego zasługą.Nie od dziś wiadomo ,że nie mamy kim grać z przodu.Chłopcy jednak staneli na wysokości zadania i strzelili dwie bramki, ale jak bramkarz robi takie numery to aż się traci ochotę do dalszej gry i chęć zwycięstwa schodzi na drugi plan.
A jak Pan Prof. tego nie widział to chyba oglądał Pan inny mecz.
I jeżeli po własnych błędach Pan deklaruje wycofanie się z piłki ,to jest to dla mnie bynajmniej śmieszne zachowanie.Przecież to było widać gołym okiem ,że ta drużyna jest wypalona i z tym składem nie osiągnie Cracovia żadych sukcesów.
W zasadzie pozbył się Pan 6 zawodników ,ale nie ściągnął na ich miejsce nikogo wartościowego.
Niech Pan spojrzy jak budowano na Wiśle drużynę i ile czasu to trwało.
Skoro narzeka Pan na brak pieniędzy ,to dlaczego nie szuka Pan drugiego strategicznego sponsora?
Dlaczego nie inwestuje Pan pieniędzy tam skąd można je wyciągnąć?
Tereny przy ul. Wielickiej gdyby były tak zagospodarowane jak należy to napewno by przyosiły spore dochody.
Ale jak nie ma pieniędzy na to aby zrobić porządny parking i w czasie gry w piłkę pod balonem ,zamiast ciepłym to zimnym powietrzem nagrzewać balon to o czym to świadczy?
Wczoraj wieczorem grałem z kolegami i było 9 stopni powyżej zera.
Nieco cieplej niż na dworze.
Nie ma przjeścia zrobionego do boiska ,tylko błoto po kostki.
Na parkingu ciemno jak w d..ie.Przy budynku klubwym ruiny jakiś dawnych budynków gosp.
Generalnie bajzel.
I jak na to wszystko spojrzeć z góry to tak jest cały czas w naszym klubie.
Gdzie są te korty tenisowe i boiska treningowe na Wielickiej?
Siłownia i klub fitness?
Przecież miało tam powstać centrum rekreacji i sportu.
Musi Pan zrozumieć ,że taką instytucją muszą zarządzać ludzie którzy mają pojęcie o prowadzeniu klubu sportowego.
Np. Pan Tabisz - co on ta naprawdę robi w tym klubie????
Odp: NIC
Dlaczego nie szuka jakiś nowych rozwiązań?
Aby zdobyć jeszcze więcej środków na prowadzenie klubu????
On jest prawdziwym menagerem?
To że zajeliśmy tak wysokie w tabeli to czysty przypadek.
Dlaczego?
Ponieważ przegraliśmy ostatnio bardzo dużo meczy :
1.Lech Poznań - Cracovia 2:1
2.Cracovia - Wisła Płock 3:1
3.Wisła Kraków - Cracovia 3:0
4.Zagłębie Lubin - Cracovia 3:1
5.Cracovia - Korona Kielce 2:3
Jaki jest bilans?
Cztery porażki i jedno zwycięstwo...
12 bramek straconych i cztery zdobyte.
Więc o tym świadczy?
Że niestety jesteśmy słabi!!!!!
Każdy idiota to zauważy.
Pięć spotkań i cztery porażki.
A we Wronkach też dostaniemy w dupe.
Bezczelność koruptera nie ma granic!!!
Jeszcze do przeprosin dołączy się Wisła ponieważ mgła nadeszła od strony Reymonta :D
Kocur dlatego też zaśpiewaliśmy:
Wisła, wisła Pali się ! Wisła, wisła pali się ! :) :)
Prawie jak dym to było.
Ale chyba jeszcze nie tym razem... musicie skończyć stadion :)
Ale wy macie kompleksy :D. Nie dosc ze wasz prezes powinien sie z tego leczyc to jeszcze wam tez by sie przydalo. Kazda porazke tlumaczycie tym ze sedzia byl ustawiony. Hahaha Co z tego ze raz sie pomylil ? U nas bylo tak samo w Grodzisku gdzie nie podyktowano karnego no i moglo byc 0:1 dla nas. Ale nic sie nie stalo po prostu blad sedziego i tyle a wy ciagle pieprzycie o jakims ustawianiu meczy przez sedziego :D. A moze to wasz bramkarz ustawia mecze :D przeciez za to co on wyprawia nie powinien nawet na lawie siedziec :D. U nas sie popisal, teraz z Koroną. Po prostu ostatnio baaaaaaardzo slabo gracie i tyle. Z Amica tez dostaniecie po tylku i bedzie jazda na sedziego :D lepiej przypatrzcie sie co wyprawia wasz "bramkarz" hahaha
a gdzie jest kurwa lubin???
Robinksc:
[i]Prawie jak dym to było.[/i]
Należy szybko wybudować trybunę od Kraszewskiego, by zamknąć bryłę stadionu. Bo rzeczywiście jesteśmy teraz, szczególnie jesiennymi czy wiosennymi wieczorami, narażeni przez tę dziurę od strony Reymonta na różnego rodzaju przeciągi i paskudztwa z tamtego kierunku :)
siwylubin - ciekawe, że ty zawsze wracasz na nasze forum, kiedy twoja drużynka zaczyna wygrywać. Jak zbieracie baty (co się dzieje duuuużo częściej) gdzieś znikasz ;)
Poza tym to co wypisujesz jest śmieszne - nikt z nas nie pisał, że w Lubinie przegraliśmy niezasłużenie. O tym, że kartka dla Wacka była niezasłużona owszem pisaliśmy, ale to potwierdzili nawet eksperci w C+. Natomiast to, że Zagłębie było lepsze było bezdyskusyjne i nie pamiętam by ktoś tu na tym forum to podważał.
Więc oprzytomnij chłopie, bo to chyba ty masz kompleksy i musisz się dowartościowywać na forum innego klubu.
A co do meczu z Koroną, sprawa jest ewidentna - przegraliśmy w 90% przez sędziego, przekecił nas i tyle. Czy korupter miał w tym swój udział, tego nie wiem, ale absolutnie nie dziwię się Profesorowi, że nerwy mu puściły, bo chyba każdemu by w takiej sytuacji puściły.
Może wreszcie się ktoś w tym państwie zajmie tym ,aby pieniądze państwowe szły na właściwe cele ,a nie na utrzymywanie drużyn w jakiś pipidówach jak np Lubin.
Zac: święte słowa.
Filipiak wywala na sport pieniądze własne oraz prywatnej spółki.
Natomiast Lubin, Łęczna, Bełchatów i Płock, to pieniądze moje jako podatnika.
Wolę, by za nie dołożono się do kilku domów dziecka, paru szkół, do dróg itd., a nie do pensji Smudy, Lenczyka, czy innego Kubickiego.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)