Przegląd Sportowy :Czy spodziewał się Pan , że Cracovia wystartuje w rozgrywkach w tak imponującym stylu ?
Rudolf Rohaczek : Latem pracowaliśmy bardzo ciężko i wiedziałem , że będzie dobrze,ale gdyby ktoś wtedy powiedział mi ,że po 14 meczach będziemy bez porażki , to bym nie uwierzył.Wyniki uzyskiwane przez moją drużynę są dla mnie sporym zaskoczeniem.Przyznam ,że bardzo miłym zaskoczeniem.
PS: Cracovia ma mocny skład ,ale to chyba nie jedyna tajemnica sukcesów.Co decyduje o waszej dominacji ?
RR: Zazwyczaj przygotowanie kondycyjne.Wiele było takich spotkań że w 1 czy 2 tercji przeciwnik dotrzymywał nam kroku , a potem zabrakło sił.Były też takie spotkania że rywale wytrzymywali cały mecz , ale wtedy doskonale bronił Rafał Radziszewski albo my okazywaliśmy się po prostu skuteczniejsi.Jak widać mamy wiele atutów.A przypomnę że nie wszystko układa się u nas bezproblemowo.Sezon zaczęliśmy bez pięciu podstawowych zawodników.Dotąd w żadnym meczu nie mogłem skorzystać z wszystkich hokeistów.
PS: Hokejowa Cracovia była jeszcze niedawno nieudolnie zarządzaną , amatorską sekcją.Czy teraz wszystko w niej funkcjonuje jak na zawodową drużynę przystało ?
RR: Nie ma większych problemów.Warunki do treningów mamy dobre.W ostatnim roku wyremontowano taflę i szatnię.Hala jest ,jaka jest.Warunki do oglądania meczów przez kibiców są więc nadal kiepskie.
PS: A jak układa się panu współpraca z właścicielem klubu Januszem Filipiakiem ?
RR: Dobrze ,choć jest wymagający.
PS: I nie narzuca panu kto ma grać , a kto nie , jak to lubi robić trenerowi piłkarzy ?
RR: O składzie decyduję tylko ja.
PS: Może dlatego , że na piłce wszyscy się znają , a na hokeju już nie bardzo ...
RR: Może...
PS: Jest pan nie tylko trenerem Cracovii,ale i reprezentacji Polski. Czy nie martwi pana że 2 czołowe kluby - Tychy i Podhale - spisują się poniżej oczekiwań ?
RR: Podhale gra poniżej możliwości , podobnie jak Tychy.Tam były problemy z lodowiskiem i to jest usprawiedliwieniem.Mam nadzieję że uda im się nadrobić stracony czas.
PS. W Dworach Unii nadal najlepszym zawodnikiem jest Waldek -mąż Mariusza.Czy zamierza pan powołać go do reprezentacji , czy raczej stawiać na młodszych ?
RR: Najważniejszy czas dla reprezentacji zacznie się po sezonie ligowym.Wtedy będzie miesięczne zgrupowanie przed mistrzostwami świata Dywizji 1.Będzie można popracować nad zgraniem ,taktyką.A jeśli chodzi o sprawy kadrowe , to wiek dla mnie nie ma znaczenia.W mojej reprezentacji jest miejsce dla każdego dobrego zawodnika ,który chce w niej grać.
PS: Na jakich zawodników występujących w klubach zagranicznych pan liczy ?
RR: Na Jacka Płachtę , Adama Borzęckiego , Michała Garbocza a także na Marcina Kolusza. On gra teraz w 2ligowym czeskim klubie z Prostejova. Korzystniej dla niego byłoby , aby grał w polskiej lidze , lecz w każdej chwili może wrócić do Trzynca.Zamierzam też powołać Mikołaja Łopuskiego , który jest zawodnikiem Sparty Praga , a teraz gra w Slovanie Usti nad Łabą.Jeszcze go nie widziałem w akcji , więc trzeba mu się przyjrzeć
-
-
Wywiad z trenerem z dzisiejszego PS
"Waldek -mąż Mariusza"
ahahahaahahaha poplułem monitor
ICHKERIYA - żartownisiu... dwch :D
dobre :D
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)