Death Proof - hehehe... mocny. Ciekawe co bedzie w vol.2 :)
-
-
Kącik filmowy - czyli ostatnio oglądałem ( POLECAM/NIE POLECAM)
Rock dziewczyny piszczały ze strachu ?:)
23 dni później
Szukam strony z dużym zasobem angielskich napisów do filmów . Znacie jakieś ??
Gettin it - 0 (zero)/10
11 dni później
"1408" / horror - Cusack, S.L. Jackson 7/10
"Shooter" - M. Wahlberg, Michael Pena, Danny Glover 8/10
27 dni później
Katyń - bardzo dobry
15 dni później
"American Gangster" - D. Washington 8/10
Numer 23 - 7/10
Niewidzialny - 6/10
ogladalem ten "Numer 23" i szczerze powiedziawszy liczylem ze bedzie lepszy
Premonition - Przeczucie (S. Bullock) ocena tylko 4/10 ale efekt jednak wywołał taki, że boję się dzisiaj położyć spać, po tych newsach na oficjalnej :D.
Ultimatum Bourne'a - Klasyka 9/10
American gangster - podzielam 8/10
Trade - 7/10, skala zjawiska powala
Katyń - ciężko mi wystawić ocenę, odczucia mam b. mieszane. Sama fabuła wpleciona w film wydała mi się b. słaba 6/10, realizacja niektórych scen 9/10, zakończenie max.
"Nie mów nikomu" bardzo polecam
Korowod - nie o lustracji, ale w stylu Stuhra. 7/10.
Ratatuj - :) w kategorii luznej rozrywki - 10/10 :)
A Mighty Heart [Cena odwagi] 9/10 - bardzo dobry film oddający realia Pakistanu, Angellina Jolie w kreacji rzekłbym nawet oscarowej.
Tell No One [Nie mów nikomu] 7/10 - świetny thriller... dla osoby, która nie czytała książki, ciężko się w zmianach akcji połapać, ja niestety przez to że uwielbiam książki Cobbena - "Nie mów nikomu" czytałem 2 razy - troszkę się rozczarowałem, gdyż wiele wątków brakło mi w filmie, co wpłynęło na wystawioną ocenę. Zaskoczeniem jest zrobienie tego filmu przez francuzów.
23 dni później
[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/61/BirthofaNation.jpg[/img]
''Narodziny narodu'' (tytuł oryginalny The Birth of a Nation) - jeden z najpopularniejszych filmów kina niemego i ważny film w historii kinematografii ze względu na nowatorskie techniki w nim zastosowane. Premiera filmu odbyła się 8 lutego 1915 roku.
Pierwsza adaptacja filmowa na podstawie powieści Thomasa F. Dixona Juniora.
Thomas F. Dixon Junior (ur. 11 stycznia 1864, zm. 3 kwietnia 1946) - amerykański pisarz i scenarzysta.
Urodził się w Shelby w Karolinie Północnej. Do historii wpisał się dzięki swojej książce o wojnie secesyjnej, Narodziny narodu która została w 1915 r. zekranizowana przez słynnego reżysera Dawida Wark Griffitha. Film obejrzało 100 mln. ludzi, a pod kinami dochodziło do rasistowskich wystąpień z uwagi na treść filmu gdzie uciśnionymi mieszkańcami południowych stanów są biali, atakowani przez czarnych bandytów, których powstrzymać jedynie mogą ludzie z Ku Klux Klanu.
POLECAM : )
No dobra, ale ci czarni bandyci się do Ameryki nie pchali. Jeżeli kukluxklanowcy i plantatorzy stosowali typowo socjalistyczną politykę sprowadzania Murzynów do krajów północnych, no to jakie mogą mieć pretensje do tego, że im potem Murzyni palą przedmieścia Paryża czy dworki w Karolinie Północnej.
Kukluxklanowiec reprezentuje dziwna logikę myślenia: sprowadź Murzyna do Ameryki, a potem miej pretensję, że on w Ameryce żyje.
Jakby mnie, dajmy przykładowo, jakiś Japoniec porwał z Wodzia do Japonii, to bym mu musowo palił te jego bambusowe domy w Kraju Kwitnącej Wiśni i gwałcił skośnookie piękności.
Acha i jeszcze jedno: Kukluxklan był również organizacją antykatolicką, a więc mi też mogłoby się oberwać, bo choć wszak Murzynem nie jestem, ale katolikiem owszem.
"Trade" 6/10 - Temat wazny, film slaby, Bachleda-Coros zagrala bez specjalnej rewelacji
"Kingdom" 2007 8/10 - Amerykanie vs Terrorysci Arabscy w Arabii Saudyjskiej. Temat troche juz "oblatany", ale film zrobiony naprawde niezle.
"Death At The Funeral" 9/10 - Jedna z lepszych komedii jakie ostatnio mialem okazje widziec.
ukryta strategia - 6/10 nudne,
9 dni później
[b]PRZESŁUCHANIE[/b]
scenariusz i reż." Ryszard Bugajski
rok prod.: 1982
premiera: 1989.12.13
występują : m.in. Krystyna Janda, Janusz Gajos, Agnieszka Holland, Adam Ferency, Olgiert Łukaszewicz i inni
[img]http://www.filmpolski.pl/z1/01z/3101_4.jpg[/img]
Początek lat '50 XX w. Antonia jeździ z zespołem po kraju, występując przed robotniczą i wiejską publicznością. Pewnego wieczoru, po kłótni z mężem, Tonia zostaje upita w restauracji przez dwóch mężczyzn, a następnie przewieziona do więzienia. SB żąda od niej zeznań obciążających kolegę z zespołu. Rozpoczyna się przesłuchanie ...
wczoraj to dzieło zostało wyemitowane w TVP1 o 23:05
widziałem go po raz 2 w życiu i jest to jeden z najlepszych, jeśli nie najlepszy film jaki kiedykolwiek oglądałem !
a przy fenomenalnej roli jaką w tym filmie odegrała Krystyna Janda to "Oscar" blednie ...
zdecydowanie polecam
6 dni później
"The Man From Earth" 7 / 10 - Bynajmniej nie jest to film akcji, a film tekstu. Glowny bohater opowiada ze zyje 14 tysiecy lat i rozpoczyna sie dysputa. Do ogladniecia
"u Pana Boga w ogródku" polecam swietna polska komedia;)
15 dni później
"Gone Baby Gone" 6.5/10 - Tak jak w "Trade" wazny temat ( w tym przypaku porwanie dziecka) i moralne dywagacje. Lepsi aktorzy i wiekszy budzet niz we wspomnianym juz filmie.
"Death Sentence" 7.5/10 - W roli glownej Kevin Becon, grajacy role ojca mszczacego sie za zamordowanie syna. Spirala nienawiscie nakreca sie...
"American Pie: Beta House" 6/10 - Wiadomo jaka konwencja odmozdzenia, ta czesc lepsza od poprzedniej.
"No Country For Old Man" 7/10 - Czasami nieco przynudzalo, ale caloksztalt ok.
"I Am Legend" 7/10 - Film w stylu "Resident Evil", tyle ze duzo lepiej zrobiony, lepsze miejce akcji (NYC) i lepszy glowny aktor (Will Smith).
meezeck Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Katyń - bardzo dobry
Wczora widziałem. Świetny. Najważniejsze że obiektywny.
"Zawód Szpieg" 7/10 - juz dosc wiekowy film (zdaje sie z 2001r), ale jakos nie mialem okazji wczesniej go obejrzec. Swietny soundtruck Harry'ego Gregson'a Williams'a (chodzi mi szczegolnieo o "Operation Dinner Out").
"Hot Fuzz"- 7.5/10 - "Akcja pełna śmiechu" Nie ma to jak dobry, absurdalny i momentami makabryczny brytyjski humor! Polecam
"Jeszcze raz" 0/10
Zgon na pogrzebie - humor angielski, ale pośmieć sie można bardzo - 7/10
"Good Luck Chuck" 6,5/10 - kolejna komedia z odmozdzeniem. Niezla
"Severence" 6/10 - Thriller, z czarnym humorem. Dla fanow bohatera "Football Factory".
"Breach" ("Ściśle Tajne") 6,5/10 - CIA, szpiedzy itd. Czasami dluzyzny. Do ogladniecia.
Rock Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Death Proof - hehehe... mocny. Ciekawe co bedzie w
> vol.2
>
> Stefan Majewski - trener do grobowej Pasów deski.
Zapomnialem o tym wątku a vol.2 był znacznie bardziej miażdzący! Szczerze mowiac rownie obrzydliwego filmu dawno juz nie widzialem :) Ale jak ktos lubi klimat Tarantino to nawet jak jest wrazliwy to mu sie spodoba. 7/10
Z ostatnio widzianych:
Lucky Number Slevin - 9/10 - naprawde warto ogladnac.
6 dni później
A ja znów - po raz kolejny - zachwycam się filmem ?Maska"... z Cher i Laurą Dern
Czy moglby ktos wreszcie zmienic tytul watku na bardziej zgodny z zasadami pisowni, w sensie na ".../NIE POLECAM"?
Jeszcze raz - generalnie to musze to podzielic na dwie czesci - za mloda pare 0/10, za Stenke i Frycza 8/10 w tym gatunku. Hehe - nigdy nie zapomne zmeczonego Frycza na Treningu Noworocznym kilka lat temu :)
Rezerwat - 10/10
Dzieki za zmiane tytułu:)
"Sydney White" 3/10 - komedia o dziewczynie ktora trafia do college'u, cos beznadziejnego.
10 dni później
"Juno" 6,5/10 - Komedio-dramato-romantyczne (nie wiem jak to okreslic:) ). 16-letnia dziewczyna zachodzi w ciaze...
"We Own The Night" ("Krolowie Nocy") 7/10 - lata 80te, NYPD vs mafia rosyjska
"Katyń" - kiszka, ale mimo to obowiązkowy, dobrze że powstał;
"Rezerwat" - dobry, proste kino bez zadęcia, trochę w klimacie czeskiego kina.
"A Mighty Heart" ("Cena Odwagi") 7/10 - Oparta na faktach historia porwania Amerykanskiego dziennikarza WSJ, Danny'go Pearl'a przez islamskich fundamentalistow w Pakistanie, a przede wszystkim walka zony Pearl'a o jego odzyskanie.
"Rendition" ("Transfer") 7,5/10 - Opowiada o agencie CIA i podejrzewanemu o terroryzm Egipcjaninie amerykanskiego pochodzenia, ktory poddawany jest torturom. W tle znow fundamentalisci islamscy.
"Fałszerze"- 8/10 Rywalizuje o Oscara z "Katyń" A.Wajdy w kategorii Najlepszy Film Nieanglojezyczny. Najlepszy niemiecki film jaki widzialem. Raczej znikome szanse Wajdy na statuletke.
"American Gangster" - 9/10
[img]http://m.blog.hu/fi/filmkeltes/image/Mee20Frank20Lucas20the20American20Gangster.jpg[/img]
Film oparty na PRAWDZIWYCH wydarzeniach, opowiada historię Franka Lucasa, który w końcówce lat '60 i na początku lat '70 zdominował rynek heroiny, najpierw w Harlemie, a następnie w całym Nowym Jorku, dzięki szmuglowaniu narkotyków bezpośrednio z Azji przy pomocy żołnierzy walczących w Wietnamie.
Świetne odtworzenie realiów tamtego okresu.
Jak dla mnie najlepszy Hollywoodzki film od czasu "Babel" i najlepszy obraz mafii od czasu "Chłopców z ferajny" Martina Scorsese. Cociaż raczej go nie przebija (zresztą, musiał bym sobie odświeżyć tamten obraz).
"Alien vs Predator 2" 1/10 - Nawet nie chce mi sie komentowac:)
Asterix na olimpiadzie. Hmmmm. Poprzedni lepszy, jednak i w tym wesole motywy. Owszem czasem fajne hasla (chocby wyscigy rydwanow, fan F1 bardziej sie zasmieje niz ktos kto oglada Na Wspolnej). Rozkminy Brytusa tez caszem fazowe. Jednak grecka księżniczka warta obejrzenia :)
Lepszy niz pierwszy, słabszy niz w Egipcie.
"Motyl i skafander" - 9/10
Redaktor naczelny miesięcznika "Elle", prowadzi szczęśliwe i bogate życie, po ciężkim wylewie zostaje całkowicie sparaliżowany. Z otoczeniem komunikuje się poprzez mruganie powieką.
W ten sposób została napisana książka, która posłużyła za scenariusz do tego filmu.
Bardzo dobry film - polecam
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)