Chyba robiliśmy kiedyś wyliczankę filmów, które ktoś oglądał wielokrotnie (>2)... nie wiem gdzie to było, może tym wątku też.
Hm, to zawsze daje do myślenia, i może coś nowego zasugerować.
Przy czym 2 to pewnie słabe kryterium, bo takich filmów jest multum. Sprawa zaczyna być poważna od 4-5 :D
Wrzucam poniżej listę tych >=5, kolejność przypadkowa.
1. Pulp Fiction
2.Wielki Błękit (Luc Besson)
3.Subway (Luc Besson)
4.Nikita (Luc Besson)
5.Leon Zawodowiec (Luc Besson)
6. Szeregowiec Ryan
7. Love actually (poważnie)
8. Dzień świstaka
9. Star Wars (cała oryginalna trylogia)
10. Chłopcy z ferajny
11. Dobermann (1997)
12. Kiedy Harry spotyka Sally (poważnie :D)
13. Miś
14. Psy
15.Forrest Gump
Może jest jeszcze pare, ale na razie nie pamiętam ;)
-
-
Kącik filmowy - czyli ostatnio oglądałem ( POLECAM/NIE POLECAM)
OK Diable to ja też. Tak na szybko filmy, które jeśli tylko widzę w TV to muszę oglądać bo nie mogę się oderwać :)
Tornatore: - Cinema Paradiso,
- Czysta formalność,
- 1900: Człowiek legenda
Kurosawa: - Ran,
- Dersu Uzała,
- Straż przyboczna,
-Rashomon,
- Po deszczu (scenariusz Kurosawy)
Ki-duk Kim: - Wiosna, lato, jesień, zima... i wiosna,
- Pusty dom,
Jarmusch: - Noc na Ziemi,
- Paterson
Hirokazu Koreeda: - Nasza młodsza siostra,
- Złodziejaszki
Munk: - Zezowate szczęście,
- Człowiek na torze,
- Eroica
z Cybulskim : - Rękopis znaleziony w Saragossie (mój film nr 1 :) )
- Do widzenia do jutra,
- Popiół i diament,
- Salto,
Jeszcze mi się przypomnieli:
Eric Rohmer: - Opowieść wiosenna,
- Opowieść letnia,
- Opowieść jesienna,
- Opowieść Zimowa,
Luis Bunuel: - Tristana,
- Anioł zagłady,
- Nazarin
hihi, przyznam bez bólu że wielu nie widziałem, pare owszem widziałem lub kojarze, ale na pewno daaaaawno i raz
no to mam listę do obskoczenia :D
a propos słonia, czyli dygresja, jeden z głównych zarzutów do wszystkich platform streamingowych, który mam , to to że jest tego pierdyliard, ale pewnie z tych pozycji co MSC napisałeś to , strzelam, znajdziemy tam pare jesli w ogóle (i to pewnie jakieś CDA, TVP VOD czy inna nisza) - a kino ma swoją historię i warto wracać do klasyki, a wręcz trzeba ;)
Swojego czasu, za PRL, zawsze w niedzielę (chyba) , oglądałem "w starym kinie"
:)
Myślę , że ujmą dla polskeigo kina będzie nie wpisanie na liste takich filmów jak:
Psy
Killer
Jak rozpętałem II wojnę światową
Sami swoi
Kogiel Mogiel
Dzień świra
"Dzikie żądze" , thriller z 1998 roku , zaczyna się spokojnie, od oskarżenia nauczyciela o gwałt , pózniej , niczym u Hitchcocka coraz mocniej i z niespodziankami . 8/10
- Edytowany
Zielona Mila
Skazani na Shawshank
Orły Temidy
Twierdza
Tak, dokładnie w czerwcu 2020 r. wymienialiśmy filmy, które oglądaliśmy wiele razy (znalazłem w wyszukiwarce forumowej). Moje były takie 🙂 :
[quote]#post1434557 Też tylko A czyli oglądane 3 razy lub więcej (jeśli mało znany film lub kojarzę inny o tym samym tytule to rok produkcji w nawiasie) - kolejność przypadkowa :) :
- Potop
- Krzyżacy
- Chłopcy z ferajny
- Fight club
- Ojciec chrzestny 1
- Szczęki 1
- Upadek z 2004 r.
- Pan i władca. Na krańcu świata.
- To nie jest kraj dla starych ludzi
- Miś
- Sami swoi
- Wróg u bram
- Jak rozpętałem drugą wojnę światową
- Hooligans z 2005 r.
- Armored z 2009 r.
- Jeniec. Tak daleko jak nogi poniosą.z 2001 r.
- Gniew oceanu z 2000 r.
- Infiltracja z 2006 r.
- Życie jest piękne z 1997 r.
- Walkiria
- Pluton
- Szeregowiec Ryan
- Siedmiu wspaniałych z 1960 r.
- Tańczący z wilkami
- Polowanie na Czerwony Październik
- Kleopatra z 1963 r.
- Pulp fiction[/quote]
Hehe, dzuęki. Zabawne, mimo czasem ogromnych rozbieżności w gustach, sporo pozycji nam się pokrywa (wliczając te co mi wyleciały z głowy jak ostatnią listę pisałem).
MSC, wstępne śledztwo daje mi, że dla filmów z twojej listy najlepszą opcją jest CDA (plus pewnie torrent), nie wiem jsk miałbym ogarnąć fakt, że coś np leci kiedyś w tv (gdzieś na jednym z pierdyliarda kanałów) 😉
Najlepszym kanałem TV dla ambitnego, "starego" kina jest TVP Kultura. Ja prawie codziennie sprawdzam co ma lecieć i jak coś mnie zainteresuje to oglądam jeśli mam czas. Problem w tym, że to jest często 20.00 i niestety nie mam jak oglądać. Są też powtórki dzień później około północy a to znowu dla mnie za późno. Jest jeszcze w internecie TVP Kultura2 ale nigdy nie sprawdzałem co tam leci, muszę obczaić. Mam jeszcze w kablówce Cinemax i Cinemax2 tam też coś ciekawego można trafić. Ja nie jestem Netflixowy i raczej w sieci nie oglądam nic, sporadycznie coś właśnie na CDA.
Takie sztywne pory to nie dla mnie, hmm :) Ja nie mam 'normalnej' tv od lat. Oprócz sportu, w sensie mam, wsio streaming na różnych platformach, tych oferujących kanały na żywo również.
Ale z tego co widzę sporo jest właśnie na VOD.pl oraz CDA, z tych nazwijmy 'staroci', na tych bardzo komercyjnych platformach jak Netflix itd to ochłapy.
- Edytowany
No ja też mam problem ze sztywnymi porami ale na TVP kultura nie mam wyboru bo w kablówce nie mam nagrywania dla kanałów TVP. Jakiś czas temu wyszedł kwas między Netią a TVP i wyłączyli. Na wszystkich pozostałych kanałach filmowych nagrywam i oglądam kiedy chcę.
[b]Edycja z 31.12.2023 o godz. 09:39 (scalono posty)[/b]
no widzisz ja nie mam Netflixa ale jeśli piszesz że są ochłapy to mnie do niego nie ciągnie a seriali z zasady nie lubię, nie dla mnie format.
[b]Edycja z 31.12.2023 o godz. 09:42 (scalono posty)[/b]
Przypomniałem sobie jeszcze jeden mój top film oglądamy kilka razy. "Okruchy dnia" Jamesa Ivory
Z TVP Kultura można nagrywać filmy, oczywiście jak się ma dekoder w kablówce.
Ja przeglądam program raz na tydzień, szukam co mnie interesuje i nastawiam nagrywanie, a potem oglądam to jak znajdę czas, czyli np. za pół roku.
Ciekawa dyskusja się tu pojawiła odnośnie polskich filmów
O gustach się nie dyskutuje, ale uważam, że nie należy mylić filmów wybitnych i kasowych.
Wybitne to IMHO "Nóż w Wodzie" "Prawo i Pięść" "Zaklęte Rewiry" "Poszukiwany, Poszukiwana" "Rejs" "Vabank"
"Psy" i "Killer" to filmy kasowe. A "Kogel Mogel" to nie wiem co, jeżeli to jest film wybitny to Neonówka to kabaret.
Sterby zależy w jakiej kablówce. W netii nie można bo była chryja o to z TVP a Netia nie chciała rozmawiać z TVP tylko wyłączyła możliwość nagrywania w chmurze netii.
To chamy...
Może po zmianach w TVP wróci, byłbym przeszczęśliwy :)
- Edytowany
Zgoda, ale tutaj mówimy o filmach, które (z jakiegoś powodu oglądaliśmy 5+ raza - i tutaj mamy kwestię gustu na pewno)
Niekoniecznie świadczy to o wybitności, ale o czymś na pewno, he he, choćby o wartości rozrywkowej albo innej dla kogoś ;)
Z polskich, powiedzmy rozrywkowych, do listy tych, które oglądałem wielokrotnie i chętnie nadal wracam, dorzucam:
Ladies
Testosteron
Baby są jakieś inne
Kołysanka
Chyba żadnego z tych czterech nie widziałem a przynajmniej nie przypominam sobie 😉
[quote]#post1599931 Zgoda, ale tutaj mówimy o filmach, które (z jakiegoś powodu oglądaliśmy 5+ raza - i tutaj mamy kwestię gustu na pewno)
Niekoniecznie świadczy to o wybitności, ale o czymś na pewno, he he, choćby o wartości rozrywkowej albo innej dla kogoś ;)
Z polskich, powiedzmy rozrywkowych, do listy tych, które oglądałem wielokrotnie i chętnie nadal wracam, dorzucam:
Ladies
Testosteron
Baby są jakieś inne
Kołysanka
[/quote]
dżizas, lekarz Ci to zalecił? :D
- Edytowany
Nie widzialem takich pozycji jak Monty Python i Swiety Graal oraz Zywot Briana .
Kilkukrotnie oczywiscie weszlo Pulp Fiction, Ojciec Chrzestny, Jesus Christ Superstar, The Blues Brothers, Matrix, Fight Club no i oczywiscie Ghost Dog Jarmuscha
A przeciez jeszcze sa takie sztuki ogladane kilkukrotnie
Seksmisja, Symetria, Dzien Swira
Forest Gump, Reservoir Dogs, Goodfellas
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)