Miał być Afroamerykanin, a był Azjoszkop. Dobrze chociaż, że płeć dzieciaka dobrze podali. Pomysł niezbyt oryginalny. Dawno, dawno temu oglądałem taki włoski film (ale nie Felliniego), o jednym takim znudzonym życiem, co jarał blanty. Potem w tramwaju był świadkiem jak ciawus, znaczy ten Italorom, dobiera się do jednej Włoszki i Czarne koszule idą tzn. włoski neonazi, albo raczej neofasci, wali cygana w zęby. Bohater postanawia się przyłączyć do verde-bianco-rosso, ale zaraz przecież ja mam laskę, Afrowłoszke z Erytreii. Co robić, co robić? Konflikt, niczym w Antygonie Sofoklesa.
ŚWIEŻO MALOWANE
-
-
Kącik filmowy - czyli ostatnio oglądałem ( POLECAM/NIE POLECAM)
4 dni później
Kapitan Phillips - o współczesnym piractwie, Tom Hanks w roli głównej 6/10
Contratiempo 2016. 8.9/10
Dramat/Kryminał.
Polecam
Ostatnio nie oglądam filmów, a głównie seriale na HBO. Niedawno skończyłem oglądać ,,Czarnobyl"
Oglądał ktoś ostatnio, albo wogóle film "Superjews", o AFC Ajax, oczami prawdziwej Żydówki z Amsterdamu? Może ktoś ma linka do wersji z angielskimi napisami (u mnie z holenderskim słabo, z Jidisz jeszcze gorzej. Double Dutch)?
ŚWIEŻO MALOWANE
hm nie, ale obejrze, tylko gdzie to znalazles Malarzu? widze na vimeo do kupienia / wypozyczenia, na torrentach nic
https://vimeo.com/ondemand/superjews
na vimeo masz angielskie podpisy
a propos, bo pamietam ze znasz, autor Nieodwracalne, Gaspar Noe, zrobil nowy film, Climax, az sie boje zaczac to ogladac :D (Wkraczajac w pustke jeszcze nie widzialem)- ma dlugie przerwy ale jak juz cos nakreci to lubi czlowiekowi przywalic ;)
Przemytnik (debilny tytuł) oryginał chyba The Mule 8/10 Clint Eastwood im starszy tym genialniejszy.
Nie wiem czy tak świetnie gra starego człowieka, czy jest po prostu sobą, myślę jednak, że dobrze gra, bo inaczej nie miałby sił na takie arcydzieła.
Każdy jego film zasługuje na oskary, ale spedalone do cna Hollywood ma innych idoli.
Daj mu Panie Boże jeszcze z dwadzieścia lat życia, bo wszystko co teraz robi jest po prostu świetne
Wcześniejsze The Blood Work 7/10 również Pana C.E. - bardzo oryginalna intryga kryminalna.
6 dni później
KRÓL LEW 10/10 - jeżeli macie trudności jak zagospodarować czas swój, czas z dziećmi, to gorąco polecam ten film. Pewnie wielu oglądało poprzednią wersję , ale ta obecna wykonana w najnowszej technologii, to majstersztyk. Pomijam oczywisty fakt, że film więcej da korzyści dla nauki szacunku do zwierząt, niż tysiące tablic Ostaszewskiej& Company w tym temacie. Naprawdę, pieski, kotki, karpie, wiewiórki mało mogą ruszyć, jak w przypadku tego filmu.
FIGHTER 3/10 - kolejna produkcja polskiego kina o "boksie". Drętwa akcja, drętwe zakończenie a przygotowania do finałowej walki, samo starcie to każdy oglądał już wiele razy. Słabo..
MIDSOMMAR. W BIAŁY DZIEŃ 4/10 - przeciętny horror, w którym miałem wrażenie, ze przeniosłem się w czasy hippisów. 147 minut akcji spowodowało, że troszkę przysypiałem.
ANABELLE WRACA DO DOMU 6/10 - kolejna część "laleczki" gdzie akcja dzieje się w domu głównych bohaterów. Coś tam emocji wykrzesali, bo coś tam było słychać na sali kinowej.
SPIDER-MAN: DALEKO OD DOMU 5/10 - jak to się mówi, dupy nie urywa. Efekty przestają już działać na kinomanach. Podciągnąłem ocenę, za parę fajnych, zabawnych tekstów.
Dla pana Hrabiego i wszystkich, którzy jeszcze nie widzieli.
Black diamonds and pearls.
[IMG]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190801/bf7a2435d671d977c60d149daf3e6928.jpg[/IMG]
Boyz 'n da hood (Chłopcy z sąsiedztwa) 1991-8/10
Film opowiada o dorastaniu grupki czarnych dzieciaków z getta South Central w LA. O klimacie tego miejsca rapował w swoich utworach Ice T. Na początku filmu spotykamy bohaterów jako dziesięcioletnich szczyli. Już wtedy krystalizują się ich charaktery. Doughboy (w tej roli wyśmienity, jak zawsze Ice Cube) zostaje aresztowany za kradzież słodyczy w sklepie. Jego braciak wszędzie nosi ze sobą piłkę do futbolu amerykańskiego. Potem już widzimy przyjaciół, gdy wchodzą w dorosłość i znów spotykają się na osiedlu. Tre (Cuba Gooding Jr.) sprawia kłopoty matce i zostaje odesłany do ojca (Laurence Fishbourne). Doughboy wyskakuje z pierdla po kolejnej odsiadce,a jego brat Ricky, przygotowuje się do rozpoczęcia studiów. Utalentowany futbolista, otrzymuje propozycje stypendium sportowego z kilku prestiżowych uczelni. Jest nadzieją całej rodziny. Zwłaszcza tej własnej, bo od niedawna jest młodym ojcem.
Dramat rozgrywa się u szczytu wojny gangów w LA. Członkowie Crips i Bloods, giną na ulicach miasta aniołów codziennie. Ale nie mówi się o tym w porannych wiadomościach. Praktycznie,nikogo to nie interesuje .Ciekawostka. Tyra Ferrell, która zagrała matkę Doughboya i Ricky'ego, jest tylko 7 lat starsza od Ice Cube'a.
[IMG]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190801/bc2a071ddfe88bd26b0de976cdb58396.jpg[/IMG]
Fresh 1994 - 8/10
12 letni Fresh, wychowyje się w najbardziej zdemoralizowanej części nowojorskiego Brooklynu. Wychowuje się sam. Właściwie to on już jest wychowany. Fresh ogarnia życie,choć codzienna rzeczywistość jest bardziej niż ponura. Bezradnie obserwuje śmierć najlepszego kumpla, a potem szkolnej sympatii. Gdy jednak jego siostra narkomanka, wpada w sidła lokalnego drug-lorda, Fresh rozpoczyna grę z rzeczywistością. Jego ojciec arcymistrz-alkoholik, nauczył malutkiego Fresha nietylko grać w szachy, ale też w szachy wygrywać. Teraz to chłopak zaczyna przesuwać figury i pionki na szachownicy życia.
[IMG]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190801/558eb0d90beb11839324a8b10d14f4a2.jpg[/IMG]
[IMG]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190801/2251460ca022f97dfea74240f127783c.jpg[/IMG]
Menace to society (Zagrożenie dla społeczeństwa) 1992-8/10
Brutalny fatalizm
Chociaż Boyz 'n da hood zarobiły w samych Stanach 10krotnonie tyle, ile wynosił ich budżet, dziś już raczej nie kręci się takich filmów. Bez efektów specjalnych, bez motylków w podbrzuszu. Nie ma jak odkręcić kolejnych części, o seriach na Netflix, to wogóle można zapomnieć. Widz nie wychodzi z kina wzruszony i zadowolony, Wychodzi zamyślony. Po co mu to? Jeszcze go brzuch rozboli.
ŚWIEŻO MALOWANE
Dzięki :) Co do "Chłopaków z sąsiedztwa" to obejrzałem ten film wczoraj, po tym gdy parę dni temu napisałeś o nim w innym temacie :) dobry film :)
"Lato 84" z 2018 r. - całkiem przyzwoity thriller, na początku nieco nudnawy, ale potem się rozkręca się. 8/10.
- Edytowany
Popieram zdanie przedmówcy to super thriller trzymajacy w napięciu do końca. Ze swojej strony polecam thriller "searching" wciągający - dużo dzieje się na ekranie monitora. No i horror "Ciche miejsce" - najlepszy horror 2018 roku na Filmwebie - (nie mylili się) no i na koniec thriller "Kaliber" - mocno wchodzi. Wszystkie filmy z zeszłego roku.
A ja właśnie skończyłem oglądać duet Bladerunner'a.
Zdecydowanie do oglądania w komplecie ponieważ Bladerunner'a 2049 nawiązuje konkretnie do wydarzeń z Bladerunner'a. Muza, mroczny klimat cyberpunk'a, zajebista sprawa.
Ciagne dalej gatunek Cyberpunk;
Upgrade (2018) , https://www.imdb.com/title/tt6499752/
nie daje linka do filmwebu, bo nie trawie czasem ich opisow , w sensie spoilerow, a wrzucajac komus linka gdzie opis zdradza za bardzo fabule czuje jakbym film profanowal ::D w tym sensie tez , interesuje mnie ogolny zarys, typ filmu, rezyser, polecany czy nie, ale nie czytam wpisow gdzie ktos mi strzeszcza fabule ::) to czy dajmy na to glowny bohater sie zakochal, zbankrutowal czy kupil samochod nie sprawi ze bede mial ochote obejrzec film ;;)
Filmik bardzo spoko, niektore motywy wrecz zajebiste, dobrze sie bawilem, dosc brutalny, wiec nie dla wrazliwych na przemoc ;)
A propos cyberpunka, to w NF, czytałem dawno temu takie fajne opowiadanko o hooltajiach Warsaw Syrens. Ostatni mecz sezonu grali z Hansa Danzig i przeyebali mecz i tytuł. Mieli powszczepiane czipy, żeby nienaruszać banów i jeździli wózkami pancernymi z których strzelali do innych hoolsów. Czterech pazernych i pies.
ŚWIEŻO MALOWANE
- Edytowany
Czytałem to opowiadanie - strasznie dawno i mi się trochę szczegóły już zamazaly w pamięci ale przypominam sobie ogólny zarys :)
Free football - taki był chyba tytuł. A główny bohater, który wybecelował w chooj hajcu chirurgowi, za przeszczepienie czipa z banem bezpańskiemu psu?, miał pees Nabuchodonosor.
ŚWIEŻO MALOWANE
tak, autorstwa Mieszko Zagańczyka ale gdzie to znalezc teraz, NF z 1996 :)
kolejna pozycja cyberpunkowa, nowy film Roberto Rodrigueza, [b]Alita Battle Angel[/b]
ostra jazda, dla mnie rewelka, jak ktos zna jego filmy to troche wie czego sie spodziewac
[color=#cc3333][b]*spoiler*[/b][/color]
tutaj link do jednej scenki, jesli komus spoiler nie przeszkadza, to fajnie sie to oglada, scenka tak z ok 30 minuty filmu, ogladanie na wlasna odpowiedzialnosc, nie znalazlem zadnego trailera ktoryby sie nadawal, wszystkie za duzo pokazuja z filmu
https://www.youtube.com/watch?v=YnVRSZV69Lw
Diable, a takie pozycje jak Sin City, albo Doberman, można zaliczyć do cyberpunka? W sumie wcześniej się nad tym nie zastanawiałem. Zwłaszcza ten drugi,należy do moich ulubionych. Fajnie był pokazany ten gang Dobermana. Każdy jeden, świr na swój sposób. Pittbull, Ksiądz, Moskit i głuchoniema cyganka. Uwielbiam takie historie o bandach złożonych z różnych charakterów. Pamiętam taką reklamę gierki. Gdzie w ostatniej scence cały zwycięski gang odchodzi w stronę słońca. Jeden koleś występował tam w takiej masce kota i jego ziomek ściąga mu tą maskę, chcąc zobaczyć kim typ naprawdę jest. A pod spodem, pod tą maską... identyczna głowa kota. Ha, ha, ha!
ŚWIEŻO MALOWANE
najkrotsza definicja cyberpunka to:
a genre of science fiction set in a lawless subculture of an oppressive society dominated by computer technology
wiec Dobberman na pewno nie ;) (dla mnie tez kultowa pozycja)
Sin City to podobno neo-noire, he he, nie widzialem go nigdzie wymienianego posrod znanych pozycji cyberpunka wiec nie wiem, musze ponownie obejrzec, pamietam ze byl czad, ale to tak dawno bylo
z takich odjechanych dziwnych filmow to mi sie przypomnial Sucker Punch
hm, kurcze, ta historyjka z maska, cos mi to mowi, ale za chiny nie moge sobie przypomniec gdzie to widzialem :) na pewno gra a nie jakis film?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)