NIEZNAJOMI:OFIAROWANIE 4/10....horror. Gdybym nie oglądał 13 w piątek, gdybym nie oglądał tajemniczych zabójców ganiających z siekierami za przypadkowymi ofiarami, to może ten film by wywołał większe emocje. Natomiast, ten film jest kolejną odmianą tego typu historii, tym razem na polu kempingowym, gdzie "zaplątała" się rodzina 2+2.
-
-
Kącik filmowy - czyli ostatnio oglądałem ( POLECAM/NIE POLECAM)
- Edytowany
[quote='ian thorpe' pid='1307725' dateline='1520545251']
TRZY BILLBORDY... 7/10 - obniżam ocenę za wstawki o bitych murzynach z powodu rasizmu. Poza tym, film mocny. Utkwił mi w głowie tekst że "gniew się uintensywnia". To prawda, w tym filmie jest pokazane do czego jest zdolny człowiek w przypływie tych emocji. Film okazuje, że człowiek w gniewie, z powodów rzeczywistych czy wydumanych, nie jest czasem w stanie zapanować nad tymi emocjami i dokonać z zemsty rzeczy okropnych, podłych, potrafi zniszczyć wszystko.
Film zmusza do myślenia a ostatnia scena pokazuje .... refleksję po czasie. Fajnie jest, jak człowiek umie się wcześniej w gniewie zatrzymać. Polecam, bo np. gniew na kibiców z Zabrza przez tych z Gliwic, spowodował w nienawiści eskalację konfliktu, na którym wszyscy stracili.
[/quote]
Ian Thorpe?
Uwielbiam te tajemnicze historie, w małych miasteczkach...z szeryfem w tle...psychologiczne perypetie zaplątanych w coś ludzi...i to odwieczne pytanie kto i dlaczego(?)... i zawsze ktoś za rogiem...może Anioł z Bogiem ??? A Może morderca??? 10/10
Właśnie przed chwilą oglądnąłem i muszę przyznać, że Oscar za drugoplanową rolę się należał Rockwellowi
Parę dni temu nagrałem sobie "Przełęcz Ocalonych" , kilka fragmentów oglądnąłem - na więcej nie było czasu . Robi wrażenie , sceny batalistyczne straszne . A historia oparta na faktach .
też oglądałem ostatnio w tv Przełęcz Ocalonych, jednak w kinie ten obraz wydawał mi się po prostu bardziej....batalistyczny ;)
[quote='hank' pid='1309159' dateline='1521200444']
Parę dni temu nagrałem sobie "Przełęcz Ocalonych" , kilka fragmentów oglądnąłem - na więcej nie było czasu . Robi wrażenie , sceny batalistyczne straszne . A historia oparta na faktach .
[/quote]
Odpuść trochę forum, znajdziesz więcej czasu, a dla tego filmu naprawdę warto.
- Edytowany
https://zalukaj.com/zalukaj-film/29425/wi_zie_drugiej_alei_the_prisoner_of_second_avenue_1975_.html
[b]Świetne - [color=#ff3333] "Więzień Drugiej Alei"[/color][/b]
Nie byłabym sobą....
[b][color=#ff3333]"Pocahontas" [/color][/b][b][color=#333333]W wersji nie animowanej[/color][/b]
[b][color=#333399]https://www.cda.pl/video/16850596a/vfilm[/color][/b]
John Wick - fabula moze malo ambitna, utarty schemat, ale realizacja perfekcja, zajebista zdjecia, muza, kino akcji w najlepszym wydaniu
Oglądnąłem "Trzy bilbordy...".
Cholerne rozczarowanie, tak zawód, bo nastawiłem się na film wybitny, a oglądnąłem, no właściwie nie wiem co.
Po projekcji dochodzę do wniosku, że nad filmem zaciążyła wielka chęć przypodobania się Hollywood i zgarnięcia kilku Oskarów.
To się w zasadzie udało. Niezłą fabułę podlano lewackim sosem i dwie statuetki zdobyte. Coś jak z Idą.
Skład sosu:
- murzyni są fajni,uczciwi, sprawiedliwi, co prawda jarają jointy, ale w zasadzie wszyscy to robią
- pedały są fajne, uczuciowe, delikatne, wrażliwe
- policja amerykańska to współczesne SS
- Kościół katolicki to gang pedofilów
Proste? Proste!
Niestety do filmu zakradły się również błędy merytoryczne. Murzynów policja tłucze, ale na wybrzeżach i w stanach północnych gdzie padł przemysł samochodowy i czarni jako społeczność całkowicie się wykoleili. W stanach południowych krzywe spojrzenie na kolorowego już powoduje kłopoty.
Wątek z DNA sprawcy całkowicie z czapy, nie podaję szczegółów, aby nie zabijać "przyjemności" oglądania.
Rzecz się dzieje w Missouri, a krajobrazy w filmie z Appalachów. W Missouri nie ma żadnych gór, stan jest płaski jak stolnica.
Scena z gaśnicami, boki zrywać, wozilibyście w aucie 30 litrową gaśnicę?
Oskary.
Rola pierwszoplanowa, wybitna, Oskar zasłużony.
Rola drugoplanowa, taka jak setki ról zapijaczonych glin w historii Hollywood - nieporozumienie.
6/10 mimo wszystko zachęcam, film niezły, ale do wybitności mu daleko jak z Krakowa do Missouri :P
- Edytowany
Tez sie skusilem po opiniach na forum i filmwebie. Tez jestem lekko rozczarowany. Film dobry ale do wybitnego to mu daleko. Z ta gasnica to rzeczywiscie beka. Nawet jak juz masz ta gasnice w samochodzie to nie wiem jak mozna nia ugasic dwa ogromne bilboardy.
Dzisiaj jak nie bede w nastroju na lige plus (mam nadzieje ze wszystko dzis pojdzie zgodnie z planem) to ogarne '' Przelecz...''
- Edytowany
Błąd merytoryczny w filmie fabularnym zupełnia na czymś innym polega. To nie film dokumentaly. Równie dobrze mogliby w nim pojawić się eskimosi, piastowie, czy ufoludki, a w scenerii pokazać kolosum, maczugę Harkulesa i Andy i nie jest to błąd merytoryczny filmu fabularnego.
Zgadzam się, że razi naiwnością i zakońcczenie jakieś takie nijakie, bez peunty jakiejkolwiek.
mam wrażenie, że jak nas tu jest troszkę, to każdy na coś innego zwrócił uwagę ;)
VIKING - kolejna opowieść z tamtejszych czasów tym razem produkcji rosyjskiej - tak 6/10. Jak ktoś lubi te tematy, oglądnie.
https://cda-x.pl/filmy/viking/
- Edytowany
"trzy bilbordy...." pamietam jak pare lat temu do najlepszego filmu nominowano [i]Grawitacje[/i], to juz mowi duzo o moich oczekiwaniach w stosunku oskarowych filmow. Choc oczywiscie przyznam, z ciekawosci ogladam i uzywam tego kryteriu jako jednego z paru . Ta dyskusja niejako napedzila moja ciekawosc i apetyt. Film da sie obejrzec, ale na spokojnie dochodzi do czlowieka ze jest tam tyle piramidalnych bzdur ze glowa boli. Pare fajnych scenek, dobrych dialogow, odpowiadajace mi malomiasteczkowe tempo i nastroj. Ale pelna racja sterbego odnosnie faszerowania filmu wstawkami widocznie pod publiczke / jury oskarowe - abstrahujac od slusznosci/nieslusznosci tego sosu, faktycznie w pigulce bijacej w oczy, braklo tylko czegos o Meksyku, choc chyba byl jakis dowcip
UWAGA spolier
a motyw gostka ktory pofatygowal sie poszykanowac Mildred, poczym scena z dupy w pubie a nastepnie negatywna weryfikacja DNA a na deser wyprawa "mscicieli" na wycieczke to juz absolutny szczyt kretynizmi i braku pomyslu co z tym calym fantem zrobic - brak odpowiedzi na pytanie DLACZEGO chyba tutaj uzyte jak forma artystyczna, na ktorą ja mowie fuck off :) (wiem wiem przemiana bohaterów to sedno, ale nadal pojawia sie pytania odnosnie elemetnow fabuly, dlaczego!!?)
rzekoma zagadkowosc/otwartosc na pierwszy rzut oka zakonczenia jest dla mnie podsumowaniem godnym tego tworu niewiadomo w jakim celu
jednyna rzecz ktora faktycznie przemawia to pokazanie eskalacji przemocy jako impulsu zdarzen, blednych wnioskow czy interpretacji, dosc mocne
na pewno nie obejrze drugi raz
[quote='sterby' pid='1309404' dateline='1521362161']
Oglądnąłem "Trzy bilbordy...".
Cholerne rozczarowanie, tak zawód, bo nastawiłem się na film wybitny, a oglądnąłem, no właściwie nie wiem co.
Po projekcji dochodzę do wniosku, że nad filmem zaciążyła wielka chęć przypodobania się Hollywood i zgarnięcia kilku Oskarów.
To się w zasadzie udało. Niezłą fabułę podlano lewackim sosem i dwie statuetki zdobyte. Coś jak z Idą.
Skład sosu:
- murzyni są fajni,uczciwi, sprawiedliwi, co prawda jarają jointy, ale w zasadzie wszyscy to robią
- pedały są fajne, uczuciowe, delikatne, wrażliwe
- policja amerykańska to współ[font=Arial]czesne SS[/font]
- Kościół katolicki to gang pedofilów
Proste? Proste!
Niestety do filmu zakradły się również błędy merytoryczne. Murzynów policja tłucze, ale na wybrzeżach i w stanach północnych gdzie padł przemysł samochodowy i czarni jako społeczność całkowicie się wykoleili. W stanach południowych krzywe spojrzenie na kolorowego już powoduje kłopoty.
Wątek z DNA sprawcy całkowicie z czapy, nie podaję szczegółów, aby nie zabijać "przyjemności" oglądania.
Rzecz się dzieje w Missouri, a krajobrazy w filmie z Appalachów. W Missouri nie ma żadnych gór, stan jest płaski jak stolnica.
Scena z gaśnicami, boki zrywać, wozilibyście w aucie 30 litrową gaśnicę?
[/quote]
[font=Arial][color=#333333][size=small]A ja uważam, że jest to celowe ukazanie karykatury poprawności politycznej. Biedni homo, źli biali, torturowani czarni, odtrącony Meksykanin który jest karłem, kościół, silna niezależna kobieta, policjanci o zachowniach rasistowskich i ksenofobicznych. [/size][/color]
[color=#333333][size=small]Jest wszystko by zdobyć Oscara w dzisiejszych czasach! [/size][/color]
[color=#333333][size=small]Czyli gala rozdania Oscarów i cale Hollywood ukazane w krzywym zwierciadle :D[/size][/color][/font]
[font=Arial][color=#333333][size=small]Generalnie 8/10[/size][/color][/font]
- Edytowany
[quote='ian thorpe' pid='1309419' dateline='1521374760']
mam wrażenie, że jak nas tu jest troszkę, to każdy na coś innego zwrócił uwagę ;)
[/quote]
ian thorpe
[color=#000000][size=small]"Trzy bilbordy..." chce mi się żyć jak oglądam takie filmy...fajnie też ,że każdy ma swoje zdanie....[/size][/color]
- Edytowany
PITBULL. OSTATNI PIES. 7/10
Zamiana Vegi na Pasikowskiego, to był strzał w dziesiątkę. To czego u Vegi brakowało, to jakość. Pasikowski pokazał realny klimat, bez zbędnych hollywoodzkich strzelanin, strumieni krwi, nadmiaru wulgaryzmów, zbędnych dodatków. Skupił się bardziej na emocjach (aktorzy świetnie odegrali swoje role), na logicznym, płynnym powiązaniu kolejnych scen, gdzie u Vegi momentami Pitbull przypominał zlepek fragmentów. U Pasikowskiego każdy kadr ma swój początek i koniec.
Co do aktorów : Cezary Pazura, jak za nim nie przepadam, tym razem bardzo dobrze wcielił sie w role gangusa "Gawrona".
Dorociński bez zarzutu, świetnie wcielił się w rolę Sławomira Desperskiego "Despero", mógłby swoja grą aktorską obdzielić poprzednie filmy. Dobre teksty i komediowe żarty.
Dorota Rabczewska. Tu nie spodziewałam się szału, bo jakby nie było była najsłabszym elementem. Zagraną rolę można podzielić na dwa etapy. W pierwszym-dość kiepsko. W drugim pokazała swoja charyzmę, bezczelność, bezwzględność jak i wulgarność, co uczyniło ja bardziej jako Dodę niż "Mirę". Jednak śmiem twierdzić, że Pasikowski celnie obsadził ja w roli "Miry". Jakby nie było, nie musiała zbytnio się wysilać ze względu na to, że taka jest.
Podsumowując, dobre polskie kino w idealnym towarzystwie to strzał w dziesiątkę na świetny wieczór. :)
My nie chodzimy do kina w [b]towarzystwie.[/b]
Towarzysze to po drugiej stronie Błoń.
Zapamiętaj Meggi. ;)
[quote='sterby' pid='1309958' dateline='1521621674']
My nie chodzimy do kina w [b]towarzystwie.[/b]
Towarzysze to po drugiej stronie Błoń.
Zapamiętaj Meggi. ;)
[/quote]
...z pasiastym, wiernym i oddanym KOMPANEM z JK1 :)
P.S. zapamietane :D
[b][color=#3333cc]"Ptasznik z Alcatraz"[/color][/b][b][color=#3333cc] [/color][/b][size=small][b][color=#ff3333]!!![/color][/b][/size][b][color=#3333cc][size=small] [/size][/color][/b][size=small]-2,5 godziny rewelacyjnego amerykańskiego kina 10/10, bo i 10 nominacji i 3 nagrody.[/size]
[size=small]Film oparty na prawdziwej historii...[/size]
[size=small][b][color=#669933]Polecam z czystym sumieniem :) [/color][/b][/size]
[color=#333333][b]https://www.cda.pl/video/1942994f7[/b][/color]
Byłem na wróblu. Jak ktoś lubi szpiegowskie gówienka w których nie wiadomo o co chodzi to polecam
[size=small][font=arial, sans-serif][b][color=#339933]Pewnego razu w listopadzie[/color][/b][/font][/size][color=#545454][size=small][font=arial, sans-serif][b] [/b](2017) , smutny ,życiowy, polski... :cry: [/font][/size][/color]
[color=#545454][size=small][font=arial, sans-serif]zwiastun: [b] [/b][/font][/size][/color][color=#545454][size=small][font=arial, sans-serif][b]https://www.youtube.com/watch?v=URjlyIgZuMQ[/b][/font][/size][/color]
Marek wraz z matką zostają pozbawieni przez władze miasta dachu nad głową. Kobieta trafia do przytułku dla bezdomnych, w którym nie jest mile widziana ze względu na swojego towarzysza - psa Kolesia.
Szukam filmów [b][color=#3333cc]Bodo Koxa [/color][/b], część już widziałam, jakieś strony oprócz [color=#333399][b]zalukaj[/b][/color]??? :D
Ten ostatniego Pit bulla całkiem dobrze się oglądało,ale kumulacja absurdów w tym filmie była rekordowa.
Poszukaj na pebx.pl
"KOBIETA SUKCESU" 6/10
Ostatnia z rodzimych komedii romantycznych, jaka weszła na ekrany kin. Bardzo przyjemny film, z ciekawą fabułą, która od początku do końca wciąga w świat bohaterów. Agnieszka Więdłocha, jako główna bohaterka [color=#333333][size=medium][font=Open Sans]Mańka, odegrała tu najlepszą rolę[/font][/size][/color][color=#333333][size=medium][font=Open Sans] od czasu "Planety Singli". Swoją naturalnością, zawziętością i zołzowatością potrafi uwieść widza, natomiast Bartosz Gelner jako Piotr, który jest mniej zaradny niż własny pies, nieraz potrafi rozbawić swoją rolą (scena spania na podłodze ;) ).[/font][/size][/color]
[color=#333333][size=medium][font=Open Sans]Film niezły, biorąc pod uwagę, że obsadą nie powala (dodatkowo Foremniak, Karolak, czy użyczony głos Grabowskiego) Myślę, że rzeczywistość przekazana w filmie, z dobrym humorem, bez dodatkowej otoczki własnie czyni go urzekającym.[/font][/size][/color]
[color=#333333][font=Open Sans][size=medium]https://www.youtube.com/watch?v=4f_xnB5a7Cs[/size][/font][/color]
- Edytowany
[b][color=#333333]https://www.youtube.com/watch?v=sssDGDR_9y8[/color][/b]
[b][color=#339933]"W roli Boga"[/color][/b]- [b][color=#cc3333]polski, super osada[/color][/b]
[color=#000000][size=large][font=Roboto][size=small][size=medium]Janusz Gajos(Dr Jack Klee), Katarzyna Gniewkowska (Nella Larkin), Dominika Ostałowska (Dr Ann Ross), Magdalena Schejbal (Dr Kiera Banks), Paweł Królikowski (Domenic Piero), Krzysztof Stroiński (Ojciec Dunbar), Andrze[/size]j[size=large] Zieliński (Dr Alex Gorman)[/size].[size=medium] :) [/size][/size][/font][/size][/color]
[color=#333333][size=small]W sali konferencyjnej szpitala obraduje komisja do spraw przeszczepów, która musi rozstrzygnąć, któremu z umierających pacjentów dać nadzieję. Oczekujących jest wielu, serce tylko jedno.[/size][/color]
[color=#333333][size=small]a "Kobieta Sukcesu" jak dla mnie 0/10!!![/size][/color]
- Edytowany
[i]Ja też polecam ostatniego Pitbulla. Nie czepiałbym się o absurdy, przynajmniej nie spoglądałem na zegarek podczas filmu co się ostatnio zdarza na każdym nowym "dziele"[/i]
6 dni później
- Edytowany
[b][img]https://i1.fdbimg.pl/zwah5yr1/1762x1143_npmqqj.jpg[/img][/b]
[b]JAK POŚLUBIĆ MILIONERA (1953) 7/10
How to Marry a Millionaire[/b]
Trzy modelki Schatze ([b]Lauren Bacal[/b]l), Loco ([b]Betty Grable[/b]) i Pola ([b]Marilyn Monroe[/b]) mieszkają w Nowym Jorku i wszystkie trzy usiłują "złapać" męża, warunek jest jeden - wybranek musi być milionerem. Podczas poszukiwań dochodzi do wielu zabawnych perypetii, jednak w końcu każda znajduję swojego wymarzonego mężczyznę ... tak jak to w miłości bywa- serce zawsze wygra nad rozumem :)
Bardzo przyjemna komedia, niezwykle inteligentna, z zabawnymi perypetiami bohaterek i filozofią na temat relacji damsko-męskich. :)
10 dni później
Polecam serial La Casa de Papel - dostępnty na netflix. Dobrze nakręcony i świetna oprawa muzyczna.
TWARZ - 2/10 dramat ....kolejny film, gdzie reżyserka uparła się przedstawić naszą rodzimą społeczność, jako ciemnogród. Mocny akcent antyklerykalny. Po oglądnięciu filmu, zrozumiałem dlaczego ten "obraz" zdobył nagrodę w Berlinie. Skandalem dla mnie jest to, że film który był inspirowany prawdziwą historią po prostu kłamie. W filmie pokazano obraz społeczności odrzucający głównego bohatera, gdy w rzeczywistości spotkał się i spotyka z dość dużą pomocą lokalnych mieszkańców. Rozumiem jednak, ze "lewe" szambo się lepiej sprzedaje za granicą niż pokazanie dobra, bo kto dobro chce oglądać.
Nie toleruję takich obrazów.
PIOTRUŚ KRÓLIK - 9/10 w tej kategorii filmów. Zabawa jak na Shreku, wyszedłem z kina z bananem na twarzy
CICHE MIEJSCE - 5/10 horror, thriller. Film praktycznie bez dialogów słownych, reżyser coś próbował nowego "wrzucić". Wg mnie średnio się udało a potwory reagujące na hałas średnio powodowały napięcie w filmie. Z braku laku i kit dobry. Ja chodzę za darmo, nie polecam płacić za bilety.
ian, ostatnio czytałem wywiad z tym gościem i raczej jest tak jak w filmie, kiedy musiał przebudować dom zgodnie z zaleceniami lekarzy, by był bardziej sterylny ludzie zaczeli plotkować, że ustawił się w życiu, podrzucają mu pod drzwi śmieci, butelki, prezerwatywy.
W całym wywiadzie nie padło żadne ciepłe słowo o lokalnej społeczności.
- Edytowany
Kolejne strony wątku lecą, pojawiają się kolejne wpisy, oceny, filmy, oceniający i nadal większość nie wie czym jest film fabularny i myli go z jakimiś dokumentami.
W dobrych filmach często poruszany jest jakiś trudny temat, kontrowersyjny, bajeczka o tym że stracił twarz w robocie u wyzyskiwacza kapitalisty, ale dobrzy polscy lekarze przeszczepili mu twarz wszczepiając dobre pstriotycznr geny, dobre polskie społeczeństwo wyremontowało mu dom, wspiera go i wyprowadza za niego psa oraz myje okna, pewnie by się nie sprzedawała.
Natomiast jeśli chodzi o ten film, to, poszkodowany był konsultantem tego filmu.
W wywiadzie mówi niejednoznacznie:
Jak otoczenie zareagowało, gdy wrócił pan do domu po przeszczepie?
Większość osób była życzliwa, choć nie wszyscy. W każdym społeczeństwie zdarzają się ludzi bezmyślni, którzy robią coś, chociaż sami nie wiedzą po co.
Co się działo?
- Po przeszczepie musiałem wyremontować dom. Chodziło o to, by było jak najbardziej sterylnie, żeby nie wdało się zakażenie, bo wtedy ciało mogłoby odrzucić przeszczep.
Chyba nie wszystkim się spodobał ten remont. No i zdarzało się, że ludzie podrzucali mi na podwórko prezerwatywy, butelki po wódce, śmieci... Do skrzynki wrzucali anonimy, że na mnie doniosą, że prowadzę samochód. A ja nie miałem zakazu od okulisty
[b]RAMPAGE 8/10 tł: Rampage: dzika furia.[/b]
https://www.youtube.com/watch?v=4S29RMd8WYU&t=8s
Prymatolog Davis Okoye (Dwayne Johnson), który trzyma ludzi na dystans, nawiązał silną więź z George’em — niezwykle inteligentnym gorylem srebrnogrzbietym, którym opiekuje się od czasu jego narodzin. Niestety wskutek nieudanego eksperymentu genetycznego ta łagodnie usposobiona małpa zmienia się w gigantyczną, rozwścieczoną bestię...
Film w pełni mnie zadowolił, fajna rozpierducha, gra aktorska Johnsona, efekty dźwiękowe i pośmiać się można :D :) oglądalam na ekranie Super Screen i byl to strzał w dziesiatkę. Nie wiem jak jest w 3D ale może być bardzo ciekawie.
[b]PETER RABBIT 8/10 Piotrus królik[/b]
Swietna komedia animowana którą oglądnęłam z sala pełna ludzi. Było śmiechu co niemiara :) /może dlatego, że był to Poniedziałek Wielkanocny ;)
Piotrek Królik ma swój charakterek i humorek :)
[b]BLOCKERS 4/10 Strażnicy cnoty.[/b]
https://www.youtube.com/watch?v=So32Cnpg02w
O matko! Film nie ma się jak do zwiastunu. Tandetna amerykańska komedia, w prymitywnymi i wugarnymi tekstami i zachowaniami.
Plus jedynie za grę dla Johna Cena.
ZYCZENIE ŚMIERCI 5/10 - nie oceniam zbyt wysoko tego filmu, ponieważ motyw akcji jest taki sam jak w starym filmie o tym samym tytule, czyli Bruce Willi zamiast Charles Bronson. Otoczka się zmieniła, inne dialogi ale jest to to samo.
6 dni później
[size=x-small][font=tahoma, verdana][size=x-small][b][color=#336633]"Cicha Noc" [/color][color=#cc3333]polski, dramat-2017[/color][/b][/size]
[size=x-small][b][color=#333333]Pracujący za granicą Adam niespodziewanie wraca do rodzinnego domu na Boże Narodzenie. Nikt z krewnych nie spodziewa się, jak wielki wpływ na ich życie będą miały dalsze wydarzenia wigilijnej nocy.[/color][/b][/size]
[size=x-small][b][color=#333333]Ciekawy...[/color][/b][/size]
[/font][/size]
[b]The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society[/b] 7/10
Bardzo przyjemny melodramat na podstawie książki. Początkowo główną postać miaaą zagrać Kate Winslet, która jednak zrezygnowała i została zastąpiona przez Rosamund Pike. Ostatecznie Pike również porzuciła projekt, a w jej miejsce zatrudniono Lily James, która świetnie odegrała główną rolę.
Niezwykła historia o ludzkich uczuciach i książkach, które pomagają znieść rzeczy niemożliwe do zniesienia.
Jest rok 1946. Juliet, młoda pisarka, objeżdża zniszczoną Anglię, promując swą książkę i szukając tematu do następnej. Przypadkiem dowiaduje się o małej wyspie Guernsey, na której istnieje dziwne Stowarzyszenie Miłośników Literatury i Placka z Kartoflanych Obierek. Powołali je podczas wojny rolnicy i gospodynie, by uratować kilka osób przed aresztowaniem. Ale jak się ma literatura do placka z obierek? Zaciekawiona Juliet odwiedza Guernsey. Urzeczona przyrodą, ciszą a przede wszystkim serdecznością ludzi, postanawia osiąść na wyspie. Znajduje tu nie tylko kopalnię tematów, ale także miłość.
https://www.youtube.com/watch?v=HTDNGv61-Dk
[b]Ella i John/ The Leisure Seeker[/b] 7/10
Film Paolo Virzì, produkcja włoska. Zdobył dwie nominacje w kategorii Złoty Glob oraz Złoty Lew. Dramat o miłości bezgranicznej, poświęceniu siebie dla ukochanej osoby, którą dotknęła choroba. Świetna ekranizacja oraz gra aktorska. Zaskakujące zakończenie.
Produkcja jest ekranizacją powieści autorstwa Michaela Zadooriana, która w Polsce ukazała się pod tytułem Powrót na Route 66. Opowiada historię starszego małżeństwa, które wyrusza w niezaplanowaną podróż, aby odwiedzić dom Ernesta Hemingwaya, mieszczącego się w Key ...
https://www.youtube.com/watch?v=ukjQDehccms
5 dni później
[color=#336633]"Pasażer"[/color]...uff co za rozczarowanie...ale może są tacy co lubią takie filmy 1/10
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)