[quote='ian thorpe' pid='1307091' dateline='1520202753']
POWIERNIK KRÓLOWEJ - 7/10 ... właśnie skończyłem oglądać, nieźle zrealizowana historia przyjaźni królowej Anglii z przypadkowo sprowadzonym z Indii muzułmańskim mężczyzną, który wbrew otoczeniu za sprawą władczyni wspina się w pewnej hierarchii ważności dworu.. Film zrealizowany podobno na podstawie odnalezionych pamiętników w 2010r, mnie wciągnął. Tak sobie tylko pomyślałem, że Anglicy byli niezłymi ówczesnymi rasistami :D
[/quote]
Ostatnio oglądnęłam kolejny raz z przyjemnością. Wiele komediowych sytuacji tym razem dostrzegłam. :) rzecz się dzieje w epoce wiktoriańskiej, w czasie, gdy Indie[color=#222222][size=small] pozostawały pod władzą Brystyjczyków[/size][/color][color=#222222][size=small], tj. w latach 1858-1947[/size][/color][color=#222222][size=small]. Myślę, że Abdul dostał wyróżnienie, co wywołało zazdrość wśród służby dworskiej. [/size][/color]
[color=#222222][size=small]p.s. choć świat stał się bardziej tolerancyjny szczególnie w Anglii, nie wyobrażam sobie, by w Naszym kraju doszło do takiej sytuacji w Palacu Prezydenckim :D Wtenczas byśmy zobaczyli rasizm w pełnej odsłonie :D [/size][/color]
-
-
Kącik filmowy - czyli ostatnio oglądałem ( POLECAM/NIE POLECAM)
DUNKIERKA- 6/10jakoś mi nie za bardzo podszedł...
[b][u]Drodzy kinomaniacy :) Za nami 90. noc rozdania Oscarów 2018.[/u] Możecie porównać własne oceny obejrzanych filmów - z nominacjami i wygranymi w danych kategoriach :)[/b]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]Wielkim wygranym tegorocznych Oscarów jest z pewnością [b]"Kształt wody"[/b] w reżyserii Guillermo Del Toro. Zdobywca Złotego Lwa MFF w Wenecji w zeszłym roku nie do końca uważany był za pewniaka w najważniejszych kategoriach. Zwłaszcza, że po piętach dreptał mu wybitny film[b] "Trzy billboardy za Ebbing, Missouri"[/b] Martina McDonagha.[b] "Kształt wody"[/b], który przejdzie do historii jako pierwszy film science-fiction z Oscarem dla najlepszego filmu, zdobył w sumie cztery nagrody - także dla najlepszej scenografii, najlepszej muzyki i najlepszej reżyserii.[/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]W kategoriach aktorskich obyło się bez zaskoczeń. Najlepszą aktorką została [b]Frances McDormand[/b] za film "Trzy billboardy...", najlepszym aktorem - [b]Gary Oldman[/b] za "Czas mroku". Za role drugoplanowe nagrody otrzymali [b]Allison Janney[/b] ("Jestem najlepsza. Ja, Tonya") i [b]Sam Rockwell[/b] ("Trzy billboardy...")[/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]W kategoriach scenariuszowych statuetki podzielili między sobą Jordan Peele za scenariusz oryginalny do [b]"Uciekaj!"[/b] i legendarny James Ivory za adaptację książki [b]"Tamte dni, tamte noce"[/b] na potrzeby filmu Luki Guadagnino.
Prawie 90-letni Ivory stał się najstarszym laureatem w historii nagród. A przecież ma w swoim dorobku tak ważne filmy, jak[b] "Pokój z widokiem", "Okruchy dnia", "Powrót do Howards End" czy "Maurycy"[/b].
Jak się spodziewano, najnowsza produkcja Pixara - [b]"Coco"[/b] - zdobyła Oscara w obu kategoriach, w których otrzymała nominacje, czyli za najlepszy film animowany i najlepszą piosenkę.[/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]Najlepszym filmem zagranicznym został wspaniały obraz chilijskiego twórcy Sebastiana Lelio [b]"Fantastyczna kobieta"[/b] z Danielą Vegą w roli głównej. Jest to pierwszy w historii Oscarów film, którego główną postacią jest osoba transpłciowa. W dodatku jest to pierwszy film z Oscarem, którego pierwszoplanową aktorką jest transseksualistka. Jednak poziom artystyczny i sposób prowadzenia narracji, jaki wybrał Lelio, wart był przynajmniej jednego Oscara.
Zgodnie z przewidywaniami przyznano Oscary w kategoriach wizualnych i dźwiękowych. [b]"Dunkierka"[/b] otrzymała nagrody za montaż, montaż dźwięku i dźwięk.[b] "Blade Runner 2049"[/b] doceniony został za efekty specjalne i zdjęcia. Trzeba podkreślić, że legendarny operator Roger A. Deakins otrzymał swojego pierwszego Oscara dopiero przy 14. nominacji. Deakins stworzył zdjęcia do takich kultowych tytułów, jak [b]"Skazani na Shawshank", "Fargo", "Big Lebowski", "To nie jest kraj dla starych ludzi", "Lektor" czy "Skyfall". "Czas mroku"[/b] nagrodzony został za charakteryzację, a za najlepsze kostiumy nagroda trafiła do Marka Bridgesa, autora kostiumów do [b]"Nici widmo"[/b] Paula Thomasa Andersona.
[/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]Pełna lista zwycięzców [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZY FILM: "Kształt wody" [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZY REŻYSER: Guillermo Del Toro "Kształt wody"[/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif] NAJLEPSZY AKTOR: Gary Oldman [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZA AKTORKA: Frances McDormand [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZA AKTORKA DRUGOPLANOWA Allison Janney [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZY AKTOR DRUGOPLANOWY: Sam Rockwell [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZY SCENARIUSZ ADAPTOWANY: "Tamte dni, tamte noce" [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZY SCENARIUSZ ORYGINALNY: "Uciekaj!" [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZY PEŁNOMETRAŻOWY FILM ANIMOWANY "Coco" [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZE KOSTIUMY: "Nić widmo" [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZY PEŁNOMETRAŻOWY FILM DOKUMENTALNY: "Ikar" [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZY KRÓTKOMETRAŻOWY FILM DOKUMENTALNY: "Heaven Is a Traffic Jam on the 405" [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZY KRÓTKOMETRAŻOWY FILM ANIMOWANY "Dear Basketball" [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZY FILM KRÓTKOMETRAŻOWY: "The Silent Child" [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZY FILM NIEANGLOJĘZYCZNY "Fantastyczna kobieta" [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZA CHARAKTERYZACJA: "Czas mroku" [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZA ORYGINALNA ŚCIEŻKA MUZYCZNA: Alexandre Desplat "Kształt wody" [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZA PIOSENKA: "Remeber Me" z filmu "Coco" [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZY MONTAŻ DŹWIĘKU: "Dunkierka" [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZY DŹWIĘK: "Dunkierka" [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZY MONTAŻ: "Dunkierka" [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZA SCENOGRAFIA: "Kształt wody" [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZE ZDJĘCIA: Roger A. Deakins "Blade Runner 2049" [/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif]NAJLEPSZE EFEKTY SPECJALNE "Blade Runner 2049"[/font][/size]
[size=small][font=Calibri, sans-serif](żr. tvn24.pl)
[color=#1e2832][size=medium][font="PT Serif", serif][u][b]Poniżej zamieściłam nominacje w kategorii Najlepszy film. Sami oceńcie, czy podzielacie nominacje :)[/b][/u]
[b]CALL ME BY YOUR NAME / "TAMTE DNI, TAMTE NOCE"[/b]- Peter Spears, Luca Guadagnino, Emilie Georges and Marco Morabito, Producers
[b]DARKEST HOUR / "CZAS MROKU"[/b]- Tim Bevan, Eric Fellner, Lisa Bruce, Anthony McCarten and Douglas Urbanski, Producers
[b]DUNKIRK / "DUNKIERKA"[/b] - Emma Thomas and Christopher Nolan, Producers
[b]GET OUT / "UCIEKAJ"[/b] - Sean McKittrick, Jason Blum, Edward H. Hamm Jr. and Jordan Peele, Producers
[b]LADY BIRD / "LADY BIRD"[/b] - Scott Rudin, Eli Bush and Evelyn O'Neill, Producers
[b]PHANTOM THREAD / "NIC WIDMO"[/b] - JoAnne Sellar, Paul Thomas Anderson, Megan Ellison and Daniel Lupi, Producers
[b]THE POST / "CZWARTA WŁADZA"[/b] - Amy Pascal, Steven Spielberg and Kristie Macosko Krieger, Producers
[b]THE SHAPE OF WATER / "KSZTAŁT WODY "[/b] - Guillermo del Toro and J. Miles Dale, Producers
[b]THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI / "TRZY BILLBOARDY ZA EBBING, MISSOURI"[/b] - Graham Broadbent, Pete Czernin and Martin McDonagh, Producers[/font][/size][/color]
[/font][/size]
[font=Calibri, sans-serif][size=small][i]Teraz kiedy "Kształt wody" dostał Oscara 2018 w kategorii najlepszy film, grzechem będzie, kiedy go nie obejrzę :P[/i][/size][/font]
NARZECZONY NA NIBY 3/10....lubię rodzime komedie, bo można czasem na nich w kinie się wieczorem rozerwać, a tutaj ... chała. Ja się tylko teraz zastanawiam, co skłania takiego aktora jak Adamczyk, do dawania swojej twarzy w takich gniotach, chyba tylko brak kasy na spłatę kredytów ... chyba nie usnę po tym koszmarze kinowym.. dobrze, że nie dopłacałem za seans
[quote='ian thorpe' pid='1307332' dateline='1520287043']
NARZECZONY NA NIBY 3/10....lubię rodzime komedie, bo można czasem na nich w kinie się wieczorem rozerwać, a tutaj ... chała. Ja się tylko teraz zastanawiam, co skłania takiego aktora jak Adamczyk, do dawania swojej twarzy w takich gniotach, chyba tylko brak kasy na spłatę kredytów ... chyba nie usnę po tym koszmarze kinowym.. dobrze, że nie dopłacałem za seans
[/quote]
hahaha :) Widziałam zwiastun i wielki muł, ale dzięki za potwierdzenie. Już wiem na jaki polski film nie iść :P
Nie widziałem żadnego, tylko Gwiezdne Wojny ale chyba nie było ich na Oscarach ?
[/quote]
ian, Adamczyk nie jest aktorem, jest rolorobem, jak podobni jemu Karolaki, Kożuchowskie, Mroczki, Cichopki itp, byle się na ściance pokazać, żeby tylko jakiś szmatławiec jakieś zdjęcie zamieścił i już są zadowoleni.
Aktor to jest Gajos, Fronczewski, Olbrychski, Kondrat itp, szkoda tylko, że jest ich coraz mniej.
Kondrat to raczej był aktorem. Od wielu lat występuje już tylko w telenoweli ING.
co nie zmienia faktu, że jest/był aktorem wybitnym.
- Edytowany
Jakiś czas temu ktoś polecił film "[b]Chata[/b]", ale zasugerował, by najpierw książkę przeczytać. Tak też zrobiłem i nie żałuje. Nie potrafię ocenić tego filmu. Chyba warto go oglądnąć (a najlepiej faktycznie przeczytać) samemu i trochę porozmyślać. W skrócie, film odpowiada po części, dlaczego Bóg jest jaki jest i dlaczego pozwala na różne ciężkie sytuację w naszym życiu (choroba, śmierć itd).
Ostatnio byłem w kinie na "[b]Kobiety mafii[/b]", już mnie chyba przestał śmieszyć ten rodzaj filmów. 5/10.
Widziałem, też na mieście plakaty kolejnej wersji pit bulla - ostatni pies czy jakoś tak. Strasznie mnie zirytował fakt, że kolejną serie nagrywa ktoś inny (to jeszcze da się przeżyć), ale wymienia się wszystkich aktorów. Fabuła chyba nie będzie powiązana z poprzednimi seriami.
[/quote]
Myślałam ,że fajny będzie :huh:
Ogladalem "Planeta singli" i z braku laku dalo sie zniesc...ale tylko z nudy... wrocic juz do niego nie wroce na pewno :)
[quote='VelVet' pid='1307372' dateline='1520329969']
Ostatnio byłem w kinie na "[b]Kobiety mafii[/b]", już mnie chyba przestał śmieszyć ten rodzaj filmów. 5/10.
Widziałem, też na mieście plakaty kolejnej wersji pit bulla - ostatni pies czy jakoś tak. Strasznie mnie zirytował fakt, że kolejną serie nagrywa ktoś inny (to jeszcze da się przeżyć), ale wymienia się wszystkich aktorów. Fabuła chyba nie będzie powiązana z poprzednimi seriami.
[/quote]
@VelVet
Ja lubie filmy Vegi ale nie ogladam ich z nastawieniem na...komedie...bo te filmy komediami nie sa... to ze sa jakies smieszne wstawki ale to i w "goracych wargach" cos,ktos smiesznego znajdzie ;) Idac na film sensacyjno-kryminalny zawsze cos znajdziesz zeby sie usmiechnac... Ale filmy Vegi komediami nie sa...
Jest ich na pewno za duzo jak na jednego rezysera,tych samych aktorow i bardzo podobnie kreconych filmow... jakby byl jeden na rok...poltorej nawet do dwoch lat odstepu kazdy by sie przyjal mysle podobnie jak "PitBull Nowe porzadki" i ludzie by tych filmow nie porownywali jak teraz...
Co do " pit bulla - ostatni pies" ...Fabula w kazdym z Pit Bulli byla inna..nie laczyly sie przeciez te filmy......mysle ze dobrze ze ktos inny wyrezyserowal....Kurcze cos innego,inni wlasnie aktorzy ...mysle ze da rade...Pasikowski robil naprawde dobre kino i mam nadzieje ze tym razem zdal egzamin na 5 :)
Dodam ze znajomi co ogladali "Pod mocnym aniolem"wychodzili z kina zniesmaczeni....zawiedzeni...ze ch.j nie komedia...ze nie warto....heh ale przeciez to nie komedia tylko DRAMAT!!!!!Owszem moze na trailerze bylo kilka smiesznych tekstow ale to jest DRAMAT i nie mozna isc z nastawieniem jak na Pit bulla ze komedia...i ze bedzie beka....
jak ktoś szukał w filmie "Pod mocnym aniołem" scen śmiesznych, to rzeczywiście troszkę odleciał ...
A co do nowej części Pit Bulla, chcę z ciekawości zobaczyć jak sobie z rolą poradziła Doda. Nie przepadam za nią, chociaż jej talent dostrzegałem w piosenkach. To jej chyba pierwsza rola w filmie i urywki wskazują, ze nie gra przypadkowej roli kelnerki w lokalu.
Oglądnąłem dzisiaj ten najlepszy z najlepszych a.d. 2017 i chyba nie znam się na kinie :). Fajny klimat, abstrakcyjna historia, nietypowy czas akcji, scenografia rzeczywiście wyjątkowa, ale że najlepszy czyli 9/10 to raczej nie. Jak dla mnie kształt wody 7/10.
Dunkierka wieje nudą za bardzo, akcja jakoś słabo trzyma się kupy, jedna z najbardziej spektakularnych akcji WW2 ale sposób jej przedstawienia zupełnie mi nie przypadł, 6/10
Z wielkiej oskarowej trójki imo najlepsze 3 billboardy, czyli powielam notowania przed rozdaniem :)
„Pod mocnym aniołem”...jeśli ktoś brał to na wesoło to dokładnie jakby brał to forum na poważnie
a ja sobie dzisiaj zrobiłem wieczorowo-nocną ucztę filmową z Polsatem :) ZAGINIONA oraz MARUDERZY - dwa świetne filmy sensacyjne :)
Zamiast kibcować hokeistom w Play - Off, to głupoty oglądacie ! :@
Oglądnęłam wczoraj bardzo dobry film społeczny, który został wybranym najlepszym filmem brytyjskim w 2017r. Otrzymał nagrodę BAFTA.
[b]"Ja, Daniel Blake"[/b] film, który ma świetnie napisane postacie. Przedstawia paradoksy brytyjskiego socjalu i urzędową znieczulicę. Jest to historia dojrzałego mężczyzny, który decyduje się pomóc samotnej matce z dwójką dzieci stanąć na nogi.
https://www.youtube.com/watch?v=-XmB7KVsRP4
[b]Dla tych, co lubią ambitniejsze kino polecam tematykę Holocaustu. [/b]
1. Film Romana Polańskiego "Pianista".
https://www.youtube.com/watch?v=u_jE7-6Uv7E
Akcja filmu w czasie drugiej wojny światowej Władysław Szpilman, znakomity polski pianista, stara się przeżyć w okupowanej Warszawie. Z takich ciekawostek napiszę, że Lew Rywin miał zagrać rolę klienta z pieniędzmi, który uspokaja Szpilmana w restauracji. Z powodu zbyt dużej opalenizny producenta zastąpił go Zbigniew Zamachowski.
2. "Lektor" Stephena Daldry'ego jest prawdziwą perełką- mocnym, odważnym, głębokim, świetnie zrealizowanym kinem. Film oparty na bestsellerowej powieści o tym samym tytule „Lektor”, to hipnotyzująca historia pełnej tajemnic miłości, której akcja toczy się w targanych wojną i powojennych Niemczech. Film ukazujący, że człowiek może przynieść drugiemu zarówno szczęście, jak i przekleństwo, może być zarówno skarbem, jak i pułapką. Książka jak dla mnie zdecydowanie lepsza.
https://www.youtube.com/watch?v=EBg1IBivcbk
3. "Chłopiec w pasiastej piżamie" Film jest adaptacją książki Johna Boyne'a o tym samym tytule. Herman pokazuje prześladowania Żydów widziane oczami naiwnego, ośmioletniego chłopca o imieniu Bruno. świetny film!!!
https://www.youtube.com/watch?v=TDMl7lANu24
- Edytowany
[quote='ian thorpe' pid='1307499' dateline='1520378694']
a ja sobie dzisiaj zrobiłem wieczorowo-nocną ucztę filmową z Polsatem :) ZAGINIONA oraz MARUDERZY - dwa świetne filmy sensacyjne :)
[/quote]
[b][u][color=#ff3333]ja z [/color][color=#333333]https[/color][/u]://www.youtube.com/watch?v=LYiAathvVYI[/b]
[color=#339933][b]Ucho prezesa[/b] [/color] :) ;) :P
Do kawki rano albo do kakao wieczór - super sprawa☕?☺
https://www.youtube.com/watch?v=o01KV0aaSKo
[b][color=#336633]Pitbull: Ostatni Pies[/color][/b] - obsada rewelacja, Doda - TRA-GE-DIA już w zwiastunie!!!
Wielka niewiadoma, czekam...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)