metoda oszczednosciowa - puścili Cichego do Opola żeby mu nie placic te pare miesięcy, a teraz sciagneli na same PO - sprytnie panie Ziarko ;)
swoja droga liczba obcokrajowcow porazajaca i paradoksalnie wcale nie musi oznaczac to ze maja jakiś super skład - na papierze niby tak, do Cichego i Szczechury musza kogos do piatki dolozyc. To ze ta para zdobyla prawie 200 pkt tez mnie jakos specjalnie nie przekonuje bo jednak Orlik pasowal bardziej do silniejszej grupy a w słabszej konkurencji grając na normalnym poziomie nie miał.
Sanok oczywiście mocny, ale wg mnie wieksza sila w tym ze my gramy w takim samym składzie praktycnzie caly sezon - ok Turon przyszedł ale zna realia wiec się wkomponuje latwo, poćwiczy na Orliku.
I o ile naszym krajowym gwiazdom się będzie chciało chcieć to skład Sanoka wcale takie wrazenia robic nie musi.
Poza tym do tego jeszcze musza się uporac z JKH, które niepozornie może się okazac wcale nie takim slabym przeciwnikiem
-
-
U naszych rywali (prywatne pogaduchy będą kasowane)
To co wydarzyło się na linii Sanok-Opole jest dość ciekawą sytuacją.
Czy Cichy i Szczechura mieli kontrakty ważne tylko do końca rundy zasadniczej? Jeśli tak to spoko, sprawa jasna.
A jeśli ich kontrakty obowiązywały do końca obecnego sezonu? Sanok ich wykupił, czy po otrzymaniu propozycji ze wschodu, poprosili władze Orlika o rozwiązanie kontraktów?
Oficjalny serwis internetowy klubu z Opola milczy.
A do tego [i]hokeiści Ciarko PBS Bank STS Sanok zagrają dwa mecze towarzyskie z Orlikiem Opole 12 i 13 lutego w Sanoku.[/i]
Przypadek? Nie sądzę. Tam jakiś dobry deal musiał być.
PS. Jeszcze inna sprawa może być, kiedy Orlik miał zaległości w wypłatach w stosunku do ww. zawodników.
Hmmmm, przypominam sobie taką sytuację po ostatnim meczu 1szej fazy, u nas z Orlikiem to było. Po konferencji zupełnie wyjątkowo został z nami pod salą trener gości, Jacek Szopiński i tak luźno rozmawiał z dziennikarzami. W pewnym momencie zapytałem "panie trenerze, a nie boi się pan, że się panu teraz drużyna posypie? ". I odpowiedział "nie wiem, zobaczymy". No to pociągnąłem temat i pytam "Jakby tak Cichego ktoś wziął z górnej szóstki? ". Kolega ze strony co o hokeju wie podobno wszystko się trochę na mnie wtedy zezłościł, że jak to, że umowy ważne mają i w ogóle. No to ja mówię "no tak, ale każdą umowę można rozwiązać, jakby tak do pana przyszedł i powiedział >>sorry szefie ale nie chcę walczyć w dolnej szóstce, mam większe ambicje<< albo wprost >>sorry szefie, mam lepszą ofertę, chciałbym iść<< to co by było? ". No i Szopiński powiedział wprost "z niewolnika nie będzie pożytku, jakby ktoś chciał, on się dogadał... a jakby jeszcze ktoś dołożył parę groszy do tego, wszystko może być". Oczywiście to było przed zdobyciem sponsora, więc to mogłoby zmienić sytuację, ale czy zmieniło? Czy ten sponsor faktycznie jakąś kasę już dał? Tak czy siak - Cichy do wzięcia był od podziału na górną i dolną szóstkę. No to w końcu przyszedł ktoś i go wziął. Żadna sensacja, normalne prawa rynku.
przecież to jest oczywiste ze się musieli dogadać trochę wcześniej niż wczoraj :)
transakcja wiazana na zasadzie - Sanokowi damy odpocząć budżetowo a Orlikowi pomożemy awansować do PO tez wchodzi w gre, ale to już daleko idące dywagacje.
Natomiast z całym szacunkiem do Cichego, to uważam ze mamy lepszych zawodnikow w składzie - w parze ze Szczechura punktów narobili ale na słabszych, zobaczymy jak będzie w PO i w Sanoku do którego musza się wkleic.
dla nas ważne jest żeby obrone zalatac bo bramki nam strzelają wszystkie 4 piatki
Dokładnie - na siebie trzeba patrzeć - czy my robimy swoje cele, czy my jesteśmy gotowi do p-o i tak dalej.
A co robi Ciarko? Niech robi, ich prawo i takie są zasady. Przecież to normalna rzecz na całym świecie że pod koniec stycznia zespoły, które nie wejdą do p-o, albo wiedzą że i tak lepszego wyniku nie zrobią, to schodzą z budżetu. Do Polski "lepsi zawodnicy" w styczniu - od zawsze tylko w ten sposób trafiali. Natomiast co do układu z Cichym - ja nie wierzę, w planowaną 8 m-cy temu akcję "damy Cichego na zasadniczy, a wraca na p-o". Nie ma bata. Po prostu - Orlik swój wynik zrobił, zostały im na 90% trzy mecze z nami, na 9% cztery mecze z nami, na 0,9% pięć meczów z nami i na 0,1% coś więcej. No to zluzowali sobie budżet i tyle. Przyszedł ktoś kto się z zawodnikiem dogadał, Orlikowi dał zapewne te "parę groszy" no i co? No i transfer się robi - normalna rzecz. Mi nikt nie zarzuci, że jestem "prociarkowskim fanem", ale naprawdę nie widzę w tej transakcji nic niewłaściwego, albo godzącego w dobre imię sportu. Był zawodnik w klubie X, ktoś go chciał w klubie Y, wszyscy się dogadali i zawodnika w klubie X już nie ma, a jest zawodnik w klubie Y. Normalna rzecz na całym świecie. Polski hokej od świata niestety odstaje, ale pod tym względem jeszcze na szczęście u nas jest normalnie. Jakby Cichego chciały Tychy, my, Jastrzębie czy ktokolwiek - każdy go próbować podpisać mógł. Chciał Sanok - to Sanok wziął, Orlik nie pisze że został skrzywdzony, więc wszystko odbyło się za wspólną zgodą i wszyscy się dogadali. Co komu do tego co dokładnie było w układzie? Tyle że jedni byli chętni dać, a drudzy wziąć, między nimi było i to ich sprawa. Sprawa hokejowa jakich w styczniu na świecie są setki.
Ależ ja absolutnie nie uważam aby Sts był ten zły i niedobry, a Orlik biedny i poszkodowany.
Ot, zwykła ludzka ciekawość. Nic więcej, nic mniej.
to i ja się czuje w obowiązku wytlumaczyc, ze wcale nie uważam ze to zle, ot po prostu stwierdziłem ze sprytnie, ale to plus za spryt, a pewnie było tak jak ZK piszesz, przyszli, chcieli na PO go zanabyc to zanabyli tak jak i my braliśmy na PO i jak i inni biora
Mała zmiana - zamiast zagrać z Cichym i Szczechurą w pierwszej rundzie, spotkamy się z nimi w następnej. Mam nadzieję, że nie będzie łatwych przebieżek w ćwierćfinale i półfinale, bo raz nam się już to czkawką odbiło. Jak mamy zdobyć mistrza, to z każdym w każdej konfiguracji musimy wygrać. A ja i tak lubię emocje i prawdziwą walkę. Hough!
[quote]
Wczoraj o godzinie 18:00 zostało zamknięte okienko transferowe. Czy któryś z klubów wzmocnił w dosłownie ostatniej chwili? Służymy odpowiedzią na to pytanie.
? Nie, żaden z klubów nie dokonał już transferu. Wpłynęły do nas tylko wnioski o potwierdzenie do gry trzech zawodników Ciarko PBS Bank STS Sanok: Maksima Kartoszkina, Michaela Cichego i Alexa Szczechury ? wyjaśnia Anna Wytrykowska z biura Polskiego Związku Hokeja na Lodzie.
Maksim Kartoszkin ostatecznie rozwiązał kontrakt z GKS Tychy, a Michael Cichy i Alex Szczechura zostali wypożyczeni do końca sezonu z Orlika Opole. Cała trójka zostanie na Podkarpaciu przynajmniej do końca tegorocznych rozgrywek.
Pozostali zawodnicy, którzy w ostatnich dwóch tygodniach zmienili barwy klubowe, zostali już potwierdzeni do gry przed niedzielną kolejką.
[/quote]
źródło: [url=http://hokej.net/pl/news,artykul,5,38785,okienko-zamkniete.html][hokej.net][/url]
11 dni później
Tak sobie popatrzyłem na skrót meczu sparingowego Sanok-Orlik (3-1) i stwierdzam, że ten cały Danton to naprawdę wuj wielki i chamidło. I wstyd mi za to, że dostaje powołania do kadry narodowej. Tego zaczepi, tego szturchnie, ale jak kto jemu chce ten kaprawy ryj obić, to ucieka. Rany, jakiś chociaż kawałek honoru "lodowiskowego". A poza tym to, pątrzac "sportowo" to on nie pokazuje niczego, czego nie umieją inni polscy zawodnicy. Więc co on w tej kadrze robi czasami? Pic na wodę, fotomontaż i przerost formy nad treścią. I niemal za każdym razem utwierdzam się w tym przekonaniu. Aż nie wierzę w to co napiszę, ale mam nadzieje, że ktoś mu kiedyś porządnie budzie obije za takie zachowania.
Choć jestem pokojowo nastawiony (z wiekiem człowiek łagodnieje), to oglądając tego pana mam takie same odczucia - kozaczy i aż prosi się o mordobicie. Może trzeba by dwa nagie miecze wysłać... (:P)
Nic do nie da. Już Denis "Bawełna", który na czym jak na czym, ale na hokejowej bitce to się znał mówił, że to jest taki typ, z którym nie ma co się bić, bo ucieknie. Jemu gola trzeba strzelić i to najprościej kończy temat z takim przypadkiem.
W Tychach, w ciągu dwóch dni, sprzedano ok. 700 karnetów + ok. 100 jest zarezerwowanych dla karnetowiczów z sezonu zasadniczego.
W sumie to ładny wynik.
Może wie ktoś ile poszło u nas?
Owcolubni nadal nie wpuszczają kibiców przyjezdnych na swoje lodowisko. Na ich oficjalnej pojawił się komunikat przypominający o tym...
Brak słów (td)
A czy przypadkiem nie było obiecywane, że od p-o już będą wpuszczać? Cóż, sami sobie w kolano strzelają.
mrówka Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Owcolubni nadal nie wpuszczają kibiców
> przyjezdnych na swoje lodowisko. Na ich oficjalnej
> pojawił się komunikat przypominający o tym...
> Brak słów (td)
To może jakiś walkowerek za to :)
A ja się tak zastanawiam nad tym kuriozum w NT...
Trwa to od kilku lat. Niby wszyscy o tym wiedzą. Jakichś tam kibiców nie wpuścili. Wie o tym RPO. Sprawę przedstawiono (jak napisano na naszym kiedyś na naszym ulubionym portalu) Ministrowi do Spraw Administracji i Cyfryzacji i co ?
I nic !?.....
Jakiś tam regulamin sobie w NT wymyślono i zdaje im się, że jest on ważniejszy niż Konstytucja RP. Nikt z tym niczego nie potrafi zrobić ? To po cholerę mamy te ministerstwa, prokuratury, sądy, policję..... ?
Gdyby to był normalny kraj i organizator rozgrywek uczciwy, to nie mieli by prawa wystartować w lidze. Pomijając kwestie prawne i uczciwość to co robią jest po prostu niesmaczne. Skoro mają pieniądze na kontrakty, stypendia, to mają też pieniądze na monitoring, tylko ich to wali, bo po co mają coś robić. Miejscowi sobie wchodzą, a resztę Polski mają w d...e. Toteż mój szacunek dla tego klubu zanika w szybkim tempie
Ja jestem tylko ciekaw co na to firma Tatry Ski? Bo oni zdaje się nie z górali żyją, tylko właśnie z przyjezdnych?
Zawsze mnie to ciekawiło-nie chcą by ludzie u nich kasę zostawiali? To tak jakby fryzjer wyganiał ze swojwgo salonu brunetów bo on tylko blondynów strzyże. Ale ich wola, wolny kraj ponoć.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)