docent Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Ale płacić jeszcze menedżerowi za półroczny
> kontrakt? To brzmi skandalicznie.
> Ja bym się wymienił z Lechem - Kasprzik za
> Ślusarskiego i git.
Ja wlasnie tego nie wiem, jak to jest w polskich warunkach. Czy agentowi pilkarza za angaz placi on, czy klub? Normalnie powinien placic ten, kto dostal prace, a nie ten co ja dal.
-
-
Marcin Cabaj - YOU WILL NEVER WALK ALONE !!!
a firmom headhunterskim płaci pracownik czy firma?
(abstrahując od, nazwijmy to, moralno-etycznego wymiaru prowizji za przedłużenie kontraktu o pół roku)
No to rozwazania staja sie bardziej skomplikowane:) Wyjdzmy zatem od prostego przykladu: Ja mam firme i chce znalezc klienta. Zatrudniam salesmana. On mi znajduje klienta i za to place mu % zalezny od umowy (zwykle dotyczy to jakiegos okresu czasu; np. place mu 5% od wszystkich kontraktow jakie otrzymam od tego klienta w ciagu 3 lat).
W przypadku jaki Ty poruszyles knurze, placa prawdowpodobnie obydwoje. Firmie headhunterskiej placi ta szukajaca kogos jak i ten, kto chce znalezc pracodawce. Ale w przypadku pilkarzy raczej watpie, by klub zwracal sie do firmy szukajacej, bo trudno tak nazwac agenta majacego juz zestaw zawodnikow, by znalazl mu odpowiedniego pilkarza (choc nie mozna tego wykluczyc) z propozycja zaplaty za to. To raczej agent proponuje swoich zawodnikow klubom.
ale placi raz, jak szuka, a nie przy kazdym przedluzeniu kontraktu.
Kpt Sowa na tripie Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> ale placi raz, jak szuka, a nie przy kazdym
> przedluzeniu kontraktu.
A dlaczego nie? Jak zastrzegnie sobie w pierwotnej umowie, ze dostanie prowizje od kazdego przedluzenia?
umowa rzecz swieta, ale przypuszczam, ze Tabisz takiej nie podpisal, co najwyzej Cabaj. wiec niech se placi jak podpisal.
zamykam ten wątek z mieszanymi uczuciami. ulga (bo już nie będę musiał go oglądać i drżeć, że puści klasyczną dla siebie szmatę) miesza się z niepokojem, czy ten, który go zastąpi będzie pewniejszym bramkarzem.
dziękujemy w innym wątku: http://www.cracovia.krakow.pl/read.php?11,1768903
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)