Dlaczego kibice ?? wiślaki - mówią na Cracovie Żydzi ? czy jest jakies racjonalne wytłumaczenie -czy też jest to wymysł ich prostoty ?
-
-
Proszo o odpowiedż- dlaczego Żydzi ?
A jakby mówili "Mongołowie" "Arabowie" "Japończycy" ?????
Żydzi to tylko nazwa jednego ze 170 naród na tej zakichanej planecie
każdy kto się dopatruje czegoś złego to albo ma nierówno pod sufitem albo sieje złą propagandę - jedno z drugim sie łączy
pozdrawiam
Spytaj przecietnego, mlodego pieska dlaczego "zydzi" ;)
Bardzo jestem ciekaw co by odpowiedzil :D
"nie wiem", "bo tak" a moze "bo wszyscy tak mowia" ? :D
Kid - młodemu przecietnemu pieskowi to ciezko jest znalezc argumentacje czemu jest za wisłą ;) "bo koledzy sa" "bo całe osiedle jest" "bo wisła ma sukcesy" "bo ubiera ich nike", dopiero potem czemu żydzi?? "bo tak ich nazywa moj starszy kolega" "bo takie sa napisy na osiedlowych murach" "bo tak spiewamy" "a czemu nie??" :D
ale macie problemy
lepiej być żydem niż psem czy kaloszem ;)
żydzi najprawdopodobniej dlatego ze w Cracovii od poczatku niebylo podziałów a na wisle mogli grac tylko chrzescijanscy polacy!
szukajcie, a znajdziecie: [url]http://www2.cracovia.krakow.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=55&Itemid=99[/url]
Dlaczego Żydzi?
Istotną rolę odegrała napewno nazwa. Poza tym Cracovia od początku istnienia była klubem otwartym, w pełnym tego słowa demokratycznym. Projektantami używanej od 1908 do dziś w niezmienionej formie i kolorystyce odznaki klubowej - chorągiewki w cztery białe i trzy czerwone podłużne pasy - była "międzynarodowa" trójka: Anglik William Calder, Żyd Józef Lustgarten, Polak Wacław Wojakowski, trzy narodowości, trzy religie... W Cracovii grali Anglik Calder, Austriak Singer, Czech Just, Węgier Obert, aby wymienić tylko najważniejsze nazwiska. Mistrzowska drużynę w 1921 tworzył przedziwny konglomerat ludzi - od posiadacza wielkiego majątku ziemskiego (Stefan Popiel), poprzez studenta medycyny (Stanisław Cikowski), absolwenta wydziału filologii UJ (Tadeusz Synowiec), automechanika (Bolesław Kotapka), nauczyciela (Józef Kałuża), urzędnika bankowego (Leon Sperling), do malarza pokojowego (Edward Strycharz). Cracovia nigdy nie stawiała barier rasowych czy wyznaniowych.
Należy przypomnieć też fakt, że prezesi i członkowie władz Cracovii, od pierwszych lat istnienia klubu, wywodzili się ze znanych i szanowanych w podwawelskim grodzie rodów.
heh,to jest właśnie najśmieszniejsze że baaaaaardzo dużo wiślaków nie wie co mówi....
Niwielu jest takich,co wie....
Nie wielu jest takich co wie czemu kibicuje Wiśle nawet :)
Dlaczego piszą? Z kompleksów. Chociaż jakby pisali "angole" - podobna przyczyna, a nawet bardziej, to też nie byłoby eleganckie. Ale wiadomo: im większe ścierwo tym inteligentniejsza forma przekazu.
Hmmm
Smiejecie sie z glupich Wislakow.
A zalozyciel tematu jest chyba kibicem Cracovii??
Wypadaloby wiedziec takie rzeczy...
Ferenc - masz rację, ale można częsciowo usprawiedliwić niewiedzę "naszych młodych", którzy pewno jeszcze przed Bar Micwą są :P
chodzi o to, że mówienie na nas Żydzi jest dość absurdalne, bo:
1. w Krakowie były inne 100% żydowskie kluby (np. Jutrzenka), a Cracovia nie ma z nimi nic wspólnego
2. mieliśmy w naszych szeregach ludzi pochodzenia żydowskiego, ale przecież w II RP Żydzi stanowili z 8-10% ludności, a w Krakowie pewno więcej, więc nic w tym dziwnego, że grali u nas. poza tym to byli obywatele II RP, a najczęsciej - Polacy pochodzenia żydowskiego czy wyznania mojżeszowego.
natomiast "pieski rodowód" TSu jest dużo bardziej oczywisty, w końcu oni sie nazywali przez jakiś czas Gwardyjskim Towarzystwem Sportowym, a Cracovia nigdy nie była Żydowskim Klubem Sportowym.
na koniec, mnie tam nie przeszkadza, że tak na nas wołają. co więcej, lubie inne "żydowskie" kluby Europy, jak Ajax, Tottenham, Anderlecht. Żydzi to nacja, której udało się przetrwać w niesprzyjających warunkach europejskich (aż do II WŚ) - więc pewne analogie do KS można na upartego znaleźć :P
jakby ktoś na upartego chciał coś zamanifestować, to polecam koszulkę:
[img]http://www.tiszertdlawolnosci.tiszert.com/pierwsza_edycja/first_edition/zyd.jpg[/img]
do nabycia na [url]http://www.tiszertdlawolnosci.tiszert.com/pierwsza_edycja/index.php?id=8[/url]
ps. jest też inna: [img]http://www.tiszertdlawolnosci.tiszert.com/second_edition/jestem-kibicem.jpg[/img]
Hehehe widze Knurze ze reklamujesz ostatni wymysł wyborczej , a czemu w ramach wolności i tolerancji nie ma tam koszulek typu ''Jestem Polakiem''(jestem zydem są), ''Jestem heteroseksualny''( jestem pedałem są), czy ''Jestem Biały''(jestem murzynem są) . Czyżby wolność i tolerancja tylko dla wybranych??
Romper Stomper Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Hehehe widze Knurze ze reklamujesz ostatni wymysł
> wyborczej , a czemu w ramach wolności i tolerancji
> nie ma tam koszulek typu ''Jestem
> Polakiem''(jestem zydem są), ''Jestem
> heteroseksualny''( jestem pedałem są), czy
> ''Jestem Biały''(jestem murzynem są) . Czyżby
> wolność i tolerancja tylko dla wybranych??
hehe, widze Romperze, ze sledzisz dokladnie Wyborcza. super, nawet jak nie kupujesz wersji papierowej, to klikasz na ich strone, a to tez sie liczy (reklamy!)
a powaznie: standard demokracji wyznacza sytuacja mniejszości. Biali heteroseksualni Polacy to wiekszosc - Żydzi, homoseksualisci, murzyni - nie. wolność? tak, dla wszystkich, a nie tylko dla wiekszosci.
Sledzę poczynania wyborczej aby wiedziec co słychac w obozie wroga hehehe :)
Knurze chodzi mi o to ze jakby jakaś firma wyprodukowała podkoszulki z napisami''Jestem Biały'' czy ''Jestem Polakiem'' itd to pewnie wyborcza i reszta ''prawdziwych Europejczyków'' zaczeła by krzyczec ze to rasizm, faszyzm , ciemnogród itd . Cóz to za demokracja w której większość ma mniejsze prawa niz mniejszość?? No to Knurze jako DEMOKRATA
zabroniłbyś produkować takie koszulki??
ale czy zyd to az taki zły czlowiek??
zawsze co prawda byli harpaganami, i sam ich jako nardowoasc zabardzo nie lubie...
ale niezle sie ustawili w swiecie.. biedni nie sa, zle im sie nie zyje, maja niezle technologie.. i oglnie wykrztalcone spoleczenstwo.. jedynym problemem jest ich polityka w stosunku do palestyny!!
Lepiej Zyd niz pies!
Romper Stomper: dlaczegóż bym miał zabraniać. wolny rynek mamy, są koszulki z orłem albo reprezentacji, mogą być i inne. natomiast zastanowiłbym się nad zabronieniem koszulek z sierpem i młotem CCCP - ludzie są niedouczonymi kretynami, że się w coś takiego ubierają. ostatnio byłem w jakimś sklepie i spytałem się sprzedawcy, czy mają coś ze swastykami, bo z sierpem i młotem widze że mają. na takie pytanie nie miał gotowej odpowiedzi, ale też nie naciskałem biedaka.
mniejszości mają to do siebie, że bardziej chcą akcentować swą tożsamość (czyli odrębność) niż większość. tak mie sie wydaje, bo ja raczej do żadnej mniejszości nie należę.
Jeżeli jak dobrze zrozumiałem, Wisła była klubem tylko dla Polaków, a Cracovia otwartym dla wszystkich, a więc i Żydów, to dlaczego nacjonaliści kibicują Cracovii a nie Wiśle? Ja tego nie za bardzo rozumiem. Poza tym pytam się co z tą flagą Izraela, o której kiedyś pisano. Jestem wielkim miłośnikiem Żydów, a to dlatego, że jako chrześcijanin wiem, że "od Żydów wyszło zbawienie". Nazwiska i imiona mówią same za siebie: Jezus Chrystus, Maryja, Św Paweł, Einstein, Freud, Edit Stein.......
Teza lansowana niegdyś, że Hitler był w 1/4 Żydem zdecydowanie upadła.
Geopijatyk
''Teza lansowana niegdyś, że Hitler był w 1/4 Żydem zdecydowanie upadła. ''
Za to Obergruppenfuhrer SS Reichard Heydrich (drugi SS-man w Rzeszy) był w 1/2 zydem :)
http://historianiebezpieczna.kgb.pl/nazi/tabu.html dla zainteresowanych :)
I Himmler o tym wiedział i go szantażował. Aczkolwiek nie wiem czy aż w połowie. Potem Heydricha zabili Czesi.
Geopijatyk
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)