Habemus Papam
-
-
Habemus Papam
musze przyznać że Niemca to sie nie spodziewałem
Moim zdaniem bardzo dobry wybór.
No i Bawarczyk na Tronie Piotrowym. Urodził się w Marktl nad Innem przy austriackiej granicy. Wiadomo, kto się urodzł w Braunau nad Innem po drugiej stronie rzeki. Piszę o tym, nie z powodu jakiś złych intencji, czy niesmacznego poczucia humoru, ale dlatego, że to się mimowonie nasuwa. Bajery mnie zawsze intrygowały. Jako ruch, nazizm powstał wprawdzie w knajpach Monachium, ale najwięcej zwolenników miał w protestanckich Prusach. A co do przynależności Ratzingera do HJ, to co w tym dziwnego, skoro organizacja ta była dla młodzieży niemieckiej przymusowa. Wojna chłopska, jaka wybuchła po wystapieniu Lutra, w tym samym roku w którym na rynku w Krakowie, spustoszyła Bajery. No i ten cały Franz Josef, po którego śmierci Bayer Munchen grał w czarnych opaskach.
Oż kurcze. W Gliwicach feta, strzelają w górę sztuczne ognie. Pewnie myśleli, że papieżem zostanie Glemp albo Macharski i przygotowali fetę. A tu klops! No ale jak już przygotowali ognie, to nie zmarnuja przecie, więc strzelają. To tak jak Cracovia przygotowała sztuczne ognie jesienią dla uczczenia zwycięstwa nad Oderką. Ale skoro Cracovia przegrała, to wystrzelali na cześć przegranej, bo przecież ognie by się zmarnowały.
To był mó kandydat:) Mam świadków przepowiedziałem go w Enigmie, po śmierci PAPIEŻA.....
Gratuluję Zubereg trafności przepowiedni. Ty masz Łeb.
Geopijatyk
hehe prorok jakis czy co??? :)
15 dni później
Uważam, że Benedykt XVI będzie dobrym papieżem.
Pojawiły się pierwsze dowcipy słowne związane z Benedyktem XVI. Jeden od amerykańskiego bombowca, drugi od natrętnych dziennikarzy:
B 16
Papa Ratzi
Geopijatyk
Oderka nigdy nie spadnie!
12 dni później
A taki dowcip znacie?
Było konklawe. Kardynałowie zamknęli się w kaplicy Sykstyńsiej, by wybierać papieża, a wierni czekają na Placu Św Piotra na dymn czarny lub biały. Czekają godzinę, dwie, cały dzień i nic, żadnego dymu nie ma. Czekają drugi dzień, trzeci. Wreszcie z komina zaczyna się unosić dym zielony.
Na balokon chwiejnym krokiem wychodzi kompletnie nawalony Ratzinger, chwyta się poręczy i mówi przepitym głosem:
"Papieża jeszcze nie wybraliśmy, ale jest zaj...ście"
Geopijatyk
(Nadwrażliwych informuję, że ten dowcip to szczyt przyzwoitości w porównaniu z dowcipami opowiadanymi przez śp Ks Józefa Tischnera, ale jak chcecie, możecie go usunąć)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)