Koniec Świetej Wojny ???Nigdy nie bedzie konca Świetej Wojny po ostatniej poniedzialkowej mszy to juz wiem napewno,i tyle w tym temacie .
Wiadomość zmieniona (07-04-05 23:39)
-
-
Koniec 'Świętej wojny'
Przed zamknięciem forum chciałbym ze swej strony jeszcze raz ostatni zabrać głos na temat "pojednania", pomimo tego, iż wielu z Nas chce ten temat zamknąć i włożyć między bajki.
Jestem kibicem Wisły od niedawna, mieszkam i urodziłem się na ziemi śląskiej. A wspominam o tym by spojrzeć na całą sprawę z bardziej oddalonego, holistycznego punktu widzenia.
Z okolic Katowic tak do tego podchodzę i osoby z szerszą wyobraźnią również a takich na tym forum nie brakuje.
Co więc widzę?
Wielu wydaje się smutnych ludzi, którzy zakładając szalik jakiego koloru by on nie był plamią długą historię dwóch zasłużonych w Polsce klubów piłkarskich. To przykre. Wielu (pseudo)kibiców w swej nienawiści powołuje się na fakt, iż przez pewien trudny okres w historii Polski, jeden z Naszych klubów był zespołem "milicyjnym". Kłania się znajomość historii. Tak jakby Wisła Kraków tworzyła historię Polski. To błędne myślenie.
Wszystkie inne argumenty przeciw "pojednaniu" również wydają się błędnym kołem Śmierć za śmierć? W imię czego ? Cracovii? Wisły?
Nie.
Ludzie, tzw. "bojówki" jeśli faktycznie nie możecie żyć bez nienawiści do człowieka, a chociaż w najmniejszym stopniu zależy Wam na dobru Waszych rodzin, okolicy, miasta, tego kraju to ściągnijcie szaliki, wtedy i Wam i Nam będzie żyło się lepiej.
Dziś przeżywamy historyczne chwile, niezmiernie ważne dla Naszego narodu, odszedł od Nas Wielki człowiek, choć sam pewnie nigdy o sobie tego by nie powiedział, był autorytetem jakich w dzisiejszym świecie niewielu.
Dzięki Janowi Pawłowi II i jego niezwykłej postaci Polska jest i jeszcze jakiś czas będzie w centrum zainteresowania milionów ludzi. Wielu chrześcijan zapewne po raz pierwszy zetknie się z nauką naszego Papieża i zrozumie jak Wielkim był człowiekiem. Dzięki temu możemy zyskać w świecie wielu sojuszników więc wykorzystajmy to, wykorzystajmy szansę jaką dała Nam osoba Karola Wojtyły dla Nas i Naszych dzieci.
Jedyny warunek: zacznijmy słuchać słów Jana Pawła II i wcielać je w życie!!
Bo pojednanie jest możliwe.
Wiecie jakie sytuacje wczoraj miały miejsce? jak tak to sami rozumiecie a jak nie to pozdro dla kumatych;]
POJEDNANIA ANI ,,ROZEJMU" JUŻ NIE MA!
-=KsC_Qr2nOw=- kiedyś Ci napisze - POzdrowienia do więzienia
Nie życzę ci zle ale musisz sobie to wkońcu uświadomić ,tam chłopie trafisz.
Ale to chyba jest cel i sens twojego życia .
Albo w wieku dwudziestu paru lat będziesz odpoczywał na miejscu woiecznego spoczynku..
Wiadomość zmieniona (09-04-05 10:20)
Trapez wogóle Cie nie rozumiem:> czemu Wiezienie? czemu miejsce spoczynku?? naucz sie czytac ze zrozumieniem;-) bo z moich slów nie wynika ani to ze robie coś niezgodnie z prawem ani to ze jestem narażony na smierć poprzez jaka kolwiek działalność Kibicowską:>
A kto to pojednianie zerwal? Bo raczej na pewno nie KIBICE...
Wczoraj owszem, mialy miejsce sytuacje, ktore nazwac mozna skrajnym debilizmem. Czyjas glupota nie oznacza jednak dla mnie zerwania pojednania i mam nadzieje, ze mysli tak wiekszosc ludzi po obu stronach Blon. Pozdro dla "niekumatych" ;-)
depesz ale jedna z sytuacji z wczorajszego wieczora..... Kibice będący na mszy na pochodzie spiewajacy ,,pojednanie" kroili wczoraj takich samych kibiców tylko z drugiej strony błoń:) to jeśli tacy kibice co zarzekali się że będzie pojednanie się ,,kroją" to co dopiero reszta;] która śmiała się z tego waszego pojednania;]
Wiadomość zmieniona (09-04-05 11:07)
A dla mnie pojednanie jest! Nigdy juz nie krzykne Wisla to stara k.... !!!! Kazdy kto nie chce tego pojednania lub robi wszystko zeby je zerwac jest zwyklym smieciem i kut.asem!!!! Jesli ta piekna idea upadnie i pakt zostanie zerwany przysiegam ze nigdy wiecej na mecz nie pojde! Bede sie wstydzil przed calym swiatem ze banda poje.banych nozownikow wszystko zniweczyla! Mam nadzieje ze normalni ludzie nie dopuszcza do zniszczenia tego co sie stalo! Miejsce bandytow jes w kryminale a kibicow na stadionie! JG - wasze miejsce jest przy waszym wielkim wodzu i mam nadzieje ze juz niedlugo do niego dolaczycie i kilkanascie latek was nie bedziemy ogladac!!!!
Moze i jestem piknikiem ale nie bandyta! Kochalem Pape i chce dla niego i siebie oraz naszych potomnych cos zrobic!
brak słów z wami gadać.... dobra nie zabieram już głosu ! ale zdanie nie zmieniłem jak i setki takich jak ja;-) Narazie:)
No to widać niektórzy mogą nawet siebie samych oszukiwać i im to zupełnie nie przeszkadza. Robić szmatę z samego siebie i całkowicie dobrowolnie? No faktycznie, jak spodziewać się szacunku dla innych, jezeli oni samych siebie nie szanują. Smutne.
Powiedz jednak, których jest więcej? Którzy mogą liczyć na poparcie klubu i zawodników? Co mówili piłkarze i zarządy klubów. Co mówił prof. Filipiak? Przypomnę tylko kawałeczek jego wypowiedzi z pamięci: "...Proszę tej garstki chuliganów nie utożsamiać z klubem...". Klub się więc ich zdecydowanie wyrzeka i niech oni to wreszcie zrozumieją.
sorki ostatni raz wpisuje sie.... Mentny klub się calkiem wyrzeka? hah:> to chyba nie jestes kumaty a słowa wypowiadane publicznie nie zawsze są prawdą;-)
Więc działajmy!
Apeluję do wszystkich pragnących pojednania, spokoju w Krakowie, o zawiązanie Stowarzyszenia, które upamiętniłoby i pielęgnowało to szczególne wydarzenie.
Czyli teraz twierdzisz, że Profesor kłamał? Klub nie bardzo chciał konfliktu z pewnymi osobami i tyle. Szedł im na pewne, powiedzy ustępstwa o których wiemy, a nie miejsce aby o tym pisać. Mam jednak wrażenie, że to odchodzi w przeszłość. Klub nie bedzie miał zresztą wyjścia. Dla dobrego wizerunku klubu, nie ma miejsca dla pewnych zachowań i kojarzenia z nimi klubu. Potrafią liczyć pieniądze i wiedzą co przynosi im zyski, a co straty. Już choćby dlatego nie będą mieli wyjścia.
to już za daleko zaszło, zeby tak sobie po prostu "odwołać pojednanie"...
nie ma szans, media i reszta nie pozwoli zeby to sie tak po prostu zakonczylo i obeszło bez echa
zresztą w naszym interesie jest abyśmy sami na to nie pozwolili
i musimy sobie coś uświadomić-- który pierwszy klub "zerwie" ta nitke pojednania i wyjdzie to poza kregi kibicowskie ten bedzie "obsmarowywany" przez długi czas na forum publicznym...:|
A może by tak założyć nowy temat? "Podział Krakowa na kumatych i niekumatych". Być może jest to teraz najbardziej znaczący podział kibiców w Krakowie.
Kryzys sprecyzuj kim są dla Ciebie "kumaci"?
Bo po lekturze zamieszczonych tu postów niektórzy mogą dojść do innych wniosków. ;)
Działajmy!
Apeluję do wszystkich pragnących pojednania, spokoju w Krakowie, o zawiązanie Stowarzyszenia, które upamiętniłoby i pielęgnowało to szczególne wydarzenie.
ZorganizujMy się.
Jeszcze raz to powiem: Zgody nie bedzie (i dobrze),a i nie o to w tym wszystkim chodzi.Chodzi o to, zeby sie nie zabijac, zeby mozna było wyjsc w koszulce na miasto, zeby było normalnie.Mnie osobiscie nie zalezy na tym, zeby ogladac na meczach laczone szaliki Cracovii i Wisły. Nie zależy mi na tym, zeby spiewac wspolnie na przemian HEJ HEJ CRACOVIA i HEJ HEJ WISEŁKA!!! Zalezy mi natomiast na tym, zeby wkoncu było spokojnie. Bezpiecznie powinni sie czuć wszyscy kibice nie zainteresowani dymem. Jak ktoś napisał SZACÓNEK!!!Szanujmy sie, a wszystko zejdzie na odpowiedznie tory.
No właśnie. MisioPas, Depesz, Zoya i ja też. Jesteśmy kumaci czy nie. Ktoś ponoć rzucił hasło koniec pojednania. Trzeba zatem nienawidzić to wislackie ścierwo. Wszystkich razem i każdego z osobna. Już teraz, od zaraz. To samo z gumiorami. Trza zacząć kroić i lać, niech nas się boją. Wtedy bedą nas szanować. To wszystko dla naszej Cracovii. Dla niej wszystko, serce i krew. Niech Cracovia będzie wielka, a my jej w tym pomożemy. Powyrzynamy wszystkich, którzy myślą inaczej. Nawet Papa chyba myślał podobnie. Do broni zatem prawdziwi Pasiacy. Przecież Cracovia to my. Ta my sami i nikt inny. Kto pierwszy zatłucze jakiegoś dzieciaka w innych barwach, ten bohater. Najlepiej zresztą gdyby tak było tych bohaterów tak ze 20 na jednego. Dla pewności. Na potęge Cracovii, mordować i kroić, albo przynajmniej lać. Niech każdy odśpiewa też na meczu pieśń dla Papy. Nie Barkę oczywiście, bo to obciach, ale Wisła to stara.. Papa zrozumie w końcu sam był Pasiakiem. Dla wielkości Cracovii tak trzeba zrobić.
Giddi, trudno mi sprecyzować kim są ci mityczni kumaci, myślę że ani Ty ani ja nie możemy się do nich zaliczyć. Ale ciągle ktoś o nich wspomina. Dlatego propozycja nowego tematu. Niech nam to ktoś tzw. kumaty wytłumaczy.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (4 użytkowników)
Goście (4)