na Mszy Hutnik tak ... ale Wisla ... kazdy zadaje to pytanie ... ale wkoncu pojednalismy sie w tak trudnej sytuacji ...
-
-
Koniec 'Świętej wojny'
Jesli bedziemy gdybac to nic z tego nie wyjdzie! Zrobmy to i przekonajmy sie! Tylko pozniej wszyscy musza to w sobie pielegnowac, nie mozna pozwolic wiecej aby agresja zagoscila w naszych sercach! Nie mozemy zmarnowac szansy jaka stoi przed naszym miastem! Bedziemy potega i przykladem dla calego swiata a co za tym idzie staniemy sie przez to jeszcze bardziej znani! Dzis nie ma Wisly i Cracovii dzis jestesmy MY a Papa bedzie tam wieczorem razem z nami, bedzie w srod nas i nie przyniesmy wstydu ipokazmy mu ze jestesmy warci milosci jaka nas ukochal, nas wszystkich bo kochal kazdego czlowieka!
Gdy ksiadz powie dzis trudne dla nas slowa "przekazcie sobie znak pokoju" podajmy sobie rece i nie wstydzmy sie jedni drugich, badzmy rodzina i przede wszystkim nie wstydzmy sie lez ktore sa normalnym ludzkim odruchem i jakze pomagaja zrzucic ciezar z serca!
Pozdrawiam wszystkich i zycze dzis wieczorem wam i sobie zdania pozytywnie bardzo waznego egzaminu w naszym zyciu!
Cała Polska na Was patrzy.
No to ja może parę zdań.
Wpisuję się na tym forum po raz pierwszy, ale uznałem, że jest to wyjątkowa chwila.
Chciałem napisać co o tym wszystkim sądzę...
Dla mnie oczywistym jest, że nagle nie zaczniemy się kochać. Nie chodzi o to, żeby nagle na Wiśle zaWisły flagi Carcovii czy na odwrót. Ale chodzi tylko o wzajemny szacunek, o tolerancję. Żeby spotykając na mieście człowieka ubranego w koszulkę Cracovii czy Wisły nie patrzeć na niego z nienawiścią, i szukać okazji jak by mu tu wbić noż w plecy.
Skąd aż takie uprzedzenia? Przecież wychodząc na ulicę nie bijemy ludzi tylko za to, że mają koszulkę innego koloru niż ja (bo np. ja lubię niebieski a ktoś ubrał czerwoną), czy za to np. że ja mam krótkie włosy a inny długie. A mniej więcej do tego się to sprowadza. Tak, że apeluję. TOLERANCJA!
I teraz nadarza się ku temu wyjątkowa okazja. Do tego aby nie było pięknie i cudownie, ale przynajmniej do tego aby było normalnie! Przynajmniej to jesteśmy winni Ojcu Świętemu.
Tylko obawiam się jednego. Jak długo będziemy o tym pamiętać. Dziś jest głośno, dziś "rany" po stracie Ojca Świętego są świeże i każdy zachwuje się trochę irracjonalnie. Ale obawiam się, że za tydzień większośc zapomni o tym co mówił Ojciec Święty.
Obawiam się też tego, że my tu w internecie mamy swoje zdanie a odmienne zdanie mają ci ludzie, którzy na co dzień biegają z nożami czy kijami. Dla nich to chyba sposób na życie a autorytetów takich jak Ojciec Święty to raczej nie uznają... Więc co z tego, że ubiorę koszulkę Wisły i minę po drodze 100 kibiców Cracovii i będzie wszystko ok, skoro trafię na dwóch czy trzech "półgłówków" którzy mnie pobiją (w najlepszym wypadku). I vice versa...
To wszystko co chciałem napisać. Piszcie swoje zdanie na ten temat...
JESTEM ZA!!!!!
POKÓJ!!!
CRACOVIA+WISŁA+HUTNIK
Święta wojna powinna być, ale tylko jeśli chodzi o rywalizację derbową czyli czysto sportową (ew rywalizacja na opravy czy doping) jakakolwiek przemoc czy nienawisc powinna zniiknąć z krakowskich ulic !!
Odkąd pamiętam jestem kibicem Wisły ale tak naprawdę, głeboko w duszy jestem również kibicem Cracovi. Smuciłem się kiedy wasza drużyna spadała do drugiej a później do trzeciej ligi. Cieszyłem się jak dziecko gdy znowu byliście w I lidze. Byłem dumny że Kraków ma dwie drużyny w extraklasie. Wiele razy byłem na waszym stadionie, nie jako kibic Cracovi czy Wisły ale jako kibic z Krakowa! Wszyscy jesteśmy kibicami z Krakowa - ukochanego miasta NASZEGO PAPIEŻA!
Wiem, że takich jak ja jest znacznie więcej. Zróbmy wszystko, aby ta cienka nić porozumienia stała się za jakiś czas bardzo grubą liną, której żaden idiota z siekierą nie bądzie w stanie przeciąć. Dajmy, my kibice, piękny prezent NAJWIĘKSZEMU Z NAJWIĘKSZYCH POLAKÓW.
Wierzę, że nam się uda. Wierzę, bo zawsze z uwagą słuchałem słów Jana Pawła II - słów, których będzie nam teraz brakowało.
Będę dumny gdy za jakiś czas, jako kibic Wisły, będę mógł wspomagać dopingiem Cracovię na stadionie im. Jana Pawła II !!!
Nie pozwólmy, aby grupa osób dla których sensem życia jest nienawiść manipulowała nami. Spacyfikujmy ich. Nas jest więcej.
Ojcze Święty, na zawsze pozostaniesz w moim sercu. Do zobaczenia...
a ja napiszę tak : Odszedł Wielki Człowiek a My żyjmy tak by móc spotkać się z nim ponownie !!
POGODZENIE SIE BYLO BY PIEKNE ... ale zalezy hoolsom na dobrych pozycjachw lidze hooligans ... zalezy to obu stronom blon
NoNameTS :
Ważne, by Ci którzy dziś wypowiadają się ZA nie zmienili zdania po incydencie prowokowanym przez którąkolwiek stronę; przez tych, którym nie zależy na tym by słowa Papieża coś w kibicach zmieniły. To jasne, że sami internauci nie spowodują zmian w kulturze kibicowskiej, ale mogą być zaczątkiem zmian. Jak widać jest wielka tęsknota po obu stronach za normalnością, ale "po drodze" na pewno czekają nas "próby wytrwałości". Mam nadzieję, że tych stu, których miniesz wcześniej pomogą przy wyjaśnianiu sprawy z trzema "pólgłówkami".
JESTEM ZA!!!!!!
To byłoby piękne.
W takim razie niech Ci hooligans, jeśli nie potrafią zrozumieć czym jest sport a chcąc się napier..... niech sobie mają swoją ligę ale nazywając swoje bandy odmiennie od klubu, bo w takim wypadku na to nie zasługują, niech się umawiają gdzieś poza stadionami, miastem i bawią się we własne gierki nie mieniąc się kibicami piłkarskimi.
Skoro ich reguły gry nie mogą być dostosowane do pozostałej części naszej społeczności to niech wiedzą, że większa część Nas kibiców tego nie toleruje i swoim zachowaniem, pojednaniem dajmy temu przykład, bo symbole, gesty to istotna część rzeczywistości, a tę chcielibyśmy zmieniać jak sądze na lepsze.
Tak więc zacznijmy od siebie...
ku czci Jana Pawła II [*]
LUDZIE!!! WASZE OBAWY SA ZROZUMIALE. JA TEZ SIE BOJE Z JEDNEJ STRONY ALE Z DRUGIEJ CIESZE SIE NIESAMOWICIE!!! MUSIMY SPROBOWAC INACZEJ SIE NIE PRZEKONAMY! WSZYSCY WIEMY ZE TEGO CHCEMY WIEC W CZYM PROBLEM! ZADEN BANDYTA NAM W TYM NIE PRZESZKODZI BO CHCEMY NORMALNOSCI!
"giddi" sa ustawki ale wiesz malolaty dzialaja w miescie no bo coz sami zrobia w 15 np ... :( PAPIEZU NAZAWSZE ZOSTANIESZ MOIM PAPIEZEM
Dlatego szczególnie ważne jest to by te "nieukształtowane" jeszcze "małolaty" mogły czerpać na przyszłość z czegoś wzór, brać przykład z ludzi, którym słowo przyjaźń, szacunek, tolerancja nie są obce a tylko poprzez gesty, pewne symbole będzie to bardziej dostrzegalne.
Nasz Umilowany Ojciec Swiety bylby dumny z nas za taki pomysl! I tylko od nas zalezy z jakim skutkiem wcielimy go w zycie! Tylko od nas!!! Ale nie wystarczy tylko rzucic haslo lub,,pilnowac tematu,, przez najblizsze dni trzeba by wszyscy byli w tym zdeterminowani az ,,do bolu,, na codzien-zwykly dzien!
I powtorze to co bylo tu juz napisane:Nie musimy rzucac sie sobie na szyje! Wystarczy szacunek lub na poczatek tylko tolerancja! Ale na codzien nie tylko od swieta!
Ja wierze ze jest to absolutnie mozliwe!!!
Bez przesady ale patrzy na nas caly swiat!--Nie zmarnujmy tej inicjatywy!!!!!
UKOCHANY OJCZE POZOSTANIESZ NA ZAWSZE W NASZYCH SERCACH!!!
CRACOVIA PANY!!!!
I jeszcze jedno! A moze by tak w ramach ,,wiosennych porzadkow,, i w imie tolerancji wlasnie! Zebrac sie jak tylko bedzie to mozliwe, wziac troche farby jakies pedzle i zamalowac napisy na murach typu:Wisla to k...a Cracovia h...e i inne chamskie napisy tego typu dalibysmy naoczny dowod i przyklad tolerancji wcielanej na codzien w zycie!
NA ZAWSZE Z TOBA OJCZE SWIETY!!!!
Papiez w 1979 roku tez zebral tlumy, aby zobaczyly, ze TYCH KTORZY CHCA DOBRZE JEST WIECEJ! Zlo dobrem zwyciezaj, czyz nie? :>
Andrzej.ksc to też byłby piękny gest, ja jako kibic Wisły jestem jak najbardziej "za". Ta inicjatywa to dobry pomysł, nawet mogę dorzucić się do farby, choc myślę, że władze miasta też byłyby zainteresowane taką akcją i dołożyłyby swoje 2 grosze.
ku czci Jana Pawła II [*]
Jest to jedyny moment kiedy mozecie COŚ zmienić. Wiadomo, że będzie to trudne, ale życzę powodzenia. Wiadomo , że pojednanie to utopia (to jest moje subiektywne zdanie) , ale wiele mozecie zmienić. Jeśli wasza góra wytępiłaby sprzęt, byłby to ogromny sukces.
Brakuje mi tu wpisów Pasożyta i Northa...
North w tej* kwesti raczej nie ma za wiele do powiedzenia...
*)zawierania zgod itp
Wiadomość zmieniona (04-04-05 12:45)
Naiwni jesteście, żadnej zgody niebędzie , zejdzcie na ziemie a nie bujajcie w obłokach ......
ZawszeWiernyWisle napisał(a):
> Ja jestem za
> Jestesmy Mu to winni
> po prostu
> Dosyc nienawisci!!!
RS: Poczytaj dokladnie to sie dowiesz, ze tu [b]nie[/b] chodzi o zgode tylko o wzajemna tolerancje, szacunek, zeby nikt sie nie bal wyjsc na miasto w szaliku w obawie o swoje zycie...
ja jestem za niech wreszcie bedzie spokuj zrub my to tak jak papiesz pojednał inne religje
to nie My jesteśmy naiwni tylko z Tobą kolego Romper Stomper jest coś nie tak.... ale to pewnie da się jakoś wytłumaczyć... mimo wszystko więcej wiary... na dobre Ci wyjdzie...
Pozdrawiam
Kid przeczytałem jeszcze raz dokładnie temat , dalej uważam , że sytuacja będzie taka sama jak przed smiercią Papieża , najwyżej będzie przez pewien czas mniej akcji, a o tolerancji dla wisły to sobie możecie na forum najwyżej popisać .
Wiadomość zmieniona (04-04-05 13:29)
Jak bedzie - zobaczymy...
W to, że ten przeklęty komunizm upadnie, ćwierć wieku temu też nikt nie wierzył, a dzięki Ojcu Św. stał się cud!!!
Jak ktoś pamięta derby zimowe 1990 to wie że kibice Cracovii i Wisły szli ramie w ramię na Rynek krzycząc "Kraków" tyle, że to był sojusz przeciw milicji, dzisiaj przyświeca nam zupełnie inna,nieporównywalna idea, to niepowtarzalna szansa!
Niech zatriumfuje Dobro!!!
Zróbmy to dla Niego!!!
"ŚWIĘTA WOJNA NA BOISKU W ZDROWEJ RYWALIZACJI SPORTOWEJ I TYLKO TAM!!!"
Giddi to jedź na Kurdwanów albo na Hutę i przekonaj do swych poglądów chłopaków spod bloków , powodzenia zyczę.
Pożyjecie i zobaczycie że się nic nie zmieni( a chciałbym tak jak wy aby skończyło się uzywanie ostrego sprzętu i obijanie niewinnych osób),....... już to widzę jak niektórzy ''huligani'' zmienią się w ''niewinne baranki'' ...........
Ludzie posluchajsie!!Tu nie rozchodzi sie zeby byla zgoda Cracovia&Wisła tylko o to zeby miec szacunek!!Nie mósimy chodzic na mecze Wisły(albo Cracovi zależy od kibica)tylko nie zabijac sie nie lać tylko tamci wygraja mecz to im pogratulować a nie spiewac Wsila to stara ...... albo Cracovia to stara ......!!Ludzie szacunku I PRZEDEWSZYSTKIM WIARY!!
tak sie sklada ze ja jestem z novo-huckiego osiedla i ja i moji koledzy wierzymy ze bedzie uklad.wiec moje osiedle juz przekonal nie wiem jak tam z Kurdwanowem...
Ja tez wierze ze bedzie uklad i chciałbym zeby byl!!
Teraz uklad a potem co???Mam watpliwosci ze nagle zaczniemy sie szanowac!Ja jestem za ale sa INNI!!!
Zamiast wojny tolerancja i szacunek. Dla Jego pamieci !!!!!
Bardzo cieszyłabym sie gdyby każdy mógł iść w barwach po ulicy i nie martwić sie o to że nie wróci do domu....Po prostu koniec z napierdalaniem ludzi idących samotnie lub w małej grupce
Niektórzy chyba za dużo wymagają...pokochać się NIE możemy.I ja sobie tego bynajmniej nie wyobrażam!!Mam o tym swoje zdanie którego nie będę wypowiadać publicznie...kto wie ten wie...
Poza tym...gratuluje takiej Grzecznej i Dobrze Do Nas Nastawionej Wiśle wczorajszych okrzyków:Cracovia to stara ku***!! (Na pewno wiecie gdzie,co i jak...)Jak widzicie ta garstka osób która wypowiada sie na forum to na prawde nie wszytsko...Przestancie robić COŚ na pokaz...
Mam nadzieje że dzisiejsza msza nie przysporzy mi zawodu ze strony sąsiadki zza Błoń...
Anty przemoc=tak!
Cracovia & Wisła=nie! mimo wszytsko...
No widzicie , nietrzeba było długo czekać.....
Te wasze netowe układy i zgody ..................
Wiadomość zmieniona (04-04-05 14:08)
pobito dzis mojego sasiada w wislackim szaliku- lokalizacja nowa huta
zabrali szalik
klasyk
moja wiara maleje z kazda minuta
bylem naiwny myslac ze chociaz w te dni uszanujemy
spadam stad
Skończmy z kłótniami, skończmy z wojnami. Przecież tak naprawdę żadna wojna nie jest święta! Te dwa antagonizmy nie mają prawa być wymienianymi obok siebie! Niech zapanuje zgoda - jesteśmy to winni Ojcu Świętemu...
Zobaczymy co będzie dziś na mszy...
Nie ukrywam że mam strasznie obawy że wyjdzie z tego......coś co wyjść nie powinno:/:/:/:/
taaaa i to ma byc zgoda.....dobrze że nawet w nią nie uwierzyłam:/
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)