Msza Święta w intencji zmarłego Papieża organizowana dla sympatyków wszystkich krakowskich klubów sportowych w poniedziałek o 19.30 na stadionie Cracovii
Stadion przy ul. Kałuży. Msza polowa w intencji Papieża
Kibice z Papieżem
W poniedziałek wieczorem na stadionie Cracovii za duszę Papieża będą modlić się wspólnie fani „Pasów”, Wisły, Hutnika i innych polskich klubów. Mszę Świętą na wolnym powietrzu organizuje zarząd Cracovii oraz jej kapelan ks. Henryk Surma
Rafał Romanowski: Dziś o 19.30 na stadionie przy ulicy Kałuży polowa Msza Święta w intencji zmarłego Papieża. Środowisko Cracovii zaprasza na nią nie tylko swoich kibiców, ale też sympatyków Wisły, Hutnika, innych polskich klubów.
Prof. Janusz Filipiak, prezes Cracovii: - Potwierdzam. Na Mszę zapraszamy wszystkich kibiców Cracovii, Wisły, Hutnika, słowem wszystkich, którym nie jest obojętna pamięć po Janie Pawle II. Pokażmy, że stać nas na jedność w smutku po jego stracie.
Nie obawia się Pan, że ktoś popsuje święty nastrój?
- Nic złego się nie stanie, jestem o to spokojny. Z tego co wiem, nawet najzagorzalsze środowiska kibiców będą stać obok siebie i modlić się w intencji Papieża. Chwila jest tak doniosła, że eliminuje jakiekolwiek zagrożenie. Papież był namiestnikiem nas wszystkich, niezależnie od sympatii klubowych. Zamierzamy godnie powitać wszystkich gości, którzy zjawią się wieczorem na stadionie Cracovii.
Był Pan z pewnością pod Kurią i widział mnóstwo splecionych ze sobą szalików w biało-czerwone pasy, z białą gwiazdą, w niebieskich barwach Hutnika...
- To piękny widok. Pokazujemy, że w tym momencie potrafimy odłożyć animozje na bok. Nie sądzę, żeby śmierć Papieża wyeliminowała bandytyzm i chuligaństwo z osiedli. Z pewnością jednak wielu przemyśli swą postawę, zmierzy swe postępowanie z majestatem Jana Pawła II. Szczerze mówiąc bardzo pozytywnymi reakcjami na organizację Mszy jestem zaskoczony. Czytałem mnóstwo wypowiedzi w internecie, rozmawiałem z ludźmi. Jeśli atmosferę poparcia dla tej inicjatywy uda się utrzymać, powinno być pięknie.
A później?
- Jesteśmy po przeciwnej stronie, nie musimy się więc kochać. Wystarczy, że będziemy się wzajemnie szanować i doceniać osiągnięcia konkurentów. Tego właśnie nauczał nas Karol Wojtyła. A może wydarzy się cud i przemoc zniknie z krakowskich ulic? Papież dokonałby tego zza grobu.
Msza odbędzie się przy światłach jupiterów...
- Każdego prosimy o zabranie ze sobą znicza lub świeczki. Przygasimy reflektory bo w samym niemal blasku świec nastrój i tak będzie niesamowity. Będzie ołtarz oraz profesjonalne nagłośnienie. Cracovia, jako ukochany klub Papieża ma obowiązek godnie go pożegnać. Czynimy to w nastroju smutku, bez szumnych deklaracji, po prostu w smutku. Bądźmy tam razem, jako jedna wielka papieska rodzina.
rozmawiał: Rafał Romanowski
-
-
Prezes Cracovii o Mszy na Kałuży
Bedzie pieknie...
ale pasowalo by poinformowac o tym w mediach zeby kibice wiedzieli o tym i zeby sie nie okazalo ze zaczna sie jakies bojki
Może przyszli by na tę mszę piłkarze...Taki przykład podziałałby chyba w dobrym kierunku.
PAS
nie bój sie o piłkarzy o ni napewno będą a podejrzwam ze jutro na stadionie przewinie się kilka ekip piłkarskich z Naszego kraju
Jest już informacja w internetowym portalu GW
Mam pytanie ta msza odbedzie sie dzis czy jutro o 19.30????
Masz będzie jutro tj. w Poniedziałek o 19.30
o 20.00 pod oknem Kurii był Piotr Bania - tak więc sądzę że jutro piłkarze także będa.
mogiel umieścił już tekst Ro Mana na 90minut.pl:
Zaproszenie jest na telegazecie TVP KRAKOW
:( No a kto czyta telegazete TV krakow :( A przynajmniej na jakies głowiej stronie?? CZy trzeba szykać??
122 STRONA TELEGAZETY
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)