W poniedziałek o godzinie 19.30 ma się odbyć Msza Św. w intencji Naszego Ojca Świętego. Decyzja została podjęta przez Profesora.
-
-
Msza na Ziemi Świetej, Poniedzialek godzina 19:30 - WYDARZENIE PONAD PODZIAŁAMI !!!
Będę na pewno.
Ja oczywiście też i dzisiaj o 12 na stadionie również.
Wiadomość zmieniona (02-04-05 11:22)
dzisiaj niestety nie dalem rady sie wybrac, ale w poniedzialek bede -- na 95%
niestety przez 12godzin nie miałem internetu:( i nie wiedziałem o mszy Św. , nie da sie zrobić Mszy jutro?? Wszyscy zamiast do swoich parafii przyszliby na świetą ziemię i w tych ostatnich chwilach pożegnali Ojca w miejscu które tak umiłował:(:(
no wlasnie czy Msza nie mogłaby być już jutro??
Wiadomość zmieniona (02-04-05 13:12)
Szanowni Koledzy.
Zwracam się do Was z prośbą i apelem.
Zaprośmy na poniedziałkową Mszę kibiców wszystkich klubów krakowskich.
W imię nauk i przykładu Ojca Świętego / tolerancji i wielkiego serca dla innych/ pokażmy że te uniwersalne warości pozostały w Nas.
Wisła, Garbarnia, Hutnik były i są częścią Krakowa.
JEGO ukochanego Krakowa.
Bądżmy przyjacielscy i dumni że to na naszym stadionie piłkarska brać naszego miasta złoży HOŁD NAJWIĘKSZEMU POLAKOWI I KIBICOWI NR. 1 NASZEJ CRACOVI.
zróbmy to - zaprośmy na tą mszę kibiców innych krakowskich klubów!
Ważne, żeby w takiej chwili pokazać, że nauczanie Ojca Świętego coś znaczy.
Tak, zróbmy to. Absolutnie popieram. Pokażmy, ile zrozumieliśmy i ile jest dla nas warte to, co przez te 26 lat mówił do nas nasz papież - Jan Paweł II.
Jestem jak najbardziej za propozycją kolegi Pika. To piękna inicjatywa.
Ojciec Święty jest i pozostanie tym, który odmienił świat poprzez dawanie konkretnego przykładu, poprzez gotowość do radykalizmu. Tym przykładem była inicjatywa podania ręki i wyjście na przeciw innym religiom, kulturom, zapomnianym krajom czy zwaśnionym stronom. Cechuje Go umiejętność łączenia przeciwieństw. To nam próbował wpoić do głów.
Cracovia ma szansę dać przykład bez precedensu - zaprosić do wspólnej Eucharystii cały sportowy świat Krakowa. To byłoby pieknę dla Jana Pawła - wspólna modlitwa kibiców, sportowców, działaczy, zwłaszcza Cracovii i Wisły, 2 - óch legend Krakowa, ale również przedstawicieli innych dyscyplin sportowych. To mógłby być przełom. Nie oszukujmy się i nie bójmy się tego powiedzieć: On łączy ludzi i chce od nas tego samego. To może być początek jedności i wzajemnego szacunku, procesu wychowawczego - życzył tego nam w styczniu. A jest nad czym pracować, zwłaszcza w relacjach pomiędzy Cracovią i Wisłą. Wzajemne napady osób mieniących się kibicami, zabójstwa, ordynarne wyzwiska, popisane mury bloków i kamienic, chuligaństwo w autobusach, vlepki które szpecą. A On przyjmował i jednych i drugich... Mówił, że sport ma wychowywać, łączyć a nie dzielić.
Nie oczekuje cudów po takim pomyśle ale każdy kto wierzy wie, że ze wspólnej modlitwy w imię Jezusa rodzi się łaska od Boga. A pózniej z tej łaski mogą wyjść od Boga różni ludzie z różnymi inicjatywami. Czy wczorajsze zachowanie lechitów i portowców nie było piękne, czy nie leciały Wam łzy (nie z powodu że Papa nie żyje, bo my przed tv wiedzieliśmy, że żyje), ale ze można razem się zjednoczyć - i jak to inaczej wygląda, gdy jedni wspierają drugich, niż wtedy kiedy się wyzywają i zioną nienawiścią. Tak mogłoby być zawsze.
Dlatego już proponuję kolejne rzeczy - króciutka modlitwa, wezwanie przed każdym spotkaniem ligowym na Ziemii Świętej. Niech ją prowadzi nasz Kapelan. O to by mecz był w duchu fair play, o wzajemny szacunek, o zdrowie piłkarzy, za drużynę przeciwnika, o to by mecz ubogacał i nasycał pięknem jak w teatrze a nie dzielił strony, za polski sport, za młodzież sportową. Jeśli ktoś wierzy w moc szczerej modlitwy to wie, że w dłuższej perspektywie ona przynosi efekt. Z szacunku do przeciwnika, do drugiego człowieka tak się modli wiele drużyn w Afryce, o tym mówił kiedyś Emmanuel Olisadebe w artykule o nim w Wyborczej.
W niedzielę jest propozycja cracoviackiej modlitwy na stadionie o 12. Super rzecz. Byloby też pięknie, gdyby cala drużyna pilkarzy, wszyscy działacze i kibice spotkali sie oficjalnie o 15 w Sanktuarium Bozego Milosierdzia w Łagiewnikach na modlitwie w godzinie Bożego Milosierdzia właśnie w uroczystym dniu tego Święta - o miłosierdzie Boże dla Papy, Krakowa, Polski, całego świata. Dajmy świadectwo.
"Bracia i siostry, nie lękajcie się chcieć świętości. Nie lękajcie się być świętymi!Uczyńcie kończący się wiek i nowe tysiąclecie erą ludzi świętych. (...) Potrzeba wreszcie, aby w sercach ludzi wierzących zagościło to pragnienie świętości, które kształtuje nie tylko prywatne życie, ale wpływa na kształt całych społeczności"
Jan Paweł II
Homilia z mszy św. i kanonizacji bł. Kingi w Starym Sączu, 16 czerwca 1999.
(za Gaz. Krakowską)
Czy nazywamy nasz Stadion, naszą Ojcowiznę Świętą Ziemią...?
Dajmy świadectwo. Kto może i ma pragnienie niech zaprasza do wszystkiego co robi Boga i prosi Go o pomoc. Na tym polega świętość. Kontakt Z Bogiem w każdej sytuacji, w 2-och, trzech słowach, przed każdym zadaniem. Resztę poprowadzi sam Bóg. Jeden z naszych już czeka na to. Święty człowiek, na boisku i w życiu - Sługa Boży Jerzy Ciesielski. Polecam książkę pt. "Rekolekcje z ... Sł.b. Jerzy Ciesielski" autorstwa księdza Jana Machniaka.
Nigdy tu nie piszę na Forum ale nie myślcie, że jestem klerykiem. Od 1992 do 99 grałem w Pasach, od trampkarza do II drużyny. Na Pasy wziął mnie dziadek. Przyjażnił się z Karolem Wojtyłą. Poznali się na parafii w Niegowici, gdzie nasz Papa był wikariuszem w bodajże 1948 lub 49 roku. Chyba nie muszę dalej pisać o historii miłości do Pasów. Stąd cała moja wiara. Modlę się codziennie za Pasy i za tych, którzy mnie tam wychowywali. Żałuję, że nie mogę grać ale wierzę, że będę mógł jeszcze kiedyś zrobić coś dobrego dla Cracovii. To musi być święt Klub, inny niż wszystkie, otwarty na zgodę ze wszystkimi, łączący, współpracujący, wychodzący na przeciw, bez wulgaryzmów, rodzinny, z pięknymi inicjatywami jak do tej pory, z inicjatywami społecznymi, wychowujacy młodzież i swiętych jak Jerzy Ciesielski. Przyjdzie na to czas. Chwała Panu! Módlcie się zawsze!!!
PS. To naprawdę niesamowite, że w obliczu tego co się dzieje, Jan Paweł II zdołał przyjąć i pobłogosławić Cracovię, że to wszystko się tak ułożyło. Czuję, że to spotkanie i to co się teraz dzieje wlało nowego ducha w wiele osób. Zwłaszcza w tych najbardziej odpowiedzialnych za Pasy.
MAm nadzieje że na msze przyjdzie też grupa reprezentantów Wisły....
Było by to niezwykłe i sądze że cała Polska by sie o tym dowiedziała, wreszcie kibice Cracovi udowodnili by że nasz klub to coś więcej niż drużyna piłkarska i hooligani!!!
Kibice Wisły i innych klubów na mszy na Ziemi Świętej. To będzie niezwykłe. Taka realizacja nauk Ojca Świętego w Cracovii. Żeby tak się jeszcze Papież mógł się o tym dowiedzieć.
Wiadomość zmieniona (02-04-05 18:45)
pomysl bardzo dobry - chcial zeby tak sie stalo ale osobicie uwazam ze raczej nikt z wisly nie przyjdzie
podoba mi sie pomysl ... zjednoczmy sie przynajmniej w ten jeden dzien
Jestem za. Zaprośmy wszystkich kibiców i pokażmy wspólnie ile ten czlowiek dla nas znaczy. Pokażmy, że jego nauki nie poszły na marne, że potrafi zjednoczyć CAŁY ŚWIAT bez względu na barwy klubowe, barwy krajowe i wyznanie wiary.
Ale wątpie zeby kibice innych klubow zechcieli zawitac na Ziemię Świętą.
Zawsze mozna sprobowac.
Ale obawiam sie ze mogly by sie pojawic problemy, ale tylko w przypadku kiedy Msza Święta dla kogos nic nie znaczy :/
Złączmy się na ten jeden dzień! Piszcie na forach zaproszenia! Niech wezmą barwy, niech nas zobaczą. A może nawet informacja dojdzie do Watykanu!
dokladnie , niech ktos to roznieisie po forach innych druzyn !! zrobmy cos dla NIEGO ! choc tyle ...
Klub powinien oficjalnie zaprosić na Mszę całe środowisko sportowe Krakowa - zawodników Wisły, Hutnika i innych krakowskich klubów, oraz wszystkich kibiców.
Pamiętajmy , że papież kochał sport, uprawiał go i kibicował, spotykał się ze sportowcami, wielokrotnie podkreślał jego wychowawczą funkcję.
Niech będzie to Msza całego sportowego środowiska Krakowa. Na pewno taka msza bardziej ucieszyla by Ojca Świętego.
Ja też będę .....
Jednoczmy się dla papieża
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)