Reorganizacja rozgrywek może wiązać się ze zmianą (rozszerzeniem) składu ligi - w tym zakresie na ten moment nie można niestety stwierdzić, że znamy pełny skład jej uczestników.
O tym czy jakakolwiek reforma i zmiany mają sens można zapewne dyskutować. Wiem jedno - obecny system (z zakończonego sezonu) nie jest idealny, co nie znaczy, że jakiś nowy będzie lepszy.
Jestem daleki od tego, żeby na ten moment stwierdzać, iż reorganizacja ligi (czyli de facto zmiana regulaminu) miała na celu dostosowanie ich do partykularnych interesów "(prezes?, trenerzy reprezentacji?, tajemniczy sponsor reprezentacji?, nieznani biznesmeni?) " - jak to nazywasz. Żeby było jasne, ja nie wiem czy owa grupa ludzi będzie coś z tego miała (chyba, że kasę jakiegoś prywatnego sponsora z Rosji, to proszę bardzo, dlaczego nie) i "przytulała kasę", natomiast argumenty mam 2:
- p.o. nowego tworu PHL jest Wołosz czyli osoba, której generalnie idea Sosnowieckiego "dream teamu" się nie podoba (cytat był przywoływany), wystarczyłoby więc postawić tam innego pionka przychylnego temu pomysłowi, po co rzucać sobie kłodę pod nogi
- nie ma potrzeby robić praktycznie żadnych zmian jeśli chce się usadowić w lidze z dziwnym tworem, bo wystarczy wysadzić Zagłęnie, spisać ze 2 papiery o odstąpieniu miejsca albo innym cudzie i po robocie. Tak się to robi w kopanej i nie ma żadnego kłopotu. Chyba, że Ty lub ktoś inny sądzi, że w Sosnowcu będą działać 2 kluby w ekstralidze, super team PZHL i bidujące Zagłębie. Wtedy ten argument faktycznie odpada.
-
-
Drgnęło w polskim hokeju??
klekot Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Oczywiście że Rohacek jak był trenerem kadry
> nie kaperował w trakcie zgrupowań reprezentacji
> zawodników innych klubów, na zgrupowania kadry
> przyjeżdżał pracownik Cracovii umawiał się z
> zawodnikami w ich czasie wolnym w restauracjach
> lub po prostu w pokojach hotelowych - info pewne z
> pierwszej ręki
to tym bardziej przepraszam Rudiego i Surama, choc zagadniecie wieczorem przy kolacji kogos, czy nie zagralbys w Cracovii? - nie uwazam za cos zlego.
ale siedzenei przy podpisywaniu umow przy prezesie PZHL to rzeczywisxcie sowiecka kpina.
cytat z artykułu W. Sowińskiego, który mi się bardzo spodobał i uważam ten pomysł za bardzo sensowny:
[quote]Reprezentacja jest ważna, ale najważniejsze jest wypracowania modelu szkoleniowego do najmłodszych po seniorów Tego rodzaju przedsięwzięcie miałoby racje bytu, gdyby w jednej grupie zgromadzić reprezentację młodzieżową, wspartą najlepszymi juniorami młodszymi. Nastąpiło, naszym zdaniem, odwrócenie piramidy, a wszystko ma być podporządkowane awansowi reprezentacji do wyższej dywizji. Zgoda, awansujemy, ale co dalej? [/quote]
Od dwóch dni zastanawiałem się, co to za możny, brytyjski sponsor będzie wspierał polski hokej.
Dziś trafiłem na trop i chyba rozwiązałem zagadkę.
W "normalnych" warunkach, pewnie nawet bym na to nie wpadł, bo jest to wysoce irracjonalne, ale żyjemy w Wielce Bajecznym ( WB - czyli nomen omen Wielka Brytania) Hokejowy Świecie, gdzie Olivia gra w KHL (choć Ruscy od początku mówili, że nie zagra), gdzie polskie kluby grają we wspólnej lidze ze słowackimi (choć Słowacy praktycznie zdusili ten pomysł w zarodku), gdzie w Sosnowcu powstają super nowoczesne hale dla super drużyn: Bassiejn i Le Bassine (sponsorowane przez gigantów, odpowiednio z Rosji i Francji), gdzie trwa plan naprawy polskiego hokeja, zakończony w 2025r. wart astronomiczne pieniądze, itd, itp
Przeczytałem dziś na stronie [url=http://www.weszlo.pl/news/14811-HIT_Firma_z_Kamerunu_i_licencja_dla_Polonii](tu link: weszło.pl)[/url] o nowym kameruńskim właścicielu piłkarskiej Polonii Warszawa,
coś mnie olśniło i sprawdziłem skład Brytyjskiej Wspólnoty Narodów,
ku memu zdziwieniu okazało się, że Kamerun należy :)
i stała się jasność !
toż to ten sam sponsor !
a może się mylę ?
9. Przez co najmniej dwa sezony ostatnia drużyna PHL nie będzie degradowana z ligi a zwycięzca rozgrywek I ligi będzie nabywał do udziału w rozgrywkach PHL.
to chyba gwoźdź do trumny dla pierwszej ligi hokeja, no i niestety widzę że phl ugiął się i dał "dziką kartę" przynajmniej wiemy na co pójdą pieniądze od sponsora, na zgłoszenie nowego super teamu z Sosnowca
Alko D`Bier Napisał(a):
> Przeczytałem dziś na stronie (tu link:
> weszło.pl) o nowym kameruńskim właścicielu
> piłkarskiej Polonii Warszawa,
> coś mnie olśniło i sprawdziłem skład
> Brytyjskiej Wspólnoty Narodów,
> ku memu zdziwieniu okazało się, że Kamerun
> należy :)
>
> i stała się jasność !
> toż to ten sam sponsor !
> a może się mylę ?
Wiesz, w sumie jakby gość dał jeszcze gwarancję, że sprowadzi jakichś swojaków to quasi-kadry i po dwóch latach nam wzmocnią reprę to by może wcale nie było głupie :) Poza tym (z całym szacunkiem do Polonii) doświadczenie uczy, że jak jakiś sponsor interesuje się Polonią to oczywistym jest że prezentuje on sobą wysoki poziom, stabilność i przewidywalność w działaniach - czyli do duetu z Wielkim Bajarzem partner jak znalazł! :)
Jaki sens w takim razie ma gra w I lidze? Mają sobie grać dla samego faktu z gry?
Skoro do ekstraligi nie bedzię dało się awansować, gdyż będzie hermetycznie zamknięta?
Moim zdaniem związek na czele z prezesem zabijają i niszczą polski hokej!
Akurat co do I ligi, to bodajże podali, jakoby zwycięzca ma co roku awansować. Czyli przybywac będzie drużyn w Ekstralidze.... jesłi oczywiście będzie kasa.
Ale 1 liga zdechnie już całkowicie. I to jest tak naprawdę najgorszy punkt tego zarysu regulaminu.
umrze śmiercią naturalną wraz z kilkoma ośrodkami, które nie wywalczą awansu a nie będzie ich stać na wykup dzikiej karty, ale czas pokaże
To się zrobi z 2 ligi pierwszą albo nawet z 3-ej (Pani Ministra pomoże :D)
Boje się, że to pozbawi takie ośrodki hokejowe jak np. Krynica resztek nadziei na jakikolwiek sens walki w dalsze ich funkcjonowanie.
A do nich mam wielki szacunek i życzę im wszystkiego co najlepsze... a to ich zniszczy.
Alko D`Bier Napisał(a):
> Od dwóch dni zastanawiałem się, co to za
> możny, brytyjski sponsor będzie wspierał polski
> hokej.
> Dziś trafiłem na trop i chyba rozwiązałem
> zagadkę.
> W "normalnych" warunkach, pewnie nawet bym na to
> nie wpadł, bo jest to wysoce irracjonalne, ale
> żyjemy w Wielce Bajecznym ( WB - czyli nomen omen
> Wielka Brytania) Hokejowy Świecie, gdzie Olivia
> gra w KHL (choć Ruscy od początku mówili, że
> nie zagra), gdzie polskie kluby grają we
> wspólnej lidze ze słowackimi (choć Słowacy
> praktycznie zdusili ten pomysł w zarodku), gdzie
> w Sosnowcu powstają super nowoczesne hale dla
> super drużyn: Bassiejn i Le Bassine (sponsorowane
> przez gigantów, odpowiednio z Rosji i Francji),
> gdzie trwa plan naprawy polskiego hokeja,
> zakończony w 2025r. wart astronomiczne
> pieniądze, itd, itp
>
> Przeczytałem dziś na stronie (tu link:
> weszło.pl) o nowym kameruńskim właścicielu
> piłkarskiej Polonii Warszawa,
> coś mnie olśniło i sprawdziłem skład
> Brytyjskiej Wspólnoty Narodów,
> ku memu zdziwieniu okazało się, że Kamerun
> należy :)
>
> i stała się jasność !
> toż to ten sam sponsor !
> a może się mylę ?
To co Hałasik robi to na prawdę jak Kamerun zaczyna wyglądać.
MSC Napisał(a):
> To się zrobi z 2 ligi pierwszą albo nawet z 3-ej
> (Pani Ministra pomoże :D)
i w ten sposób Żubry i Czarty znajdą się w 1. lidze i zaczną bić pokłony Wielkiemu Bajarzowi (bez jego "reform" byłoby to trudniejsze) :P :P
qsss Napisał(a):
> Boje się, że to pozbawi takie ośrodki hokejowe
> jak np. Krynica resztek nadziei na jakikolwiek
> sens walki w dalsze ich funkcjonowanie.
Mógłbyś napisać dlaczego?
Skoro: "zwycięzca rozgrywek I ligi będzie nabywał do udziału w rozgrywkach PHL." to chyba sensu walki odbierać nie będzie.
Faktycznym problemem jest ewentualne zmniejszenie I ligi o 2 zespoły w ciągu 2 lat. Pozostaje nadzieja, że jakieś nowe ośrodki dołączą, np. Lublin, Dębica, może Łódź.
Bo Krynica o zwycięstwo walczyć raczej nie będzie a boję się o jeszcze większą marginalizację I ligi.
Suram: Ja nawet w przypadku gdyby nas zaprosił do swojej nowej ligi to nigdy mu się nie pokłonie :)
co roku kluby upadają, lub tracą na wartości, zatem ciężko zakładać by w nowych ośrodkach coś powstało, to nie piłka gdzie każdy biedak marzy i zapożycza się byle dobrać się do koryta (kasa z c+), zatem najbardziej możliwy wariant to właśnie upadek dalszy hokeja w niektórych ośrodkach, jest też wariant średnio optymistyczny, otóż licencje na grę w eklasie tak spacyfikują kluby że połowa z nich będzie ponownie grać w 1 lidze, zatem nie ma o co się martwić
qsss Napisał(a):
> Bo Krynica o zwycięstwo walczyć raczej nie
> będzie a boję się o jeszcze większą
> marginalizację I ligi.
Kiepskie założenie zwłaszcza wobec doświadczeń ostatniego sezonu, ale OK, dzięki za odpowiedź.
Muertes Napisał(a):
> to firma
> hedgingowa, która na razie nie chce ujawniać
> swojej nazwy. Firma do 15 września 2013 roku ma
> wskazać nam sponsora - powiedział Hałasik." DP
no nie, przecież dziś jest 10 maja, a nie 1 kwietnia. Gdyby to było w normalnej, cywilizowanej, firmie to po takiej zagrywce każda Rada nadzorcza wywaliła by takiego bajkopisarza na zbity pysk.
> Kudłaty prezio umywa też ręce w sprawie
> Sosnowca...
a tu mu się nie dziwię. Gdyby się przyznał że ma z tym cokolwiek wspólnego - to oznaczałoby dla niego śmierć cywilną. Chroni własny tyłek, bo głosy protestu przeciwko temu "genialnemu pomysłowi" rosną. I spychotechnika - to nie ja, to Ruskie. A kto Ruskim podpowiedział COCHOBEU, gdzie - zupełnym przypadkiem - mieszka i prezes i jego syn? Oczywiście zaraz odezwie się jego naczelny adwokat - wymyślając podobne bajeczki mające pokazać , że świetlana postać H..a sika jest bardziej czysta niż dziewica orleańska, a wszystko o czym się pisze to zarzuty zawistnych osób
Nie mam nic przeciwko odbudowie Zagłębia przez bogatego sponsora, ale nie metodą okradania innych, a na dodatek szermując przy tym hasłem "dobra reprezentacji"
Taki "model" przerabiano w byłym NRD. Najpierw była tam normalna liga, a reprezentacja odnosiła jakieś tam sukcesy (np. lała nas, a nawet była medalistą mistrzostw Europy). Ale mistrz z lat 50-tych SG Frankenhausen został okradziony z wszystkich co najlepszych graczy (metodą legijną tzn. "wcieleniem do służby"). Potem przyszła kolej na inne kluby. I w ten sposób w 1969 klub Dynamo Weisswasser stał się pełną reprezentacją. W tym momencie jednak resortowi z Berlina zaprotestowali i połowa graczy przeszła do innego Dynama - ze stolicy. A żeby nie było problemów to protestujące przeciw temu pozostałe kluby z ligi wyrzucono. I liga grała sobie systemem: Kadra A - Kadra B (pod szyldami klubowymi)
Od tego momentu zaczął się zjazd poziomu reprezentacji DDR.
i to samo może nas czekać.
czepiasz się szczegółów, sponsor jest! tylko go jeszcze nie ma, ale już jest i to jest pewne!
co do Zagłębia zespół już jest, tylko jeszcze nie taki jaki by chcieli, ale jest! reprezentacja też jest, ale jakby nie do końca w jednym klubie, ale jest!
czyli same fakty
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)