36 kandydatów do Debreczyna
10.03.2005 17:36
36 polskich hokeistów kandyduje do udziału w mistrzostwach świata dywizji 1 w Debreczynie. 30 z nich gra w polskich klubach, sześciu w zagranicznych. Wśród kadrowiczów nie ma Krzysztofa Oliwy, jest natomiast Mariusz Czerkawski.
Mistrzostwa świata w Debreczynie odbędą się w dniach 17-23 kwietnia. Prócz reprezentacji Polski w turnieju wystąpią Chiny, Japonia, Norwegia, W. Brytania i Węgry. Awans do światowej elity zdobędzie zwycięzca turnieju.
Kadra ostatni etap przygotowań do mistrzostw rozpocznie 23 marca w Oświęcimiu. Przed wyjazdem na Węgry ma w planie rozegranie trzech meczów kontrolnych, w tym dwóch z Francją (11 i 12 kwietnia w Oświęcimiu i Janowie). Wyjazd do Debreczyna przewidziany jest 15 kwietnia.
Z zagranicznych klubów, prócz Czerkawskiego, powołani zostali: Jacek Płachta, Leszek Laszkiewicz, Oskar Szczepaniec, Michał Garbocz oraz nowicjusz w tym gronie, występujący we Francji - Michał Piotrowski.
Skład kadry reprezentacji Polski:
bramkarze: Tomas Jaworski (Dwory Unia Oświęcim), Arkadiusz Sobecki (GKS Tychy), Tomasz Wawrzkiewicz (TKH Toruń), Rafał Radziszewski (ComArch Cracovia), rezerwa: Przemysław Witek (Dwory Unia);
obrońcy: Jacek Zamojski, Jerzy Gabryś, Marcin Kozak, Jarosław Kłys, Mariusz Dulęba, Grzegorz Piekarski (Dwory Unia), Sebastian Gonera, Artur Gwiżdż, Krzysztof Śmiełowski (GKS Tychy), Łukasz Sokół (TKH Toruń), Bartłomiej Piotrowski (Wojas Podhale Nowy Targ), Oskar Szczepaniec (Ambri-Piotta, Szwajcaria);
napastnicy: Marcin Jaros, Mariusz Jakubik, Waldemar Klisiak, Wojciech Stachura (Dwory Unia), Adrian Parzyszek, Mariusz Justka, Adam Bagiński, Artur Ślusarczyk (GKS Tychy), Jarosław Dołęga, Tomasz Proszkiewicz (TKH), Marcin Kolusz, Jarosław Różański, Sebastian Biela (Wojas Podhale), Damian Słaboń, Piotr Sarnik (Cracovia), Mariusz Czerkawski (Djurgarden IF Sztokholm, Szwecja), Jacek Płachta (Hamburg Freezers, Niemcy), Leszek Laszkiewicz (Milano Vipers Mediolan, Włochy), Michał Garbocz (Anglet Hormadi Elite, Francja), Michał Piotrowski (Angers, Francja), rezerwa: Daniel Laszkiewicz (TKH), Michał Radwański (Wojas Podhale).
(PAP)
-
-
trzech Pasiakow na Debreczyn
Co ten Sidorenko w tym Stachurze widzi?
12 dni później
Jaworski nie pojedzie na MŚ!
mibi 23-03-2005 , ostatnia aktualizacja 23-03-2005 23:05
Zgrupowanie reprezentacji Polski nie mogły się zacząć gorzej. Po środowych badaniach z udziału w Mistrzostwach Świata I Dywizji w Debreczynie wypadł bramkarz Dworów/Unii Tomasz Jaworski.
- To kontuzja tego samego kolana, która uniemożliwiła mi treningi przed turniejem eliminacji olimpijskich w Rydze - mówi smutny "Jawa". - W lidze jakoś jeszcze wytrwałem. Kolano wprawdzie bolało, ale dostawałem zastrzyk, tzw. blokadę, i grałem. Teraz lekarz zabronił mi nawet treningów na zgrupowaniu, grozi mi operacja.
Przed sześcioma lata "Jawa" nie pojechał na MŚ z powodu przepukliny.
Na bramkarzu nie kończą się kłopoty selekcjonera Andrieja Sidorenki. Problemy zdrowotne eliminują z kadry najlepszego środkowego mistrzów Polski, GKS-u Tychy Adriana Parzyszka, kolejnego bramkarza Tomasza Wawrzkiewicza (TKH Toruń), obrońcę Oskara Szczepańca (HC Ambri Piotta), napastnika "Szarotek" Sebastiana Bielę, a Mariusz Justka (Tychy) zrezygnował z kadry z przyczyn rodzinnych.
Nie wiadomo, czy w przygotowaniach do MŚ będzie uczestniczył doświadczony obrońca Dworów/Unii Jacek Zamojski, któremu nie najlepiej wyszło badanie ekg
g.w.
Tu jest przyczyna słabszej formy Jaworskiego w meczach z Tychami.
ale przez to ogromna szansa dla RADZISZEWSKIEGO
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)