Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • LUBIANE I NIELUBIANE PAŃSTWA

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 29.03.2005 o 20:57
      Ostatnia aktywność 17.04.2005 o 22:17
      2801 wyświetleń
    • EPT

642
      1
    • 11.04.2005 o 20:23
      Post #204212 11.04.2005 20:23
    kanapka napisał(a): > > przeczytaj 2 czescie twojego posta ept > w pierwszej wzywasz do szczytnych czynow > a w drugiej czesci pietnujesz te osoby kture wymieniles > czy to nie sprzecznosc? > czy to jest pojednanie ? > ojciec nasz kazal wszystkim wybaczac bez wzgledu na wszystko. > > wiec sie zastanow o czym piszesz > > a za rompera dam na msze w mariackim ;-) > > pozdrawiam kanapka poprzez pientnowanie owych osób wyrażam swój sprzeciw przeciwko temu co te osoby robią (jak równiez sprzeciw przeciwko im podobnym) jeśli sie zmienią to moge im wybaczyć chociażby dziś i traktować ich jak każdych innych ludzi
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 12.04.2005 o 07:19
      Post #204295 12.04.2005 07:19
    a moze masz racje wybacz unioslem sie przez te zajscia wyprowadzily mnie one z rownowagi
    • EPT

642
      1
    • 12.04.2005 o 15:39
      Post #204338 12.04.2005 15:39
    spoko loko :) nie mam i nie mialem zadnej urazy
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 12.04.2005 o 16:22
      Post #204344 12.04.2005 16:22
    Moja kochana Kanapko własnie wyszedłem z siłowni i czytam twój ostatni post - 1 'ja sie ciebie pytam czy jestes czlowiekiem i zrozumiales pewne humanistyczne chasla gloszone przez'' ''CHASEŁ'' nie zrozumiałem . 2 ''jestes czlowiekiem czy bezrozumnym bydleciem szkoda slow na ciebie patron wasz walczyl z kazdym z tych zeczy kture wymieniles a takie idee przyswiecaja wszystkim partia prawicowym czy kosciolowi a ten twoj klub to ks czy klub mlodego demagoga ;-) Nie wyzywaj mnie , to tylko swiadczy o twojej kulturze ''ktÓre'' , ''Rzeczy''- masz w domu słownik ortograficzny??jak tak to zajrzyj do niego od czasu do czasu. 3. jezeli chodzi o strzelaniny przeklinanie an nauczycieli i takie tam ;-) to wyjdz z silowni i wlacz tv to problem kazdego kraju a sam zobaczysz szczeniaku a napisales w wiekszosci miast polski w wiekszosci miast niemiec tez takie zeczy sie nie dzieja Jezeli wszystkie informacje czerpiesz z TV to współczuję , może zaczniesz coś czytać ?? np Wprost albo Najwyższy Czas ?? Fajnie odpowiadzasz na moje argument- włącz TV:):) 4 Włączyłem telewizor tak jak kazałaś i własnie oglądam na Reality TV program o więzieniach w USA i zastanawiam się czemu 80% więźniów to czarnuchy , skoro stanowią tylko 12% populacji USA :):):) Nie jestem szczeniakiem małolato:):) PS Nie napinaj się tak :):)
    • zubereg

13.7K
      7.7K
    • 12.04.2005 o 21:06
      Post #204373 12.04.2005 21:06
    Ja lubię USA, Włochy, Irlandie i Argentyne... Natomiast nie lubię niemiec, francji, holandii, szwecji a to przez lewactwo które pustoszy te państwa....
    • JR

77
      0
    • 15.04.2005 o 01:19
      Post #204530 15.04.2005 01:19
    ok - usa, francja, anglia, ruscy, czesi beee - niemcy, wlochy
    • Rock

17.4K
      31.7K
    • 15.04.2005 o 04:06
      Post #204533 15.04.2005 04:06
    okejowe: francja, irlandia, norwegia, do.du.piaste: ruski, niemcy, chiny (wladza), usa,
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 15.04.2005 o 23:06
      Post #204572 15.04.2005 23:06
    Zubereg! Jeżeli ty nie lubisz pewnych państw (a w domyślę również pewnych narodów) jak np. Szwecja, przez te lewactwo, które te kraje pustoszy, no to w domyśle nie lubisz również Polski, no bo w Polsce panuje lewactwo. Chyba, ze chcesz sprecyzować: Nie lubię państw w których się lewactowo panoszy oprócz Polski. Więc jak: lubisz Polskę czy nie? Geopijayk
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 15.04.2005 o 23:17
      Post #204573 15.04.2005 23:17
    Zubereg kiedyś napisał: Polacy powinni sobie sami wyznaczać granice. (Nie przesłyszeliście się, tak poważnie napisał, jak ktoś nie wierzy, to proszę zajrzeć do poprzednich postów) Więc ja mam do Zuberka pytanie: Co miał na mysli: Czy TYLKO Polacy mają sobie sami wyznaczać granice. Czy też jest to uszczegółowienie bardziej ogólnej dyrektywy: WSZYSTKIE NARODY POWINNE SOBIE SAME WYZNACZAĆ SWOJE GRANIECE. Polacy graniczą z Ukraińcami. A co będzie jak sobie Polacy SAMI wyznaczą granice na Zbruczu lub Ukraińcy SAMI na Wisłoku? Oczywiście wojna. Czytaj: Zmiażdrzenie Polski przez Ukrainę i Niemcy. Geopijatyk
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 15.04.2005 o 23:29
      Post #204574 15.04.2005 23:29
    Zuberek! Czas nacjonalizmu minął. Nigdy nie powstanie Polskie Państwo Narodowe. Żyjemy w okresie globalizacji. Twoje idee są i pozostaną mrzonką. Oczywiście możesz trwać przy tych ideach, ale po co, skoro ich konsekeencje będą żadne. Ale cenię cię za Twój idealizm. Przypomina mi się młodość. Ja też byłem idealistą. Byłem skrajnym lewakiem. Dzień rozpoczynałem od odśpiewania Międzynarodówki przed portetem Marksa. Cały czas miałem na pieńku z Komuną. Komuna w końcu chciała mi zablokować magisterkę. Ale w końcu udało mi się ją obronić a potem zrobić doktorat. W końcu zostałem Katolikiem. Bóg jest dla mnie wszystkim. Zuberek, pogadajmy. I nie potępiaj państw w którym rządzi lewica, czyli m. in. Polski. Geopijatyk
    • zubereg

13.7K
      7.7K
    • 16.04.2005 o 00:23
      Post #204575 16.04.2005 00:23
    Geopijatyk Każde państwo powinno sobie wyznaczać granice to chyba jasne? Nie może być tak jak w Jałcie że jakieś fiutki mówią jak Polska czy inne państwo ma wyglądać..... Co do państwa narodowego nawet jak nie powstanie, to zawsze można lewakom napsuć krwi:) Ale nie uważał bym tego za mrzonkę...Mrzonka to socjalizm a jednak ciągle jakieś ogórki go popierają i usiłują budować.. Polska jest krajem lewackim ale mam nadzieje że to powoli będzie mijać.... A jeśli chodzi o nacjonalizm to on wcale nie mija......czy islamiści np. Al kaida to nie jest arabska odmiana nacjonalizmu? Czy wojny w Afganistanie i Iraku to nie przejaw nacjonalizmu USA?
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 16.04.2005 o 08:49
      Post #204581 16.04.2005 08:49
    Dla mnie teza, że Polacy sami powinni sobie wyznaczać granice to czysta abstrakcja. No właśnie, stawiam pytanie: Czy Ukraińcy też sami powinni sobie wyznaczać granice? To, że Polska w dwudziestoleciu międzywojennym wygladala tak, a nie inaczej zawdzięczamy po prostu temu, że Białorusinom, a zwłaszcza Ukraińcom nie udało się stworzyć własnego państwa. No i wschodnią granicę wyznaczaliśmy właśnie my, a nie Ukraińcy. Jeżeli Polacy sami powinni sobie wyznaczać granicę, no to zacznijmy to robić. Niech sejm uchwali ustawę, że Zaolzie powinno wrócić do Polski, bo są to niewątpliwie ziemie polskie a nie czeskie. Następnie uderzmy na Czechy, żeby im Zaolzie zabrać. Oczywiście nie muszę nikogo przekonywać, że konsekwencją tego czynu będzie desant marines na Okęciu, a być może, nie daj Boże, Bundeswehry we Wrocku. Jeszcze raz chciałbym podkreślić, że nasze pojałtańskie granice są korzystniejsze niż przedjałtańskie. Jak będziesz mnie walił po ryju za to zdanie w Enigmie (bo słyszałem, że Whisky bar zamykają na czas meczu) to wal z mojej lewej strony, bo po prawej mam nowy mostek za 18 baniek. Co do USA. To co oni robią, to nie żaden nacjonalizm, tylko pełnienie roli żandarma świata. USA dąży siłą do likwidacji problemu polityki międzynarodowej na płaszczyźnie wojen i konfliktów. I chwała USA za to. Gdyby USA znikło to bym się chyba powiesił. Ja jestem zażartym filoamerykanistą. Polityka USA przypomina do złudzenia politykę starożytnego Rzymu w obrębie śródziemnomorskiej Ekumeny, z tym, że dla USA tą ekumeną jest cały świat. W przeciwieństwie np do Związku Sowieckiego, który został stworzony dla prowadzenia polityki zagranicznej, która polegała na eksporcie idei komunistycznej na cały świat i próbie stwoprzenia utopijnego imperium komunistycznego na całym świecie. Zuberek, przeczytaj sobie: Paweł Ziółek, Idea Imperium. Za...sta książka, nie pożałujesz. Zresztą mogę ci podrzucić parę moich własnych artykułów, poczynając od tego, który się kilka lat temu ukazał w Arkanach, a w którym z..bałem Moczulskiego za jego książkę "Geopolityka". Co do Arabów, to trzeba odróżnić panislamizm, który był zawsze agresywny i skierowany przeciw chrześcuijaństwu, od panarabizmu, który miał wymiar raczej laicki. Islamiści się nie potrafią zjednoczyć, bo pierwiastek nacjonalistyczny mimo wszystko przeważa nad religijnym. Islamska Umma jest fikcją. Tzw islamski nacjonalizm, z Al Kaidą na czele to ostatnie podrygi religii, która jako antytrynitarna herezja skierowana przeciw chrześcijaństwu, skazana jest na zagładę. A to, że islam teraz jest w stadium największego rozkwitu, to tylko potwierdzenie tezy, że konającemu człowiekowi poprawia się tuż przed śmiercią. Patriotyzm? TAK. Ale czas nacjonalizmu przeminął raz na zawsze. I podejrzewam Zuberek, że z wiekiem z tej idei wyrośniesz, czego Ci ze szczerego serca życzę, bo cię bardzo lubię. I życzę Ci znalezienia wielkiej ropy i wielkiego gazu, żeby się Poska uniezależniła od dostaw rosyjskich, arabskich i norweskich. Geopijatyk! Oderka nigdy nie spadnie! Nigdy nie spadnie, Oderka nigdy nie spadnie!
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 16.04.2005 o 09:18
      Post #204582 16.04.2005 09:18
    Poza tym takie określenia jak lewak, nacjonalista, komuch niewiele mi mówią, bez bliższego sprecyzowania. Jest to po prostu ideologiczny żargon. Co ma oznaczać, że Szwecja i Polska są krajami lewackimi? Że rządzi nimi socjaldemokracja. No to Polska jest bardziej lewackim krajem, bo ta socjaldemokracja to po prostu przefarbowana komuna. W Szwecji nikt za liberalnym państwem nie tęskni, podobnie jak w Hiszpanii za dyktaturą Franco. Gdyby tak nie było te państwa po najbliższych wyborach przestałyby być państwami, jak to określasz "lewackimi". Co oznacza na przykład słowo marksizm? Karol Marks był niewątpliwie jednym z największych filozofów w dziejach świata, a znaczenie np tych fragmentów "Kapitału" dotyczących fetyszyzmu towarowego dorównują znaczeniu "Państwu" czy "Fajdrosowi" Platona albo "Rozprawie o metodzie Kartezjusza". I tego nie zmieni fakt, że filozofię Marksa prawem kaduka przywłaszczyli sobie (i zmienili przy okazji) bolszewicy. Trudno mówić o filozofii czy socjologii XX wieku nie odwołując się do Marksa. Mówią ci coś takie nazwiska jak Adorno, Horkheimer, Wittfogel, Braudel, Wallerstein etc. Nawet jak czytasz "Sein und Zeit" Heideggera to nie sposób oprzeć się wrażeniu, że facet (podświadomie czy nie) nawiązuje do Marksa. Gdybym w jakiś sposób został przeniesiony w lata trzydzieste do Hiszpanii, to niewątpliwie walczyłbym w międzynarodowych brygadach, a nie po stronie Franco. I to między innymi z tego powodu, że dostrzegałbym zarazę bolszewicką jako jeden z głównych wrogów Świata. Przeczytaj sobie chociażby "W hołdzie Katalonii" Orwella. Mi na prawdę ciężko jest polemizować z kimś, kto rzuca takimi ideologicznymi hasłami typu "Szwecja to kraj lewacki", "bin Laden i Bush to nacjonaliści", "trzeba zbudować polskie państwo narodowe" etc. I nie wynika to bynajmniej z jakiegoś mojego zarozumialstwa, bo sam jestem dyletantem w wielu poruszanych tu kwestiach i chętnie bym się sam czegoś tu na tym Forum nauczył, a poza tym zawsze chciałem się dostosować do publiki, np na zajęciach z filozofii, socjologii i demografii jakie prowadzę na polibudzie. No ale co ja mam odpowiedzieć komuś, kto twierdzi, że w Szwecji panoszy się lewactwo, a w Sosnowcu zagłębiostwo, a w Wodzisławiu oderstwo, a w Krakowie cracoviactwo i wiślactwo?? Geopijatyk Oderka nigdy nie spadnie!
    • zubereg

13.7K
      7.7K
    • 16.04.2005 o 13:40
      Post #204605 16.04.2005 13:40
    Geopijatyk Trudno nam się rozmawia w internecie:).. Ty twierdzisz że nacjonalizm się skończył, ja uważam wręcz przeciwnie...Opierając się choćby na Huntingtonie "Zderzeniu Cywilizacji"....Jak narazie mu się sprawdza to co napisał.....Co tylko doprowadza lewaków (dlaczego mam nie używać pojeć takich jak np. lewak? jeśli ktoś ma lewicowe poglądy tzn. że jest lewakiem...) do pasji:) "Szwecja to kraj lewacki" nie jest żadnym ideologicznym tekstem, tylko stwierdzeniem FAKTU....Przecież napewno wiesz że jest to kraj który jest najbliżej tzw. socjalizmu utopijnego.... Piszesz że gdyby cię przeniesiono do Hiszpani to walczył byś po stronie międzynarodówki..bo m.in. dostrzegasz zarazę bolszewicką......To teraz piwerdyknąłeś...:) O ile ja wiem to komuchy różnej maści walczyły przeciw Franco może ja czegoś nie wiem:) Ja w tej wojnie walczył bym po stronie Franco po pierwsze jako Katolik, po drugie żeby ratować Hiszpanie przed komuchami.... Jeśli chodz i to że w Szwcji nikt nie tęskni za liberalnym państwem to delikatnie przesadzasz:) O ile ja wiem właśnie zmniejszono tam rozdawnictwo pieniędzy....(zrobiono to oczywiście dlatego że jak w KAŻDYM lewackim państwie następuje kryzys finansów.. Pomijam już fakt że liberałowie istnieją w Szwecji:) że o nacjonalistach nie wspomnę....Rzad szwedzcki proponował nawet każdemu członkowi partii narorodewj który z niej odejdzie mieszkanie:) Nie muszę chyba pisać że NIKT z tego nie skorzystał:) Ale cóż wiadomo że dla lewactwa każdy nacjonalista jest nacjonalistą bo skończył trzy klasy podstawówki boi się wszystkiego:) będąc ksenofobem:) Ja osobiście żadnego murzynka czy pedzia się nie obawiam ale uważam że w Polsce jak sama nazwa skazuje jest krajem Polaków, a jak nasza wiara skazuje dla pedziów żadnego przyzwolenia być nie może.. Co do Franco w rocznicę jego śmierci odbywają się w Hiszpanii marsze więc, pozatym jakoś nikt mauzoleum mu nie niszczy:) więc czy tak nikt by nie chciał jego powrotu? A jeśli chodzi o granice:) rzecz nie jest w uchwałach:) to jest polityka, ale NIGDY nie można rezygnowć z powiększania państwa, gdyby tylko zrodziła się szansa np. na uzyskanie Lwowa to nie mozna by jej było zaprzepaścić i tyle...Ja wiem że nie jesteśmy w próżni, ale też w sprzyjających okolicznościach:)..... Jeśli chodzi o sformułowania lewak, nacjonalista pozwolisz że zostanę przy swoich określeniach mimo, że starasz się narzucić mi posługiwanie się językiem który TY uznajesz za właściwy:) Ja nie Ralatywizuje...pojęć Pozdrawiam:)
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 16.04.2005 o 14:52
      Post #204608 16.04.2005 14:52
    Zuberek! Huntington pisze o zderzeniu cywilizacji a nie nacjonalizmów. Ukrytym założeniem Huntingtona, które wcale nie jest oczywiste, jest to, że identyfikacja z etnicznymi i religijnymi korzeniami prowadzi z konieczności do identyfikacji z wielkimi blokami cywilizacyjnymi na skalę kontynentu. Tymczasem może być właśnie odwrotnie, że prowadzi ona do rozbicia jednolitych cywilizacyjnie państw. Rusconi, Mafesoli i inni piszą o etnodemokracji, mikronacjonalizmach. Przykładem może być separatyzm Quebecu, próby podziału etnicznego Belgii, separatyzm Katalończyków i Basków. To od biedy można też nazwać nacjonalizmem, ale jak nazwać próby roz-zjednoczenia Włoch przez Umberto Bossiego, który w swoim czasie spłynął Padem wszem i wobec ogłaszając na piknikach secesję północnych Włoch od reszty? Równiesz śląscy nacjonaliści (tfu) są w jakimś sensie nacjonalistami. Widzisz jak wiele rzeczy może jedno słowo oznaczać. Przy okazji pytanie do Maniexa, w związku z niegdysiejszą polemiką: To że gdybyśmy mieli na kresach południowo - wschodnich 6 milionów Ukraińców, i to najbardziej nacjonalistyczny odłam Ukraińców spośród wszystkich co żyją między Sanem i Donem, bylby tam Cyrk to dla mnie jest oczywiste. Wydaje mi się, że możliwe byłyby 2 warianty tego cyrku: 1. baskijsko-ulsterski Czyli ręka, noga, mózg na ścianie. 2. kataloński Czyli powolna secesja, europejski region Wschodnia Galicja - Schidna Hałyczyna, podwójne napisy i w końcu odpowiedź w sklepie w Kołomyji na prośbę o bochenek chleba: Ljaszkom ne prodawajemo. Znając to co Ukraińcy wyprawiali na Wołyniu w 1944 i ich zdolność do samoorganizacji (przypomnij sobie ukraiński ruch spółdzielczy na Kresach, porównaj skłóconą polską emigrację w Kanadzie i zjednoczoną ukraińską). Posiadalibyśmy te ziemie jak Zagłoba Niderlandy, albo Portugalia Brazylię. Geopijatyk Prędzej w Kłąju wzrosną figi Niźli Odra spadnie z ligi
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 16.04.2005 o 15:11
      Post #204611 16.04.2005 15:11
    Co do Szwecji i Hiszpanii. Oczywiście mówiąc, że nie ma tam żadnych antysocjalistów i frankistów operowałem starą chińską zasadą: "Żeby podkreślić trzeba przesadzić". Ale jak w Szwecji upadnie ustrój socjalistyczny albo w Hiszpanii dojdą do włądzy frankiści to obiecuję Ci Zuberek flachencję Finlandii i że na oczach wszystkich wejdę w Enigmie na stół i krzyknę "Jestem głupi" i "Odra .. ..... ....." Co do możliwości zmiany granic to mnie naprawdę rozbrajasz. Ostatnie wytyczanie nowych granic miało miejsce, jeżeli się nie mylę, w 1947 roku między Pakistanem i Indiami. Jeżeli nie licząc włączenia Sahary Zach do Maroka, a było to terytorium przedtem marokańskie, jak Sidi Ifni, to poza drobnymi korektami, np polsko - sowiecka wymiana w latach 50-tych żadnych zmin granic nie było. Jak Saddam chciał se przywłąszczyć Kuwejt wybuchła wojna. Poza tym prawie nikt tam w tej Saharze nie mieszkał, były piaski, tak że to całe Polisario wymyślili i uzbroili Sowieci. Nawet podczas rozpadu ZSRS, Jugosławii czy Czechosłowacji nie zmienino granic. Obecnie zniana granic = wojna. Wbij sobie to Zubereg do głowy. Poza tym nie koniecznie musiała by to być zmiana z korzyścią dla Polski. Jak my na kogoś ruszymy to na nas ruszy cały cywilizowany świat. Ty się Stary na mnie nie obraź, ale jak ktoś mówi poważnie o zmianach granic Polski, to mnie to śmieszy, dziwi i ubolewa (jakoś dziwnie użyłem tego wyrazu). Geopijatyk Póki Odra toczy wody Nie spadniemy w otchłań 2 ligi
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 16.04.2005 o 15:32
      Post #204616 16.04.2005 15:32
    A propos Hiszpanii, kto rozwalił rewolucję hiszpańską: oczywiście Franco i NKWD. Dlatego mówię ci przeczytaj "W hołdzie katalonii" Orwella. Oczywiście, że walczyłbym razem z Orwellem i Hemingwayem, a że obok w okopie leżałby Karol, który się kulom nie kłaniał, no to skąd mógłbym wówczas wiedzieć co z niego wyrośnie. Pamietam jak jeszcze za Komuny w Jabłonkach w Bieszczadach wpisywałem się do księgi zwiedzajcych w muzeum Karola Ś. Napisałem na całą stronę KPN, a pod tym napisem po ukraińsku "Chaj żywe samostijna Ukrajina wid Karpat do Kawkazu" i narysowłem tryzubka i orła w koronie na cześć świętej pamięci I Rzeczpospolitej trojga narodów. Potem szybko z Bożnką z którą podróżowałem oddaliliśmy się z miejsca przestępstwa małym fiacikiem. Hahahaha! To były czasy! Teraz w podobny sposób wlepiam wlepki Cracovii. Konspiracyjne nawyki z czasów walki z Komuną si przydały. Najbardziej lubiałem zrywać czerwone flagi. Była umowa z Tadziem z AR kto zerwie mniej ten stawia flachę. Jak raz spadłem ze słupa i walnąłem się w brodę. Oż kurka wodna... Geopijatyk Odra w extraklasie Wisła w okręgówce Za dużo rzek za mało miejsca
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 16.04.2005 o 22:18
      Post #213966 16.04.2005 22:18
    ''a że obok w okopie leżałby Karol, który się kulom nie kłaniał, no to skąd mógłbym wówczas wiedzieć co z niego wyrośnie.'' Swierczewskiego na początku lat 30-stych karnie wyrzucono z Wojska Polskiego za przekręty finansowe więc wiedziałbyś ze leżysz koło złodzieja i oszusta , który schańbił dobre imię przedwojennego Wojska Polskiego. A czemu Geopijatyku walczyłbyś razem z bolszewikami przeciwko Franco?? możesz mi to wyjasnić ??? Ostatnio lewaki w Hiszpanii rządają usunięcia ostatniego pomnika Franco z Madrytu :(:(
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 16.04.2005 o 22:34
      Post #213978 16.04.2005 22:34
    Tego o Świerczewskim nie wiedziałem. Ale były odwrotne przeżuty miedzy przed i powojenną armią, np z porządnego oficera zrobił się Berling. Przecież bolszewicy swoimi knowaniami rozwalili od środka ruch, który jakby nie było doszedł do władzy na drodze demokratycznych wyborów. Rolę bolszewika pełnił też Franco, który do końca swojego życia pełnił funkcję niedemokratycznego dyktatora, czyli stosował bolszewickie metody. A ja przecież na Plantach i w Mistrzejowicach walczyłem z kamieniami w ręku o demokrację. Geopijatyk Oderka nigdy nie spadnie!
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 16.04.2005 o 22:42
      Post #213984 16.04.2005 22:42
    ''Rolę bolszewika pełnił też Franco, który do końca swojego życia pełnił funkcję niedemokratycznego dyktatora, czyli stosował bolszewickie metody''. A od kiedy to każde niedemokratyczne rządy są bolszewickie?? Porównanie Franco do bolszewików jest ignorancją historyczną i obrażaniem człowieka , który ocalił kraj przed komunistyczną hołotą. Idąc twoim tokiem rozumowania rządy Sanacji też były bolszewickie...........

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie