Wydarzenia które dzieją się na stadionach i poza stadionami, również te ostanie, napawają smutkiem i niepokojem. Śmierć lub ciężkie pobicie kibica, a czasami zupełnie przypadkowej osoby, to wątek który jakże często przewija się na marginesie informacji związanych ze sportem. Czy można położyć temu kres, a jeżeli nie, to czy można tego typu przykre wydarzenia ograniczać?
Moim zdaniem istnieje środek po temu, który jeżeli nawet nie będzie vademecum na wszystkie problemy, może doprowadzić do tego, że liczba przykrych wydarzeń drastycznie zmaleje. Środkiem tym byłoby, moim zdaniem, powołanie Kodeksu Honorowego Polskiego Kibica. Kodeks taki określałby relacje między kibicami różnych drużyn, ograniczałby i regulowałby je w ramach zdrowego rozsądku i zgodnie z poczuciem moralności i "kibicowskiego honoru". Określałby zasady zawierania i zrywania sztam, kos i układów, regulowałby sposób organizowania honorowych ustawek, przeciwstawiając się dzikim i niezorganizowanym bójkom, zasady honorowego zabierania szalika, słowem wszystkie relacje między kibicami różnych drużyn w których pojawiałyby się wątpliwości etyczne. Kodeks taki powinien zawierać również zasady honorowego ceremoniału kibicowskiego.
Wzorem takiego Kodeksu byłyby oczywiście już istniejące zwyczaje, zasady, obrzędy kibicowskie, z których usunięte zostałyby te, ktore godzą w normy prawne i są sprzeczne z ogólnie przyjętymi zasadami moralnymi. Przy jego powołaniu można by sie powoływać na wzory spośród już istniejących kodeksów etycznych i honorowych. Pewnym wzorem mógłby być "Polski Kodeks Honorowy" Władysława Boziewicza i inne podobne kodeksy odwołujące się do rycerskich sposobów rozwiązywania waśni i sporów.
Szczegółowe opracowanie kodeksu jest kwestią czasu, wydaje mi się jednak, że pewne ogólne zasady można już sformułować.
Ważną rzeczą byłoby określenie liczby podmiotów fizycznych kibicowskiej społeczności honorowej. Moim zdaniem członkiem takiej społeczności powinna być osoba:
- pełnoletnia, tj która przekroczyła 18 rok życia (nie można oczywiście odmawiać małolatowi noszenia szalika czy kibicowania, ale osoba niepełnoletnia byłaby pozbawiona na przykład prawa do udziału w ustawce)
- obywatel Polski (można zrobić wyjątek dla osób zamieszkałych w Polsce i mogących się wykazać dlugim stażem kibicowania polskiej drużynie, tu ukłon dla Antona)
Ze społeczności kibicowskiej wykluczone byłyby pewne grupy osób (podobnie jak ze społeczności honorowej w kodeksie Boziewicza wykluczoni byli dezerterzy z armii Polskiej, osoby karane , homoseksualiści etc). Moim zdaniem należałoby wykluczyć następujące osoby:
- osoby karane z pewnych paragrafów (do momentu zatarcia skazania)
- osoby, które w sposób ewidentny naruszyli zasady Kodeksu Honorowego Kibica, np przez udział w bójkach nie będących honorową ustawką
- osoby, które nadużywają alkoholu na obiektach sportowych, o ile swoim zachowaniem notorycznie przyczyniają się do powsatrawnia burd i awantur stadionowych etc
Podstawową zasadą która obowiązywałaby w Kodeksie byłaby zasada niesprzeczności z polskim prawem, poszanowania osób niezaangażowanych w konflikty sportowe, mienia prywatnego i publicznego, nie zakłócania imprzey sportowej etc. W myśl takiej zasady uliczna burda zakończona demolowaniem zaparkowanych samochodów byłaby oczywiście niehonorowa, ale przebiegająca w myśl zasad Kodeksu, z poszanowaniem zasad, które zapobiegałyby jakiejś tragedii (np dobieranie uczestników walk według wagi, ograniczony czas walki, nie kopanie leżącego, obowiązkowa obecność lekarza podczas walki) ustawka byłaby honorowa.
Co wy na to? Mam też pomysł w jaki sposób taki Kodeks powołać do życia, ale o tym później.
Geopijatyk
(Rodem Wodzisławianin, sercem Pasiak, a talentem świata obywatel.)
-
-
Kodeks Honorowy Polskiego Kibica
Oj Geopijatyk, Geopijatyk...
Zawsze lubiłem Twoje odloty, ale ten jest największy. Na czym ty jedziesz? Daj trochę...
;)
Geopijatyku czy moge Cie prosic o kontakt na maila? Gdyz Twojego w profilu niewidu :)
Przeczytalem all i chyba zabardzo zaweziles krag osob.
Chociazby dlatego:
"- osoby karane z pewnych paragrafów (do momentu zatarcia skazania)"
nic z tego nie bedzie ;)
Podaję swojego maila: zaporoze@o2.pl
Geopijatyku - bardzo bym chciał abyś miał rację. Na pewno trzeba coś robić ale w tym temacie jestem pesymistą. Generalnie mój optymizm zwycięża ale nie tym razem.
Kodeks honorowy - super pomysł, na pewno wielu z nas się podpisze pod tą ideą.
Tylko od razu mam przed oczyma kilka obrazów:
1. Mecz hokeja Naszej Kochanej CRACOVII idzie sobie chłopak, na oko muchy by nie skrzywdził. Po prostu przeprasza że żyje. Stoi grupka "mocnych" chłopaków, jeden uderzył chłopaka także mu czapka spadła. Inni uznali to za super żart a chłopak szybko odszedł. To też był PASIAK.
2. Po meczu piłki nożnej jeden kibic dzwoni żeby powiedzieć że wygraliśmy. Nie skończył bo jeden "PASIAK" chciał mieć jego komórkę i sobie wziął. Potem ten który stracił teklefon prosił bu mu oddali, nawet za pieniądze.
3. Po meczu dwaj kolesie idą w krzaki i wychodzą z .....tasakiem.
Takich przykładów jest pewnie wiele. Ja po czymś takim zawsze mam moralniaka. Czy przypadkiem nie jestem jak ten kto trzyma drabinę złodziejowi. Czy moja osoba nie uwiarygadnia tych zwyczajów. Potem sobie jednak myślę że trzeba dać pozytywny przykład.
Czy Ci dziwnie pojmujący honor ludzie zwrócą uwagę na kodeks honorowy?
Ale masz rację, trzeba im pokazać że można inaczej.
Pewnie jestem idealistą, dla mnie kradzież telefonu jest kradzieżą. Ale kradzież telefonu innrmu Pasiakowi to zdeptanie świętości, to pogwałcenie wspólnej wartości. Prawdziwy Pasiak nie krzywdzi innego Pasiaka.
CRACOVIA PANY!!!!!
Geopijatyk normalnie roz***ałeś mi systema.Jak to przeczytałem to załuje ze nie moge znalezc topica "Najbarwniejsza postac na forum" bo bez wachania zagłosowałbym na ciebie;)
jkm05: wlasnie miedzy innnymi przez takie przyklady jak ty napisalem taki kodeks to czysta fikcja.
Cracovia Pany:D
DSS napisał(a):
> [b]załuje ze nie moge znalezc topica "Najbarwniejsza postac na
> forum"[/b]
DSS: special 4 U - [url]http://www.kki.pl/cracovia/forum/read.php?f=4&i=68136&t=68136[/url]
Wiadomość zmieniona (20-03-05 19:17)
Szacunek dla Ciebie Geopijatyk.....masz niesamowity potencjal.....stary....jakbys wykonal taki KODEKS to mowie ci....WIELKI BYLBYS...tyle ze troche male szanse ze kibice pojda za tym projektem ale probowac mozna....PASIAKI POTRAFIA!!
Więc ja myślę tak: poinformować o zamiarze skonstruowania takiego kodeksu wszystkie fan cluby w Polsce. Założyć jakąś stronę, gdzie by się wspólnymi siłami taki kodeks tworzyło. Byłby jakiś redaktor, ale jego rola polegałąby tylko na koordynacji prac. Autorami rzeczywistymi byliby wszyscy polscy kibice, którzy odcinają się od przemocy i mają poczucie honoru. Tak jak wirtualną encyklopedię Wikipedia tworzą czytelnicy. W wypadku wątpliwości i rozbieżności zdań odnośnie jakiegoś paragrafu, decydowałoby głosowanie. W ten sposób pogodzono by wątek opisowy i normatywny kodeksu.
Myślę, że Cracovia z racji bycia pierwszym mistrzem Polski i swoich tradycji byłaby idealnym miejscem do tego, żeby właśnie na jej stronach powołać do życia kodeks.
Kodeks składałby się, jak myślę z:
- Wstępu
- Wykazu osób mogących być honorowymi kibicami
- Zasad funkcjonowania relacji między fan clubami (sztamy, kosy, układy etc)
- Zasad organizowania honorowej ustawki (coś a la opis pojedynku np u Boziewicza), rodzaju ustawek, innych poza ustawkami form rywalizacji (mecze kibiców, pojedynki słowne, honorowe odebranie szalika etc)
- Ceremoniału kibicowskiego (palenie szalików, noszenie szalika, wciąganie flagi, odśpiewanie hymnu, sposobu pozdrawiania się etc)
Istotą kodeksu byłoby odcięcie się od przemocy wobec osób trzecich, demolowania mienia, przeszkadzania odbywaniu się imprez etc. Ograniczenia się tylko do rywalizacji honorowej, w myśl zasady: honorowa ustawka według kulturalnych zasad TAK, bojka bez zasad NIE.
"Polski Kodeks Honorowy" Boziewicza to mała książeczka, w sumie 404 artykuły w 27 rozdzialach. Każdy kodeks musi mieć pewne cechy: musi być mały, zrozumiały, przejrzysty etc. Jak ktoś był w wojsku, to pamięta takie male czerwone książeczki. Myślę, ze wspólnymi siłami polskich kibiców można by Kodeks Honorowy Polskiego Kibica ukończyć do końca tego roku kalendarzowego, a następnie wydać go w roku 2006. Czy można sobie wyobrazić lepszy prezent na 100 - lecie obu krakowskich klubów?
Geopijatyk
Sorry Geo, ale watpie w powodzenie tej akcji.. :-(
Chociaz bardzo bym chcial i podpisalbym sie pod tym obiema rekami ;)
Wiadomość zmieniona (20-03-05 20:25)
Jeden problem....wytlumacz ten Kodeks bojowkom z calej Polski.....niestety ale oni moga sie oburzyc slyszac ze cos tam im wolno....ale czegos tam nie....ze zwyklym kibicem jeszcze by jako tako przeszlo....ale z tego co mi wiadomo bojowki rzadza sie troche innymi prawami.......
Wiadomość zmieniona (20-03-05 20:57)
To chyba nie jest normalne ale ja mam wrażenie że te bojówki bardziej przestrzegają zasad niz wolni strzelcy w dużych stadach.
CRACOVIA PANY!!!!!
"Kodeks..."? Nie to pokolenie...
Stale sie przewija w waszych wypowiedziach następujący wątek: po co tworzyć Kodeks, jężeli i tak bądą ludzie i grupy ludzi, którzy nie będą go przestrzegać, a nawet znać. No może właśnie dlatego trzeba Go stworzyć: żeby oddzielić jednych od drugich. Żeby swoim przykładem przyciągnąć tych, którzy dotychczas byli na bakier z etyką stadionową. Przecież Boziewicz tworząc Polski Kodeks Honorowy nie miał chyba wątpliwości co do tego, że z chwilą jego publikacji wśród ludzi, których w tym Kodeksie określa mianem honorowych, zapanują powszechnie zasady honorowe, ludzie zaczną sie pojedynkować, a znikną burdy w knajpach.
Przestrzegając zasad Kodeksu możemy się stać elitą świata kibiców, wzorem dla innych, zwłaszcza młodzieży. I jako tacy przyciągnąć na swoją stronę wielu z tych, którzy bez istnienia Kodeksu postępowaliby wbrew powszechnie obowiązującym zasadom etycznym i wbrew prawu.
Geopijatyk
Dzialaj dzialaj, mam nadzieje ze nie siadzie to wszystko na temacie na forum. Napewno poprę.
to faktycznie wiosna się zaczęła :)))
pokojowa nagroda Nobla
murowana !!!
po pierwsze to kodeks taki powinien powstać z rąk kogoś kto sie tym zajmuje bo cięzko zebym np jaj pisał kodeksy dla wędkarzy skoro się na wędkarstwie nie znam i nie uprawiam
po drugie to gratuluje moderatorom czujności i kasowania postów na bieżąco, co minutę - jak to się nazywa? - ubeckie metody?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)