Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Uczmy sie od Angoli (apropo tematu który poleciał)

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 14.03.2005 o 21:57
      Ostatnia aktywność 30.03.2006 o 00:09
      6627 wyświetleń
    • BartAcid

14.5K
      5.6K
    • 15.03.2005 o 01:03
      Post #202369 15.03.2005 01:03
    to może nie było najtrafniejsze okreslenie ale i tak najłagodniejsze jaki mi do głowy na szybko przyszło. %$#^R% o naszym rządzie mam zdanie. Siedzą kase biora i poprawki do popraawek robią bo coś robic trzeba wiec poprawiają to co przed sniadaniem zepsuli zeby jakoś do obiadu dociągnąć Nie chce mi sie szukać w kodeksie ale za to co sie stało to chyba sie od 12 zaczyna. Art. 233. § 1 kk - Polacy to sklerotycy i nigdy nic nie widzą
    • mg

719
      0
    • 15.03.2005 o 01:58
      Post #202372 15.03.2005 01:58
    Według nomenklatury bandytów, słowo "konfident" oznacza człowieka, który w sporze bandyci-społeczeństwo nie staje po stronie bandytów. Gdybym widział kogoś, kto napada na innego i bije go, kopie, dźga nożem czy wali siekierą to natychmiast poinformowałbym o tym policję. Co więcej, znając s...syństwo i skorumpowanie policji, pilnowałbym potem czy moje doniesienie o przestępstwie zostało odpowiednio potraktowane. W taki sposób zachowa się każdy normalny człowiek i świadomy obywatel z wyjątkiem tchórzy dających się zastraszyć bandziorom. Ja zastraszyć się nie dam i jeśli jakiś bandzior nazwie mnie konfidentem to będzie to dla mnie tylko komplement. Kara śmierci dla morderców - więzienie dla bandytów i złodzieji - publiczna chłosta dla drobnych złodziejaszków! BEZ WZGLĘDU NA TO JAKIM KLUBOM KIBICUJĄ!
    • Ferencvaros

2K
      103
    • 15.03.2005 o 07:24
      Post #202376 15.03.2005 07:24
    To moze ja cos powiem... Nie bardzo ma wedlug mnie sens prowadzenie tego tematu. Troche to hipokryzja z naszej strony. Starsi panowie z forum Cracovii wykazuja swiete oburzenie i odcinaja sie od sprzetu i ogolnie pojetego bandtyzyzmu. A przeciez to wlasnie Cracovia jest kojarzona z tym. I bynajmniej nie jest to stereotyp z kosmosu. Milo jest pewnie- nawet wiekszosci z Was- pojechac na wyjazd i ogladac zasepione, wyrazajace czesto podziw twarze miejscowych i policji. Milo jest bezpiecznie chodzic w barwach na swoim osiedlu. Ale tak jest dlatego, ze Cracovia wzbudza u wielu paniczny strach. I bynajmniej nie dzieki "lokomotywie"...
    • Nug Gerath

381
      0
    • 15.03.2005 o 08:42
      Post #202387 15.03.2005 08:42
    Milo....nie sądzę...przynajmniej nie mi. Kiedy po raz tysięczny czytam zidiociale wypowiedzi ze Kibice Cracovii to nożownicy i mordercy, po prostu szlag mnie trafia. Chcialbym doczekać czasu kiedy Kibice Cracovii będą budzić respect ale nie z powodu zadym ale tego - kim są i jak się zachowują (in plus oczywiście). Dźgasz nożem za Cracovie - to wy.pier.dal.aj z naszej Pasiackiek rodziny, dźgaj na wlasny rachunek.
    • pmx7

1K
      0
    • 15.03.2005 o 08:42
      Post #202388 15.03.2005 08:42
    A to ja na no tez coś powiem, wprawdzie czuje sie mlodo ale na forum moge spokojnie robic za starszego pana - na dodatek tego co to oburzenie na wiesc o chlopaku dzgnietym w głowe nozem i leżacym w spiączce (jak czytam) wykazuje. Moze wlaśnie to moje oburzenie bierze się m.in. z 'Dystansu do pewnych spraw i zdrowego rozsądku "? Może stąd, że moj syn jest tylko 4 lata młodszy od tego chłopaka - ofiary ostatniego napadu? Pytanie o konfidenctwo nie wzięło sie znikąd. Tzw. życie kibicowskie wrze przecież bo udało się złamać zmowę milczenia, bo prysł mit o bezkarności i anonimowości różnej maści bandytów. W kwestii konfidenctwa zgadzam się w całej rozciągłości z tym co napisał wcześniej mg. Ferencvaros, masz rację - tak to jest z opinią o Cracovii - nie ma co o niej dyskutować.
    • Ferencvaros

2K
      103
    • 15.03.2005 o 09:27
      Post #202391 15.03.2005 09:27
    Nug Gerath- mnie tez wkurwiaja te opinie. Bo najczesciej mowia o tym ludzie, ktorzy gowno na ten temat wiedza, albo tacy, ktorzy sami to robia, niejako we wlasnej obronie (zajrzyj na forum Wisly, jesli masz ochote sobie cos takiego poczytac). pmx- ja Was nie krytykowalem, bo pomimo mojego mlodego wieku, mnie tez mozna zaliczyc raczej do forumowych "dziadkow":))))). Po prostu wydaje mi sie, ze wyrazanie oburzenia w ten sposob, i pisanie ze to zle, jest troche oderwane od rzeczywistosci.
    • denzi

2.3K
      159
    • 15.03.2005 o 09:57
      Post #202393 15.03.2005 09:57
    ferencvaros ma racje z tym oderwaniem od rzeczywistosci...niestety najwieksze glosy oburzenia na tym forum nic nie pomoga. szkoda,bo to wszystko faktycznie zadaleko juz zaszlo.
    • pmx7

1K
      0
    • 15.03.2005 o 10:06
      Post #202395 15.03.2005 10:06
    Ferencvaros, tak własnie odczytałem Twój post - nie jako krytykę, a raczej jako zwrocenie uwagi. Cóz forum jest miejscem w którym jedyna aktywnością jaka sie można wykazać jest właśnie pisanie - wiec piszę to co mysle o tej sprawie. Ja nie jestem ani bandytą ani chuliganem ani nawet hoolsem. Odcinam się od wszelkich bandyckich zachowań i pisanie o nich z mojej perspektywy, tj. perspektywy kibica Cracovii, nie powoduje u mnie dysonansu. By zilustrować to o co mi chodzi posłuże się przykładem - dla przecietnego Niemca Polak to pijak i złodziej (głównie samochodów ale nie tylko) - czy nam sie to podoba czy nie, taka opinie wykreowali o Polakach nasi rodacy (teraz na szczescie juz ten stereotyp sie zmienia). Ale czy to oznacza, ze ci Polacy, którzy nie są pijakami i zlodziejami maja milczeć i brać na siebie przewiny innych ludzi. Oczywiście, ze nie. W Krakowie sa tysiace kibiców obu drużyn. Jest też kilkudziesieciu (kilkuset?) zdegenerowanych małolatów (może nie tylko małolatów), którzy kibicami z pewnościa nie są ale wykorzystuja barwy klubowe jako atrybuty przynależności grupowej i w imie tych barw uprawiaja bandycki proceder. I z tym, my kibice powinnismy walczyć.
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 15.03.2005 o 15:10
      Post #202431 15.03.2005 15:10
    A ja jestem za by podyskutowac dalej...chętnie wysłucham kilka komentarzy starszego pokolenia niż moje na temat Hooliganów,bandytów itp... Niektórzy wiedzą co zaistniało wtedy na Bieżanowie...dla mnie ejst ciężko o tym mówić...9 lat znam typa,do klasy z nim chodziłam:/ Czemu temat został zamkniety?? Nie wiem,ale skoro decyzja była słuszna-nie bede zaprzeczać. Pomyśl zanim kolejny raz wyciągniesz nóż...choćby do wiślaka... Pomyśl zanim kolejny raz przyłozysz kose do gardła pannie idącej w szaliku...
    • pmx7

1K
      0
    • 15.03.2005 o 15:44
      Post #202435 15.03.2005 15:44
    Ja niestety czerpie informacje nt tego wydarzenia jedynie z prasy (a dokładniej z i-netu). Ale ciekawi mnie jaka jest reakcja kumpli i kumpelek tych co w wydarzenie byli zaangazowani - i to z obu stron. Co Ci młodzi ludzie maja zamiar z tym zrobić? i dlaczego?
    • DSS

4.4K
      1K
    • 15.03.2005 o 15:47
      Post #202437 15.03.2005 15:47
    Jaka może być reakcja zwykłych gimnazjalistów którzy nie mogli pomoc koledze gdy go katowano??Pomysl pmx7 Takiej zamułki nigdy nie było!!!! Wiadomość zmieniona (15-03-05 15:48)
    • pmx7

1K
      0
    • 15.03.2005 o 16:30
      Post #202450 15.03.2005 16:30
    Cóż ,myśle cały czas, nawet gdy spię (tyle, że nie tylko i nie zawsze o tym). To jest dobre pytanie: jaka może być reakcja zwykłych gimnazjalistów? A jaka ich rodzin, przyjacioł, sąsiadów, moja, Twoja, policji, szkoły etc.? Myslę tez jak podjąć dyskusję z Tobą DSS by Cie niepotrzebnie nie zrazić. A co Ty o tym sądzisz? Jakie jest Twoje zdanie? Twoje odpowiedzi - i piszę to bez cienia złośliwości - będą dla mojego myślenia ważne również dlatego, że kontekst nada im Twoja sygnaturka, która mówi czytelnikowi: 'strzez się tych miejsc - Cracovia Pany - Wola Duchacka - to jedno z tych osiedli'.
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 15.03.2005 o 16:52
      Post #202458 15.03.2005 16:52
    nie mam misji zbawienia świata nie pisze tez, aby sie odciąć pisze jedynie dlatego, ze być może jedna dusza przeczyta ze zrozumieniem, sie zastanowi i dzięki temu ocaleje jeden człowiek, który nie dźgnie nożem wystarczy, aby było warto pisać
    • Adam Akustyk

3.5K
      9
    • 15.03.2005 o 16:55
      Post #202459 15.03.2005 16:55
    Chwila, chwila.. Szkoda mi slow, by wyrazic to co mysle po przeczytaniu zlinkowanego artykułu.. Sam łazilem pare lat temu na awantury, pralem sie po lbach (ze skutkiem roznym).. Nawet taki jeden Pół Nocnik twierdzi, ze sie spotkalismy "..w tak pieknych okolicznosciach przyrody, niepowtarzalnych.." ;) Nigdy jednak, nie dochodzilo do jakis tak skrajnych rzeczy,jak atakowanie grupki dzieci z nozami i siekierami, katowanie lasek czy cos. Tu geneza problemu nie lezy w tym, ze to Cracovia jest zła. Chodzi moim zdaniem o to, ze mlodziez jest na tyle zdegenerowana ze to wlasnie te negatywne bodzce sa im przyswajalne lepiej. Szkoda, ze to wlasnie Nasz klub jest uznawany za wylegarnie takich ludków. Jak bylem mlodszy, to cieszylem sie ze slowo "Cracovia" budzi lek w ludziach ;) Ze to, ze kibicuje Cracovii, i to jest jakies takie "niszowe" i uznawane za hobby extremalne. Z biegiem czasu jednak widze, ze coraz bardziej ma to znamiona nie tyle polaczenia burzliwej mlodosci z kibicowaniem, a popisywania sie kryminalna żyłka. Przykro mi kiedy widze frustracje Łosia_KSC, bo rodzice nie chca by chodzil na mecze, z drugiej strony juz mam przed oczami matke Łosia jak czyta ww. artykuł.. Przykro mi, kiedy trzymam na kolanach siostrzenca, on gra na Game Boy-u w "Star Wars", walczy z 20 przeciwnikami naraz, ja mowie "ładna sieczka", a on mi na to "Nooo.. jak na Cracovii"-kolezka 7 lat.. Konfidenctwo?? Sam zjebałem dosc konkretnie dwoch malolatow ode mnie, gdy podczas drogi na mecz chcieli studenta w autobusie pozbawic komorki. Wiadoma sprawa jest, ze nie wezwalbym na nich policji itp, ale trzymanie sie zasad moralnych to przeciez nie jest nic zlego.. Uwazam ze Ro Man nie zachowal sie w porzadku, transparent na Wisle wg mnie uzasadniony. Co do pozostalych sie nie wypowiadam. Chuliganstwo dla wybranych-tak Bandytyzm na niwinnych-NIE!!! Szkoda ze niektorzy nie rozumieja ze Cracovia to klub sportowy ze 100 letnia prawie tradycja, a nie organizacja terrorystyczna. Jak juz wspomnialem, ciesze sie, ze słowo "Cracovia" budzi uzasadniony respekt, ale nie cieszy mnie wcale, jesli wywoluje skojarzenia z banda bezmozgich morderców.. I czesto uzasadnione. Wypowiedzialem sie w kwestiach ogolnych, nie zaglebiajac sie w szczegoly. Ale to dla dobra swojego i ogolu. Zreszta taki post zaraz by poleciał. Pozdrawiam Ps. North: jak uslyszalem ze D. ze Z. Wieku sie przezucil, to mnie prawie szlag trafil.
    • piotrd14

437
      0
    • 15.03.2005 o 19:09
      Post #202468 15.03.2005 19:09
    pmx7 - to tylko sygnaturka... A w temacie: dla mnie kolesie łażący z siekierami, nożami, pałkami etc. wykrzykujący nazwy drużyn, lub utożsamiające się, z którymiś z nich to [b]nie[/b] kibice. To po prostu zwykli bandyci, którzy mieli ciężkie dzieciństwo. Właśnie przez takich idiotów (bo tak ich trzeba nazwać) niszczą dobre imię klubu (nie piszę o danym klubie tylko ogólnie), i jego kibiców. Teraz wchodzę na gg i kolega, który nie kibicuje żadnemu z klubów ma opis: "Nowe przysłowie: pojebani? czy z Cracovii?".... Mimo, że chodziłem z Bartkiem do szkoły, nie przepadałem za nim, nie lubiłem go. Na początku miałem to gdzieś ale po głębszym zastanowieniu to jednak czuję wielki żal, bo teraz był on,a jutro mogę to być np. ja, lub ktoś z nas. Jeśli ludzie chcą się ponapierdalać, niech zrobią sobie jakąś ustawkę, umówią się czy ze sprzętem czy bez i niech się pozabijają. Ale napadanie grupy, która tylko czeka na autobus by móc jechać na mecz, i to bez żadnego sprzętu to nic innego niż tylko kretyństwo i w pewnym rodzaju tchórzostwo. Boją się iść na starszych, silniejszych, na solo? Chyba tak jak napadają jeszcze na małolatów.
    • pmx7

1K
      0
    • 15.03.2005 o 20:10
      Post #202476 15.03.2005 20:10
    piotrd14, wiem, ze to tylko sygnaturka i nie chodzi tu o czepianie sie o nia. Jednak ta sygnaturka, czytaj podpis to symbol, sposób identyfikacji osoby, która ją sobie wybrała. Ta o której piszemy ma jakieś znaczenie, nieprawdaż? Taka sygnaturka, jeśli juz jej poświecamy tych kilka zdań, nie powstała w 0,5 sek. Ktoś to przemyslal, natrudził się, wymyslił i oto jest, Całkiem fajna. Czemu deprecjonować jej znaczenie mówiąc to tylko sygnaturka? Ale zostawmy to - przynajmniej na razie - jakby ktoś chciał to chetnie pogadam o niej jeszcze, bo ciekawy jestem czy symbole takie jak sygnaturki maja dziś znaczenie czy nie? Ech, kiedyś założyłem watek o tym , że walka z chuligaństwem się nie opłaca. Dla tych co go nie czytali przypomne, ze broniłem tam tezy, ze tak właśnie jest. Niestety nadal nie znajduje argumentów by sadzić, że jest inaczej. W dyskusji na ten temat czesto uzywam tego samego argumentu - tj. jak ma sie opłacać walka z bandytami udajacymi kibiców jesli nie ma pieniedzy by skutecznie 'walczyc' z dramatyczna liczba ofiar smiertelnych na polskich drogach. Ludzkie zycie jest bezcenne ale jesli zestawimy kilka ofiar, które pochlonęły walki chuliganów z ponad 5000 ofiar na drodze rocznie to odpowiedz nasuwa się sama. A może ktoś jednak potrafi mnie przekonać, ze jest inaczej?
    • north

515
      0
    • 15.03.2005 o 20:17
      Post #202477 15.03.2005 20:17
    Jest też powód o którym nikt jeszcze chyba nie wspomniał. Narkotyki. Adam Akustyk - Ciebie szalk trafił na wieśc o D ze Złotego Wieku? Co mają powiedzieć goście z Oświecenia? :-) Nie mój interes
    • pmx7

1K
      0
    • 15.03.2005 o 21:11
      Post #202482 15.03.2005 21:11
    north - narkotyki (a właściwie handel nimi), szemrane interesy itd. pojawiły sie juz kiedyś w innym wątku, co nie znaczy, że nie masz racji - owszem to jest problem.
    • gtx

2.3K
      532
    • 15.03.2005 o 21:25
      Post #202486 15.03.2005 21:25
    Tak czytam, czytam i aż mnie klawiatura świerzbi. Pmx poruszyłeś tu temat czyjejś sygnaturki i słusznie. Popatrzcie na nowe wzory vlepek. Przy całym moim szacunku dla opravców i tego co robią trudno nie zauważyć jakie wzorce propagowane są na vlepkach. I niech nikt mi nie mówi, że hasło: zrobimy wam piekło odnosi się do piłkarzy czy hokeistów. Prawie z każdej vlepki wyziera łysy osiłek w koszulce w pasy. Czyli dobry kibicem (rozumowanie małolata) jest ten kto silny ,wysportowany i nie bojący się robić piekła. Jest takie piękne polskie przysłowie: od rzemyczka do koniczka, a wspólcześnie od głupiej vlepki do siekiery... P.S. Dlaczego w naszej prasie o mocniejszych bandytach pisze się bandyci,a o bandytach słabszych, przegranych per młodzież, gimnazjalista, Wojtek etc. etc.?
    • krejzi

754
      29
    • 15.03.2005 o 21:34
      Post #202487 15.03.2005 21:34
    no cóż .... gtx 100% racji...

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie