Geopijatyk-Fan Oderki Napisał(a):
Ale to,
> że Jezus Chrystus jest Bogiem i człowiekiem -
> Żydem zarazem, to uczą o tym w pierwszej klasie
> religii.
W pierwszej klasie uczą, że Bóg posłał anioła Gabriela do Maryi, który powiedział, że Bóg wybrał Ją na Mamę syna Bożego, Jezusa.
i jeszcze raz słowa Jana Pawła II, które maaciek przytoczył:
"Prawda o Bogu, który jest miłością, stanowi jakby syntezę i równocześnie szczyt wszystkiego, co Bóg nam objawił o sobie, co nam powiedział przez Proroków i przez Chrystusa o tym, kim jest".
-
-
Spory polityczno - ideowe
[quote]Ale to, że Jezus Chrystus jest Bogiem i człowiekiem - Żydem zarazem, to uczą o tym w pierwszej klasie religii. [/quote]
Wiec ucza herezji !!
Kiedys teorie ze Bog jest zydem ludzie ploneli na stosach po sadach swieckich, lub byli poddawani dlugiej resocjalizacji po sadach Inkwizycji
http://www.gotquestions.org/Polski/Boskosc-Chrystusa.html
Tu macie bibijne miejsca w których pisze, że Jezus Chrystus był Bogiem. A więc to mamy już udowodnione.
Teraz drugi krok. Sami sobie poszukajcie w Biblii, jakiej narodowości/etnosu był Jezus Chrystus. Jeżeli się okaże, że był np Filistynem, albo Polakiem, albo Amerykaninem, to znaczy, że Filistyn, albo Polak, albo Amerykanin jest Bogiem. Jeżeli się okaże, że należał do jakiejś innej grupy etniczne/narodowej, był jakimś Xowcem, to znaczy że Xowiec był Bogiem. Szukajcie jakiej grupy etnicznej/narodowościowej był Jezus Chrystus i przekonacie się jakiej narodowości jest Bóg.
maaciek postanowił "dobić Geopijatyka"
Udało Ci się chłopie w 100 procentach. Że tak się wyrażę używając stylistyki biblijnej:
"Zaprawdę powiadam Wam, maaciek mnie dobił. Dobił mnie na amen"
http://www.youtube.com/watch?v=eKGCTafc7uM
Antykomunizm w porządku, ale czemu popierać nazizm? Dlaczego neonaziści na swoich teldyskach nie pokazują także zbrodni nazizmu...? czysta propaganda, przyganiał kocioł garnkowi...
Cahir nie wiem o co ci chodzi. Przecież Czerwona Świnia Alexander Kwaśniewski to była moralnie znacznie bardziej odrażająca postać historyczna niż na przykład Adolf Hitler czy Heinrich Himmler.
Właśnie skończyłem rozmowe z dr.Markiem Kitą z PAT-u na temat.Czy Bóg jest Żydem.
Możesz sobie Geo zadzwonić do Instytutu Ekumenii i Dialogu nr znajdziesz w necie.
Po pierwsze Bóg nie jest Żydem -to byt nieokreślony, jest miłością itd
Po drugie Chrystus żył przed tym zanim się narodził w Betlejem i nie był Żydem póżniej za sprawą Ducha Św. narodził się w Betlejem i jako człowiek był Żydem póżniej umarł na Krzyżu,jak Bóg może umrzeć(nie może) mimo tego że zmartwychwstał -Boga nie da się zabić(dowód na to że nie był wtedy Bogiem).
Póżniej jest w Niebie.
Jakie wnioski:
Odpowiedz daje Dogmat Halcedoński który mówi natury są bez pomieszania ale też bez rozdzielenia.
Druga osoba z Trójcy Św czyli Jezus Chrystus jest Synem Bożym stał się nim gdy wrócił do Nieba i jednocześnie człowiekiem ale nie takim etnicznym jak sobie wyobrażasz,człowiekiem w sensie metafizycznym znający potrzeby ludzi.
Bóg nie ma narodowości.
Nie można stwierdzić że skoro narodził się człowiekiem Żydem (choć żył już wcześniej) to jest też Synem Boga Żydem to pułapka.
Dlatego też były moje teksty kim właściwie jest Bóg.Myślałem że to zrozumiesz ale się pomyliłem.
proponuję adminom...
załozyć wątek (jako przeklejony) z tytułem "GEOŚ"... niech ten wątek będzie zahasłowany, pozwalający do wpisów tylko Geosiowi... następnie wszystkie dotychczasowe wpisy Geosia tam skopiować, wedle chronologii... Oczywiście nie oznacza to, by Geoś nie mógł wpisywać się jednocześnie w innych wątkach.
Ostatnie zdanie służy odpowiedzi na domniemany zarzut: [i]"TD.. Twój pomysł jest faszystowski, chcesz mnie uloqować, zamqnać w jakowymś getcie. W historii znane są taqie przyqady"[/i]
:):):):)
1. Bóg nie jest bytem nieokreślonym, jest OSOBĄ (jednostką obdarzoną rozumem i wolną wolą). Pod tym względem Bóg jest podobny do człowieka (podobieństwo jest symetryczne, więc skoro Bóg stworzył człowieka na obraz i podobieństwo swoje, musi być pod jakimś względem do niego poddobny);
2. Mówiąc, że Bóg jest Miłością trafiamy w sedno istoty Boga (drugą jego fundamentalną właśnością jest to że Jest, czyli nie może nie być). Ale mówiąc tak musimy uważać, żebyśmy nie popadli w neoplatonizm i nie zapomnieli o osobowości Boga. Plotyn swoją bezosobową Jednię Hen też okreslał takimi słowami jak miłość. Bóg nie jest jakąś bezosobową Miłością.
3. Słowo, które istniało zawsze, tj przed poczęciem z Ducha nie tylko nie było Żydem, ale i nie było Chrystusem (= Mesjaszem). Więc zaden Chrystus nie "żył przed narodzeniem w Betlejem").
4. Chrystus był Bogiem i człowiekiem zarazem, a więc Bóg może żyć, umrzeć i zmartwychwtać, skoro pisze o Jezusie Chrystusie, ktory był Bogiem w Credo "Ukrzyżowan, umarł i pogrzebion. Trzeciego dnia zmartwychwstał". Odkąd Słowo stalo się ciałem, Bóg może np. pić piwo i jeść obiad.
5. Chrystus jest KONKRETNYM czlowiekiem, a nie ideą człowieka i jako taki nie może być pozbawiony etniczności. Nawet jeżeli rzeczywiście istnieją ludzie nieetniczni, to Jezus Chrystus, Bog - człowiek takim nie był. Jest Żydem. Nic nie słyszałem o tym, by Jezus idąc do Boga przestał być konkretnym człowiekiem i się uogólnił w jakiegoś czlowieka ogólnego, ideę platonską czlowieka. Najlepszy dowód, zę po zmartwychwstaniu przyszedł do apostołow jako konkretny czlowiek. Przecież był przez nich rozpoznany. Jakby mial cechy tylko istotne a nie akcydentalne rozpoznany byłby jako człowiek, a nie jako Jezus Chrystus (zakłądając, ze w ogóle coś takiego jak czlowieka jako czlowieka możemy sobie wyobrazićć, o zobaczeniu go już nie wspominając, G. Berkeley w to wątpił.
6. Slowo (Jezus Chrystus) nie stal się Synem Bożym, gdy wrocił do Ojca: był nim zawsze.
Maaciek to zaczyna być nudne. Nie rozumiesz chrześcijaństwa w centrum którego stoi Bóg-człowiek i ten twój kolega doktor z Patu też go nie rozumie. Idź walniej se setkę. Całe szczęscie, ze jutro rano jadę do Wodzia a tam nie mam internetu.
Z wypowiedzi Stolicy Apostolskiej
Jezus jest Żydem, jest nim na zawsze; Jego posługa świadomie ogranicza się do "owiec", które poginęły z domu Izraela (Mt 15, 24). Jezus jest w człowiekiem swoich czasów i swego środowiska żydowsko-palestyńskiego z I wieku, dzielił jego radości i nadzieje. [...] Nie ma żadnej wątpliwość, że chciał On podporządkować się Prawu, że był obrzezany i ofiarowany w Świątyni jak każdy inny Żyd jego czasów (por. Łk 2, 21-22, 24) i że został wychowany do zachowania przepisów Prawa. Polecał szanować Prawo ( Mt 5, 17-20) i być mu posłusznym (por Mt 8, 4). Rytm jego życiu nadają od dzieciństwa pielgrzymki z okazji wielkich świąt (por. Łk 2, 41-52; J 2, 13; 7, 10 itp.).. Często podkreślano znaczenie, w Ewangelii św. Jana, cyklu świąt żydowskich(........)
(Z 3. rozdziału dokumentu Stolicy Apostolskiej pt. Żydzi i judaizm w głosze Słowa Bożego i katechezie Kościoła katolickżego. Wskazówki do właściwego przedstawiania tych zagadnżeń. Cyt. za Żydzi i judaizm..., s. 66-69)
Masz za zadanie domowe maaciek przepisać pierwsze zdanie z powyższego textu skłądające się z następujących słow: 1. Jezus; 2. jest; 3. Żydem; 4. jest; 5. nim; 6. na; 7. zawsze
tysiąc razy i wqć go na pamięć
Geoś... czy określenie Stworzyciel coś Ci mówi?
To nie Żydzi stworzyli Boga, tylko on Ich
To nie określenie "OSOBA" tworzy Boga, tylko Bóg stworzył pojęcie, słowo "OSOBA" (w jakimkolwiek języku to wyrażać będziesz)
Twoje zadanie dla Maaćka ma bardzo prosta odpowiedź, którą w jego wpisie znajdziesz: [i]
jako człowiek był Żydem póżniej umarł na Krzyżu (...) Póżniej jest w Niebie (...)
Jezus Chrystus jest Synem Bożym stał się nim gdy wrócił do Nieba i jednocześnie człowiekiem ale nie etnicznym (...)[/i]
I przesympatyczny Geosiu... wiesz, jednak zdanie doktora teologii w tych sprawach liczy sie troszkę więcej niż doktora socjologii... tak jak zdanie magistra matematyki, w sprawach matematyki l- iczy się dla mnie więcej niz zdanie profesora slawistyki
Geos co było pierwsze, BÓG czy żyd?
Cahir, dlaczego uważasz kapelę Awantura (tak na marginesie, to nasi przyjaciele z Polonii), która wykonuje utwór "Czerwone Skurwysyny" za neonazistów? Czyżbyś wiedzę o świecie czerpał wyłącznie z Wybiórczej i TVN-u?
No to qźwa jak już autorytetami jedziemy to dokument stolicy apostolskiej, w ktorym pisze, że Jezus (ktory jak wiadomo jest Bogiem) JEST ŻYDEM NA ZAWSZE, jest ważniejszy niż słowa jakiegoś doktora z Patu, ktory widocznie albo jest niedouczony, albo go maaciek źle zrozumiał. Ja nie jestem dr socjologii, tylko filozofii.
Kto tu mówi, że Żydzi stworzyli Boga???? Chyba nie ja.
Jezus jest człowiekiem konkretnym, etnicznym, jest Żydem, idąc do Nieba się nie odetnicznił ani nie uogólnił, na zawsze po prawicy Ojca siedzi Żyd. Codziennie modlicie się do Żyda. Wiem, że wam się to nie podoba, ale co ja mogę, ze tak jest.
Wy jehowizujecie, nie rozumiecie chrześcijaństwa. U nas na Górnym Śląsq każda babcia po podstawówce wierzy w to, że Jezus jest: Bogiem i człowiekiem - Żydem. Idźcie na jakiś neokatechumenat. I dajcie mi spoqj, bo mam inne rzeczy do roboty niż gadanie w koło Maacieju o tym samym. Wycofuję się z dyskusji. Ciał!
halo, halo... dyskutanci... nie twierdzę że Bóg jest Żydem... ale... czy Jezus został obrzezany? Czy w tym czasie obrzezywano inne osoby niż Żydów? Na pewno jak przebywał na ziemi był Żydem i jest to niepodważalne! Teraz i przed Jego obecnością na Ziemi bym Go już nie uosabiał z żadną narodowością.
Jezus urodził się w wiosce Betlejem niedaleko Jerozolimy, dokąd Maria i Józef udali się na spis powszechny zainicjowany przez cesarza rzymskiego Oktawiana Augusta. Jak każde żydowskie dziecko płci męskiej, został obrzezany ósmego dnia po narodzeniu.
Ewangelia Łukasza 2:21 Gdy nadszedł dzień ósmy i należało obrzezać Dziecię, nadano Mu imię Jezus, którym Je nazwał anioł, zanim się poczęło w łonie [Matki]; przekład według Biblii Tysiąclecia
Dementor
Czy żydzi sie chrzczą?
Wiadomo że nie, więc żeby Was pogodzić - do chrztu był Żydem, później nie.
I tu sie zgadzam w 100%
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)