Marszałek Śmigły Rydz
W szkole na historii własnie wojna i postać Marszałka Śmigłego Rydza. Przy kazdym wymienieniu jego nazwiska nuce "bo z nami jest..."
Wstyd się przyznać ale nie wiem co on ma wspólnego z nami i mysle że nie wiem tego jeszcze pare osób ;)
Także prośba do starszych Pasiaków którzy są "kumaci" :)
-
-
Marszałek Śmigły Rydz
Chodził na Cracovię z tego co wiem,ale to chyba nie jedyny powód...ide spac ,nara
To ma wspólnego z Wami że przed wojną był opiekunem i protektorem Wisły.Dlatego nigdy nie mogłem zrozumieć dlaczego śpiewacie tą piosenkę (wymyśloną zresztą pzrez nas w latacch 70 - tych).
dodo64 - chyba nie masz racji bo o ile dobrze jestem poinformowany to Marszałeg Rydz-Śmigły chodzil wlasnie na Cracovię
Santo - wprzedzam Cię z materialem o jakies 3 tygodnie ;)
zawsze 40 minut przed meczem 144 zaginał spod Jubilata
taki w czapce z daszkiem
Marszałek Śmigły-Rydz, podobnie jak i marszałek Piłsudski byli kibicami Cracovii.
[IMG]http://img105.exs.cx/img105/2605/NR2.jpg[/IMG]
Widzialem kiedys zdjecie (pocztowke?) z Rydzem- Smiglym i byl podpisany jako honorowy prezes Wisly, jednak nie wiem nic wiecej na ten temat...
Santo - wielkie brawo za pomysł na ten temat.
Sam miałem spytać o to samo - bo zawsze mnie zastanawiało i nadal zastanawia czy Ci, którzy spiewaja Wisła to.. , a potem wstaja na baczność na dzwiek 'Nikt nam nie zrobi nic' i prezentuja V w gescie zwycięstwa i spiewaja o Marszałku Śmigłym, wiedza w ogóle co robią. Bo jakoś nigdy mi nie pasowały chamskie i prymitywne przyspiewki, z którymi nawiasem walczymy, z odwoływaniem się do patriotyzmu i robieniem kalek z zachowan, które pamietam z lat 80-tych. Coz moze to taki chichot historii z nas samych...
Dinthalion Piłsudski kibicował krakowskim drużynom bez wskazania na którąś ze stron.
Dodo 64 nie wy ją wymyśliliśćie.
A z Rydzem mamy tyle wspólnego że przyszedł na jakieś mecze, ale taki z niego kibic był jak z Piłsudskiego, a że dobrze wojował to sobie go wciągnęlismy do piosenki.
Gratuluje tematu...bardzo przydatny:)
Pamietam jak 1 raz przyszłam na mecz,usłyszałam tą piosenke i pytałam sie chyba 4 osób co ma ten człowiek do Cracovii ale nikt nie potrafil mi odpowiedzieć...
Piłsudzki skłaniał się ku w... był nawet przy otwarciu ich stadionu, przetrwał z tego nawet materiał filmowy. kilkukrotnie Iłakiewiczówna (jego sekretarka takze pisarko-poetka) w swych wypocinach wspominała o wizytak u psów o wizytach na Ziemi Świętej nic nie wspomina.
A Rydz podobnierz był Pasiakiem to na podstawie słów mojego ŚP. dziadka, któy ponoć przed wojną widywał go na Stadionie Pasów.
Wiadomość zmieniona (27-11-04 15:31)
bo kiedyś śpiewałem tą piosenkę dziadkowi na co on wybuchł śmiechem i mówił "no świetnie z nami jest jak wojna była to uciekł"
O kutwa!
Psiarni oprawę już w 70 latach zabieraliśmy
ahahahahhahahahhaaahahahaa
[b]"więc zarepetuj broń! i w białą gwiazdę mierz" [/b]
uwielbiam tę pieśń!!
Jaśnie Pan!Mam nadzięję że chociaż samej piłki nożnej nie wymyśliliście.Chociaż kto wie co Mazan będzie pisał za 10 lat.Mógł Makino skomponować "Jak długo na Wawelu" to Lutsgarten mógł "kopaną" wymyślić.
dodo64 - jak to było wg Ciebie z 'Jak długo na Wawelu.."? kto to napisał i kiedy?
Rydz Rydzem, miał nie miał
[b]ale ta ubecka melodia....[/b]
przykro mi, ja nie spiewam...
Jak tak dalej nam dyskusja podryfuje w tym kierunku, to juz wkrótce okaże się, ze pare tysiecy ludzi śpiewa (2-3 razy w ciągu 90 minut meczu) pieśń, którą ktoś określił niemal mianem hymnu, całkowicie arefleksyjnie i bezsensownie...
Oj Santo, w tak młodym wieku udało Ci sie wsadzić kij w taakie mrowisko... Już kiedyś Ci napisałem, że Tyś to jest dopiero zakręcony :-)
Wiadomość zmieniona (12-12-04 15:20)
kij wsadziłem nieświadomie :P
z czystej ciekawości się zapytałem ... a widze że Śmigły Rydz ma tyle wspólnego z Cracovią co karp z wielkanocą
pmx7 napisał(a):
> dodo64 - jak to było wg Ciebie z 'Jak długo na Wawelu.."? kto
> to napisał i kiedy?
>
Nie wiem bo autor jest nieznany.Powstała na długo przed naszym(i Makina) urodzeniem,
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)