Ja polecam np: Tonegpo Parsonsa " mężczyzna i chłopiec" , " za moje dziecko" albo " mężczyzna i żona" albo Janusza L.Wiśniewskiego " samotnosc w sieci" a totalna rewelacja to ostatnia książka Normana Dawiesa o powstaniu Warszawskim- po prostu majstersztyk.
Nie wiem dlaczego nikt nie wymienił żadnej ksiazki Pilcha, ktore pisze swietne ksiązki ,no i jest kibicem Cracovii i ........Legii.
Ps-napiszcie tak w skrocie o czym jest ta ksiazka Polactwo??
-
-
Ksiązki
najkrócej: o nas
;)
trochę dłużej: Ziemkiewicz pisze dlaczego jego zdaniem jest tak jak jest
;)
[b]prawdaż pmx7[/b]
Wiadomość zmieniona (05-12-04 22:15)
"Bilet na Tranai" autor Robert Sheckley
Doskonała fantastyka
Maniex - zgaduję, ze ten krótszy i dłuższy opis dotyczy Polactwa - nieprawdaz?
Ephraim Kishon - W tył zwrot pani Lot
absuralny żydowski humor, no po prostu miodzio :) inne jego książki już nie tak zabawne
oraz zestaw książek dla rusofoba :))) --> Dziady (Mickiewicz), Inny Świat (Grudziński), Imperium (Kapuścińki), Wiczy Notes (Mariusz Wilk), do tego Zbrodnia i Kara (Dostojewski, wiem wiem, gruuube), no i mój ukochany Mistrz i Małgorzata (Bułhakow). w ten sposób tworzy się mix uczuć sprzecznych wobec kraju, którego nie pojemiesz rozumem, choćbyś myślał wieki
no i jeszcze dodam jedną, żeby nie było, że same lektury z liceum polecam :P
Friedrich August von Hayek - Droga do zniewolenia - niespodzianka, a tytuł brzmi nieźle, co? :DDD
ze szczególną dedykacją dla socjalistów wszystkich partii (wiem, zepsułem niespodziankę... niedobry knur!)
"Krol Szczurow" autora nie pamietam.
a teraz z innej beczki - właśnie kupiłem i skończyłem wertować książkę, ktora wprawdzie skierowana do tych, co trudnią się handlem, ale moim zdaniem niesłychanie ciekawa dla wszystkich - bo wszyscy jestesmy konsumentami, a książka wyjasnia jak to zacheca się nas do wydawania pieniedzy.
Tytuł: Dlaczego kupujemy? Nauka o robieniu zakupów. Zachowania klienta w sklepie. - Paco Underhill
"Jeśli chodzi o Paulo Coelho - to ja polecam także 'jedenascie minut' "
zgadzam się, dobra książka. Chociaż "Alchemik" i "Demon i panna Prym" bardziej przypadły mi do gustu. Musze jeszcze poczytać inne dzieła Coelho bo naprawde dobrze się czyta!
Pan przedemną napisał mi "Alchemika" , więc już go polecać nie będę.. co do tego.. "Misery" Stephana King'a (opowiada o tym jak to fani mogą być mściwi :P) "My, Dzieci z Dworca ZOO" Christiane F. [nazwisko zostało utajnione] (przedstawia życie narkomanów w latach bodajże 80 z Berlina Zachodniego) "Stokrotka" Jan Paweł Krasnodębski (podobne klimaty do dzieci z dworca.. tylko w Polskich realiach)
No to tyle z moich ulubionych .. :D
Pozdrawiam.
Aneta...jaki tam ze mnie Pan :D
Skoro o e-bookach mowa, to podam spis swoich. Obejmuje powieści i zbiory opowiadań po polsku - reszty nie mam skatalogowanej. Formaty są różne, głównie .pdf, .rtf, .txt i .lit. W wolnej chwili mogę coś podesłać.
[ciachnięte, bo się temat za długo ładuje przez to. wrzucę spis na jakiś darmowy serwer jak tylko nauczę się to robić]
Wiadomość zmieniona (05-12-04 16:38)
Pasiasta - w tej sytuacji chyba będziesz musiała zmienić nicka na np. Bibliotekarka :-))
Pasiasta cudowna podeślij mi je na maila. Będę baardzo wdzięczny!!! ( Z podkreśleniem na bardzo!!
Pasiasta, zanim rozpęta się koncert zyczeń, a Ty wycofasz się ze swojej propozycji, gdybyś była w stanie emailnąć mi 'GRU' - W. Suworowa, ma wdzięczność byłaby wielka.
Ja mam ponad 1500 ksiazek, wiec chyba spisu nie wrzuce tutaj
"GRU" posłany. Myślałam, że to powieść. Wiem, że gdzieś w tym spisie zapodział się jeszcze pamiętnik nazisty sądzonego w Norymberdze. Korba, jak już będzie spis dostępny z powrotem, podaj konkretne tytuły.
Z czytanych ostatnio rzeczy zafascynowała mnie "Odyseja Trojańska" Clive'a Cusslera. Kolejna opowieść o dyrektorze zadań specjalnych rządowej organizacji oceanograficznej NUMA. Tym razem Dark Pitt wpada na trop zatopionej floty Odyseusza, przez co jak zwykle wplątuje się w tarapaty.
Pasiasta przesle Ci na emaila.,
Rafał Ziemkiewicz- "Polactwo"
George Orwell- "Folwark Zwierzęcy"
Pasiasta - wielkie dzieki.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)