Tak są to chyba nowe przekłady,proszę...przełożyli z angielskiego:[b]Anna Krochmal&Robert Kędzierski[/b](Studium w szkarłacie,Znak czterech,Dzienniki Sherlocka Holmesa,Pies Baskervillle`ów,Dolina strachu,Ostatni ukłon),[b]Marta Domagalska[/b](Przygody SherlockaHolmesa,Powrót Sherlocka Holmesa),[b]Zofia Wawrzyniak[/b].(Księga przypadków Sherlocka Holmesa)
Zresztą sporo opowiadań ma troszkę inne tytuły np zamiast "Tajemnica złotego pince-nez" po prostu "Złote binokle"itd...
-
-
Ksiązki
Sanuk w tej zbiorowej kompilacji o Sherlocku są 4 powieści i 57 opowiadań . Bez problemu można kupić w necie . Nawet potaniała i kosztuje około 50 zł .
Scot Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Sanuk w tej zbiorowej kompilacji o Sherlocku są 4
> powieści i 57 opowiadań . Bez problemu można
> kupić w necie . Nawet potaniała i kosztuje
> około 50 zł .
Dziękuję, ale mam chyba wszystko co zostało napisane - te nieliczne, które wcześniej nie były tłumaczone, przetłumaczono koło roku 1990 i kupiłem. Nie sprawdzałem, ale sądzę, że wszystko zostało przełożone przed wydaniem tego tomu zbiorowego. Sądzę, że nowe przekłady od przekładów Everta nie będą lepsze... Jakieś 10lat temu kupiłem - ze względu na 1 opowiadanie - tom 10 opowiadań, wszystkie w nowych przekładach i srodze się zawiodłem. Poza tym mam komplet w jednym grubym tomie po angielsku :) Kosztował też około 50 złotych, tyle, że kilkanaście lat temu (na targach książki w Krakowie).
PS. Saunk, nie Sanuk :)
17 dni później
Przeczytałem 14 książkę Agathy Christie i natrafiłem na pierwszą która mi sie nie spodobała .8-) Ta ksiązka to "Tajemnica Wawrzynów" . Słaba fabuła i mnóstwo zbędnych opisów . Zakończenie też nieciekawe . No ale nic będę czytał dalej . Mam zamiar przeczytać wszystkie jej książki :)
King "Skazani na Shawshank"
Tadeusz Dołęga-Mostowicz "Kariera Nikodema Dyzmy"
30 dni później
A czytał ktoś może inne książki Artura Conan Doyla i Agathy Christie niż kryminały ? Conan Doyle pisał książki przygodowe np. Zaginiony świat czy Trujące pasmo a także ksiązki historyczne . Agatha Chrstie pisała natomiast romanse pod pseudonimem Mary Westmacott np. Róża i cis czy Samotna wiosna . Ciekawy jestem czy w ogóle można je dostać w języku polskim .
"W pogoni za cieniem" Robert Kurson (polecam to wydanie,http://lubimyczytac.pl/ksiazka/224858/w-pogoni-za-cieniem)
"Matrioszka Rosja i Jastrząb" Maciej Jastrzębski
Co do Herkulesa Poirot to obiło mi się o uszy że powstaje nowa książka
http://www.polskatimes.pl/artykul/984094,herkules-poirot-powraca-nowa-powiesc-o-przygodach-detektywa-napisze-sophie-hannah,id,t.html?cookie=1 Conan Doyle pisał i interesował się jeszcze spirytyzmem,ale ludziska wolały jednak czytać o przygodach Holmesa ;)
Jacek Piekara - cykl o przygodach inkwizytora. Ciekawe, szału nie ma ale przyjemnie się czyta. Polecam.
Dzięki Rasputin za info odnośnie nowej książki . Ciekawe kiedy będzie w Polsce książka tej Sophie Hannah . Z chęcią ją przeczytam i porównam styl z Agathą Christie . Ale wiadomo : królowa jest tylko jedna ! I nie jest nią Artur Conan Doyle ;) .
11 dni później
Scot Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> . Ciekawe kiedy będzie w Polsce książka tej
> Sophie Hannah . Z chęcią ją przeczytam i
> porównam styl z Agathą Christie.
Jest już do kupienia widziałem w dwóch księgarniach w Galerii Krakowskiej,cena w jednej z nich to coś około 29 zł.
Jest grubsza i ma większy format od klasycznych "kieszonkowych" kryminałów Christie.
Ja poluje teraz na Alex Kershaw "Ucieczka z głębin".Ostatnio przeczytane "Żelazne rekiny Dönitza"M.Borowiak.(kiepska,fajny dodatek w postaci drugiego tomu)
15 dni później
Ostatnio mam fazę na Hrabala:
[i]Zbyt głośna samotność
Lekcje tańca dla starszych i zaawansowanych
Postrzyżyny
Taka piękna żałoba
Skarby świata całego[/i]
Alex Kershaw "Ucieczka z głębin". raczej slaba ksiazka nie polecam.
Jak cos chcesz fajnego w tym temacie to znacznie lepsza jest ''Odwaga stracencow'' Polscy bohaterowie wojny podwodnejz wydawnictwa Znak.
Teraz to mi namieszałeś, pojawiło się kilka egzemplarzy "Ucieczki z głębin" na Allegro w przyzwoitej cenie.Jeśli mowa o dziejach naszej floty, to mam kilka nieprzeczytanych książek autorstwa M.Borowiaka oraz "Znaczy Kapitan" Karol Olgierd Borchardt (brak czasu, czekają w kolejce). W ten weekend może dokończę "Walka o Hiszpanię 1936-1939" Antony Beevor ;)
Najlepsze ceny ksiazek Znaku sa na Tomexsie czy jakos tak sie to pisze w NH wszystko 50% off
7 dni później
Ostatnio przeczytalem Polskie sily zbrojne na zachodzie 39-46 autor Peszke wydawnictwo Rebis
Jedna z lepszych ksiazek jakal czytalem w szczegolnosci polecam kazdemu emigrantowi w UK.
23 dni później
Coś takiego się pojawiło, z zachęcającą ceną, jedyne 69 złotych.
[img]http://www.karakter.pl/uploads/book/cover/68/small_WILCZYK___wi_ta_Wojna_-_front_96_dpi.jpg[/img]
Tu o książce: [url=http://www.karakter.pl/zapowiedzi/swieta-wojna][karakter.pl][/url]
109 dni później
czytał ktoś Bukowskiego? chciałbym sprawdzić tego autora, ale nie wiem za co się zabrać na początku :) od czego zacząć?
25 dni później
ja polecam powieści KATE MORTON - współczesna autorka z Australii, jej ksiażki np.
1. Strażnik Tajemnic
2. Zapomniany ogród
mocno wciągają, z tego co wiem ma tez powstać film na postawie drugiego wymienionego przez mnie tytułu...
swoją droga polecam też artykuł w tematyce [url=https://windykacjabloog.wordpress.com/2014/11/05/kruk-warto-czy-nie-warto-sie-kontaktowac/]dług w kruku[/url]
The Painter - co ostatnio czytałeś godnego uwagi? W tych ostatnich lat największe wrażenie na mnie wywarły opowiadania Bunina a szczególnie jego powieść z wątkami autobiograficznymi "życie Arszeniewa" (Nobla za to dostał) i oczywiście Proust.
20 dni później
Ja nie chce zapeszać, ale Żytko też lubi czytać. Grunt, że karne zawsze strzela. (:D
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)