Zbiory felietonow Kisiela o muzyce. Cymesik.
Matematyka niepewnosci Mlodinowa, czyli jak przypadek rzadzi swiatem.
-
-
Ksiązki
Rufus T. Firefly Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Zbiory felietonow Kisiela o muzyce. Cymesik.
> Matematyka niepewnosci Mlodinowa, czyli jak
> przypadek rzadzi swiatem.
Mam Mlodinova na liście książek do przeczytania (mogę Ci podesłać listę jeżeli chcesz), warto kupić ?
Felietony Kisiela o muzyce chyba w taniej książce przy Grodzkiej widziałem.
Edit: Sprawdź sobie "pułapki myślenia " Kahnemana (noblista), to ten od zadania z piłką i kijem do bejsbola (łącznie kosztują 1 dolara i 10 centów, kij o dolara droższy, ile kosztuje piłka ?) na którym wykłada się większość studentów w USA a na renomowanych uczelniach amerykańskich -/+ 50%.
To zadanie jest chyba na poziomie 4 klasy podstawówki :D
Czwartoklasiści myślą pewnie tak : jeżeli piłka kosztuje 0,1$, a kij jest od niej droższy o dolara, to kij musi kosztować 1,1$. A zatem piłka i kij kosztują? I tu zdziwko, 1,1 + 0,1 równa się?
O tajnej Organizacji Polskiej, na trop której służby trafiły dopiero po latach: http://niezlomni.com/?p=9523
A.W.B. Napisał(a):
> Rufus T. Firefly Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Zbiory felietonow Kisiela o muzyce. Cymesik.
> > Matematyka niepewnosci Mlodinowa, czyli jak
> > przypadek rzadzi swiatem.
>
>
> Mam Mlodinova na liście książek do przeczytania
> (mogę Ci podesłać listę jeżeli chcesz), warto
> kupić ?
warto, ma leciutkie pioro. w koncu pisal scenariusze Star Treka i MacGyvera :)
> Felietony Kisiela o muzyce chyba w taniej
> książce przy Grodzkiej widziałem.
ja kupuje wylacznie w taniej ksiazce, na gieldzie i w antykwariatach (tych w Katowicach, krakowskie sa beznadziejne).
> Edit: Sprawdź sobie "pułapki myślenia "
> Kahnemana (noblista), to ten od zadania z piłką
> i kijem do bejsbola (łącznie kosztują 1 dolara
> i 10 centów, kij o dolara droższy, ile kosztuje
> piłka ?) na którym wykłada się większość
> studentów w USA a na renomowanych uczelniach
> amerykańskich -/+ 50%.
zanosi sie, ze fajne, poszukam :)
Poszukuję książki "Moje życie", autor: Marcel Reich-Ranicki. Może trafię na kogoś, kto chce odsprzedać.
Chodzi czasami na allegro, ale dośc drogo.
80 dni później
szukam stosunkowo krótkiej książki o podstawach ekonomii. takiej, żeby można było przeczytać w kilka godzin.
poleci ktoś jakiś tytuł? nagła sytuacja ;)
empe Napisał(a):
> szukam stosunkowo krótkiej książki o podstawach
> ekonomii. takiej, żeby można było przeczytać w
> kilka godzin.
>
> poleci ktoś jakiś tytuł? nagła sytuacja ;)
http://sklep-niezalezna.pl/pl/p/Ekonomia-w-jednej-lekcji-Henry-Hazlitt/679
https://www.youtube.com/watch?v=nkoSrIZYEOw
dzięki wielkie :)
84 dni później
Szukam książki "Mój pamiętnik" Zofii Litewskiej. Ciężko ją dostać, może ktoś pomoże?
empe Napisał(a):
> trylogia Larssona Stieg'a - polecam każdemu,
> świetnie się czyta.
Zgadzam się,moim zdaniem trzecia część troszkę słabsza ale i tak super.
Z innej beczki lubię książki Antony Beevora(najbardziej "Berlin1945","Stalingrad" )Ostatnio zaliczyłem "Metro 2033" oraz "Żelazne trumny"(Iron coffins) Herberta Wernera...Teraz mam na rozkładzie "Izera i Ypres.Kampania we Flandrii1914"Krzysztof Marcinek.
Poszukuję,odkupię:
Baczkowski M."Pod czarno - żółtymi sztandaramiGalicja i jej mieszkańcy wobec austro - węgierskich struktur militarnych 1868 - 1914"
Egon E. Kisch "Zapisz to, Kisch!"
Postanowiłem sobie że przeczytam wszystkie książki Agathy Christie - kiedyś już przeczytałem pare ale to było bardzo dawno temu . Obecnie czytam już dziesiątą - "Morderstwo na polu golfowym" . Każda z dotychczas przeczytanych mi się podobała . W porównaniu do innych autorów kryminałow książki Christie są o 2-3 klasy lepsze . W końcu królowa jest tylko jedna . Polecam wszystkim Agathę Christie !
Też mam taki plan :D Moje ulubione to "A.B.C" i "Dziesięciu murzynków"...jak do tej pory tylko "Wielka Czwórka" mnie rozczarowała.Sherlocka Holmesa wszystkie opowiadania i powieści mam z głowy ;) ale Poirot i panna Murple zdecydowanie lepsze;)
Ja za sprawą tego wątku zacząłem czytać Łysiaka i kończę już piątą :D
MSC Napisał(a):
> Ja za sprawą tego wątku zacząłem czytać
> Łysiaka i kończę już piątą :D
na grodzkie i składzie....... wczoraj kupiłem Statek za wartość półlitra
Ja mam na osiedlu bardzo blisko dwie filie biblioteki i w niedalekiej odległości jeszcze ze trzy,
więc dobre źródło książek do czytania.
Idę na razie od tych najstarszych (Kolebka, Wyspy zaczarowane, Francuska ścieżka, Cesarski poker i kończę Empirowy pasjans). Do Statku za niedługo też dojdę :D
PS: I chcę się zabrać za Dostojewskiego w niedługim czasie bo czytałem tylko Biesy więc jest dużo do nadrobienia :)
Idiote
polecam
Ja polecam Lema i Dicka. Po latach ponownie Niezwyciężony, Ubik oraz Blade Runner. Jak sobie pomyślę, że Niezwyciężonego Lem pisał na początku lat 60-tych XX wieku, to mnie ciary przechodzą.
Poza tym ta fantastyka stawia na powrót pytanie kim jest człowiek.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)