przed chwilka rozmawialem z synem ktory jest studentem w Essen
,tez kibic Cracovii i pytalem sie jak tam jest z kibicami.
I Oczywiscie piosenki z bluzgami sa jak tez tz.ustawki ale ,bo zawsze jest jakies ale.
Wczasie meczu przed i po nikomu nic nie grozi, ustawki sa ale nie w dniu meczu i wiadomo ,ze ci ktorzy biora udzial w takich ustawka to nie kibice a przynaleznosc do druzyny deklaruja aby to powazniej wygladalo .
-
-
Chuliganstwo-czy walka z nim się opłaca?
Docent
Twój wywód morze i byłby trafny gdyby nie to że na Cracovii najpierw byli chuligani a potem ultrasi......Więc nie musieli niczego przejmować.
A gdy była 3 ligowa bieda to czasem i piłkarzom coś rzucili.
http://www.kibice.net/forum/viewtopic.php?t=2694
Mieszkam we Wroclawiu i nie jest to zaden farmazon...gratuluje święto zmarlych obchodzicie bardzo oryginalnie....
mam nowy temat ale poczekam na przerwe w rozgrywkach ,
bedzie o czym pisac przez dlugie wieczory zimowe.
Albo mnie ktos wyprzedzi .
Dopiero teraz mogłem usiąść do kompa - a tyle dzis się działo w tematach Cracoviackich ... a tu taka dyskusja.
Docencie, jestem dumny, ze udało mi sie sprowokować Ciebie do napisania w tym temacie - gtx i Senior-Blues juz Ci za post podziękowali, ja tylko mogę się dołączyć. A dyskusja dzięki temu rozwija się nadal...
arkapina - domyslam sie, ze pod ta fajna ksywka kryje sie osoba płci odmiennej :), chyba zbyt pobieznie przeczytałas moje posty - wprawdzie napisałem, ze walka z chuliganstwem sie nie opłaca ale nigdy nie twierdzilem, ze niech tak zostanie - po co jak myslisz zakładałbym taki watek??
m71m, nie ma czegos takiego jak swieto zmarłych, jest natomiast świeto Wszystkich Świętych, tak dla jasności
Niestety nadal nie znajduje argumentów przeciw mojej tezie...
Wiadomość zmieniona (02-11-04 19:50)
niestety musze cie rozczarowac(pomimo tego ze jestem bardzo piekny:) niestaty jestem plci meskiej
ciesze sie ze temat ten bylk po to aby prowokowac a nie promowac :)
Cześć, jestem nowy i tak sobie skaczę po tematach.
Z tego co tu widzę, to chyba odpowiedź na tytułowe pytanie jest już znana.
Najpierw się fajnie rozwijała dyskusja, a później "docent" (a ja myślałem, że już nie ma tego tytułu?) powiedział pare słów prawdy i wszystkim sie odechciało.
Tak jodo, wygląda że trafiłeś w sedno. Dziękuję przedmówcom za gratulacje, ale to milczenie jest wymowne i konkluzja jest faktycznie chyba taka, że się nie opłaca. A przy okazji, docentów jeszcze trochę się kręci tu i ówdzie.
A w ogóle może troche demonizujecie ten problem. Nawet jeżeli jest tak, jak docent piszesz, że chuligani od piłki są blisko prawdziwej mafi, to chodzi raczej o niskie szarże. takich co kroją małolatów z komórek i portfeli, kradną radia z samochodów, rowery z piwnic itepe.
Bo może zuważyłeś, ze duże szarże używają innego sprzętu.
jodo ale od czegos trzeby zaczynac .sa tacy co odrazu zaczeli od gory a sa tacy co zaczynaja swoja kariere od dolu.
ja wierze, ze ta cisza to zbieranie argumentów na obalenie mojej tezy ... :)
w kazdym razie ja chwilowo jestem zajety bardziej przyziemnymi sprawami i chwilowo tylko wskakuje na moment na forum.
Docent
Są różni chuligani więc twa teoria jest prawdą tylko w części.....Zbyt wierzysz TVNowi
A tutaj coś z Anglii gdzie podobno nie ma zadym na stadionach...:)
A tutaj coś oGK inf.wł./27 października 2004 08:30
Bójka podczas meczu Liverpoolu
Cztery osoby zatrzymano w wyniku starć między kibicami Liverpoolu i Milwall w drugiej połowie meczu Pucharu Ligi Angielskiej (Carling Cup). Zespół Jerzego Dudka wygrał to wyjazdowe spotkanie 3-0.
Kibice 'Reds' twierdzą, że zostali sprowokowani na stadionie New Den w Londynie przyśpiewkami fanów Milwall na temat tragedii w Hillsborough.
Aresztowano po dwóch kibiców obu drużyn. Podczas bójki zniszczonych zostało 68 krzesełek i ucierpiał jeden nieprłnosprawny kibic.
W kwietniu 1989 roku podczas meczu półfinałowego Pucharu Anglii między Liverpoolem i Nottingham Forest na stadionie Hillsborough w Sheffield doszło do Przemoc przyćmiła zwycięstwo Chelsea
Matej Kezman zdobył swoją pierwszą bramkę dla Chelsea Londyn. Stało się to w 57 min. spotkania III rundy Pucharu Ligi Angielskiej (Carling Cup) przeciwko West Ham United. 'Blues' wygrali 1-0, ale wydarzenia na trybunach przyćmiły to zwyciętwo.
Rzecznik policji poinformował, że na stadionie Stamford Bridge aresztowano 11 osób za posiadanie niebezpiecznych narzędzi, narkotyków i zakłócanie porządku. Policja zmuszona była zatrzymać kibiców gości na dłużej na trybunach. Według doniesień w rozróbach ucierpiało kilka osób, w tym dziecko.
"Między tymi klubami istnieje wielka rywalizacja i to wstyd, że doszło do incydentów," powiedział trener West Ham, Alan Pardew. "Z mojego miejsca nie było widać żadnych kłopotów."
Również dzień wcześniej doszło do zamieszek w trakcie meczu pucharowego. Cztery osoby zatrzymano w wyniku starć między kibicami Liverpoolu i Milwall (3-0). Podczas bójki zniszczonych zostało 68 krzesełek i ucierpiał jeden niepełnosprawny kibic.
Kezman, który latem br. przybył do Londynu z PSV Eindhoven, strzelił gola w 57 min. W pierwszej połowie spotkania trzykrotnie spudłował. W 77 min. został trafiony w lewy łuk brwiowy monetą rzuconą z trybun i konieczne było udzielenie mu pomocy lekarskiej.
W stronę piłkarzy rzucono również butelką, którą z boiska usunął pomocnik Chelsea, niegdyś piłkarz West Ham, Joe Cole.
Dochodzenie w sprawie tych wydarzeń wszczął Angielski Związek Piłkarski (FA).
Jako ten, ktory powoływał sie na przykład Anglii, czując sie nieco wyzwany od matołków, ale takich co to na wyspach w ostatnich latach byl kilkakrotnie i od czasu do czasu z kibicami angielskimi dyskutuje problem chuliganstwa, a nie taki co to wierzy w TV oraz inne media, bo te serwuja papke, w ktora gdybym mial uwierzyc to ani w Krakowie ani w Wwie z domu bym ze strachu nie wychodził, wiec jako ten matolek z uporem maniaka podkresle raz jeszcze, ze nikt chuliganstwa nie wytępił i wytepic w 100% nie da rady - nie mniej zwróc uwage na ta relacje, ktora zacytowałeś, zwroc uwage na reakcje policji i na konsekwencje tego wydarzenia - w Wwie na Legii po slynnym meczu z Lechem, podczas dekoracji piłkarze na trybunie honorowej zostali napadnieci, Ci którzy ich zaatakowali zostali sfotografowani (zdjecia w GW byly publikwane nazajutrz) i co? i nic - wyszli sobie ze stadionu nie zatrzymani ani przez ochrone ani policje - a jak myslisz co wydarzyłoby się w Anglii, jaka byłaby reakcja? - ot taki przykład.
Bo to były te duże szarże, o którychmówiłem. Takich o danie komuś w zęby nikt nie ruszy. No a w ogóle Legia ma swoje zasady...
Skoro tak, to może nie sami hoolsi są problemem, tylko ich mlodzi wyznawcy, narybek, krótko mówiąc szczeniaki z osiedli, zostawieni samym sobie, bez perspektyw - tacy, którym imponuje, że ktoś im postawił piwo. Mg pisał kiedyś, że trzeba się zająć sportem na osiedlach. Mam pewne wątpliwości, czy to wystarczy, zwłaszcza jak patrzę na poobrywane obręcze od kosza, bo w końcu to się samo nie oberwało. Ale może to jest większy temat, co Wy na to?
pmx 7
Akurat ciebie nie nazwał bym matołkiem...:)
Chodziło mi o tych ludzi którzy ślepo wierzą telewizji. Bez zastanowienia potem powtarzają te teoryjki.....
zaczyna sie oplacac walka z chuliganstwem i bandytyzmem ,bedzie musialo byc wiecej kamer na stadionach.
Zubereg, sorki - jak sie pisze szybko to przyslowie co nagle to po diable - i tak to sam sie podlaczylem pod matolków :))
Docencie,
i doszedlem do podobnego pytania juz wczesniej: czy hoolsi sa problemem i czy mozna ich laczyc ze zwyklymi bandziorami i zlodziejami. Ja uważam, że hools to nie jest złodziej, ani nie bandyta, ani tez nie chuligan - dość karkołomna teza, co? Moze ktos kto uważa się za hoolsa się wypowie?
Inną sprawa jest, ze to pzrede wszystkim w interesie hoolsow jest walczyc z dosc powszechna ocena, ktora kreują media: ze są oni jednoczesnie zlodziejami, rabusiami, bandytami etc.
pozdrowienia
Otoz chwilke temu dokonałem wpisu w temacie o kamerach na stadionach - (watki Cracoviackie) - coz my tu na forum sobie myśli wymieniamy, a tam gdzieś (zresztą tam gdzie powinny) podejmowane sa decyzje, ktorych skutki mogą okazać się druzgocące dla tezy postawionej na początku tego wątku :-) I bardzo dobrze.
ps a Senior-Blues jak zwykle był szybszy ode mnie - dobrze, ze blues to muzyka, która uwielbiam :) pozdrowienia ze stolicy do stolicy...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)