W ligach Anglii czy Hiszpanii gra się tylko piłkami firmy Nike. A w naszej ekstraklasie jak się okazuje obowiązuje zasada "każdy sobie rzepkę skrobie":
- Nike: Wisła Kraków, Polonia Warszawa i Górnik Łęczna - (150-210 zł/szt)
- Adidas: Groclin Grodzisk Wlk., Legia Warszawa i Cracovia - (260-330 zł/szt)
- Puma: Amica Wronki - (220 zł/szt)
- Lotto: Lech Poznań i Pogoń Szczecin - (?)
- Select: Wisła Płock i Odra Wodzisław - (210 zł/szt)
- Garman: Górnik Zabrze - (?)
- Jako: Zagłębie Lubin i GKS Katowice - (?).
Wybór opinii użytkowników (czyli piłkarzy i trenerów):
Michał Stasiak (Amica):
Gdy gramy na wyjeździe, przez pierwszy kwadrans przyzwyczajamy się do nowej piłki.
Marek Saganowski (Legia):
Ja więcej goli strzelam u siebie niż na wyjeździe, bo nie czuję innej piłki niż Adidasa. Jako czy Selectem nie da się grać.
Wojciech Borecki (były trener Gieksy):
W Gieksie graliśmy Jako. Są ciężkie i twarde, najgorsze na polskim rynku.
Czesław Michniewicz (Lech):
Myślałem nawet, żeby przyzwyczajać moich piłkarzy do sprzętu, z którego korzystają nasi przyszli przeciwnicy. Tyle że wtedy musielibyśmy kupić chyba ze 20 kompletów.
~~~~
Jutro Pasy zagrają właśnie tymi rzekomo najgorszymi na polskim rynku piłkami Jako. No ale przecież grali już nimi w Lubinie. I wówczas nie było źle.
Źródło informacji o piłkach: gazeta.pl
-
-
Piłki w polskich ligach
hahaha dobre dobre podobaja mi sie narzekania pilkarzy na pilki , jesli zawodnik jest naprawde dobry to pilka nie gra roli !!
DLA PASÓW KAZDA PILKA JEST DOBRA :D:D:D
Merano, skad wziałes te ceny za pilke? Pytam bo moj mały od dłuższego czasu chciałby miec taka Adidasa jak grają Pasy ale ja widziałem je za ok 400pln (np. w Maksie)
A I TAK NAJLEPSZY JEST SELECT SUPER BRILLANT !!!
Merano: wielkie dzięki (THX) że zauważyłeś taki temat... niby drobnostka, niby jaja se można robić... ele skoro np. w EMŚ obowiązują te same piłki.. to czeu listek tego nie zauważył?
moje pytanie: czy w innych ligach też dobór piłek zależy od "widzimisię" klubów czy jest [b]jedna[/b] piłka "wskazana przez zarząd piłkarskiej federacji"?
pmx7 pyta:
[i]Merano, skad wziałes te ceny za pilke? Pytam bo moj mały od dłuższego czasu chciałby miec taka Adidasa jak grają Pasy ale ja widziałem je za ok 400pln (np. w Maksie)[/i]
Parę dni temu GW podała w dodatku sportowym ceny piłek w jednej z hurtowni:
[i]Korona - 92 zł, Nike - 150-210 zł (w zależności od modelu), Select - 210 zł, Puma - 220 zł, Adidas - 260-330 zł (w zależności od modelu)[/i]
Kluby, w odróżnieniu od kibica, korzystają prawdopodobnie z cen hurtowych. :)
Merano, dzieki - św. Mikołaj chyba sie bedzie musial postarac :)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)