500 zł za "CHWDP"
Bluzy z napisem CHWDP zdobią najczęściej piersi pseudokibiców / RMF
Noszenie odzieży opatrzonej pewnymi nadrukami może sporo kosztować. Można tłumaczyć się nawet z tego przed sądem. Wystarczy, że np. stróżom prawa nie spodoba się napis na bluzie lub koszulce.
Jak donosi "Trybuna Śląska", na własnej skórze i kieszeni przekonał się o tym 19-letni Michał Wolański z Mikołowa. Chłopak utrzymuje, że policjanci wlepili mu 500 zł mandatu za... bluzę z napisem CHWDP. Z jego relacji wynika, że policjantów rozdrażniła ich własna interpretacja skrótu CHWDP, który w slangu ma być obraźliwy dla mundurowych.
"Zapytali mnie, czy wiem co może ów skrót oznaczać. Odrzekłem, że np. Chwała Wam Dobrzy Policjanci. Nie muszę mieć akurat wiedzy na temat ich interpretacji. To chyba zrozumiałe" - buntuje się chłopak.
Policjanci nie mieli jednak poczucia humoru. Sprawę skierowano do sądu grodzkiego. Michał będzie odpowiadał z art. 141 kodeksu wykroczeń, przewidującego sankcje dla osoby umieszczającej wulgaryzmy w miejscach publicznych tudzież publicznie nimi się posługującej. A za to, prócz mandatu, który Michał już dostał, grozi dodatkowo kara grzywny do 1500 złotych.
Rzecznik rybnickiej policji, nadkom. Aleksandra Nowara zaprzecza jednak, by bluza z kontrowersyjnym nadrukiem była głównym przedmiotem sprawy. "Ów młody człowiek został ukarany przede wszystkim dlatego, że przeklinał w miejscu publicznym, łamiąc w ten sposób prawo" - tłumaczy nadkom. Nowara. W rozmowie z nami przyznała jednak, że napis mógł wpłynąć na decyzję policjantów. "Powszechnie wiadomo, jak ten skrót jest interpretowany i co oznacza" - dodaje.
Matka Michała jest oburzona postawą mundurowych. "Sama kupiłam mu tę bluzę. I co w tym złego? Mogę jeszcze dodać, że materiał jest dobry gatunkowo, dobrze się pierze i prasuje. Tymczasem za to, że syn ośmielił się ją włożyć mamy zapłacić 500 zł! Przykro mi, ale nie stać nas na to" - kwituje Danuta Wolańska. Rodzina złożyła pismo odwoławcze do Komendy Miejskiej Policji w Rybniku z wnioskiem o kasację mandatu. "Skoro nie zabroniono produkcji, to dlaczego mam ponosić konsekwencje nosząc taką bluzę. Równie dobrze policja mogłaby pociągnąć do odpowiedzialności sprzedawcę z targu, który nimi handluje" - uważa Michał.
-
-
500 zlotych za CHWDP
Czymajcie ..qrwa co za pojeby
tRZymajcie jak coś ;)
Teraz to juz zwariowalem, zeby napisu na bluzie placic :/
No to panowie przerzucajcie sie na ACAB bo psy tego jeszcze nie obczaily :D:D:D
Albo wypukłe bluzy .napis był by w języku Braila....
...----....--..-.-..-..---------..-----
Ale co was w tym dziwi? Chcecie pluć gliniarzom w twarz, a oni mają mówić, że deszcz pada?
To identyczna sytuacja, jak spotykacie na mieście gostka z napisem obrażającym Pasy.
K.
klima skrót CHWDP można interpretowac na wiele sposobow:
CHęć Wypicia Dobrego Piwa
CHcę Wstąpić Do Policji ;) heheheh itd.
na tej bluzie nie pisało CH.UJ W DUPĘ POLICJI TYLKO CHWDP!!! a to jest delikatna roznica i dla mnie to jest paranoja...juz im sie w glowach przewraca :/
klima według mnie ma racje.
Nie bądźmy hipokrytami.
jebać Wisłe nie oznacza że nie przepada sie za polską rzeką tak samo CHWDP nie oznacza Chęc wypicia dobrego piwa.
Jak A jest A to B jest B.
gangsta nie a co to znaczy bo ja tez tego jsezcze nie rozkminilem :P
Niedługo zaczną scigać ludzi z koszulkami PKO(skrót chyba wiadomy :D ) albo PUMA. Interperatcja jest dowolna. Zreszta w dodatku ja sam mam taka bluzę ( HWDP i radiowóz w tle ) i ten skrót zupełnie nijak się ma do tego co sądzą pyciarze (wszakże "TO" słowo pisze sie przez "CH" a nie samo "H").
Więc na bluzie może być również skrót od "Huśtanie w dni postu" , "Hanka wypina dupe Piotrkowi", "Hańba wszystkim dziennikarzom Przekroju" (to tylko przykład nic do nich nie mam) i wiele wiele innych. Wszystko absolutnie wszystko jest kwestią interpretacji. A poza tym chyba ktoś powinien się pouczyć ortografii :D.
A takie działanie pokazuje, że mimo przemian ustrojowych dalej jesteśmy państwem "milicyjnym".
klima napisał:
> Ale co was w tym dziwi?
Żarty sobie chyba robisz. Nie wierzę żebyś był za tym żeby policja biegała za jakimiś gówniarzami i bawiła się w rozszyfrowywanie skrótów i kombinacji piktogramów na ich odzieży :-)
Przecież to żałośnie śmieszne. Naprawdę nie widzisz większych wyzwań dla policji?
> Chcecie pluć gliniarzom w twarz, a oni mają mówić, że deszcz pada?
Zaraz, zaraz - to chcą pluć czy sobie jakieś literki na koszulkach dziargają. To chyba różnica.
> To identyczna sytuacja, jak spotykacie na mieście gostka z
> napisem obrażającym Pasy.
Jezu, za to też już zamykają???
No to mamy państwo policyjne a media o tym ani słowa.
Za komuny i to w latach 70-tych pewien wielokrotny recydywista w trakcie odsiadki wytatuował sobie na czole napis "Śmierć komunie", czy jakoś tak.
Dostał za to potężny dodatkowy wyrok. I chcieli mu to chyba operacyjnie usuwać :-)))
Jak widać dobre wzorce zawsze w cenie.
CH.W.D.P zawsze i wszedzie ,i tyle w temacie !!!!
no karać nie powinni...... bez sens za napis.. ale z drugiej strony nikt nie lubi jak sie mu w twarz pluje.....
policja stwierdziła ze mandat jest za to że koleś używał niecenzuralnych słów w stosunku do pał - zawsze sie wykręcą i znajdą jakis inny haczyk
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)