Roge, jest to idea, ja uczynię to samo, i nagle nas się zrobi 15 tyś. dobre... choć trochę nierealne, ale idea jest super, ja był ją uściślił: tzn. mam np. nie przymierzając tak ok. 10 znajomych którzy chodzili na PAsy i już nie chodzą z różnych względów, ich łatwiej będzie przekonać do powrotu, i to jest realne!!!OBUDŹMY W NICH FANATYZM! HA!!
-
-
Dlaczego spada frekwencja?
Prawda jest taka:
Na Cracovii wyrobionych ok. 2.000 identyfikatorow
Na Wisle - wyrobionych ponad 40.000 identyfikatorow
Wisla ma w Krakowie tak jak napisal Kra rzeczywiscie okolo trzykrotnie wiecej kibicow. Ludzie zyja tym co sie dzieje na Reymonta a nie tym co na Kaluzy...i nie ma sie co oszukiwac ze jest inaczej...
Nie ma sie co rowniez oszukiwac - po tylu lat oczekiwania na II lige - na stadion przybyly "tlumy" - w miare ligowej mlocki bedzie chodzilo po 2500-3500 tysiaca.
Trzeba tez uczciwie sobie powiedziec ze liczby widowni z meczow z Ruchem, Arka i Korona byly grubo zawyzone ( o ok. 1500-2000 tys.)
Pisanie o 10.000 na meczu z Korona to jakies nieporozumienie.
To ze sz.p. redaktor Stanowski (ktorego znam osobiscie) lubi zawyzyc Cracovii frekwencje wiadomo nie od dzis :)
Byloby dobrze gdyby Cracovia utrzymala frekwencje na poziomie 4000-5000 czyli takim jak Wisla gdy grala w II lidze. Osobiscie uwazam ze bedzie o to bardzo ciezko - jest to wrecz niemozliwe. Moj typ to frekwencja srednio ok. 3000 na meczu - bo tyle wlasnie bylo na Blekitnych (widzialem na wlasne oczy i niech mi nikt nie pisze bzdur ze bylo wiecej...).
W imieniu ludzi inteligentnych pozwole sobie zauwazyc ze niestety Cracovia juz od dluzszego czasu utozsamiana jest z bandytyzmem i chamstwem jej kibicow - ostatnie wydarzenia tylko to poglebily.
Bywam na obydwu stadionach i z cala stanowczoscia stwierdzam ze agresja i chamskie przyspiewki dotycza w 90% tylko jednego z nich :(
pozdrawiam
Kibic pilki krakowskiej - czyli Cracovii, Hutnika, Wisly i wszystkiego co krakowskie!
P.S.
Cracovia jest jakies 5 lat za Wisla - jesli chodzi o poziom (glownie pozasportowy). Zeby miala w Krakowie tylu kibicow co Wisla bedzie potrzeba przynajmniej nastepnych 10 lat sukcesow Cracovskiej pilki - przy jednoczesnym spadku poziomu Wisly. Poki co zanosi sie odwrotnie.
P.S.
Ro Man - Cupial z Wisla jest od 5 lat - podpisal kolejne kontrakty wlasnie dzis. Profesor jest z Cracovia od roku. Za piec lat bedziesz mogl snuc swoje teorie - kto tu jest chwilowo a kto nie - bo cos mi sie widzi ze II liga jest bardzo silna i moze sie okazac ze jesli Pasy w ciagu II sezonow nie awansuja do 1 szej ligii to profesor bedzie wspomnieniem - jak zeszloroczny snieg...
pozdrawiam prawdziwych kibicow
Scooter - już Ci miałem powiedzieć, że jesteś obiektywny, ale jeszcze raz sobie poczytałem i:
- skąd wiesz, że na GTSie mają tyle identów a unas rzekomo 2 tys. (skoro sam wiem bo widziałem, że jest co najmniej 4,5 tys. ); poza tym identyfikatory są dlatego wyrabiane, bo są konieczne, więc jak się ich nie egzekwuje precyzyjnie > to i ludzie je wyrabiają.
- jeżeli na ostatnich dwóch meczach u nas jest W SUMIE 5 CHAMSKICH przyśpiewek (liczyłem; wiem: zdrowo mnie pogięło), to znaczy że na GTSie nie ma wcale...
Znam wielu INTELIGENTNYCH ludzi i jakoś wcale nie dostrzegam, by większość utożsamiałą KSC z bandytyzmem. A dlaczego? Bo wiedzą, że w tłumie (w gronie) kilku tysięcy ludzi znajdzie się kilku debili. I na tym właśnie polega inteligencja: że potrafi się doszukać odcieni szarości w pozornie biało-czarnym obrazie!
Myślę, że kibice krakowscy wcale nie odbiegają od średniej ogólnopolskiej - przypomnę mistrzostwa świata w Harrachowie dwa lata temu - i oprócz debili i obszczymurków jest masa żądnych sportowego widowiska i przebywania we wspólnocie kibicowskiej.
Ergo: nie uogólniaj. A zamiast podawania pozornie obiektywnych informacji rzuciłbyś lepiej co ewentualnie można zrobić z tym "bandytyzmem".
klaros - kibic zwierzę w prostej linii potomek rodu von Neu Anderthal
Scooter ja też jako fan Cracovskiej piłki powiem ci że niestety się mylisz:
Cracovia jest 100 lat za wisłą
Na Koronie było 500 odób (ci ludzie na zdjęciach to makiety zakupione przez prezesa za cięzkie pieniądze)
Na Błękitnych nie pojawił się nikt oprócz ciebie (jestes tak głupi że nie odróżniasz makiet od ludzi)
"Bywam na obydwu stadionach i z cala stanowczoscia stwierdzam ze agresja i chamskie przyspiewki dotycza w 90% tylko jednego z nich :("
-tzn nie bywasz
żeby dorównać wiśle potrzeba nam ok.12 wieków
Nie wypowiadaj się w imieniu ludzi inteligientnych bo nie jesteś a to że utożsamiasz Pasy z chamstwem i bandytyzmem -NIKT CI QR.. NIE KAŻE PRZYCHODZIĆ NA PASY I CHWAL SIE ZNAJOMOSCIĄ RED. STANOWSKIEGO U SWOICH GTESOWSKICH KOLEGÓW
Przypomnę wam tutaj tą stara maksymę, o której wszyscy pamiętają, ale dziwnie nikt o niej nie mówi, że nie będzie wielkiej Cracovi bez wielkiej Wisły a wielkiej Wisły bez wielkiej Cracovi. Brzmi pompatycznie, ale to prawda. Ogryzek na Reymonta z rzadka się tylko zapełnia, a ponoć to mistrz Polski. U nas nie lepiej, frekwencja nie wiele lepsza od III ligowej. Pospolite ruszenie się nie liczy, mieszkamy przecież w prawie milionowym Mieście (+akademicy), które stać na to by średnia na obu stadionach była ... spora. Ale według mnie tylko bezpośrednia rywalizacja obu klubów zapełni trybyny a iim dłuższa będzie ta rywalizacja tym trybuny będą pełniejsze. Taki już chyba urok tego miejsca i taka historia.
Scooter. masz 200 procent racji
Wisła to stara &&&& - jest przyśpiewką chamską, natomiast Legia - co ??? &&&&& - jest odzywką wyjątkowo kulturalną.
Na gts (jak gral ostatnio w II lidze) przyszło nie 4,000, a 40,000 ludzi. Tyle, że w całym sezonie (odliczając 4,000 kibiców Cracovii na derbach) daje to srednią 2060 na mecz. W tymze samym sezonie na Cracovię przyszlo 59,000 kibiców (odliczając 3,000 kibiców z drugiej strony na derbach) daje to średnią 3111 na mecz
Liczbę kibiców na Blękitnych znasz tak dokładnie, bo zapewne sam liczyleś będąc na meczu. Nie wiem czy po określeniu tego co pisze p. Stanowski mianem bzdur będzie on cie zaliczał dalej do swoich znajomych
Interesuje mnie skąd wziąłes dane o "ponad" 40,000 identyfikatorach na wisłę. Na forum wisły? Chyba, że doliczasz identyfikatory jednorazowe (pracuję w pokoju z kibicem gts, który zawsze jak idzie na mecz to wyrabia "jednorazowkę". A moze zliczasz liczbę identów ze wszystkich sezonów? Tylu "aktywnych" (czyli chodzących na mecze) kibiców nie mają Cracovia i Wisła razem
Być może Wisła ma nieco więcej osób przychodzących na mecze, ale proporcje na pewno nie sa takie jak podałeś. Najlepszy przykład: na wyjazd do Radomska pojechało ok. 160 kibiców Cracovii, na znacznie bardziej "atrakcyjny" mecz z Amica Gawronki (choćby możliwosc obejrzenia Kryszałowicza) - gts - mimo wynajęcia specjalnego pociągu czy wagonu i niższej ceny wyjazdu - az 55 "waszych"
I o jedno tylko Cie proszę. Ponieważ jest wiele osób uważających mnie za osobę inteligentną - zatem nie wypowiadaj się "w imieniu ludzi inteligentnych", bo ja Cię nie upoważnilem abyś się w moim imieniu wypowiadał. Dziesiątki inteligentnych ludzi kibicujących Cracovii jakie znam - zapewne tez nie.
a ja mam pytanie (tu pisze je by nie zakładac innego topicku) a dlaczego poleciały bluzgi i gwizdy na piłkarzy w ostatnim meczu? za mało zrobili dla Cracovii? myslicie ze zawsze bedziecie wygrywac po 4-0 jak w 3 lidze? obudzcie sie!
lampiwawa-masz rację, niektórym się w głowach poprzewracało, oczekiwania są podobne jak od kadry Engela na Mistrzostwach Świata w Korei. Ludzie zejdźcie na ziemię! Jesteśmy na b. dobrym 7 miejscu z przyzwoitym dorobkiem punktowym. A 2 liga to naprawdę nie 3 i brakuje tu drużyn pokroju Lewart i Nida. Niestety niektórzy tego nie zauważyli. Nie od razu Kraków zbudowano!
Scooter , może jesteś kibicem krakowskiej piłki ,ale widze,ze sukcesy sportowe wisły w ekstraklasie zabrały Tobie dar całkowitego obiektywizmu , co do "problemu" sympatii mieszkańców miasta Krakowa .
Ja oceniam ,mniej wiecej ,że połowa osób utożsamia się z wisła,a połowa z Cracovią !
.. a co do identyfikatorów to narazie jest wyrobionych około 4,5 tys. identyfikatorów,niedużo. Jak na mecz przychodzi około 4 tys. sympatyków o sercach w Pasy to znaczy , że jak ktoś już wyrobi to już chodzi na mecze.
.. a jak mówisz,ze wisła ma 40 tys. wyrobionych identyfikatrorów
( niewiem , czy to prawda ,ale mnie to nic nie obchodzi :) ) , a mecze nie są rozgrywane przy pełnych trybunach ( pewno jakiś sie zdarzył w tej rundzie,może mnie oświecisz :)) to znaczy ,że coś z przychodzeniem na mecze "poszczególnych" sympatków wisły jest poprostu kiepsko.... ( ale mam to gdzies [b]liczy się tylko CRACOVIA[/b] ).
Jak mówi Maciek Maleńczuk ;)
mea culpa - wśród tych 40 tysięcy identyfikatorów <.....> są dwa przeze mnie i syna wyrobione..jednorazówki, na mecz z Barceloną (na którym byliśmy ubrani w barwy .... oczywiście Barcy)
dlatego bo drużyna gra football XXI wieku którego nikt poza trenerem nie rozumie
Scooter: Twoje liczby z naszego stadionu sa rownie rzetelne, co ilosc naszych identyfikatorow. identyfikatorow jest wyrobionych ok. 4500, z czego wiekszosc w ciagu ostatnich dwu tygodni, czyli od czasu, gdy zaczely byc potrzebne. nie wiem, ile identyfikatorow naprawde wydal GTS, ale jakos ta liczba nie przeklada sie na frekwencje, wiec mozna stwierdzic, ze wiele z tych osob na mecze chodzi od swieta. zreszta na Pasach, jak i w calej Polsce, tez jest takich sporo. masz zarzuty do frekwencji na Koronie, Ruchu, Blekitnych? szkoda, bo tylu wlasnie bylo kibicow.
40000 wyrobionych identyfikatorów na (....)???
uśmiałem się mocno..
to tak jakbym wypalił, że jutro średnia temperatura w Małopolsce osiągnie 72 stopnie Celsjusza..
;-)
;) bo oni chodza na raty...
tzn na ligowe mecze jedni, na PP drudzy, na uefa jeszcze inni a na LM to juz sama smietanka polski!!! Tak jak zresztą kiedys na legie widzew czy co tam sobie radzilo!! :P
dlaczego zatem podają tylko 40000?
doliczmy jeszcze tych, którzy oglądają (....) w Canal +, przecież abonament na oglądanie (....) to też pewna forma identyfikatora.. ;-)))
razem będzie ich z półtora miliona.. bue he he he..
A po co komu LM i PP?
Wobect tego połowa kiboli <...> została w tym sezonie "zdezaktywowana".
Do tacy dwaj: wiesz, od pewnego czasu już nie ma odpustów - grzech śmiertelny to grzech śmiertelny. Ja to miałem szansę iść z Katalończykiem na mecz do młyna Barcy. On to wszystko organizował. Jednak jak mi powiedziano, że muszę jako Polak sobie wyrobić ident GTSu lub wysiąść z czarterowego samolotu razem z Barcą, to zrezygnowałem... A przed telewizorkiem to i tak było kupę radochy - Barca Mon Amour!
:))))
Swoją droga to zastanawia mnie jak duży jest "zbiór wspólny" zaidentyfikowanych w obu klubach?
ach....koledzy, koledzy
otarłem się w Krakowie tu i tam. Wiem coś o zachowaniach stadnych tzw. Krakówka i powim tyle, że tak jak każda pliszka swój ogonek chwali tak tu w Kraku lubi robić to stadnie i stąd to całe towarzystwo wzajemnej adoracji, sitwy, kliki, układy... Tylko nie mówcie mi, że nie wiem albo, że jestem ze wsi. Wiem i/bo tu siię urodziłem i wychowałem i się naoglądałem jak też nasłyszałem.
No więc nie dziwi mnie wcale, że wtórujecie sobie jak to jest świetnie, jacy jesteśmy mocni. Dobra, zaklinać zawsze można ale od mieszania herbata nie robi się słodsza, a z pustego to i Salomon nie naleje.
Scooter może przesadził z tymi identyfikatorami. Na Koronie też byłem i widziałem - full ludzi. Ino, że te prawie 1500 było z KIELC.
Jak nie wierzycie co ludzie myślą o naszych kibicach proponuję test: " Jadziu ( Misiu, Pysiu, Stefanie...itp ) wiesz co ? fajna pogoda - chdźmy na Cracovię, co ty na to ?" Założę się, że mógłbym przewidzieć odpowiedź - no i to też tłumaczy te tłumy na meczach innych niż te przełomowe ( raz na wielki czas, przy dobrej pogodzie, jak już ludzie zapomną to i tamto i znów się im zacznie wierzyć... )
Ja nie jestem sadystą. Ani masochistą. Tylko wierzę, że PRAWDA WAS WYZWOLI: od rozczarowań, od śmieszności, od jarzmobrzemienia udawania, od nieznośnych komentarzy. Amen
He he Klaros i nawet wybór nie był zbyt trudny;-)
kra - chybam nie dorósł do takich mądrości, by nie tyle czytać - ale przeczytać ze zrozumieniem nie potrafiłem....
jedno malusieńkie sprostowanie - Korony nie było 1500, tylko co najwyżej jak sami podają na swej stronie ponad 1000 - mała róznica tak się walnąć o połowe..:)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)