okej, zadajmy więc pytanie retoryczne: co sprawia, że na Lecha chodzi po 15/20 tysięcy na mecz a na Pogoń ostatnio 17 tysięcy..? czyżby niekochany przez kibiców w Szczecinie pan Ptakowski podbił czymś jednak ich serca?
niezłe opytanie do Itsme z Pogoni, który to zagląda..
gdyby Pasy grały super atrakcyjnie frekwencja mogłaby dobijać do 10/12 tysięcy co jak na niejedyny klub w mieście byłoby sporym sukcesem..
pzdrw
-
-
Dlaczego spada frekwencja?
RoMan zadałes na początku postu pytanie a na końcu sam sobie udzieliłes odpowiedzi .... "niejedyny klub w mieście"
Dementor,
wydaje mi się, że nie jest aż tak, że 70% kibiców (...) mieszka poza Krakowem.. rzeczywiście sporo dojeżdża na mecze ale bez przesady.. pamiętaj, że słynna Liga Mistrzów i hegemonia tego klubu w krajowej piłce na przestrzeni ostatnich lat zrobiły swoje.. sporo ludzi się z nim utożsamia, nie zaprzeczajmy temu.. ale mnie zastanawia coś innego.. przez tyle lat legia dominowała w Warszawie i mimo sukcesów Polonii ostatnimi czasy dalej proporcja w stolicy wynosi 80% do 20% (na oko).. natomiast w Krakowie (....) radzieła sobie znacznie lepiej niż warszawskka legia a Cracovia kopała piłę w III lidze a teraz jest II-ligowym średniakiem raczej z górnej połówki.. a frekwencja u nas często jest większa niz na Reymonta.. dal mnie to FENOMEN.. wydaje mi się, że jest 50% na 50% z tendencją wznoszącą dla nas a stałą dla nich.. to jednak my inwestujemy w Cracovię, podczas gdy (....) jest systematycznie wyprzedawana.. ludzie to widzą, dlatego prorokuję, że nam frekwencja będzie rosła a (....) raczej spadała.. oczywiście wszystko zależy od sportowych wyników, a te bardziej nęcąco wyglądają dla Cracovii..
pzdrw
Nie marginalizowałbym problemu posiadania identyfikatora. Mój znajomy chętnie wybrałby się na mecz, ale stwierdził szczerze, że w chwili obecnej Go na to nie stać. Wyliczył, że zrobienie zdjęć kosztować Go będzie 20-25 zł (jeśli znacie tańszego fotografa to podajcie namiary -przekaże koledze), bilet wstępu 15 zł, koszty identyfikatora 4zł, to daje razem: 39-44zł. Na Zagłębie obiecał jednak przyjść.
Na Błękitnycyh frekwencja była napewno wyższa niż podana w pierwszym poście 3 tys. Wg mnie spokojnie koło 4 tys.
Stary Kibolu: mysle ze jestesmy sie w stanie złozyc na Twojego kolegę,czyz nie...??
Stary Kibol,
pożycz od kogoś najprostszą cyfrę, trzaśnij zdjęcie znajomemu, zgraj na dyskietkę na byle jakim komputerze (kafejka - 1 zł) i wywołaj to z dyskietki za 10 zeta na przykład w Kodaku na Sławkowskiej - dostaniesz 8 odbitek i wystarczy nawet na kartę pływacką i legitkę Towarzystwa Przyjaciół Wyższej Frekwencji Na Cracovii..
cała operacja trwa może z pół godziny a i zdjęcie wyjdzie ładne, bo próbować na cyfrze możesz do oporu, jak ci się efekt nie podoba, kasujesz i pstrykasz nowe..
koszt całkowity = 11 zeta + 4 złote za identyfikator czyli 15 zeta, na tyle chyba znajomego stać.. oszczędził już przecież na meczu z Błękitnymi akurat tyle samo..
nie rozumiem co to za problem..
pozdrawiam
Świstak-ja mu już proponowałem pomoc, ale to człowiek ambitny i nic z tego nie wyszło. Ale napewno na Zagłębiu się pokaże. Dzięki za inicjatywę.
popytaj znajomych o aparat cyfrowy, dużo ludzi ma taki sprzęt w dzisiejszych czasach, STARY kibolu.. ;-)))
twój znajomy zapłaci 15 zeta i poświęci pół godziny swego cennego czasu..
dla chcącego nic trudnego..
zrób tak jak mówię, to dołożysz kolejną cegiełkę do większej frekwencji na Cracovii..
pzdrw
Ro Man: rozmarzyłeś się człowieku; jeśli frekwencja będzie zależeć od wyników na boisku to jeszcze musisz troche poczekać. Nie żebym był złośliwym ale popatrz realnie na przykładzie Wisły, nawet jak są duże pieniądze i konsekwencja w działaniu nie ma gwarancji mistrza rok w rok a i drużynę ciężko utrzymać, bo 90% polskich kopaczy marzy o co najmniej II bundeslidze :(
moim zdaniem taktyka Filipiaka jest o wiele bardziej długofalowa niż kablarzy z TeleFoniki..
nie ma musu awansu, nie ma karuzeli z trenerami..
za to w przypadku Cupiała to "Knocking on heaven's door" trwa już ponad 5 lat, jak na razie bez spektakularnych efektów..
Smuda, Nawałka, Kuto, Smuda, Nawałka, Kowalik, Smuda, Kasperczak (nie pamietam kolejności, nieważne) i co z tego? niewiele.. a jak przychodzi bessa na rynku kabli to wyprzedaje się pół drużyny.. i myślę sobie, że gdyby Cupiał był właścicielem Cracovii to zamiast np. Ankowskiego i Gizy po boisku biegałby Juskowiak i Świerczewski.. pytanie tylko PO CO???
ja, RoMan, z natury jestem bardzo cierpliwym człowiekiem..
poczekałem już tyle lat, poczekam jeszcze trochę..
na nic poważnego nie choruję i myślę perspektywicznie..
smak długo oczekiwanego zwycięstwa zawsze będzie słodszy..
pzdrw
w Rzeczpospolitej napisano 3 tysiace... :| skad oni biora te liczby ?
"a frekwencja u nas często jest większa niz na Reymonta.. "- chyba troche przesadzasz
mowicie tu ze Cracovia to 2 ligowy sredniak-pier.dolicie glupoty, kazdy by chcial byc takim sredniakiem na 7 miejscu, jestescie czolowa druzyna 2 ligi(no chyba ze sie rozpedzicie z tymi porazkami)
czesto tu piszecie ze to DOPIERO 2 liga a mnie sie wydaje ze grubo przesadzacie-po tylu latach w otchlani nagle awans i tluste lata(byc moze),dlatego ten awans (ktory tu umniejszacie) byl dla kibicow Cracovii tak wazny jak dal Wisly mistrz Polski, ta 2 liga jest dla nich tak wazna jak 1 wiec nie spodziewal bym siie jakis gigantycznych wzrostow frekwy po (ewentualnym)awansie do 1 ligi a conajwyzej ustabilizowania na pewnym poziomie np 7 czy 8 tys
sorry ze tak chaotycznie
ps: jak sie pisze (c)haotycznie?
tacy dwaj
o co Ci chodzi ? nie tak ?
proporcje sił..
tzw. starej krakowskiej inteligencji wypada być za Pasami, ale oni nigdy w 90 % na mecze nie chodzą. I nie będą.
Zróbcie ankietę w byle ogólniaku...
niech was nie mylą napisy na murach. Np. na D 303 swego czasu całe osiedle było za Wisłą a nam kibicowała kilkuosobowa bojówka, któtrej bało się całe osiedle. Na murach oczywiście Pasy... ( nie wiem jak jest teraz ). Jak osiedle jest za Wisłą to jest w 90-99 %. jak jest za Cracovią to jest tak naprawdę w 40-70 % z tych co chodzą na mecze. Takich jak Dąbie, XXXL ( bez Opolskiej ) czy Kozłówek i Wola nie jest wiele. panowie zejdźmy na ziemię. Po kolejnych morderstwach może i przybywa nam bandziorków ale ubywa innych.
Co do wsi i mniejszych miasteczek to komu kibicują k. Miechowa, Niepołomic, Dobczyc... Układ często jest taki, że ta czy tamta wieś jest za Wisłą, to inna z przekory za Pasami ( może tylko górale teraz jakby bardziej za Wisła )
a propos wątku starego kibola
racja 20-30 zł za identyfikator to teraz spory wydatek
no ale cóż, klub próbuje jakoś rozwiązać problem nie przez siebie zawiniony
kra. przestań z tymi morderstwami...nie przyjmuje tutaj jakiegokolwiek kojarzenia psychopatycznych sku....... z kibicami Cracovii,
tomruk
Ty nie przyjmujesz, ale takie są fakty. I o tym się mówi 'na mieście'. Słyszałem na naszej fecie dyskusje kioskarki z klientem...
Dziwi mnie taki stan ale znajduje kilka przyczyn:
1.sam nie byłem na Błękitnych bo zaczęła się sesja (a raczej kampania wrześniowa)w końcu jesteśmy Qrwa Akademickim klubem :)
2.Klasa rywala
3.słabsza forma Pasów ( mnie szczególnie przybiła porązka z Białorusinami)
4.Zła polityka identyfikatorowa
A:skoro i tak nikt do nas już nie przyjedzie to po ki Ch.. zostały wprowadzone (ostatni raz zadyma bez gości była chyba na mecz z Okocimskim sto lat temu:)
B:rozumiem ze dla kolesi ale dla lasek ???zanim zbiorą się do zdjęcia pójdą do fryzjera itd.minie miesiąc a poza tym tradycja tradycją ZA DARMO I BEZ IDENTYFIKATORÓW (chociaż pań przychodzi bardzo dużo nawet chyba więcej niż w tamtym sezonie)
C:Pasy mają dużo kibiców niereguralnych wieć oni wyrobią Id jak będzie jakiś kozak -Zagłębie??
5.mecze w niedziele to też przyczyna oczywiście nie duża ale zawsze (niestety nie ma u nas tradycji rozgrywania meczy w Swięta tak jak w Angli..a szkoda)
6.Ogólna frustracja zpowodowana końcem wakacji powrotem do pracy i szkoły
7.Niskie ciśnienie
8.Niekorzystny biometr
9.Zły rząd i korupcja w kraju
10.Dziura ozonowa
11.I te @!#$ Pokemony
Yankes - chyba te 3 ostatnie sa glownym powodem... hm.. ja na przyklad tez nie bylem na meczu ... Pracuej raz na pol roku... ale akurat mi sie trafilo w ten weekend.. :(
panowie mam propozycje.padła już ona kiedyś natym forum.
a mianowicie. niech każdy przyprowadzi na mecz z Zagłębiem osobe która normalnie by nie przyszła.Może to być np.kobieta wtedy wypada jeszcze postawić bilet.Ja z kolegami przyprowadziliśmy na mecz z Ruchem 4 i teraz każda chce chodzić na mecze!!!!!!!!!!!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)