Ja tam nie wiem czy znaleść ciezko, ale znaleźć faktycznie trudno...;]
Kamil - szczerze, masz w ogole jakies rozeznanie czy zyjesz sobie na zasadzie "jakos to bedzie":D
-
-
gdzie na studia ?
Ze mną to jest tak, że rozum mówi prawo, a serce socjologia.:) Interesuje mnie też politologia ale to chyba też konkretnego zawodu nie daje. Mknacylopez a o jakie rozeznanie Ci chodzi, w kwestii kierunków studiów czy rynku pracy?
W kwestii tego co chcesz robic w zyciu :)
Rozum nie powinien Ci mowic prawo, chyba, ze masz plecy i czas na nauke do 28-29 roku zycia. Dla mnie politologia albo socjologia to wylegarnia nierobów ;)
A co chcę robić w życiu, chyba jak każdy... zarabiać! To co w takim razie proponujesz Mknacylopez?
To proponuję to, co ja bym chciał: Wygraj 6. w totka i ciesz się życiem :]
a ja proponuję nabywać wiele różnych umiejętności, nie tylko na studiach; ostatnio moja Pani Malzonka miała powazny problem z dobraniem ludzi do roboty, bo kandydaci mieli poważne problemy z operowaniem w piśmie językiem ojczystym (i to tacy po najlepszych krakowskich liceach i wysokich notach ze studiów) - tak mści się "edukacja" testowa
prawników jest jak psów i każdy chce zarabiać (ale nie każdy może)
Kamil, skup sie na tym co lubisz, w robocie spędzisz 8-10 godzin dziennie, chyba nie chcesz zajmowac sie całymi dniami tym, czego nie lubisz albo co ci totalnie zwisa??
[url]http://polityczne.net/forum/polityka/polska/darmowe_studia_temat_zbiorczy[/url]
Jak prawo to lepszym rozwiązaniem od Krakowa są studia w Warszawie niestety... Mniej stresujące egzaminy, lepsze możliwości kariey. A skoro zależy Ci na pieniądzach to jako prawnik prędzej czy póniej wylądujesż w Warszawie. No chyba rodzina ma kancelarie w Krakowie albo postanowisz zostać sędzią lub prokuratorem...
Mazo Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Jak prawo to lepszym rozwiązaniem od Krakowa są
> studia w Warszawie niestety... Mniej stresujące
> egzaminy, lepsze możliwości kariey.
Warszawa daje o niebo lepsze możliwości praktyki/stażu/pracy na studiach ale pracodawcy w tej branży zdecydowanie lepiej patrzą na dyplom UJ-otu gdzie wymagania są wyższe niż na UW ( wystarczy porównać np karne, na UJ wymagany komentarz do ustawy a na UW dupny podręcznik Gardockiego ), zresztą wystarczy spojrzeć na różnicę % osób ,które dostały się na aplikację po UJ i UW .
A co do kariery tylko Warszawa , Kraków pod tym względem to zapyziała prowincja .
A co do stresu zgadzam się, bardzo stresujące , wiele osób wysiada psychicznie w czasie studiów , wyścig szczurów , większość osób dąży do celu po trupach i konkurenta najchętniej utopiłaby w łyżce wody .
A.W.B. Napisał(a):
> Warszawa daje o niebo lepsze możliwości
> praktyki/stażu/pracy na studiach ale pracodawcy w
> tej branży zdecydowanie lepiej patrzą na dyplom
> UJ-otu gdzie wymagania są wyższe niż na UW (
> wystarczy porównać np karne, na UJ wymagany
> komentarz do ustawy a na UW dupny podręcznik
> Gardockiego ), zresztą wystarczy spojrzeć na
> różnicę % osób ,które dostały się na
> aplikację po UJ i UW .
> A co do kariery tylko Warszawa , Kraków pod tym
> względem to zapyziała prowincja .
To wszystko generalnie prawda. Choć jestem zwolennikiem tezy że jeśli chodzi o dostanie się na aplikacje to nawet z krakowskiego KSW można się dostać. W ostatecznym rozrachunku liczy się bowiem to ile wiesz a to już zależy od Ciebie a nie tylko od uczelni jaką kończyłeś. A jeśli idzie o wspomniany egzamin z karnego to stopień teoretyczności tego egzaminu w Krakowie przekroczył już dawno wszelkie dopuszczalne normy i historie o ludziach zdających go po siedem razy nie są przesadzone. A kwestia tego jak to się na psychice powyższych ludzi odbija to już inna bajka.
Trzeba też pamiętać że w porównaniu do dalszych egzaminów (np.procedur) karne to małe piwo.
8 dni później
Mazo Napisał(a):
. A jeśli idzie o wspomniany egzamin
> z karnego to stopień teoretyczności tego
> egzaminu w Krakowie przekroczył już dawno
> wszelkie dopuszczalne normy i historie o ludziach
> zdających go po siedem razy nie są przesadzone.
Teoria to 5% materiału na egzaminie ( zresztą nie wyobrażam sobie tego przedmiotu bez zrozumienia np. czemu powinno się oddzielać winę od strony podmiotowej czynu zabronionego ), ludzie wykładają się na egzaminie na pytaniach czysto praktycznych ( test jest dość ciężki a pytania wyjątkowo podchwytliwe ) albo na kazusie gdzie trzeba swoją teoretyczną wiedzę zastosować w praktyce . Poziom egzaminu bardzo wyśrubowany plus stresująca atmosfera może człowieka wykończyć ( sam w dniu egzaminu byłem od rana na lekach uspokajających ) ale katedra karnego jest bardzo pro-studencka, wyniki egzaminów są już następnego dnia ( wrzucają na stronę internetową o 4-5 nad ranem klucz odpowiedzi oraz skany wszystkich testów dzięki czemu każdy student ma wgląd do własnej pracy, profesjonalizm pełną gębą ).
651 dni później
Na jaką państwową, krakowską uczelnię najłatwiej się dostać? A jeżeli prywatna to która?
Zależy od kierunku, na poszczególnych biorą niemal każdego jak leci, później odsiew robi się sam.
Socjologia.
Lepiej iść na takie studia, po których będzie praca. Samo kończenie studiów dla papierka nie ma sensu, a socjologia raczej nie jest dobrym kierunkiem.
Kamil, Miszczu ma rację. Po co studiować jak później pracy nie ma i trzeba tak naprawdę od nowa wszystko zaczynać. Proponuje studia techniczne. Dobry kierunek ukończysz to pracę będziesz miał bez większych problemów.
Ps. Studia humanistyczne nie polecam. To wylęgarnia przyszłych nie znających realiów rynkowych bezrobotnych.
Ja to wszystko wiem, ale to nie dla mnie, ja zostałem ninja.:D Szukam dla znajomka, który ma już na tyle stabilną sytuacje, że o dobrą posadkę martwić się nie musi.;) A że interesują go zagadnienia z nauk społecznych, to po co ma się męczyć na technicznych studiach?!
Socjologia nie jest wcale taka zła. Szczególnie praca społeczna na socjologii daje spore mozliwosci znalezienia pracy.
Niestety trzeba czuc do tego powołanie i nie spodziewac się dużych zarobków.
Coś mi się obiło o socjologii na jakimś Ignatianum( czy jakoś tak); z tego co wiem,żył tam sobie nie wypruwają ;)
AA niech się wypowie
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)