Pewnie zaraz mnie tu wszyscy sp...., bo jestem kibicem Wisły ale mam nadzieję że znajdzie się ktoś, kto mi coś wytłumaczy. Byłem ostatnio na wiankach i jedno mnie zastanowiło. Fajnie że Cracovia znowu jest w I lidzie, bo po takim sezonie jak najbardziej Wam się to należy, macie dobry zespół i nie wydaje mi się żeby z taką ekipą miał grać tylko po to, żeby się bronić przed spadkiem - jednego tylko nie rozumiem - pamiętam fetę kiedy Wisła zdobyła mistrza i jakoś sobie nie przypominam żeby tam tak jak na Wiankach prawie jedyne co można było słyszeć to Wisła to, Wisła tamto - ludzie, Wy nie potraficie się cieszyć że Wasz klub będzie znowu po 20 latach w I lidze, tylko musicie najeżdżać na innych ? Byli tacy, którzy powiedzmy że wiedzieli co i jak śpiewać i to nikomu nie przeszkadzało, bo mieliście się z czego cieszyć, tylko że to była garstka - cała reszta jedyne co potrafiła robić, to szmacić Wisłę jak się tylko da. Trochę to dziwne jak dla mnie.
-
-
Nie jestem kibicem Cracovi ale jedno mnie zastanawia...
Wiesz co lazur,jestem kibicem cracovi i sama czesto jade po wiśle...więc troche to rozumiem.To jest po prostu radość,ze weszliśmy do 1 ligi i teraz pniemy sie coraz wyżej aż za wisle(heheheehe mam dalekie marzenia,wierze w klub:D:D).Ale fakt troche czasem są przegięcia i mnie to wkur... takie tylko jazda po wisle...ja tam wole pośpiewac;
nadeszla wiosna
nadeszly czasy
CRACOVIA nasza kochana wraca do eksatraklasy!!!!!!
Wiadomość zmieniona (28-06-04 11:09)
kazdy to powie cracovia rzadzi w krakowie anie wisła. Tylko arka gdynia. pozdro!!!!
Popieram Katrin!!! Jesteś mądrą dziewczynką:)))
Kur.... ja tez jednego nie rozumiem i chyba nigdy tego nie zrozumiem. Krakow zamiast cieszyc sie ze miasto ma 2 kluby w pierwszej lidze to kur... jedni na drugich najezdzaja. Ja rozumiem ze Cracovia ma ambicje i chce byc wyzej niz Wisla, ale nie rozumiem tych wszystkich przyspiewek itd. Ja mam szacunek do Cracovi i kazdego innego zasluzonego klubu w Polsce, chociaz kibicuje Wisle od najmlodszych lat. To powiedzcie mi jedno kochani kibice Cracovi jakby grala Wisla np. z Bayernem Monachium np. w lidze mistrzow, to co bylibyscie za Bayernem???? Wisla to jednak tez jest Polska i ona przez gre np. w lidze mistrzow reprezentuje nasz kraj i powinniscie tez za nia trzymac kciuki w meczach z druzynami z zagranicy
jenyyyy, ile jeszcze takich tematów: "dlaczego śpiewacie na Wisłę" "kompleksy itp"... już mam dość!
Wiadomość zmieniona (28-06-04 14:36)
Mnie szlag trafia kiedy moja kochana Cracovia wchodzi do ekstraklasy!!! a moi bracia zamiast się cieszyć z awansu bluzgają na wisłe!!!! kiedy ku*** się to w końcu skończy?????? wstyd wstyd wstyd!!! mnie wisła nie interesuje a non stop na meczu część kibiców mojej Cracovii mi o tym przypomina!!! najlepszą bronią na wisłe jest jej olewanie!!! pokazać wyższość na tą drużyną!!! a nie bluzgać na nią!!!!
Jeśli chcemy mieć większą widownię na meczach od wisły to musimy skończyć z bluzganiem na wisłe!!! bo część kibiców omija nasz stadion z daleka przez te bluzgi!!! kto weźmie rodzinę na mecz jak non stop są przekleństwa???? nikt!!!!
T Y L K O C R A CO V I A ! ! !
lazur, a byłeś na fecie? Powiedz tak szczerze ile było bluzgów na Polonię i dlaczego? Bo grała ostatni mecz z Wami, czy może dlatego, że sympatyzuje z nami?
Wiem, że wielu kibiców Wisły gdy słyszało wciąż "Polonia to, Polonia tamto", zebrała się i poszli do domu (nie ze względu na pogodę!).
Mnie tez wkurza obrażanie innych, a jest to punkt kulminacyjny każego meczu. Mimo, że w końcu pojawiają się kibice na Kałuży, że nasza drużyna rozjeżdża ich zespół jak walec, to i tak wyzywanie się jest w standardzie.
Mam nadzieję, że to się kiedyś zmieni, ale póki co jestem realistą.
Mnie też to wkur... Ale taka już tradycja, że Wiśle się obrywa przy każdej okazji. Mimo wszystko troche za dużo tego bluzgania. Zwłaszcza z okazji awansu do 1 ligii powinniśmy się cieszyć i śpiewać o CRACOVII a nie o Wiśle!! Prawde mówiąc nie wiem z czego wynika, że tyle tych bluzgów jest. Niech ci ludzie co bluzgają zastanowią się czasem po co to robią?? Nie lepiej mieć wisłe w dupie i ją zlewać jak powiedział slavo_77 ?? Zresztą zjechać ją można, ale np. na derbach. Więc APEL: mniej śpiewamy o wiśle a Więcej o CRACOVII!!
A jak ktoś nie zna piosenek o CRACOVII to niech się nauczy!!!!!!!!!!! bo chyba o to tutaj głównie chodzi. Każdy potrafi zaspiewać "wisla to stara ..." a hymnu triady to już pewnie nie. . .
lazur.. na naszej fecie bluzgania bylo niewiele
a co na wiankach bylo to mnie nie obchodzi bo bylem w polkowicach
shrek - nie pamiętam żeby na naszej fecie poszła chociaż jedna kur.a pod adresem Polonii. Mówię o fecie , bo na meczu pare idiotycznych przyśpiewek po jej adresem było. Dalej podczas pochodu mijając wasz stadion grupa zaśpiewała raz że Cracovia to.... a na fecie spiewaliśmy tylko Legła Warszawa.
jak nie rozumiesz, to ci tego nikt nie wytlumaczy. przyjmij ze po prostu tak jest.
A Katrin troche zniekształciła wierszyk, w org. jest
nadejdzie wiosna,
nadejda czasy,
spadnie ******
wejda Pasy
9 dni później
Podobną piosenkę to ja w 96 na Wiśle śpiewałem. Ale tekst jakoś lepiej pasował do melodii, te, które tu piszecie do niej jakoś nie pasują!
tez nie potrafie zrozumiec, dlaczego w niektorych przypadkach
to nie milosc do Cracovii tylko nienawisc do Wisly
i to jest smutne :(
Wiadomość zmieniona (08-07-04 09:20)
[i]Pewnie zaraz mnie tu wszyscy sp...., bo jestem kibicem Wisły [/i]
Tak mi się skojarzyło - lubię takie wejścia :-) a najlepsze jest potem - bo jakoś nikt go nie zbluzgał - zawiedziony zapewne ;-)
Ja nie rozumie własnie tego dlaczego nie kochacie swojej Cracovii tylko spiewacie i robicie flagi i szaliki smierc wisle!! Mowcie ukochana Cracovio!! ja nie mam nic przeciwko dwom klubom w krakowie. niech kazdy kibicuje komu chce!! niestety nie wszyscy maja takie podejscie... :/
"(...)w nienawiści do wroga
w miłości do Boga(...)"
Dla mnie nienawiść do lokalnego wroga czyli wisly jest czymś naturalnym.Tak dzieje się w 99% we wszystkich dużych miastach(lazio-roma,juventus-Torino,Mu-Mc,Celtic-Rangers,Lks-widzew.Porażka ,spadek z ligi wywołuje u kibiców lokalnego rywala serię drwin ,posmiewisk itp.Dlatego dziwię się kibicom zwisły szczególnie temu co podpisuje się ,,zwisla pany''że wg pyta o to za kim byśmy byli gdyby ich klub grał np z Bayernem.Dla mnie jest to zupełnie oczywiste BYLIBYŚMY ZA KIMKOLWIEK CO GRA Z wisłą.I nie ważne czy to legia czy inny klub którego takze nie cierpimy czy jakiś zagraniczny rywal.Obojętnie kto z wislą gra to może liczyć na to że połowa Krakowa kibicuje im by ograli zwislę gwardyjską ladacznicę.Wikingowie z Valerengii na zawsze zostaną w naszych sercach.
Jeśl chodzi o piosenkę to kilkanaście lat temu śpiewało się tak :
I przyszła wiosna
i lepsze czasy
po-wró-ci-ła Nasza Wisła w szeregi ekstraklasy
a co do bluzgow to pamiętam:
Cra-co-via
na Bło-nia
[img]http://home.autocom.pl/projo/gwia.gif[/img]
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)