Właśnie ogłoszono w TVN-24, że Roman Abramowicz kupił Maćka Korzyma do Chelsea !!!
-
-
Maciek Korzym w Chelsea
A ja miałem cichutką nadzieję, że trafi do Cracovii......
Interia podaje za Faktem.
Polak w Chelsea!
17.03.2004 08:34
16-letni zawodnik Lecha Poznań, wychowanek Sandecji Nowy sącz, Maciej Korzym już wkrótce podpisze juniorski kontrakt z drużyną Chelsea - informuje "Fakt".
Piłkarz od pół roku grał w juniorskiej drużynie Lecha. Ze względu na zainteresowanie ze strony wielkich klubów nie zdecydował się jednak na związanie z klubem umową. Korzyma chciały pozyskać Monaco i Barcelona. Ostatecznie jednak młody człowiek trafi do Londynu.
Transfer przeprowadza izraelski menadżer Pini Zahavi, który pod swoją opieką ma m.in. Beckhama, Verona i Rio Ferdinanda.
Zahavi we wtorek był w Warszawie, gdzie dogrywał wszystkie szczegóły. Korzym już 5 kwietnia wyjedzie do Anglii, gdzie przejdzie badania lekarskie. Jeśli wypadną pozytywnie 12 kwietnia Polak podpisze juniorski kontrakt z Chelsea.
- Jestem teraz na zgrupowaniu kadry U-17 trenera Globisza. Po koniec marca gramy w eliminacjach mistrzostw Europy. Występuję również w reprezentacji U-16 trenera Zamilskiego - powiedział "Faktowi" Korzym. - Cieszę się z tej Chelsea. Z jej napastników najbardziej podoba mi się Crespo, jednak moim idolem jest Thierry Henry. Może uda mi się kiedyś przeciw niemu zagrać... Szajba mi nie odbije. Znam umiar, poza tym będę tęsknił za moją ukochaną Andżeliką, która jest ode mnie rok starsza i zostaje w Polsce.
(INTERIA.PL/Fakt)
ciekawy jestem jak oni będą wymawiać Jego nazwisko ...
heh,a ciekawe jakby do nich trafił Szczoczarz...Chyba by sobie języki połamali...
i chyba nie zagra w polskiej reprezentacji kolejny zawodnik:)
że bym się mylił, ale to go akurat tak zk...
sam tam będzie, dużo pieniędzy, w takim wieku,
w piłce ma wszystko swój czas, no zobaczymy
Pasiak46 o Korzymie (rocznik 1988):
> A ja miałem cichutką nadzieję, że trafi do Cracovii......
No, profesorowi Filipiakowi się bardzo spodobał. ;-) Ale z uważniejszego przeglądu krajowej prasy wynika raczej, że gdyby w końcu nie wyjechał za granicę do Chelsea czy AS Monaco, to wylądowałby nawet nie w Lechu, tylko u Koźmińskiego w Górniku Zabrze.
Zaczynał w Starcie Nowy Sącz, skąd szybko trafił do Sandecji. W zeszłym roku za namową Świerczewskiego przeniósł się do zespołu juniorów poznańskiego Lecha. Tam grał w zespole juniorów starszych z zawodnikami starszymi od siebie o trzy lata. Nie chciał jednak z poznańskim klubem podpisywać kontraktu i wrócił do Sandecji. W styczniu grał jak wiemy w meczu z Cracovią w finale turnieju im. dr Józefa Kality i strzelił bramkę.
W zeszłym roku w kadrze U-15 zdobył sześć bramek w meczach przeciwko Holandii, Szwecji (po dwie), Rosji i Słowacji. I zaczęło być o nim głośno. Teraz jest na zgrupowaniu z reprezentacją U-17 Michała Globisza, która w Gdańsku przygotowuje się do turnieju eliminacyjnego mistrzostw Europy (23-27 marca na Śląsku).
Trener Globisz mówi o nim [GW]:
> Maciek ma wszelkie zadatki na znakomitego napastnika: odpowiednią
> szybkość startową i dynamikę, jest świetny w pojedynkach jeden na
> jeden, potrafi szybko odwrócić się i minąć rywali. Można powiedzieć,
> że to typowy lis pola karnego. Jest mocny pod względem fizycznym i,
> co bardzo ważne, psychicznym. Mimo, że jest rok młodszy od pozostałych
> kolegów, od razu zaaklimatyzował się i znalazł miejsce w drużynie.
> To wesoły i uśmiechnięty chłopak, więc szybko zdobył sympatię kolegów.
Prasa podaje, że zgrupowanie kadry, które jest ostatnim etapem przygotowań do turnieju eliminacyjnego mistrzostw Europy kończy się jutro. Nasza reprezentacja zagra w nim z Serbią i Czarnogórą w Sosnowcu (23 marca, godzina 12:00), Turcją w Wodzisławiu (25 marca, godzina 16:00) oraz Włochami w Rybniku (27 marca, godzina 12:00). Do finału, w którym wystapi 8 najlepszych zespołów Starego Kontynentu, awansuje tylko zwycięzca. Z grona 22 zawodników powołanych na zgrupowanie w Gdańsku, 18 zostanie zgłoszonych do udziału w turnieju eliminacyjnym ME.
Co ciekawe, 90minut.pl podało parę dni temu, że w składzie kadry U-17 Maciej Korzym figuruje jako zawodnik Górnika Zabrze.
Figuruje tam obok niego jego przyjaciel z reprezentacji Mateusz Bukowiec, który ma już niedługo zagrać w pierwszej drużynie Górnika w I lidze.
A teraz jeszcze trochę o przyszłości Korzyma w Chelsea. Menadżer Korzyma Jerzy Kopiec o Chelsea mówi tak [GW] :
> Jedziemy zobaczyć, jakie warunki oferują londyńczycy. Wiemy już, jak
> wygląda to we Francji. Czy podpiszemy jakąś umowę? To zależy od
> Maćka. My go za granicę nie wypychamy, do wyjazdów się nie pali.
> Jeśli nie dojdzie do zagranicznego transferu, w odwodzie zostaje ustna
> umowa z Górnikiem Zabrze. Jestem dogadany z Markiem Koźmińskim.
Sam Korzym jeszcze niedawno mówił "Wyborczej", że na pewno zostaje w rodzinnym Nowym Sączu do czerwca i chce najpierw skończyć gimnazjum (to samo powtarza dziś zresztą "Przeglądowi Sportowemu" - j.w.)
"Wyborcza" cytuje dziś dziennikarza sportowego "Daily Mirror" Darrena Lewisa, który jest sceptyczny co do przyszłości Korzyma w Chelsea i mówi:
> O Macieju Korzymie nie słyszałem, ale skoro dopiero ma się pojawić na
> testach medycznych, to normalne. Chelsea ostatnio bardzo mocno
> promuje swój zespół młodzieżowy. Stale współpracuje np. z holenderskim
> PSV Eindhoven, a od niedawna także z CSKA Moskwa. Polityka zespołu
> jest taka: kupiliśmy gwiazdy za grube miliony, ale w przyszłości chcemy
> trochę zaoszczędzić, więc kupujemy najlepszych 16-, 17-latków i ich
> szkolimy.
Cracovia z tych samych względów też powinna przyłożyć się do szkolenia nastolatków. ;-)
Levis mówi dalej:
> W tej chwili jednak bardzo trudno jest przebić się z drużyny młodzieżowej
> do pierwszego składu. Powiem więcej - to w zasadzie niemożliwe.
> W sierpniu 2003 roku z Chelsea do Charltonu przeszedł Carlton Cole,
> wychowanek klubu ze Stamford Bridge. Przeszedł, bo mimo że to bardzo
> dobry napastnik, nie zagrał w ani jednym meczu w podstawowym
> składzie. Miał już tego dość i zdecydował się na zmianę klubu.
> W Chelsea konkurencja jest tak duża, że odchodzą także gracze dorośli,
> doświadczeni, jak Holender Boudewijn Zenden, który przeszedł do
> Middlesbrough.
>
> Trudno mi powiedzieć, jak będzie w przypadku Polaka. W drużynie
> młodzieżowej Chelsea jest około 20 zawodników. Grają w lidze rezerw.
> Na pewno będzie miał okazję sporo się nauczyć i wypromować, ale na
> przebicie się do pierwszego składu raczej nie ma szans.
No zobaczymy.
Wiadomość zmieniona (18-03-04 16:29)
Jutro zaczynają się eliminacje mistrzostw Europy U-17. Naszymi przeciwnikami będą: Włochy, Turcja i Serbia-Czarnogóra. Wczoraj po południu Polsat-Sport pokazał krótką rozmowę z trenerem Globiszem i Maćkiem Korzymem.
Z serwisu PAP :
Zdaniem trenera piłkarskiej reprezentacji Polski U-17 Michała Globisza najsilniejszym rywalem jego zespołu podczas rozpoczynającego się we wtorek turnieju eliminacyjnego mistrzostw Europy będą Włosi. [...]
Terminarz turnieju eliminacyjnego
23 marca (wtorek)
Sosnowiec: Polska - Serbia i Czarnogóra (godz. 12.00)
Zabrze: Włochy - Turcja (12.00)
25 marca (czwartek)
Wodzisław: Polska - Turcja (16.00)
Sosnowiec: Serbia i Czarnogóra - Włochy (12.00)
27 marca (sobota)
Rybnik: Polska - Włochy (12.00)
Chorzów: Turcja - Serbia i Czarnogóra (12.00)
[...]
Pytany o Macieja Korzyma z Sandecji Nowy Sącz, który ma niedługo rozpocząć treningi z juniorami Chelsea, Globisz odpowiedział: - To bardzo młody człowiek. W maju skończy 16 lat. Na pewno ma cechy dobrego piłkarza ale trzeba pamiętać, że w Chelsea takich on będzie pewnie z trzystu. Obawiam się, że widzowie, którzy przyjdą na mecz reprezentacji będą oczekiwać, że Korzym strzeli kilka bramek i sam wygra mecz. Mogą być zawiedzeni. On chce spróbować podjąć rywalizację w Anglii. Ma idealne warunki do rozwoju. [...]
Dziś w południe reprezentacja Polski U-17 przegrała w Sosnowcu z Serbią i Czarnogórą 3-4 (1-2). Korzym grał do 69 minuty i przy stanie 3-3 został zmieniony. Nie piszą z jakiego powodu. Nie zdobył bramki. Zwycięska bramka dla Serbów/Czarnogórców padła w 80 minucie.
Korzym wkrótce w Chelsea
W niedzielę do Londynu wyruszy utalentowany piłkarz Sandecji Maciej Korzym, by podpisać kontrakt ze słynnym klubem Chelsea. Pierwotnie jego wyprawa zaplanowana była na 5 kwietnia. Anglicy jednak naglą, jak gdyby w obawie, że ktoś podkupi im 16-latka, o którym coraz głośniej robi się w Europie.
- Zadzwonił do mnie z Anglii człowiek reprezentujący interesy sławnego menedżera Pini Zahaviego, który pilotuje transfer Maćka i zapewnił, że wszystko jest przygotowane na jego przyjęcie - mówi opiekun zawodnika Jerzy Kopiec. - Czekają na nas hotelowe apartamenty i bardzo korzystny dla Maćka kontrakt, na którym trzeba już tylko złożyć autograf. Nalegał, byśmy jak najszybciej, oczywiście na koszt kontrahenta, przyjechali do Londynu. Maciek występuje w reprezentacji U-17 podczas rozgrywanego w Polsce turnieju eliminacyjnego do mistrzostw Europy. Kończy się on w sobotę. Zaraz po tym terminie chcą nas widzieć na obiektach Chelsea. Przystaliśmy na tę propozycję. Wyruszymy zapewne w nocy z niedzieli na poniedziałek. Nie skorzystamy z oferowanych nam biletów lotniczych, jako że po drodze Maciek chce odwiedzić pracującego w Belgii tatę. A zanosi się na to, że święta Wielkiej Nocy spędzimy daleko od Nowego Sącza. Do Polski powrócimy najwcześniej 24 kwietnia. Chcemy, by Maciek zdążył na wyjazd z reprezentacją kraju, tym razem U-16, na turniej we Włoszech. Później czekają go końcowe egzaminy w gimnazjum. Moim zamiarem jest wstępne parafowanie kontraktu w Londynie. Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie, umowę podpiszemy już w Polsce, w obecności rodziców Korzyma.
Źródło: Dziennik Polski (DW)
sorka ale jak znow sie nie uda to prosze o pomoc
[img]d:\ole[/img]
byłem dzisiaj na meczu z Turcja i powiem tyle ze zbyt dobrze sie nie zaprezentował ! ( usprawiedliwia go zły stan murawy :) )
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)