Jeżeli chodzi o fanów Celticu i Rangers, to tu sprawa jest dosyć prosta. W 99.9% wyznacznikiem tego komu kibicujesz jest religia. Protestanci popierają Rangers i dopingują irlandię Północną (Ulster), natomiast katolicy kibicują Celtikowi i dopingują Irlandię (Erie). W ogromnej większości fanami tych drużyn są Brytyjczycy pochodzenia irlandzkiego, których przodkowie przybyli do Glasgow w II połowie XIX wieku. Glasgow jako miasto ma mały odsetek ludności narodowości szkockiej, stąd odpowiedź, dlaczego kibice Celtiku i Rangers nie dopingują szkockiej kadry narodowej. Są od tego nieliczne odstępstwa, np ekipa "Orthodox Rangers" kibicująca też reprezentacji Szkocj.
W symbolice i piosenkach kibiców Celtiku widać sympatię i poparcie dla IRA, a na meczach tej drużyny widać jedynie złoto-biało-zielone barwy Irlandii. Natomiast Rangersi gloryfikują działalność terrorystów protestanckich z Bojowników O Wolność Ulsteru (UVF). Na meczach Rangers wiszą głównie flagi Ulsteru (takie jak angielski biało-czerwone krzyże, lecz z czerwoną ręką po środku) oraz "union jack" czyli popularne brytyjki. Swojego czasu były bramkarz reprezentacji Szkocji oraz Glasgow Rangers Andy Goram wystąpił na wspólnej fotce z bojownikami z UVF w brytyjski czasopiśmie "The Sun" , co skończyło się dla niego usunięciem z klubu.(TMK grudzien 2001)
Jeżeli chodzi o bojówki z tych klubów to najgrożniejsze są "Celtic Soccer Crew" i "Red Hand Commando Rangers. Na zachodzie zgody są rzadkością, ale Celtic ma takową z St. Pauli Hamburg, a Rengers z Chelsea. Niedawno maiałem przyjemność spotkać w Brukseli Pata-chuligana z grupy "Celtic Soccer Crew". Z jego relacji wynika, że grupa ta została rozbita przez dwóch konfidentów, którzy działali w niej przez długi czas jako aktywni bojówkarze. W efekcie wielu członków grupy zostało aresztowanych, a wielu jak Pat-zostało zmuszonych uciekać za granicę. Obecnie jednak ekipa ta odnawia swoją działalność
Kibice zarówno Rangers jak i Celticu sa znienawidzeni przez pozostałą część kraju. Wśród pozostałych klubów na uwagę zasługuje rywalizacja derbowa pomiędzy Dundee FC i Dundee Utd (stadiony tych klubów dzieli 250m), a także Hearts i Hibernian Edynburg. Fani tego ostatniego klubu mają renomę najgroźniejszych w całej Szkocji , a w najbardziej obfitującej w wydarzenia pozastadionowepołowie lat 80-tych Hibs byli przez policję stawiani na równi z takimi ekipami jak Commandos Leeds, Bushwalkers Millwall czy ICF West Ham. W Glasgow rodowici Szkoci kibicują takim klubom jak Patrick Thistle FC i Hamilton FC. Znanych w Europie fanów ma także Aberdeen FC, a na meczach kadry bardzo aktywnie udzielają się fani St.Johnstone, Motherwell, Dunfermline i Kilmarnock.(TMK grudzien 2001)
na plocie widoczna ta flaga, a kibice Wisly dostali ja od fanow Celtiku na meczu Petrzalka-Celtic gdzie byla obecna 20 osobowa grupa Wisly w barwach
http://www.kultlive.republika.pl/fulham-celtic_02.jpg
-
-
Cracovia & Celtic
Misiu nie przesadzaj ......
fuck celtic, smash the IRA :P:P
11 dni później
po 17 minutach Celtic prowadzi z Dunfermline 2-0
gole:
5' Zurawski
10' Hartson
W zespole Dunfermline gra Bartosz Tarachulski.
ale srednia kopanina, transmituje polsta sport
ooo Boruc karniaka obronil...
fakt faktem poziom nienajwyższy..no ale jak bramkarz Dunfermline sam podaje Hartsonowi piłkę, to po co sie mają wysilać...niestety takie przyzwyczajenia poźniej "procentują" w europejskich pucharach albo w el. MŚ
Jakby nie było wyrastają Polacy na gwaizdy, no przynajmniej na bohaterów tego spotkania...
bo Celtic wreszcie trafił na druzynę o poziomie np. Górnika Łęczna - i dlatego nasi poczuli sie jak u siebie :D
no i jest 0-4
56' Nakamura (asysta Zurawskiego)
74' Zurawski
po zaiteresowaniu owym meczem wnioskuje iz wielu Pasiaków sypatyzuje z Celtami?
czy nie mam racji?
ja sam byłem zagorzałym fanem Celticu ale po przejściu Żurawiskiego wielu wiślaków kibicuje Celtą pomimo tego iż wcześniej nie znali żadnego zawodnika za wyjątkiem Larsona :/
A ja nadal jestem wielkim fanem Celtiku i nic tego nie zmieni...
18 dni później
Pisze w tym temacie bo to troche zwiazane z Celticiem...
Moglby ktos przetlumaczyc mi co tam jest napisane?
Wieelkie dzieki z góry :)
[url=http://www.triskeletattoos.com/images/phpQKI5N4_Celt%20cross.jpg]Obrazek[/url]
"Silni i gościnni"
to chyba na dole tak?
a na górze?
Jedno pewne, że to w jakimś celtyckim języku. Są całe strony fanów tych języków. Zadaj może im pytanie.
To na górze nic nie znaczy, jest to jakaś celtycka nazwa własna - albo nazwisko albo raczej nazwa miejscowości, dzielnicy itp.
A skąd wiesz, że nic nie znaczy?
Słowo " O' " w językach goidelskich nie oznacza tylko byle jakiego początku popularnego nazwiska, lecz samo w sobie jest zwrotem "syn" "członek klanu" "członek wspólnoty" etc. co dalej niestety w mrokach celtyckich legend ginie...
926 dni później
Glasgow Rangers pokonali celtic 1-0 i są coraz bliżej mistrzostwa kraju .
Red Hand Cracovia & Glasgow Rangers ;)
Przepraszam, że się wpierdalam ze swoją nietuzinkową inteligencją, ale czytając powyższe posty nasunęło mi się kilka uwag i pytań:
- Czemu bliskie sobie języki goidelskie (irlandzki, manx (extinct), szkocki), mają zupełnie różne określenia syna: po irlandzq O', a po szkocq Mac;
- Z tego co piszecie wynika, że do Szkocji ponownie napłynęli Irlandczycy gdzieś w XIX a może i XX wieq i zaczęli kibicować Celticowi. Przypominam, że celtyccy Szkoci też są wczesnośredniowiecznymi przybyszami z Irlandii. Starożytną Szkocję zamieszkiwali Piktowie (lud albo brytyjsko-celtycki, albo jakiś mieszany, albo wręcz nieindoeuropejski, być może spokrewniony z Baskami).
- Na wyspach szkockich (np Szetlandach) długo u3mywał się język skandynawski, przyniesiony przez Wikingów, zapewne pokrewny językowi Wyspo Owczych.
W ogóle Szkocja mnie fascynowała i gdybym miał 25 lat, to bym się zapewne w niej zakochał jak niegdyś w Ukrainie, chodził w sukience w kratkę i grał na kobzie. Niestety się na starość spetryfikowałem.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)