Brawo !!! Nie spodziewałem sie !!! Tylko z Bałtykiem nie Kałtykiem , zakompleksiony człowieku...
I wiem to nie z gazetek . Np. na meczu Francja - Polska byłem osobiście i moge podać dokładne miejsce i szczegóły starcia Legii i Pogoni z Cracovią i Arką ; szczegóły takie o których nie piszą w gazetkach :) A co do zgody Lecha z Bałtykiem to skończyła się ona też w 1995 w Bratysławie na meczu Słowacja - Polska - na tym meczu też byłem , ale nie wspomnianam go najlepiej :( Kto był ten wie o co chodzi .
-
-
Historia TRIADY
he he ...
jak bym miał jakieś kompleksy to bym sobie zrobił podpis w stylu:
" Nienawidze idiotów - niezależnie od barw klubowych..."
i bym się wymądrzał ...
:-)
a co do Bałtyku ...
to był żart ...
nic do nich nie mam ...
szanuję za to , że wogóle są ...
p.s.
niedługo będę przejazdem w Twoich okolicach ...
może jakieś spotkanko ?
[ nie mylić z ustawką :-) ]
Kancio co do lat 80 i Lecha masz rację.
No i co? U nas też nikt nie wie jak to się zaczęło? Właśnie znalazłem podobny temat na forum Arki. Najpierw z gościa polewali, że zapodaje jakieś śmieszne tematy, a skończyło się na trzydziestu paru postach i nikt nie potrafił dać konkretnej odpowiedzi.
Ja wiem tylko tyle, że prawdopodobnie zaczęło się to jeszcze w czasach kiedy w zasadzie nie było oficjalnych kos i zgód, a kibice byli w miarę neutralni do siebie. Może jednak ktoś potrafi opisać pierwsze przejawy przyjaźni pomiędzy naszymi klubami, jakieś pierwsze wspólne imprezki pomeczowe czy coś w tym rodzaju.
W 1996 roku, przed derbami na stadionie Cracovii, prasa pisała że na to spotkanie przybęda grupy chuliganów z Białegostoku, Gdańska, Wrocławia po stronie Wisły, a po stronie Cracovii - tradycyjnie kibice Arki oraz (zapamiętałem to zdanie) [i]chuligani Lecha którzy zgode z Cracovią mają od kilku tygodni[/i]. (tak pisano w maju 1996)
pieter co jeszcze ciekawego pisały gazety?
Rację ma north,bo w'96 dużo znaków zapytania towarzyszyło przybyciu na derby kibiców Lecha,którzy ostatecznie w Krakowie niezawitali.
Rabinie nie masz racji,na Kałuzy było dwoch gostkow z Lecha.Nawet jeden wypowiadał sie dla jakiejs krakowskiej gazety,przyjechali razem z Arką.Zgody na ten czas nie było co gostek z Lecha podkresla w wywiadzie.Mowił ze zgody nie ma ale napewno bedzie.
CRACOVIA DUMA POKOLEŃ!!!
Znaczy się byli,ale nieoficialnie,czyli tak jakby ich niebyło...;)))
Tak mozna przyjac.........
CRACOVIA DUMA POKOLEŃ!!!
JESTEM MŁODY ALE TA ZGODA JEST NAJSILNIEJSZA W POLSCE A ŻEBY SIE DOWIEDZIEĆ WIECEJ TRZEBA PRZEJŻEĆ ARCHIWUM LECHA,ARKI ORAZ CRAXY BO TAM NAPEWNO JEST ODPOWIEDZ ALE GDZIE ZNALEŚC TO ARCHIWUM ?? OTO JEST PYTANIE
16 dni później
a może po dzisiejszym spotkaniu z ziomkami ktoś wpisze coś w tym temacie?
Zgoda z Arką trwa nie wiem już jak długo natomiast zgoda z Lechem rzeczywiście została na trwałe zawarta gdzieś około 96 roku, to zdanie z gazety paradoksalnie jest prawdziwe mimo że generalnie gazety piszą bzdury na ten temat. Pamiętam z tamtych czasów bardzo zajebisty artykuł w Czasie Krakowskim (to był prawicowy dziennik - upadł niedługo później - nawet był niezły) o hoolsach Wisły i Cracovii, gdzieś go mam to może spróbuję tu wrzucić. Były tam różne fajne rozkminki na przykład o zjednoczeniu kibiców Cracovii i Zwisły w ataku na konsulat radziecki w 1990 roku (sic!), o metodzie na łamanie rąk milicjantom przez wykręcenie mu tarczy (ostra jazda), o demolowanych pociągach z kibicami z Hanysowa przez Zwislaków itd. Było tam tez trochę o kibicach Lecha, którzy przed rokiem 94 niczego specjalnego nie prezentowali. Wtedy zaczynał się okres hegemonii Lecha i całkiem zorientowany autor artykułu rozpisywał sie jak to hoolski Lecha są super zorganizowani, jak umawiają się przez cegły Centertela na ustawki nawet z niemieckimi chuliganami, jak to w uznaniu ich sporej siły powstał układ z Arką i w konsekwencji z Cracovią. Pamiętam też sformułowania w stylu ”do silnego układu między Cracovią a Arką dołączyli niedawno fani poznańskiego Lecha”. Jasne że wcześniej obie strony mogły się darzyć sympatią ale formalnie narodziny Triady lokowałbym gdzieś koło ostatnich derbów z Zwisłą. Z początku lat 90-tych to jak przez mgłę pamiętam mocny układ z ŁKS-em (sporo flag Pasów wisiało na ich stadionie a nawet na damskiej koszykówce) a koło 97 roku pamiętam ciepłe zjednoczenie Cracovii z Polonią Bytom (i oczywiście Arką) na jakimś meczu reprezentacji. Był też w 94 roku beznadziejnie przegrany przez Arkę (aż 0:9) drugoligowy mecz z Zwisłą w kontekście którego toczyły się całkiem ostre potyczki na krakowskich ulicach. Lecha stamtąd jeszcze nie pamiętam. Ale to chyba dobrze mieć tak zajebistą wiarę z Lecha za przyjaciół, prawda?
Pozdrowienia dla Władców Pomorza i Banitów z Bułgarskiej
2205 dni później
jw
I juriego :D Kto ma wiedzieć, ten wie :D
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)