Merano: w sprawach takich systemów - możliwość adaptacji na nowy obiekt była w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia jako obowiązek, knulem żeby się wepchać w ten przetarg, ale nasza oferta była trochę droższa... a kryterium wybieralności: 100% cena.
Fakt jest taki że ComArch mogłby taki system wdrożyć po kosztach... ale Ustawa o Zamówieniach Publicznych wyklucza ComArch z przetargu... chociaż kto tam wie... czy firma która wygrała nie bierze wszystkiego od ComArchu, a sam tylko sfakturuje... ;)
FijałekWęszyFijałekCzuwa: po przeczytaniu tej wypowiedzi proszę od razu nie pisać szkalującego artykułu - ponieważ ta wypowiedź jest tylko i wyłacznie moją prywatną opinią i może się mijać z prawdą!
-
-
Teraz Pasy! - NOWY projekt stadionu Cracovii!
Niektórzy podnoszą problem zbyt małej pojemności nowo projektowanego stadionu. Mi też się zdaje, że planowanie inwestycji z przeznaczeniem dla 14.5 tys. widzów to faktycznie za mało i zważywszy na systematyczny wzrost obecnych na stadionie kibiców i ambicji głównego udziałowca, tzn. gry w pucharach europejskicjh. W związku z tym przyglądnąłem się temu projektowi i kombinowałem jak zwiększyć pojemnośc tego projektowanego stadionu bez rewolucyjnych zmoian w projekcie.
Widzę realną możliwość połączenia trybuny za bramką od ul. Kraszewskiego z trybuną od Focha. Jest tam wystarczająco dużo miejsca, aby można było postawić trybunę wysoką tak samo jak wysoka jest trybuna od ul Kraszewskiego. Wówczas tak przeprojektowana tryubuna od Focha sięgałaby swoją max. wysokością do połowy boiska a następnie tak jak jest w projekcie łagodnie opadając w narożnik ulic Focha i Kałuży. W tymże to narożniku można byłoby umięscić nowoczesną tablicę świetlną. Myślę, że całośc by się sensownie komponowała, a zyskalibyśmy dzięki zmianom parę tysięcy niezbędnych miejsc. Może nie byłoby to 20 tys., ale np. 18, a to już jest coś.
Co prawda marny mój wpływ na to co zrobią i zaprojektują, ale tak ja sobie to wyobrażam. Nóż, widelec ktoś to przeczyta i się będzie zastanawiał.
Inwestycje na Wiśle i Cracovii
Trybuna na stadionie Wisły, podgrzewana murawa na Cracovii i inne - miasto Kraków ogłosiło wczoraj, że w tym roku wyda 21 mln zł na obiekty sportowe.
Ponad połowę z zarezerwowanej w budżecie miasta kwoty 21 mln zł pochłonie budowa nowej trybuny na stadionie Wisły. Nie zapomniano jednak o potrzebach mniejszych ośrodków.
- Baza sportowa Krakowa pochodzi z lat 60. i 70. Stare, często w fatalnym stanie boiska i inne obiekty wymagają szybkiej modernizacji - mówi Stanisława Urbaniak, wiceprezydent miasta.
Na liście miejskich inwestycji znalazło się 20 pozycji. Najwięcej będzie się działo po obu stronach krakowskich Błoń. Trwa budowa nowoczesnej trybuny na stadionie Wisły, a piłkarze Cracovii - o czym zapewnia wiceprezydent Urbaniak - jeszcze w tym roku będą biegać po nowej podgrzewanej murawie (jej koszt to 4 mln zł). Pełen optymizmu jest Andrzej Pawelec, wiceprezes Wisły. - Stulecie klubu to świetna okazja do promocji Krakowa. Na obchody jubileuszu zaprosiliśmy Milan AC, który wyraził chęć przyjazdu do nas - zapewnia Pawelec. - Mamy też nadzieję, że gdy tylko znajdą się fundusze, poszerzymy obecny projekt i zbudujemy trybuny na 30 tys. widzów, tak by stadion mógł być areną europejskich imprez.
źródło: Gazeta.pl
Właśnie, a gdzie telebim? a czemu łuki nie zabudowane będą? a dlaczego w Królewskim Mieście Krakowie nie może frekwencja na meczykach wynosić srednio 20 tys? Miasto sie rozrasta i rozrasta, a co najwazniejsze moda na chodzenie na mecze będzie rosła. Jest mało miejscas na stadion, no ale myślę, że spokojine można by było zrobic projekt na 25 tys .....zresztą władze może o tym myślą i trybuny za bramkami będą może wyższe, tzn - dobuduja pięterko, drugi poziom trybun i stąd może łuków nie zabudują. Jak dla mnie cieszymy sie faktem, ze bedzie lepszy stadionik, taki ładny, zgrabny..... no, ale realistycznie to jest On cienki i tyle. To tylo moje zdanie, pozdrawiam.
Co by nie powiedzieć to ten projekt stadionu to totalna porażka i kompromitacja tego biura architektonicznego co go zrobiła – projekt na od......ol się.
Nawet inwencji twórczej nie starczyło aby trzy najwyższe trybuny przykryć dachem( nie wiedzieli jak zakończyć pustą przestrzeń?)
Trybuna od Focha to dopiero kompromitacja . Nie można jej przesunąć pod samo ogrodzenie i wejście zrobić jak na innych sektorach – wchodząc „tunelem”?.
Podnieść z dwa metry i stadion jest wkoło i zadaszony cały.
Ogólnie to projekt cieniutki.
To tak jakby z Syrenki przesiąść się do Poloneza i mówić że jest super – a cały świat i sąsiedzi przesiadają się na mercedesy czy futurystyczne samochody.
Parę masztów i trochę pleksi to taki problem ?aby na całym stadionie kibicą deszcz i śnieg nie padał na głowę.
Chyba ,że projektanci nie mogą sobie poradzić jak to zaprojektować? A to z kolei, nie najlepiej o nich świadczy.
Ramadan, Mieszko - zgadza się. Iloścm iejsc to nie problem ale dla mnie stadion budowany dziś i bez zadaszenia to żenada - pójdzie 80 mln w błoto
Jeżeli się troszkę postaracie, to znajdziecie wyjaśnienie, dlaczego nie ma zadaszenia nad całością trybun.
No projekt spox.Tylko ze z pojemnoscia i dachem to jakos cieniutko.Wydaje mi sie ze ci architekci nie byli nigdy na stadionie i uwierzyli w to ze trzeba obnizyc trybune od Focha bo bedzie zaslaniala.To sie pytam co bedzie zaslanialo chyba tylko ten okropny wiezowiec za stadionem.A po drugie turysci nie ogladaja Wawelu z Cichego Kącika.Powinni zrobic od Focha trybune na wysokosci tych za bramkami.A gdzie byli konserwatorzy jak stawiali tego paskudnego Sheratona.No gdzie????????Moze mi ktos powie ze on nie odziałuje bezposrednio na otoczenie Wawelu
Panowie. Biuro architektoniczne nie robi projektów ot tak sobie. Ma pewne wytyczne dotyczące ogólnej kwoty i warunków architektonicznych, wizualnych, technicznych i musi się ich trzymać.
a jeśli się ktoś bliżej przyjży to zauważy, że ten dach można bez problemu pociągnąć dalej wokół stadionu. Jeśli bedzie na to przyzwolenie w przyśżłości tych stu tysięcy urzędów, mieszkańców i organizacji, które muszą tę zgodę wyrazić.
A kto oprotestował budowę stadionu?
Był jakiś projekt ,który nie został przyjęty?
Czy w ogóle ktoś taki protest złożył, niech odpowiedzialni za budowę nie chcą być - "bardziej papiescy ,niż sam Papież "
Ktoś coś powiedział ,nikt nie wie kto i co ,a wszyscy płaczą że "urzędnicy " się nie zgadzają.
Może jakieś konkrety:
- nazwiska
- funkcje
- organizacje
Kim są wrogowie budowy stadionu, najwyższy czas by się dowiedzieć.
A tak na marginesie to co było z masztami ? Jakby tak wszystkiego się bać to oświetlenia by nie było .
Popłakali i zamknęli ryja, a maszty stoją i będą stać.
moj kolega piesek osesek wspominal cos ze UEFA ma w planie wymagac zadaszenia 10 tysiecy miejsc.. prawda li to ?
Ja mam jedno pytanie... kiedy ta murawa ? i czy tylko murawa :/
Psiarnia dostaje na trybuny daja im kasy u nas narazie cicho.
Niecieszcie sie tak zanim niezaczna sie prace bo cos czuje ze troche na to poczekamy.
ramadan: głownym protestującym przy budowie masztów był FiłałekCzuwaFijalekWeszy - funfel po... kurwa już nie wiem po czym RoMana... w każdym razie jednego mają pracodawcę...
Zwariowałem jak zobaczyłem projekt!!!Pozdro dla projektantów!!!!
Ze strony korony kielce:
"Nowy stadion w Kielcach będzie miał pojemność 15.550 miejsc siedzących. Przewidywane są dwukondygnacyjne, zadaszone trybuny. Na stadionie znajdą się: boisko główne z podgrzewaną płytą o wymiarach 105x68 m, oświetlenie 1411 luksów (norma UEFA), pełne zaplecze dla kibiców, nowoczesne nagłośnienie, monitoring (8 kamer) oraz dwa boiska treningowe (w tym jedno ze sztuczną nawierzchnią). Obiekt ma spełniać wymogi Światowej Federacji Piłkarskiej (FIFA). Stanie na miejscu obecnego stadionu przy ul. Ściegiennego 8 w Kielcach. Planowane zakończenie budowy - marzec 2006 roku.
Właścicielem obiektu będzie miasto Kielce. Koszt realizacji przewidziano na 40 mln zł."
I tu się rodzi pytanie czy czesem nasz stadion to nie będzie przepłacona inwestycja? W kielcach budują od zera... i 40 mln! A nie 80! A do tego pełne zadaszenie też 15tys oświetlenie w zadaszeniu!!! Projekt ok, ale może być lepiej, uważam projekt dla korony z dużo lepszy.
No mnie sie tez troche to dziwne wydaje czy to nie jest cos za duzo kasy.Jak wisla buduje stadion za 100 mln i na dodatek zadaszony.Tylko ze na Cracovii trzeba najpierw zrownac wszystko z ziemia a to sporo kosztuje chyba dlatego bedzie taki drogi
enen
Ale u nas powstanie też hala na 2600 ludzi....
No hala, budynek klubowy i jeszcze parking podziemny, to sobie troszke kosztuje.
Można się sprzeczać... Mały, wystarczający. Ładny, brzydki.
Ale jest rzecz najważniejsza. Za trzy lata to co jest nie może pozostać. Jeśli jest do wydania ok.30 mln i za to trzeba zrobić stadion to oczywistym jest że przedstawiony projekt jest najlepszym rozwiązaniem.
Jesli chodzi o trybunę od Focha. Przecież cały myk polega na tym, że tam nic większego się nie zmieści. Dochodzą do tego oczywiste protesty przed próba wystawienia "kolosa" przy Błoniach. A tak stworzono próbę delikatniego otwarcia stadiony na przestrzeń jaką stanowią Błonia. Mi w całym projekcie to właśnie podoba się najbardziej.
Oczywiście można biadolić, czemu nie na 30tyś.
Wg mnie nie w tym miejscu i jeszcze nie teraz.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)