17 stycznia 2005 r. godz. 9.00 - Wykład Rektorski prof. zw. dr. hab. inż. Janusza Filipiaka pt. "Dokładność zarządzania" .
Myślę, że pytania temat Cracovii, z uwagi na pełnione tu stanowisko, będą jak najbardziej na temat.
Pozdrawiam
-
-
Filipiak na AE
To Filipiak ma az tyle tytulow?Pieknie sie chlopak bawi ;)
i widac roznice miedzy nim a cupialem... sytuacja w wisle powstala dlatego ze jej wlascicielem byl niewyksztalcony burak nieznajacy sie na sporcie...
naszczescie nam taka sytacja jak w wisle nie grozi... mam taka nadzieje...
Szkoda ze tak wczesnie. Przeszedl bym sie.
cholera ja zajecia na AE mam później dopiero o 14... :(
ale się chyba wybiorę :)
Cupiał to jak na razie trochę większy, zdecydowanie większy kaliber finasowy niż Filipiak (być może w przyszłości sie to zmieni,kto wie). A tytuły i itp nie mają w biznesie zanczenia, liczy się kasa i jej pomnażanie :)))))))))))))))))))))))). Apropo to wnioskuję, że prawdopodobnie Cracovia będzie drugim na świecie klubem, zaraz po ManU, który będzie w 100% zarabiał na siebie, miał dochody i odnosił sukcesy w Polsce i w pucharach...ludzie co wy p.......cie, przecież prędzej czy później jak prawie każdy klub na świecie będziecie mieli deficyt, większy lub mniejszy, bo to normalne, no chyba, że nie będziecie chceili sprowadzać coraz lepszych zawodników i co za tym idzie płacic im coraz więcej, no chyba , że nie ale to i skucesów nie będzie. Taka prawda...nawet Arsenal oraz Olympique Lyon mają w tym roku minimalne jak na te kluby deficyty.... Jeśli chce się mieć sukcesy to trzeba dużą kasę wyłożyć i zaryzykować. A do duzych skucesów jest tez potrzebny stadion z prawdziwego zdarzenia.
do odnoszenia sukcesow na arenie Polskiej spokojnie wystarcza samofinanoswanie sie klubu (Wisla taki "sukces" (bo przeciez nic wiecej nie wywojowala) oplacila 100 mln dlugu)
jesli chodzi o arene europejska to faktycznie bedzie ciezko, zwlaszcza ze przez poziom polskiej ligi kluby musza zrobic postep o 3 stopnie w gore zeby cos pograc np w UEFA.
Niech jakiś student AE kibic Pasów pójdzie na ten wykład i na forum zrobi z niego rejację. Normalny człowiek na niego nie pójdzie bo wtedy jest w pracy.
Wisła ma prawdopodobnie ok. 120 mln zł długu - razem z odsetkami (7 lat) i ten dług cały czas rośnie, gdyż Cupiał dopisuje do niego każdą wydaną na Wisłę złotówkę. Obecnie dodatkowych dochodów nie ma więc sprzedaje się piłkarzy i upłynnia drogiego trenera. Wycofanie się Cupiała z Wisły to moim zdaniem raczej blef. Chodzi o obcięcie kosztów, zwłaszcza zarobków.
W tak "dramatycznej" sytuacji wszyscy się na to zgodzą. I to jest biznesowy majstersztyk w stylu Cupiała!!!
byle nikt z redakcji tego magazynu AE, jak mu tam bylo?
powinienem byc na tym wykladzie wiec napisze co i jak.
6 dni później
Witam
Wlasnie wrocilem po wykladzie Filipiaka na Akademii Ekonomicznej. Temat byl: "dokladnosc zarzadzania. Wyklad skladal sie z dwoch czesci:
1)prezentacja firmy Comarch (dosc ciekawe, szczegolnie podobaly mi sie poczatki, gdy profesor zaczynal z trzema studentami w jednym z pokojow agh)
2)Model zarządzania.
Genralnie chodzilo o to ze madre zarzadzania bazuje na:
a) dobrych modelach formalnych (profesor zwracal uwage ze bez jednolitego modelu ciezko jest kontrolowac tak duza firme i predzej czy pozniej wymykalaby sie spod kontroli)
b)rzetelnym odzwierciedleniu rzeczywistych problemow firmy w glowie szefa (opowiadal ze jak codziennie nie dostanie dawki zlych wiadomosci, to czuje sie zle i rodzi sie przekonanie ze jest zly przeplyw informacji w firmie)
c)wyczucia potrzeb i tempa podejmowania strukturalnych i strategicznych decyzji zarzadczych
Jesli chodzi o sprawy zwiazane z Cracovia to moglismy sie dowiedziec ze:
1) firma ma ustalony staly odsetek przychodw ktore przeznacza na Pasy to jest 1,5% (przychody firmy rosna w bardzo szybkim tempie - w zeszlym roku 340 mln - wzrost w stosunku do 2003 o 33%)
2)Cracovia jest pasja Filipiaka (pokazywal filmik z telewizji Deutsche Welle jak spiewa na meczu z Polonia "hej pasy gol" - niezle zajawiony:) i mowil ze w czasie meczu podchodzi do tego barzdo emocjonalnie. Podkreslal ze Cracovia to jego pasja.
3)Firma czerpi duze korzysci z inwestowania w Pasy (duzo barzdziej oplacalne od kampanii reklamowej)
Moje odczucia:
1) profesor twardo stapa po ziemi, jest czlowiekiem ktoremu kasa we lbie nie poprzewracala, jest na kazdym kroku swiadomy problemow np. mowil ze wzrost wielkosci firmy go cieszy, ale nie na zarty jest to takze problem do niepokoju bo model zarzadzania ktory obecnie funkcjonuje moze sie potem nie sprawdzac - widac tu bylo swiadomosc ze jest to struktura dynamiczna ktora ciagle trzeba zmieniac
2) duza wiedza profesjonalna i poleganie na ludziach
3) przyszlosc Pasow jest stabilna ze wzgledu na to ze Filipiak zdaje sobie sprawe z problemow ktore go spotykaja, ze wzgledu na to ze firma Comarch rosnie w szybkim tempie, a takze ze wzgledu na widoczne przywiazania Filipiaka do Cracovii
Nie wiem ilu na sali bylo kibicow, ale tylko ja, moj kumpel i jeszcze jeden kibic mieli na sobie barwy - troche malo...
Pozdrawiam
Moje wrazenie. Facet dokladnie oddziela sprawy kibicowania od zarabiania pieniedzy.
Jak bedzie mu sie wiodlo to daleko z tym Prezesem zajdziemy.
Bylem bez szalika.
Mam pytanie: czy ktoś widział, nagrał albo znalazł gdzieś w necie ten filmik z profesorem w telewizji Deutsche Welle?
Chętnie bym zobaczył, bo to mogło ciekawe być, a niestety nie miałem przyjemności oglądnięcia...
zgubilem graba :(
Material Deutsche Welle o profie mozna zobaczyc on-line tutaj:
[url]http://www.dw-world.de/dw/episode/0,1569,1422306,00.html#[/url]
Potrzebny real player i klikamy na dole, na "video on demand"
morda psie
Nie dotarłem na wykład. Jak dla mnie zawczesnie.
Nie gadajcie z psami wogóle...., nie zrozumieją tego jak wielkim dobroczyńcą jest nasz Profesor !!! Filipiak nigdy nie wystawi rachunku Pasom bo jest prawdziwym kibicem, w przeciwieństwie do pajaca z Myslenic. Pozatym za dwa lata przegoni go bogactwem!!!!
MisIIek to ty moze jestes ten wislak z ae co w expresowym tempie kitrał koszulke z era( w czasie grania w piłke ) jak cie jeden pasiak o to ładnie " poprosił " :D ??
MisIIek już nie pisze na forum Cracovii....
Przepis na sukces
Janusz Filipiak, prezes zarządu ComArch SA i Cracovia SSA, wygłaszał wczoraj wykład w krakowskiej Akademii Ekonomicznej pt. "Dokładność zarządzania".
Na koniec wykładu szef klubu pokazał film zrealizowany przez jedną z niemieckich telewizji opowiadający o fenomenie powstania i rozwoju krakowskiej firmy branży IT. Niemcy prezentują w nim Filipiaka m.in. podczas meczu Cracovii fetującego wygraną "pasów" nad Polonią Warszawa. Biznesmen Filipiak komentując ten obrazek zauważył ciekawą prawidłowość: - Wielokrotnie ogromny wysiłek włożony w jakieś przedsięwzięcie zostaje niezauważony, a wystarczy wprowadzić drużynę piłkarską do pierwszej ligi, aby o tym mówił świat.
Źródło: Dziennik Polski - (MK)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)