[i]Serdecznie witam wszystkich Państwa. Cieszę się, że mogę gościć przedstawicieli tak znamienitego klubu sportowego, który już od stu lat wpisuje się w pejzaż naszego miasta. Wiem, że w ciągu tego wieku były lata świetności, ale też nie brakowało okresów trudnych. Miło mi słyszeć, że ostatnie lata przynoszą nowe sukcesy. Życzę, aby było ich coraz więcej. Niech Cracovia daje świadectwo, że sport, kształtując charaktery oraz ucząc szlachetnego współzawodnictwa i solidarności w wysiłku, może być wyrazem najwyższych wartości ludzkich i społecznych.
Niech Wam Bóg błogosławi!
[/i]
Amen!
i jeszcze dzisiejsze slowa:
[i]Bardzo serdecznie witam i pozdrawiam obecnych tu moich Rodaków! [b]W szczególny sposób pozdrawiam dzisiaj Klub Sportowy Cracovia, który świętuje 100-lecie swej działalności. Od wielu lat byłem z nim związany. [/b]Życzę Wam wielu sukcesów sportowych, a także wychowawczych.
Wszystkim uczestnikom tej pierwszej audiencji w Nowym Roku życzę raz jeszcze błogosławionego Roku 2005.
Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus.[/i]
-
-
Niech Cracovia daje świadectwo...
Nic dodać, nic ująć!
<łezka> piekne :-)
Świete Słowa...
;(
Błagam jak ktoś ma możliwość wyślijcie (przekażcie) zdjęcie z transparentem i streszczenie audiencji do sióstr Norbertanek dla ich nawrócenia
Mam nadzieje, ze ogladaja TV Trwam (jesli nie Fakty na TVN)
TV Trwam może oglądają (nie wiem czy im wolno oglądać telewizję na żywo), ale na zmianę stanowiska nie liczę. Cóż, "pecunia non olet".
Kto widział odpowiedź piłkarzy na słowa: "W szczególny sposób pozdrawiam dzisiaj Klub Sportowy Cracovia"?
Całe życie na tą chwilę czekałem! Widzieliście to ?
TAK ;)) cos pieknego.....
CRACOVIO MA,TYS CHLUBA MEGO MIASTA!!
Ludzie! Dajcie w ten wspaniały czas dla Cracovii spokój Siostrom Norbertankom.
Teren na którym znajduje się Nasz stadion jest ich własnością.
"Komuchy" i banda cwaniaczków chciały im zabrać to co do nich należało od wieków. Sprawę stadionu należy załatwić uczciwie, a nie po złodziejsku.
Zresztą Siostry nie są frajerkami i "wydymać" się na pewno nie dadzą.
Ci co tak myśleli do dzisiaj spodziewanej kasy za "Hipermarket - Cracovia" nie wzięli.
Siostry wyraziły zgodę na powstanie Parku sportowego "Cracovii", a więc nie są przeciwko Naszemu klubowi. Z tego co wiem przed wojną Cracovia płaciła im za teren jakąś niedużą część pieniędzy z każdego biletu i to im wystarczyło.
Należy się z Nimi porozumieć, a nie udawąć, że to nie Nasza sprawa i Siostry są be. Wcale nie są beeeeee.
Papież jest wspaniały, a Bóg Nas Wszystkich kocha!!!!!!
piękne słowa z ust wielkiego człowieka samego Papieża wiernego kibica Cracovii aż się ciepło na sercu robi
widziałem dziś bezpośrednią transmisję na Pulsie. łezka się zakręciła
Kocham GO.
Papa mówi - "CRACOVIA PANY" też go kocham!
Poprostu piknie!
nie wiecie czy jeszcze gdzies mozna to obejrzec? beda jakies powtorki? moze ktos ma na kompie?
Też widziałem
wspaniała sprawa....
Wzruszenie nie mające granic...
Niech żyje Papież!!!
Jeszcze jedno wzruszenie
Czwartek, 6 stycznia 2005r.
Jeszcze nie przebrzmiały echa wtorkowej prywatnej audiencji u Ojca Świętego a wczoraj piłkarze, działacze i sympatycy Cracovii, którzy przyjechali wraz z ekipą do Rzymu, przeżyli kolejne wzruszające chwile. Byli bowiem uczestnikami generalnej audiencji u Jana Pawła II, historycznej, bowiem pierwszej w nowym roku.
W auli Pawła VI w Watykanie zebrało się ponad 6 tys pielgrzymów z całego świata - liczne grupy m.in. ze Stanów Zjednoczonych, Australii, Portoryko i chyba najbardziej liczne z Włoch, składające się głównie z uczniów szkół sportowych. Wśród tego tłumu wyróżniała się grupa w biało-czerwonych szalikach i koszulkach. Papież odczytał homilię w kilku językach. Przysłuchiwali się jej także polscy biskupi, m.in. Sławoj Leszek Głódź, biskup diecezji warszawsko-praskiej a także biskupi Stanisław Kędziora, Tadeuszu Płocki i Stefan Regment. Lektor przedstawiał grupy zgromadzone w auli, wreszcie wywołał krakowian. Ponad 90-osobowa ekipa podniosła się z miejsc i w auli można było usłyszeć chóralne słowa pastorałki ,Oj maluśki, maluśkiÉ" z refrenem o kochanej Cracovii.
Papież był wzruszony a dał temu wyraz, gdy usłyszał znaną ze stadionów przyśpiewkę ,Hej, hej Cracovia", wtedy wprost złapał się za głowę.
- Bardzo serdecznie witam i pozdrawiam obecnych tu moich rodaków. W szczególny sposób pozdrawiam też Klub Cracovia, która świętuje swoje stulecie. Od wielu lat byłem z nią związany. Życzę wam wielu sukcesów sportowych i wychowawczych. Wszystkim uczestnikom pierwszej audiencji w nowym roku życzę raz jeszcze błogosławieństwa w roku 2005. Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus.
Te słowa były wielokrotnie przerywane okrzykami: ,Zapraszamy do Krakowa" i ,Dziękujemy".
Mnóstwo wrażeń, słów, refleksji, które wszyscy zapamiętają do końca życia. Choć ta audiencja znacznie różniła się od tej z dnia poprzedniego, kiedy to każdy mógł podejść i osobiście ucałować pierścień Ojca Świętego, to jednak wczorajsze spotkanie na pewno wywrze wielkie wrażenie. Piłkarze w Rzymie spotykają się z wieloma oznakami sympatii. Już po audiencji spotkaliśmy ks. Jana Piekarskiego.
- Od 35 lat mieszkam w Rzymie - powiedział ks. Piekarski. - Zawsze kibicowałem Cracovii, jeszcze gdy mieszkałem w Krakowie pracując u redemptorystów w Podgórzu, jak to się zwykło określać, na górce. Zawsze chodziłem na mecze Cracovii. To dla mnie wielkie przeżycie, że teraz spotykam sportowców w biało-czerwonych barwach tutaj, w stolicy Włoch.
Oprócz akcentów związanych z wizytą u Ojca Śwętego jest oczywiście wiele wrażeń turystycznych. Wczoraj np. krakowianie odwiedzili Bazylikę św. Piotra a swoisty trening mieli pokonując święte schody - odbywało się to na kolanach. Kontuzjowany ostatnio Kazimierz Węgrzyn nie wyłamał się z tego obowiązku.
- Noga mi nie dokucza, albo całkowicie wyzdrowieję, albo sobie dołożę - powiedział stoper ,Pasów".
Dziś kończy się rzymska wizyta. Krakowianie będą mieli czas na ostatni wypad do miasta, a do Krakowa w drogę powrotną wyruszą o godz. 18.00.
Jacek Żukowski - Gazeta Krakowska
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)