wqrwiłem sie teraz o co tu chodzi !!!!!
-
-
LASSOTA prezesem CRACOVII !!!!
Z tego co mi mówił szanowny kolega Piotrek to źle że ktoś taki został prezesem Cracovi znam ten ból bo my też mamy złodzieja na stołuku ale coz siły wyzsze! 3majcie sie!
Lassota nie jest sam w zarządzie!!!!!!!!!!
warto zwrócić uwagę kto tam jeszcze jest: chociażby 2 osoby z G100 - kto jak kto ale oni na pewno będą robic wszystko dla dobra Pasów!!!!!!
najgorszy kandydat jakiego mozna było się spodziewać zostaje prezesem SKF Cracovia ...
naprawde nie rozumiem jak mozna było głosowac na kogoś ubabranego w polityczny syf ...
Wszyscy, którzy obawiali się, że tradycyjne, "przedcomarchowskie" środowisko Cracovii powoli zamiera przeżyli dzisiaj miłe zaskoczenie obserwując szczelnie wypełnione sale Klubu Dziennikarzy „Pod Gruszką” w których odbyło się Nadzwyczajne Sprawozdawczo-Wyborcze Walne Zgromadzenie KS Cracovia. Ponad 70. procentowej frekwencji nie pamiętali nawet najstarsi seniorzy, którzy niemal w komplecie stawili się na dzisiejsze obrady.
Na wstępie jednogłośnie podtrzymano liczącą już ćwierć wieku tradycję Walnych Zgromadzeń KS Cracovia wybierając na przewodniczącego mecenasa Wiktora Sadowicza, który swoim doświadczeniem, autorytetem i poczuciem humoru w kilka chwil rozładowywał liczne w tym dniu „gorące” momenty.
Absolutorium
Merytoryczne i finansowe sprawozdania z działalności ustępującego Zarządu składali kolejno prezes Adam Zięba i skarbnik Artur Horain.
Prezes Zięba wskazywał, że mimo krytycznych ocen wobec ustępujących władz Stowarzyszenia niemal wszyscy członkowie Zarządu aktywnie przyczynili się do odrodzenia Cracovii pracując m.in. w MKS Cracovia SSA, Grupie 100, Kole Sympatyków czy sekcji hokejowej (wkrótce zamieścimy sprawozdanie prezesa Adama Zięby).
Artur Horain szczegółowo przedstawił sytuację finansową Stowarzyszenia. 95% obecnego zadłużenia powstało przed rokiem 2001, a więc przed kadencją obecnego Zarządu. Niemal całość przychodu (m.in. składki, granty, wpłaty własne zawodników) Stowarzyszenie przeznaczało bezpośrednio na działalność sportową. Praca Zarządu wykonywana była całkowicie społecznie. Dość powiedzieć, że na wydatki związane z administracją klubu wydano zaledwie 2 tys. złotych.
Do pracy Zarządu nie wniósł krytycznych uwag Artur Hausner, który przedstawił sprawozdanie Komisji Rewizyjnej.
Do sprawozdania prezesa Adama Zięby kilka uwag zgłosił prezes Rady Seniorów Jerzy Łudzik, m.in. piętnując osoby, które bez podania przyczyny rezygnowały z pracy w Zarządzie. Zdaniem prezesa Rady Seniorów największą bolączką jest to, że Klub w przededniu 100-lecia istnienia nie posiada siedziby, która umożliwiałaby normalne funkcjonowanie Stowarzyszenia.
Walne zgromadzenie w głosowaniu jawnym 85 głosami udzieliło absolutorium ustępującemu zarządowi. Tylko jeden głos był przeciwny, przy 11 wstrzymujących się.
Zmiany w statucie
Bardzo ważnym punktem obrad Walnego zgromadzenia było wprowadzenie zmian w statucie. Proponowane zmiany przygotował i przedstawił Józef Lassota. Poprawki zaakceptowano bez głosów przeciwnych i przy trzech głosach wstrzymujących się.
Najważniejsze zmiany w nowym statucie dotyczyły m.in. wyboru prezesa, który będzie wybierany przez Walne Zgromadzenie a nie jak dotychczas przez Zarząd. Zmniejszono też ilość osób w Zarządzie do 8 (było 11). Wprowadzono również zapis, który gwarantuje miejsce w Zarządzie prezesowi Rady Seniorów lub innej wskazanej przez seniorów osobie (z Rady Seniorów). Skróci się również kadencja Zarządu, która odtąd trwać będzie dwa lata.
Ciąg dalszy za tydzień?
Niespodziewanym gościem na Walnym zgromadzeniu był prezes MKS Cracovia SSA prof. Janusz Filipiak, który w swoim kilkunastominutowym wystąpieniu wskazywał na ogromną rolę jaką środowisko byłych zawodników, działaczy i kibiców Cracovii odgrywa w życiu Krakowa. Prezes Spółki przyznał, że w nawale obowiązków związanych z Comarch i MKS Cracovia nie znalazł dość czasu aby nawiązać dialog ze środowiskiem. - Musimy wspólnie przedyskutować wzajemne relacje pomiędzy Spółką, a Klubem Sportowym Cracovia – mówił prezes Spółki.
W identycznym tonie głos zabrał radny Jan Okoński. - Rozmawiałem z profesorem, który powiedział mi, że ma wyrzuty sumienia z tego powodu, że za mało czasu poświęca na wzajemne kontakty z członkami klubu, seniorami, członkami organizacji kibicowskich.
- Po rozmowie z profesorem doszliśmy do wniosku – mówił dalej radny Okoński - że Walne Zgromadzenie powinno wypracować wzajemne relacje pomiędzy wszystkimi stowarzyszeniami związanymi z Cracovią.
Na zakończenie swojego wystąpienia radny Okoński złożył wniosek formalny o przełożenie o tydzień dalszej części Walnego Zgromadzenia (m.in. wybór władz KS Cracovia).
Wystąpienie Jana Okońskiego nie przekonało zebranych z których zaledwie 12. poparło pomysł przełożenia wyborów władz Klubu i dalszej części Walnego Zgromadzenia.
Lassota jedynym kandydatem
Sporym zaskoczeniem było to, że jedynym kandydatem zgłoszonym do wyborów na prezesa KS Cracovia był były prezydent Krakowa Józef Lassota.
W jawnym głosowaniu za wyborem Józefa Lassoty na stanowisko prezesa KS Cracovia głosowało 78 osób, 6 wstrzymało się od głosu, a 1 głos był przeciwny.
Również w jawnym głosowaniu wybrano Zarząd oraz Komisję Rewizyjną i Sąd Koleżeński (skład obok). Warto zauważyć, że prezes Lassota jest jedynym politykiem w nowym Zarządzie w którego skład weszli m.in. prezes Koła Sympatyków Kazimierz Telefin i prezes Grupy 100 Dariusz Mróz.
Opłatek
Doskonałym pomysłem na zakończenie bardzo emocjonujących obrad był „Opłatek”, który życzeniami dla wszystkich „Cracoviaków” rozpoczął kapelan Cracovii ksiądz Jerzy Surma.
Przy kolędach śpiewanych przez Makino członkowie KS Cracovia mieli okazję połamać się opłatkiem nie tylko z nowo wybranym prezesem KS Cracovia Józefem Lassotą, ale również z prezesem MKS Cracovia SSA Januszem Filipiakiem, który cierpliwie poczekał do zakończenia obrad...
Chyba sobie żartujecie!!!!!!!!!!!!!!!!wy naprawde myśleliście że Lasota zpstał prezesem Ceracovi!!!!!!!!!!!!!!No nie nie wierze!!!!!!!!!!!!!!Trzeba umieć udróżnić stowarzyszenie KS Cracovia od MKS Cracovia S.S.A!!!!!!!!!nie mam nadzieje że ja was źle zrozumiałem, ale temat jest dość jednoznaczny, zwłaszcza że piszecie o tym z takim zdziwieniem PRZECIERZ LASOTA OD KILKU LAT JEST CZŁONKIEM KS CRACOVIA!!!!!!!!!!TAK WY NAPRAWDE MYŚLELIŚCIE ŻE ON ZOSTAŁ PREZESEM MKS CRACOVIA!!!!!!CHYBA WEEKENDOWE IMPREZY SZKODZĄ!!!!!!!!!!!!
koteja- chyba ich źle zrozumiałeś...
I bardzo dobrze,właściwy człowiek na właściwym miejscu...
W końcu były i nie jest powiedziane ,że nie przyszły Prezydent Krakowa ;-)
Takich ludzi nam trzeba...
Powodzenia Panie Lasota !!!
były i cienki
;)
i raczej juz nie wróci
Oczywiście o "walnym" drogą przewidzianą przez statut , zostali poinformowani nieliczni. Sam dowiedziałem się o zebraniu przez przypadek czytając jedną z krakowskich gadzinówek. Nie mam jednak do nikogo pretensji, w dzisieszych czasach takie dziwolągi umierają śmiercią naturalną. Oprócz tego mam nadzieję,że ponieważ nie zostałem poinformowany o walnym , zostałem wcześniej skreślony z listy członków tego wspaniałego gremium. Na koniec rada dla nielicznych: nie firmuj gówna swoim nazwiskiem ( jeśli je masz ).
A ja się obawiam że wybór Józka L. oznacza kłopoty w relacjach z miastem... Będą na niego patrzeć jak na polityka a on tak naprawdę nie ma żadnego zaplecza....Mam nadzieję że się mylę...
&zanzara napisał(a):
> Oczywiście o "walnym" drogą przewidzianą przez statut , zostali
> poinformowani nieliczni. Sam dowiedziałem się o zebraniu przez
> przypadek czytając jedną z krakowskich gadzinówek. Nie mam
> jednak do nikogo pretensji, w dzisieszych czasach takie
> dziwolągi umierają śmiercią naturalną. Oprócz tego mam
> nadzieję,że ponieważ nie zostałem poinformowany o walnym ,
> zostałem wcześniej skreślony z listy członków tego wspaniałego
> gremium. Na koniec rada dla nielicznych: nie firmuj gówna swoim
> nazwiskiem ( jeśli je masz ).
SKF Cracovia to nie ....
Ciekawe jakie masz nazwisko ?
Piękny Prezes - Prezydent i do tego umoczny w aferze z Krakiem. Jak rozliczenia różnych aferzystów będą dalej przebiegać w takim tempie to możemy niedługo w SKF Cracovia mieć Piotrków Trybunalski Lub Gorzów.:)
Dosyc nieszczesliwy wybor. Wybrac sobie polityka skonfliktowanego z rada miasta. Cracovia wmanewrowana zostala w awantury krakowskich politkow. Jacy sa kazdy wie.
Cracovie moga miec gdzies. Lassocie doloza z przyjemnoscia. Glupi wybor co tu kryc.
CO LASSOTA ZROBIŁ DOBREGO DLA CRACOVII? CZEKAM NA ODPOWIEDŹ...
POZA TYM ŻE ŚLIZGA SIĘ ZAWSZE NA JEJ DOBRYM IMIENIU...
Je...y qt.s!
Nowy prezes SKF (Lassota) chce się zająć tymi 'niechcianymi' sekcjami rugby, łyżwiarki, hokeistki - nota bene, może by tak zaczekać z jego krytyką na tym forum, jestem lekko zszokowany... Z tego co wiem, SKF może liczyć obecnie na realne wsparcie grupy 100 (Murzyn zrobił swoje...), ponadto istnieje Fundacja 100-lecia, z której powinny być finansowane te 'deficytowe' sekcje.
To co mogą zrobić teraz tacy jak my na rzecz rozwoju klubu: wesprzeć Fundację w czasie rocznego rozliczenia PIT!
docent ...
nie wiem ile lat jestes na Cracovii ...
ale wystarczyło by ostatnie 5-6 aby wiedzieć , że lassota to najgorsze rozwiązanie dla SKF ...
krytyka jak najbardziej uzasadniona ...
a co do fundacji ...
to wydaje mi się , ze powstała aby organizowac i finansowac obchody 100-lecia klubu a nie finansowac działalnośc SKF ...
z jednym sie zgodze ...
G100 to swiatło w tunelu jeśli chodzi o wsparcie finansowe SKF ...
ale ...
ilu ludzi z G100 zaakceptuje Lassote?
Robert. Porozmawiaj z ludźmi z G100 bo ich znasz, a potem ... potem równaj z ziemią jak reszta.
Ja z krytyką czy pochwałą poczekam, aż się pojawią owoce. I to nie tylko ze względu na Lasotę, ale i zarząd. Wszak kilku forumowiczów znalazło się w formalnch strukturach SKF KS Cracovia.
Swoją drogą ciekawy jest brak kontrkandydata! Tego się zupełnie nie spodziewałem.
Mam nadzieję że PIT z odliczeniem na fundację (na Cracovię) będzie kilkukrotnie więcej niż w zeszłym roku.
Craco ...
jakis argument na "tak" dla Lassoty?
bo ja nie dostrzegam takowego ...
a co do braku kontrkandydata to jest własnie klęska ...
a lassota jej skutkiem ...
a opinie ludzi z G100 sa podzielone tak jak całe nasze srodowisko ...
az się cisnie na usta powidzonko: "jak zawsze" ...
Robert - wyluzuj .. dlaczego atakujesz Lasote?
Co masz mu do zarzucenia ?
Czym Cracovii zaszkodził?
Powiedz że Lasota ci nie pasuje bo:
1)..
2...
3....
A nie rzucaj ogólnikami w stylu najgorsze rozwiązanie,jeśli tak to widzisz to podaj lepsze.
Masz kandydata ,który przedstawił program,który chciał coś robić ??
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)