Są Craxa, Polonia i Lech, więc jestem za tym turniejem! A Wisła go nie wygra, bo im się nie będzie chciało gonić, są za wielcy na granie 'tylko' o honor.
-
-
Czy silna Wisła to silna Cracovia
hm..............tylko mylicie troche historie;/Wisła istnieje od roku 1906!!!!!!a policja wmieszała sie w jej szeregi jakos grubo po 2 wojnie swiatowej i teraz juz jej nie ma.Nazywanie Wisły policja to jakies spatrzenie i wyolbrzymienie.To był tylko pewien etap w historii a nie cały okres.Zważcie na to.........
No a ty znowu o tym MO, nożyce dźwięczą bez uderzania w stół...
Docent, masz pełną rację. (piszę to po lekturze twoich postów na ten temat). Pokażmy klasę!!
Docent, tak a'propos postu Zim Zuma
w każdym poście na tym forum co druga nazwa to GTS
nożyce swoją drogą ale jaki ten stół jest wielki ;););)
ps. nie każdy niestety jest taki jak Ty - to z pozytywnym akcentem mówie :)
pozdrawiam
zim zum napisal "Wisły policja to jakies spatrzenie i wyolbrzymienie."
A nazywanie Cracovi zydami to co jest wedlug ciebie ? co my mamy teraz z żydami wspólnego ? albo czy wogule mielismy tyle wspólnego z żydami co wy z policja ? raczej nie
Wiadomość zmieniona (06-12-04 22:19)
Striped napisałeś:
zim zum napisal "Wisły policja to jakies spatrzenie i wyolbrzymienie."
A nazywanie Cracovi zydami to co jest wedlug ciebie ? co my mamy teraz z żydami wspólnego ? albo czy wogule mielismy tyle wspólnego z żydami co wy z policja ? raczej nie
Myślę żę hasło Żydy jest tak samo utarte jak Pieski czy Psiarnia.
I chodż Wy nie macie nic wspólnego z Żydami czy też z Israelem czy temu podobnymi, to poprostu zostało, a w przypadku Nas zostały słowa Psiarnia, Pieski, chodź z milicją, Policją a już napewno z ubecją niemamy nic wspólnego.
Wydaje mi się że jak ktoś mówi że Psiarnia gra to niema na myśli obrazę Wiślaków, i odwrotnie Niema zamiaru obrażać Was mówiąc Żydzi graja.
A Lechici to przecież Kolejarze, chociaż już ich niesponsorują a związki ich z czasów komuny wydaje mi się już wygasły.
Zastanawiam się jak jest z Pogonią i określeniem Śledzie czy to też taka przyklejona nazwa zwyczajowa czy chęć obrazy Szczecinian.
Szacuneczek
Huzar - o ile ja się orientuję, a właśnie śle tego posta ze Szczecina, bom tu słuzbowo trafił dzisiaj, to Pogoń co najwyżej jest 'paprykarzem'
Osobiście nic pejoratywnego w okresleniu Żyd nie widze, czasem nawet żałuję, ze jakiś pokrewienstw nikt w mojej rodzinie z tym narodem się nie doszukał. Zamiast dorastać w rodzinie bidusiów nauczycieli może dane by mi było zyc w rodzinie 'bidusiów' lekarzy albo prawników albo biznesmenów (oczywiście nie każdy lekarz czy prawnik to Żyd - nacisk kładę tu na słowo 'bidusiów", dla jasności), któz to wie?
Ale z psiarnia, czytaj milicją czy ubecją, to nie chiałbym mieć nic wspólnego - i te konotacje gwardyjskie Wisły ciągnące się przez ładnych kilkadziesiąt lat to dla mnie stanowczo za wiele.
pmx7 faktycznie z paprykarzami to masz rację coś mi się poj......, wielkie przepraszam. Więc czy Paprykarze to obraźliwe czy tylko nazwa zwyczajowa?
Natomiast co do ubecji i milicji to zostawiam Cię z tym tematem samego.
Szacuneczek
Żałośni jesteście, wiślackie pieski. Tyle razy mówimy wam to samo, a wy ciągle nie możecie zrozumieć. Takie te wasze ubeckie łby tępe ze aż mi was żal. Ciągle z maniakalnym uporem powtarzacie, że nie macie nic wspólnego z milicją. Chcecie zakrzyczeć swoje ubeckie sumienie, jeśli jeszcze takowe macie ... Odpowiedzcie sobie na pytanie : na jakich terenach stoją wasze klubowe obiekty? Jaką przeszłość mają wasi "bosowie"? No właśnie!
A ponadto prawie wszyscy wasi wychowankowie są synami ormowców, zomowców, milicjantów i innych ubeków i zdrajców oraz konfidentów.
A na koniec maleńki kamyczek do waszego ubeckiegi ogródka: kim jest Zdzisio Kapka?
Widzicie, k***a już nigdy nie będze dziewicą!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jakim złodziejem? Człowieku, zastanów się co piszesz! Filipiak zatrudnia najzdolniejszych studentów, którzy dostają b. wysokie pensje o których taki ubecki głupek jak ty może tylko marzyć! Ty lepiej idź na swoje ubeckie forum do swoich milicyjnych koleżanek! A kim jest wieśniak Cupiał?! Mam Cię uświadamiać w jaki sposób ze zwykłego zera stał się biznesmenem?
[IMG]http://img39.exs.cx/img39/6657/n6vgts1.gif[/IMG]
Wiadomość zmieniona (07-12-04 12:29)
Panowie, proponuję rozejm, bo pojawiły się zupełnie jałowe inwektywy. Ja w tym wątku już dziękuję, bo został założony inny - o jubileuszu. Mam zamiar powtórzyć swoje dotychczasowe argumenty.
eh z niektórymi z Was to sie nie da!!.Czasami odnoszę wrażenie ,że niektórzy z Was to są bardziej kibicami antywisła niż procracovia ;/.Owszem może to i prawda z tą policją.Ale Wisła istnieje od 1906 roku,a policja w jej szeregi weszła po wojnie i juz jej nie ma!!!Rozumiecie to????.
Nazywanie nas psami ,a Was żydami to spatrzenie i wspolnie powinnismy dążyć do wspólnego zażegnania konfliktow.Niestety nie da sie chyba.
Szacunek dla kolegów ,którzy maja jakies normalne podejscie do tej sprawy.
p.s.odnosnie Kapki to nie wiadomo czy mial wybór.byc może jakby nie zmienił barw to byłby skonczony jako człowiek.Chyba każdy wie jak było dawniej............................
p.ss.jezeli tak gardzicie wszystkimi wiślakami,to jak wytłumaczycie mi obecność w Waszym skladzie kilku wychowanków wisly,których ciągle oklaskujecie na meczach.Chyba to jest brak konsekwencji ,tak mnie sie przynajmniej wydaje
Wiadomość zmieniona (07-12-04 21:53)
A wracając do tematu to BREDNIE że jest silna Cracovia jak silna jest Wisła bo przez ostatnie kilkadziesiat lat silna była tylko milicyjna jedenastka i nie miało znaczenia Nasze miejsce w np.3 lidze.
zim zum: w kwesti formalnej to nie ma milicjii, a nie jak napisałeś policjii - ale nie żebym się chcial złośliwie czepiać.
z tym nazywaniem, tak to po prostu jest i sie nie zmieni prędko, a może w ogóle - mnie nie przeszkadza, ze mnie ktos będzie nazywał Żydem - jak pisałem nie widzę w tym określeniu nic pejoratywnego, co więcej sądze, ze wielu Pasiaków to określenie zaakceptowało (jeśli to dobre słowo w tym kontekscie) o czym świadczą choćby nicki na tym forum. Ciekawa i nie do końca jasna jest dla mnie geneza tego przezwiska - czy wzięło się stad, ze Cracovia, w przeciwieństwie do co poniektórych organizacji wykazywała się przed wojną tolerancja i było w niej miejsce dla wszystkich, także dla Żydów, czy też stąd, ze 'pasy' na naszych strojach kojarzą się z wojną, holocaustem, Oświecimiem etc - co słychać na Waszym stadionie. Śmiem twierdzić, ze wiekszość półgłowków skandujących 'Żydzi do gazu' na Reymonta ma takie właśnie skojarzenia. To jest po prostu żałosne, zgodzisz sie ze mną?
Rozumiem, ze Ty czy Huzar wkurzacie się jak wytyka się Wam milicyjno ubeckie korzenie klubu - ale nie da się zaprzeczyć historii - mysle, ze w momencie, w którym to 'zaakceptujecie' przestanie Was to tak wkurzać.
Tyle, ze inteligenty człowiek, nie mający nic wspólnego z aparatem, będzie miał zawsze problem z akceptacją tego faktu.
A to co go pewnie najbardziej wkurza to fakt, ze kibicuje niewłaściwemu klubowi.
w sumie nie odpowiedziałeś na moje wszystkie pytania.Historii nie tworzy kilka lat tylko calosc.wisla nie ma korzeni milicyjnych ,bo istnieje od1906 roku.dociera to???!!!!
zim zum: oczywiście, ze dociera - masz racje Wisła nie ma korzeni milicyjnych (dopasowując definicję 'korzeni' do Twojej wypowiedzi, w kontekscie jej powstania w 1906 roku), Wisła ma historię klubu milicyjnego. Mozemy się spierać ile lat ta ubecja i milicja w Wisłe była zaangażowana ale przecież nie o to chodzi. Dla mnie te kilkadziesiąt lat wystarczą by mysleć o tym klubie jako o milicyjnym. Stad pasuje mi wymyslone przez kogoś określenie obiektu na Reymonta jako 'azyl' i nazywanie kibiców tej druzyny (przyjmując oczywiście konwencje tego typu przezwisk) 'psami'. Jak powiedziałem mnie nie boli przezwisko Żyd, a że Ciebie boli 'pies' to już niestety Twój problem. Ale chyba jesteś bliski zaakceptowania tego przezwiska, co? Jak się o nie przestaniesz wkurzać to przynajmniej na tej płaszczyźnie będziemy se mogli pogadać jak równy z równym, czytaj jak 'Żyd' z 'psem'.
pmx7 mnie te przezwiska nie bolą, mówiąc Żyd niemówię tego aby obrazić,
jak pisał zim zum korzenie mamy od 1906,
historia Polski potoczyła się tak jak się potoczyła a kluby niemiały nic do gadania przy wyborze swoich "patronów". Może rzeczywiście lepiej na tym wyszliśmy ale niebedę przekreślał 98 letniej historii klubu tylko dlatego że ruscy nam komunę urządzili. Poza tym Polacy sami są sobie winni bo jak żeśmy się rządzili tak teraz mamy. Ciągle się tylko kłócimy, dzielimy i mamy dwa kluby w Krakowie i się kłócimy o naszą historię.
A że historię oba kluby mają bogatą, nienawiść do siebie ogromną, obie są na topie więc pewnie już na zawsze będziemy chodzili na osobne stadiony.
Szacuneczek
Wiadomość zmieniona (07-12-04 23:52)
nie przeszkadza mi przezwisko pies.przeszkadza mi tylko wybieranie tylko tych faktów z historii wisły,ktore wam pasuja.ale nic pozdrawiame i tyle.........
furious dog :)
Huzar, zim zum: tak to juz jest z tymi faktami z historii - to kwestia optyki, czy punktu widzenia - jak ze szklanka, która jest albo do połowy pełna albo pusta... a podyskutować możemy sobie zawsze... pozdrawiam
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)