Chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt, dotąd chyba nie poruszony... Chodzi o cenę wejściówek na sektor E. O ile nie mam nic przeciwko, a nawet już teraz cieszę się, że kibice Lecha, w co gorąco wierzę zostaną wpuszczeni za darmo, to byłbym niemile zaskoczony gdyby okazało się, że oto PZPN naprzykład nakaże wpuścić na ten sektor kibiców na derby za 15 złotych. Czyli wejdą taniej niż nasi! A warunki będą przecież porównywalne... No, może widokowe, bo towarzystwo to na pewno nie...
-
-
Protest przeciw podwyżce cen karnetów
Gość dom ..... . Dokończ sobie sam.
czyli jak wejdą taniej to będzie ok?
na takiej samej zasadzie my wchodzimy taniej na inne stadiony.
na legię??
hmmmm...troche mnie dziwi to zwalanie winy na marketing .... fakt ze podejmuja oni wazne decyzje ale nie zapomnijcie ze te decyzje zawsze musi zatwierdzic góra!!! to po pierwsze... po drugie do M.U to nam jeszcze troche brakuje wiec nie można spodziewać się nie wiadomo jakich luksusów a może właśnie dlatego że zapłacimy więcej za karnety doczekamy sie w marcu bezpieczeństwa na stadionie a jeżeli nie to wtedy bedziemy mieli podstawy do tego zeby protestowac !! myślę że vip ma dobra cene a troche za mala mial w tym sezonie :/ miejsca sa numerowane nie trzeba przychodzic 2 godz przed meczem zeby zajac miejsce , siedzisz pod dachem a jak nie to wlasnie tu powinno byc zdecydowanie rozgraniczenie vip bo vip ale pod dachem niech bedzie 200 ale bez dachu powinno byc mniej... ktos napisal ze nie przychodzi ogladac meczu dla przeciwnika hmm...to rownie dobrze mozesz sie wybrac na trening druzyny za darmo... jasne jest ze przychodzi sie dla druzyny natomiast jeszcze bardziej jasne jest to ze im mocniejszy przeciwnik tym ciekawszy mecz..no ale moze sie mylę! klub istnieje miedzy innymi dzieki kibicom a my kibice w wiekszosci nic innego nie robimy jak tylko narzekamy!!! chcecie zeby cracovia grala w pucharach uefa a przy stadionie sa sytuacje typu " panie wposcilby pan dwoch na jeden bilet" no żenada!!! zamiast krytykowac klub to zastanowmy sie na poczatku nad soba!! jak bylismy w 3 lidze to nikt nie narzekal a teraz 1 liga i wszyscy chca standartow i co najsmieszniejsze za darmo najlepiej!!! nie no sory z szacunkiem do prawdziwych kibicow ale gruuuuuubo przesadzacie !!
moim zdaniem:
1. Podwyżki - TAK
Przecież klub sprzedaje coś czego nie dostaniesz w hipermarkecie na wysprzedaży czy na innym stadionie nawet za półdarmo -> moc bezcennych wrażeń !!
2. Minimalna cena biletu/karnetu - bez zmian. Nie odcinajmy młodym i mającym mniej kasy od Cracovii, bo to samobójstwo dla klubu. Poprostu D musi być tanie !!!
3. Numeracja miejsc - to jest to czego brak na B;
4. Łączenie (upusty) oferty dla chodzących na piłkę i hokej !!
Ja mam pare slow do naszego kochanego Zarzadu:
Wydaje mi sie ze najwazniejszym zadaniem jest zapelnienie stadionu. Po pierwsze wazniejsze jest chyba sprzedanie 2000 wiecej biletow po starej cenie niz 500 po nowej ? mowie o biletach a nie o karnetach bo "nowi kibice" od razu karnetow kupowac nie beda.
Moze wiec najpierw zapelnicie ten stadion a pozniej zajmiecie sie drenarzem finansowym osob na nim przebywajacych ?
Poki co robicie wszystko zeby stadionu nie zapelnic. Nie mowie ze nie robicie swojej roboty. Ale moglibyscie robic wiecej. Owszem druzyna gra i wygrywa - u siebie. Ale patrzac chocby na Wisle. Wisla po wejsciu z 2 do 1 ligi miala srednia frekwencje 4800 (dane od fanatycznego wislaka) Stopniowo liczba ta rosla co rok jednak jej wzrost mial miejsce dopiero w przypadku europejskich pucharow i tytulow MP. To sa lata ! Prosze sobie policzyc ile czasu minelo od kiedy wisla weszla do 1 ligi a dopiero w tym roku sprzedala 100% karnetow. A obiektywnie nalezy przyznac ze miala wisla wyniki sportowe w tym czasie.
Przypomne jeden skromny fakt. Pomimo tanich biletow i nienajgorszej postawy kopaczy. W TEJ RUNDZIE NIE BYLO 100% FREKWENCJI ANI RAZU. Zastanowcie sie dlaczego ?
Mowi Pan Panie Marketing o meczu z Wisla.
Mowi Pan ze stadion bedzie pelny ? A czy on bedzie pelny kibicow Cracovii ? Ja tej pewnosci nie mam.. Bo wy sobie dacie ceny 40-80 zl za bilet. Transmisja w Canal + bedzie. I kto wejdzie na ten mecz ? Ludzie ktorzy na Pasy nie chodza bo nie maja pienidzy ? Moze kibice krakowskiej pilki ktorzy beda sie bali wyjsc z domu szczegolnie jeszcze ze bedzie transmisja w C+ ?
Odpowiem Panu: Bilety kupia kibice druzyny ktora dostanie na ten mecz tylko ok 500 biletow. Chce Pan miec 2000 kibicow Wisly incognito na takim meczu ?
gratuluje
Nie chodzi chyba o to zeby nachapac sie jednym meczem tylko zeby ktos przychodzil na wszystkie, zeby identyfikowal sie z klubem, zeby kupowal pamiatki ?
Przyznam Wam racje w tym, ze wiecie od nas wiecej. Znacie sprzedaz karnetow i biletow na kazdy sektor i latwiej Wam podejmowac decyzje. Ale chyba nie do konca wiece na jakim materiale operujecie.
Czemu nie pojdziecie sladem tego MU ktory tak chwalicie i nie wyslecie poczta do kazdego kibica ktory ma identyfikator ankiety poczta proponujac za odeslanie ankiety darmowe wejscie na hokej ?
Powracam jednak do glownego tematu. Jesli uwazacie ze samymi wynikami sportowymi zapelnicie stadion to niestety podywzek i zrownan cen biletow bedzie chyba w przyszlosci wiele skoro taka obraliscie metode. Same wyniki i pare plakatow na miescie 3 dni przed meczem nie wystarcza.
Czasami wydaje mi sie ze Wy myslicie ze polowa naszych kibicow obecnych to ludzie ktorzy nigdy wczesniej na Cracovii nie byli a dopiero teraz zaczeli chodzic. Dlaczego tak mysle ? Bo nie rozumiecie chyba skad oni sie wzieli. Wiekszosc z nas - kibicow Cracovii - bierze swa fascynacje tym klubem z lat dziecych - u mnie osobiscie bylo to w wieku 9 lat. Wy natomiast nie robicie nic! zeby 9 latek przyszedl na mecz. Jasne moze sobie kupic bilet ale jakis 9latek kupi sobie bilet za 15,20,25 zl? Odpowiedz tatus albo mamusia moze kupic. Tak - ta odpowiedz jest kluczem. Tyle ze czy mamusie albo tatusia stac na wydawanie np 40 - 50 zl x 2 miesiecznie zeby synek obejzal mecz ? hmmm mysle ze niekoniecznie. Na lepszych meczach mamy frekwencje 8000 ludzi. czyli 2000 miejsc mamy wolne. Czemu nie wprowadzic karnetu rodzinnego ? 250 zl na B albo C ? Moze byc nawet "na nazwisko", moze byc nawet wymaganie legitymacji dowodem osob. moze byc nawet dla osob powyzej 30 roku zycia. Mysle ze niejeden ojciec da sie wylegitymowac ochronie aby zabrac pocieche na mecz. Do tego dochodza jeszcze gadzety kibicowskie dla dziecka...
Rozumiem ze zyjecie w cieniu wynikow sportowych, ale dlaczego po zwyciestwie nad Groclinem i remisem z Wisla na wyjezdzie, na mecz z Polonia nie przyszedl komplet ? Moze jest to pole do refleksji ze wyniki sportowe nie sa az tak silnym bodzcem by od razu leciec na mecz ?
Nie widac silnej kampani marketingowej. Pisalem kiedys. U mnie na uczelni (AE) nie ma plakatow reklamujacych mecze. Plakaty Wisly sa na kazdym mozliwym miejscu. Nic sie od tego czasu nie zmienilo. Studentow na AE jest z 20 tys. Studentow dziennych ok 5,000. 70% z nich to nie sa Krakusy. Jest milion mozliwosci zeby zawalczyc o nich. Chocby w takim ZSP jest 2 chlopakow z Cracovii. Czemu sie z nimi nie dogadac ? Mozna im zafundowac druk plakatow. Dac im 30 wejsciowek na mecz i kilka gadzetow a chlopaki zrobia tak wypasny konkurs i wiecej marketingowej roboty dla Cracovii niz sobie wyobrazacie..
Moim zdaniem podwyzka jest zasadna. Musiala kiedys byc. Ale nie taka. Nie w momencie gdy jakiejs rewelacyjnej frekwencji nie mamy. Sztuka nie jest to zeby ludzie stali w kolejkach po bilety na derbowy mecz Cracovii w 1 lidze. Bo tak samo byloby w lidze 2 i w 3 lidze. Sztuka jest to, zeby ludzie stali w kolejkach po bilety na kazdy mecz..
Za standardy to myślę większość gotowa jest zapłacić. Ale powiedzcie: co tak zmieni się na sektorze C, że ceny mają wzrosnąć aż o 60 złotych? Czy aż tak poprawi się komfort oglądania meczu? Jest ładna gra. Ale ładna gra to nie od dziś jest. Jest 1 mecz więcej i atrakcyjniejsi rywale... Ale czy to warte aż 60 zł.? Co będzie dalej? Nie łudźmy się, że nie będzie dalszych podwyżek - wymuszą je planowane inwestycje. I proporcjonalnie do tej - podwyżki mogą być wtedy kolosalne... Jak ładnie ujął Trapez: "Podwyżka cen karnetów - tak Tak wielka podwyżka NIE"!!!
Odnośnie tego, że "wszyscy chca standartow" - zgadzam się. Ale wpierw niech one będą (po raz setny: więcej kibli, szybsze wejście, zadaszenie, itp.) a później za nie płaćmy - Jak zbudowali Sheraton to ponieśli koszta a teraz sobie liczą ;o) Są też ludzie którym niewiele potrzeba do szczęścia: potrafią stać w deszczu lub siedzieć na betonowych schodach, byle tylko zobaczyć jak radzą sobie nasi...
Chyba ten marketing popełnił błąd, nie argumentując że obowiązuje Vat na bilety
Choc w innym temacie już pisałem to jeszcze raz powtórze:
1/ czemu nie ma numeracji miejsc?
2/ czemu dzieciaki nie mają karnetów ulgowych???
i to tyle w kwestii protestu z mojej strony.
strajk strajk strajk !
skąd mam załatwić stówke na D ? :|
dla 16 prawie 17 :) latka to nie takie latwe :|
Uważam, że cena biletu na D nie może być większa niż na E!!! Warunki zbliżone, a na D siedzą nasi!!!
Popieram protest
no coż Karnetu nie kupię {emeryt kibic od hohoho... a nawet jeszcze dłużej} I jak będę musiał, to zaoszczędzę na meczach ze slabszymi, czyli [teoretycznie] meczach mniej emoocjonujących. Oglądnę na Canal+. Piwo w Enigmie tańsze od biletu.
I o to w tym chodzi?!? Pewnie będzie więcej takich jak Lecho3...
Popieram protest :)
Bol w tym ze mecze ze "slabszymi" zazwyczaj nie leca w C+.. :(
i tak frekwencja na stadionie spadnie a wzrosnie przy radioodbiornikach...
POPIERAM!!!!
Proponuje zaczac od polepszenia organizacji !!!! Stac w dlugasnym ogonie zeby wejsc na C z karnetem!!!!! to kpina z kibicow!!
...JEJ ODDALEM SERCE SWE , ONA NAJPIEKNIEJSZYM SNEM....
CRACOVIA!!!
Popieram protest.
Jeszcze za wcześnie na podnoszenie cen.
Protest Popieram .. na D 100 zł ? duzo za duzo ! za co ja mam płacić 100 zł ? ŁAWKI, Trybuna za bramką, brak zadaszenia... jedyny "+" to to że jest tam młyn ... 1 mecz wiecej ... czyli by wyszło 70 + 15 = 85 zł ! a nie 100 ..
Sektor C = 150 zł a kosztowało ile ? 90 ? Dlaczego na B jest taka sama cena jak na C .. przeciez B jest lepsza trybuną, wyższą i wogóle ..
HA ! MOŻE NA TRENING NOWOROCZNY TEŻ KAŻĄ PŁACIĆ ZA BILETY !?
Wiadomość zmieniona (19-11-04 16:54)
popieram protest, karnet wydrenuje mi budżet i nici z wyjazdów- czy o to tu chodzi???
Równiez sie podpisuje!!!Dla mnie dac 150 złotych to DROGO,niestety:((((
W sprawie podwyżki.
Ok, dostajemy co raz lepszy towar czyli Pasy co raz wyzej w tabeli. Wszystko to prawda, ale osoby odpowiedzialne za finanse w naszym klubie myślą chyba podobnymi kategoriami jak nasze Min. Finansów. Są klienci, którzy i tak zapłacą, to należy drzeć z nich skórę. Zaczęli rodacy z początkiem lat 90 sprowadzać tanie wozy z zachodu to łup akcyzą, cłem ,podatkiem. I co się stało - wpływy do budżetu spadłły z tego tytułu w sposób katastrofalny. Chleje cały naród wódę to cyk akcyza w górę o kilkanaście, albo i kilkadziesiąt procent. I co się stało - tak samo jak w przypadku samochodów wpływy do budżetu spadły bo sprytny naród zaczął pić "mrówkową" wódkę i słowackie wyroby alkoholopodobne.
Było 11 tysięcy ludzi na Polkowicach to szybciutko zrobimy podwyżkę, przecież zrozumieją bo to I liga.No i co? No i wielkie G!!! Cracovia gra naprawdę dobrze, a na meczach 7-8 tysięcy. Bardzo jestem ciekaw czy podwyżka cen biletów wyrównała spadek wpływów do kasy klubowej z powodu mniejszej frekwencji. Jeśli nawet wyrównała, to straty z powodu pazernej polityki finansowej klubu będą trudne do naprawienia. Głupota ludzka jest jak miłosierdzie boże - nie zna granic, bo pomimo spadku frekwencji serwuje się dalsze podwyżki. Jasno chcę zaznaczyć, że nie jestem przeciw podwyżkom jako takim. Niech bilet na B kosztuje i 50 złotych. Będzie mnie stać to pójdę, nie to kupię bilet na tańszym sektorze. Moja sprawa - mój problem. Ale dlaczego do k. nędzy nie myśli się o przyszłości klubu. Największe pieniądze zainwestowane w futbol, znakomici piłkarze i przepiękny stadion to jeszcze nie jest cały klub. Potrzebni są kibice.Bez nich nie będzie klubu. Kto myśli dziś o tym kto będzie kibicował Cracovii za 10 lat, skoro już dziś dzieciaki stanowią na meczach znikomy procent. Panowie od finansów za pewne nie czują hasła: "dziękuję Ci Tato, że jestem Pasiakiem". Bez ulgowych biletów dla dzieci, a przede wszystkim bez karnetów rodzinnych cała polityka cenowa w kwestii cen biletów przypomina bezczelny drenaż naszych kieszeni stosowany od lat w naszym państwie przez fiskusa. I nie będę jasnowidzem twierdząc, że po tym jak wpływy do klubowej kasy spadną ktoś pójdzie po rozum do głowy.
MĄDRY TABISZ PO SZKODZIE?
Ja zupełnie nie rozumiem polityki, która klub w kwestii karnetów rodzinnych (a właściwie ich braku) prowadzi.
Tzn. jedno co rozumiem to to, że rodziny nie są grupą, na której klubowi zależy - nie jest to 'target' jak to sie mówi w biznesie.
Ktos piszac biznes-plan wykalkulował, ze takie dziecinne czy rodzinne bilety sie nie opłacają i tyle.
Zabrzmi to w tym momencie moze kontrowersyjnie ale cos mi sie zdaje, ze moze ma racje - wyobrazacie sobie zresztą jak na stadionie 30 albo wiecej % ludzi to rodziny z dzieciakami?? i to przy tej infrastrukturze (ilość wejsc/wyjsc, toalety,względy bezpieczeństwa etc.)?? i to w świetle naszych dyskusji o dopingu/antydopingu, przeklinaniu, i paru innych rzeczach, których dzieciaki raczej uczyc sie nie powinny? Czy aby wtedy stadion, a właściwie jego wizerunek w oczach nasto - i dziestolatków nie straciłby na atrakcyjności? Troche prowokuje tymi pytaniami, wiem o tym - ale cały czas szukam motywow kreowania takiej a nie innej polityki cenowej klubu... może marketing zamiast pozwalac nam na oddawanie sie domysłom powie jak to jest?
Ludzie przestańcie juz takie brednie wypisywać.Czy 15 zł więcej za karnet na sektor D to tak duzo???Popatrzcie sie z kim gramy u siebie w tej rundzie : Legia,Wisła,Pogoń.Te nazwy mówią same za siebie.Cracovia pnie sie coraz wyżej z tabeli,kazdy wobec drużyny ma coraz większe oczekiwania.Wiem że 100 zł dla wiekszości to duża kwota,tak samo dla mnie.Ale przestańmy narzekać bo z tymi podwyżkami musimy sie liczyc coraz częściej.To juz nie jest III czy II liga.Przypomnijcie sobie ceny biletów z tamtych okresów.Wcale nie były dużo niższe w porównaniu z sektorem D!!!Nikt wam nie każe kupować karnetu.Ale nie zdziwcie sie jesli przed meczem z Wisła czy Legia zabraknie biletow.
Karnet na D kosztuje 30 zl wiecej a nie 15zl jak napsiales :)
Dla niektorych to spora roznica....
Tak kosztuje 30 zl wiecej ale popatrz ze gramy 1 mecz wiecej u siebie.Wiec jest drozszy o 15 zl.Prosta matematyka :)
1 Ceny obecne 2. Ceny obecne z uwzgledniem 1-ego meczu więcej wiosną! 3 Ceny wiosenne . 4 Rzeczywista podwyżka w procentach.
1._____ 2.___ 3.__ 4.
A 140 162,4 200 23,15%
B 110 127,6 150 17,55%
C 90_ 104,4 150 43,68%
D 70__ 81,2 100 23,15%
Pisałem już w innym temacie o tym. W skrócie to bez narażania się na oskarżenie o "malkontenctwo" można śmiało krytykować podwyżkę na C i bardzo słuszna byłaby niższa cena na D (inwestycja w młodych Pasiaków!) Co do A to istotnie droższy sektor powinien być na każdym szanującym sie stadionie. B - najmniej "oberwało" więc trudno się czepiać...
Na pewno podwyżka cen karnetów może wpłynąc na frekwencję, co wpłynie również na atmosferę na trybunach, a mecze mają być dla kibiców. Jeżeli frekwencja byłaby 100% to podwyzka byłaby dla mnie zrozumiała, ale słusznie stwierdził Trapez, że tak nie jest. Nie mi o tym decydować, ale uważam, że ceny karnetów wiosennych powinny być niezmienne proporcjonalnie do liczby spotkań (jesienią było 6, wiosna będzie 7), tak więc:
=> sektor A - jesień 140 zł, na wiosnę o 23,33 zł drożej, w zaokrągleniu 165 zł;
=> sektor B - jesień 110 zł, na wiosnę o 18,33 zł drożej, w zaokrągleniu 140 zł;
=> sektor C - jesień 90 zł, na wiosnę o 15,00 zł więcej, w zaokrągleniu 105 zł;
=> sektor D - jesień 70 zł, na wiosnę o 11,66 zł drożej, w zaokragleniu 80 zł;
Icek66 zastanawiam się skąd w tym punkcie 2 wyszły Ci te ceny? Z moich wyliczeń wynika, że: powinno być kolejno: A) 163,33 zł, B) 128,33 zł, C) 105 zł, D) 81,66 zł (to tak na marginesie)
Rozumiem argument Karolo, że za wzrost jakości produktu trzeba więcej zapłacić, ale trzeba też chodzić po ziemi..... Po prostu czasy nie są lekkie i nie wszystkich stać by zapłacić tyle, czy tyle za karnet, a jak już powiedziałem mecze odbywają się dla kibiców..... Jeżeli będzie to wiązać sie z obniżką frekwencji to jaki jest sens??? Nie chodzi mi bynajmniej o mój prywatny interes bo dla mnie podwyżka o te 10 zł nie będzie żadnym problemem (biorąc pod uwagę ten jeden mecz więcej).... Mówię 10 zł ponieważ chodzi mi o sektor B, natomiast np. na sektor C będzie to już podwyżka o 45 zł. Wniosek zatem jest prosty: ceny nie tyle co są za wysokie, co USTALONE BEZSENSOWNIE, bo jest totalna dysproporcja.....
Vasago napisał(a):
Wniosek zatem jest prosty: ceny
> nie tyle co są za wysokie, co USTALONE BEZSENSOWNIE, bo jest
> totalna dysproporcja.....
O to właśnie chodzi...
Dodam jeszcze, że sektor B jest znacznie lepszy od sektora C z racji choćby tego, że jest dach (chyba, że bierzemy pod uwagę zasłaniające słupy) i jest lepsza widocznośc bo jest wyżej..... Tak więc widać, ze ustalone ceny nie są do końca przemyślane..... Zgodzę się jeszcze z ceną na sektor A.....
Wedlug mnie ceny:
A-180
B-150
C-120
D-90
bylyby najlepszym rozwiazaniem i na takie cos mysle zeby wielu poszlo.
D-70/80
Proponuję ponownie zastanowić się nad cenami karnetów, a właściwie nad wielkością planowanej podwyżki. Myślę, że ostatni wynik może zniechęcić wielu do kupna tak wycenionego karnetu...
Szczególnie sektor C. Przecież jeżeli wybiera go najwięcej osób, to może dlatego, że są tu ostalone ceny (warunki) najbardziej zbliżone do optymalnych? Niektórzy twierdzą że to sektor piknikowców... Mylą się - kto był, ten wie. A dziś to C najdłużej dziękowało naszym oklaskami za grę (chyba najwięcej ludzi na dobrą chwilę po meczu zostało tu na swych miejscach).
A jeszcze mam pytanie: Byliśmy dziś przed wejściem ok. 16:15. Jakieś pół godziny musieliśmy czekać na otwarcie bram na stadion. DLACZEGO???
nikt sie nie spodziewal ze w taka pogode ktos sie wypusci 2h przed meczem ;)
Short,moj znajomy przyszedl pod Alge o 13.
Uchlał sie(m.in. siedzial na jezdni al.Focha),by kolo 17 dojsc do wniosku ze jest zmeczony i poszedl spac.
Na meczu oczywiscie go nie bylo;)
Co do tych karnetów...co jestem PRZECIW. Pamietacie ile ludzi chodziło na mecz w II lidze?! No to jak teraz podniesiecie o tyle ceny to młodzież nie bedzie chodzić w ogóle bo skąd weźmie na to kase? To nie jest takie proste wyciągnąć stówe z kieszeni.Może i te mecze sa ważne,popieram ale jeszcze raz powtarzam że dla nastoletnich kibiców to nie takie proste.Wiec ceny pójdą w góre a wszystko spadnie...
Prawidłowo powinno być tak, że Zarząd proponuje nowe ceny biletów i zaczyna się dyskusja,potem kompromis i ewentualnie realnie uzasadniona podwyżka.
Zdecydowanie należy też wywołać temat kibicowania najmłodszych
i nastolatków.
Jedynym logicznym uzasadnieniem zrownania cen karnetow na C i B moglby by byc jedynie wpuszczanie za friko malolatow wlasnie na C i moze zarzad nas jeszcze czyms takim zaskoczy ;)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)