Witam ponownie,
Program dla Łemków na pewno nie ma większej słuchalności niż transmisje z meczów. Ale jest jeden problem: obowiązek emisji tych programów (to znaczy programów dla mniejszości) nakłada na nas USTAWA. OK, program dla Łemków można przenieść (nie raz to robiliśmy), jednak powtórzę: antena nie jest z gumy. Trzeba mieć gdzie przenieść. I tu się zaczynają dylematy: zamiast programu muzycznego? Zamiast lekcji angielskiego? Zamiast globtrottera (programu o podróżach, bardzo popularnego)? Zawsze będą niezadowoleni.
Jak się to odbywa? Właśnie wróciłem z kolegium redakcyjnego. Co poniedziałek ustalamy plany na cały tydzień. Akurat w tym tygodniu jest znacznie lepiej: Cracovia i Wisła (można tu używać tej nazwy? :) ) grają w dwa różne dni, wieczorem, w porze programu Radio Muzyka Sport. Bez problemu jesteśmy więc w stanie dać obszerne relacje z pierwszych połów i całe drugie połowy live. Ale nie zawsze tak jest. W jednym jednak Państwa rozumiem: co innego mecz w Szczecinie, a co innego w Krakowie. Postaram się brać to pod uwagę w przyszłości.
Co do sformułowanego dążenia do pełnych transmisji: niestety mam dla Państwa złą wiadomość. Czarny scenariusz może zakładać nawet, że mecz z Amicą będzie ostatnim na naszej antenie. Od rundy wiosennej ma wejść system licencji na transmisję spotkań, także w radiu. Szczegóły są obecnie dyskutowane, ale istnieje niestety obawa, że licencje radiowe będą przyznawane na wyłączność. W tej sytuacji Radio Kraków zapewne nie będzie stać na wykupienie takiej licencji... Jeżeli nie znajdą się w ostatecznych przepisach jakieś zasady chroniące stacje publiczne, być może od wiosny będą Państwo musieli poprzestać na krótkich relacyjkach w RMF, Zetce czy innej stacji komercyjnej (taka stacja nigdy nie da nawet jednej połowy na żywo).
Piszę to, bo liczę, że gdy będzie to potrzebne, uzyskamy Państwa wsparcie. W końcu robimy to lepiej albo gorzej, ale od lat mogą Państwo słuchać relacji z meczów na naszej antenie.
Dziękuję za miłe słowa pod adresem naszych komentatorów. Przekażę, na pewno się ucieszą. Będę śledził to forum od czasu do czasu i jeżeli mają Państwo uwagi do naszej pracy, poparte jakimiś konretnymi przykładami, na pewno się nam to przyda.
Pozdrawiam i życzę wiele radości z sukcesów Cracovii !
Michał J. Zazula
Radio Kraków
-
-
Radio Kraków
pozdrowienia dla pana panie redaktorze..
osobiście nie mam nic do relacji meczowej ze Szczecina..
krótki "łemkowski" oddech nawet mi się przydał, byłem zbyt zdenerwowany.. ;)
najważniejsze, że traktujemy się jak partnerów i rozumiemy swoje argumenty..
tak się akurat składa, że Pańskie doskonale rozumiem..
raz jeszcze dziękuję za odpowiedź..
p.s. pozdrowienia dla pana i uroczej Magdy Rydzik.. :)
"Wisła (można tu używać tej nazwy?" panie Michale szacunek dla największej polskiej rzeki jest na naszym forum tak wielki ,że nawet "autocenzor" wymusza pisanie tej nazwy z dużej litery;-)
Dzięki za odpowiedź, jak widać public realation w PR działa lepiej niz w naszym Klubie....pomyślcie państwo ile to razy malutki komentarz czy dementi z Klubu
uspokoiło by głupie plotki/czy oszczerstwa.(no i nasze skołatane nerwy starych kibiców;-)...
Argumenty Pana Michała J. Zazuli są rzeczowe i konkretne. Do mnie osobiście trafiają bez pudła. I to bynajmniej nie dlatego, że wczoraj "wydzwoniłem" w czasie audycji Radio-Muzyka-Sport dwa bilety na jutrzejsze spotkanie Cracovia-Podhale :)
Tak naprawdę, z ręką na sercu, jedyne co mnie w tych transmisjach wkurza to zmienianie imion naszych kopaczy (ostatni, świeży przykład z meczu z Pogonią: nasz obrońca Krzysztof Radwański był trzykrotnie przechrzczony przez red. Bernasika na PIOTRA...) albo nazywanie nas Wisłą Kraków lub wiślakami.
Mam jednak szczerą nadzieję, że w przyszłym roku transmisje meczowe w Radiu Kraków będą. Jeśli nie to dopiero będzie klops...
Pieknie! To rozumiem! Wreszcie rzeczowa dyskusja - wreszcie rozmowa oparta na faktach, argumentach merytorycznych, a nie emocjach;-)
Brawo Forumowicze i brawo Radio Krakow - jednego jestem juz pewien: sa wspolne wnioski (np. odnosnie waznosci meczow wyjazdowych), wiec bedzie zapewne wypracowane porozumienie. O to w koncu chodzi, zeby kibice byli zadowoleni, misja radia spelniona, a Lemkowie tez swoje miejsce znalezli na antenie;-)
Przy okazji - moze Radio wyskrobie jeszcze pare zlotych na unowoczesnienie serwera i laczy odpowiadajacych za transmisje internetowe real-audio? Troszke malo ludzi moze sie jednoczesnie zalogowac (wieksza ich liczba zamulilaby siec radiowa), a czasem (np. w Lebie;-) az czlowieka "trafialo", kiedy mial na ekranie error, a w Lecznej PASY walczyly... Stali sluchacze internetowi (np. Ci z USA) nie daja nam=lokalnym ssaczom wtedy szans...;-)
To jak Panie Michale Zazula - zaspiewamy razem?: HEEEEEEEJ, HEEEEEEEJ, RADIO KRAKOW!!!;-)
szacunek dla pana z radia! bardzo fajnie ze sie pan zainteresewal naszym forum i naszym zdaniem! szkoda ze relacje sa takie krotkie zwlaszcza z wyjazdow! ale i tak uwazam ze sa dobra nie bardzo ale sa!
Już na spokojnie,po emocjach,cenny jest czas R.K. i my to wiemy.Wyjaśnienia przyjęto ciepło.Ale sedno sprawy było nie w ilości czasu audycji bo o tym decyduje wiele czynników ale w jej przerwaniu w
I połowie.Bo według wielu nauk nie powinno się przerywać a/ pacieża ,b/śpiewania arii,c/stosunku z piękną kobietą i d/przede wszystkim, transmisji meczu Cracovii.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)