Mamy dwoch pilkarzy Cracovii ktorzy zgineli we Lwowie:Roman Grunberg i Jozef Schwarzer...........i niewiadomo czy to ktorys z nich? ............jej oddalem serce swe,ona najpiekniejszym snem............
-
-
Grób byłego piłkarza Cracovii we Lwowie
Więc zapewne chodzi o któregoś z nich. Trzeba to sprawdzić. Najlepiej jakby odezwał się w tej sprawie założyciel tematu, a jak nie to wypada się z nim skontaktować, bo czas płynie...
Jest taka książka
autor Stanisław Nicieja
Cmentarz Łyczakowski we Lwowie
nie mam jej w tej chwili w domu, ale spróbuję sprawdzić
czy coś tam jest napisane...
Niezależnie od tego, Strażniku
proszę, podajcie tu namiary na ten grób (która alejka?)
I - oczywiście - brawa za inicjatywę
... a "antagonizmy, które dzielą nasze kluby"
są chyba tylko taklie,
że jeśli te kluby grają ze sobą,
to każdy kibicuje swojemu.
a poza tym, w tego typu sprawach, chyba
jeśli w ogóle są gdzieś jakieś antagonizmy
to powinny one natychmiast zniknąć...
Cmętarz Orląt to nie Łyczakowski
TYLKO WISŁA TS
Jeżeli jest pochowany na Cmentarzu Orląt to nie trudno będzie znaleźć grób - obecnie wygląda to jak w USA - same płyty z nazwiskami na naprawdę pięknie odremontowanym Cmentarzu a że grobów tam nie za wiele to dla chcącego góra pół godziny na obejscie WSZYSTKICH grobów i znalezienie, jeżeli jednak jest pochowany na samym Łyczakowskim... uuu to bardzo ciężka sprawa, bo ten Cmentarz jest ogromny, dla niekumatych wyjaśnienie - Cmentarz Orląt defacto jest wydzielonym Cmentarzem przylegającym do Cmentarzra Łyczakowskiego, w zależności jak się wejdzie na Cmentarz - albo się przechodzi a w zasadzie przecina w poprzek Łyczakowski by przejsć na Cmentarz Orląt, albo z innej strony - bezpośrednio na Cmentarz Orląt. Dojazd pod sam Cmentarz tramwajem z centrum Lwoa... a w zasadzie nie tramwajem, a rozklekotanych, rozsypującym sie pseudo przecinakiem... prowadzonym najczęsciej przez wychudzona babinę w wieku ok 50 lat z hustką na głowie... ale kto nie był jeszcze we Lwowie to ja polecam, koszt takiej wycieczki na 3 dni - typowe zwiedzanie to ok 80-90 zł (wyjazd w piątek ok 20 z Krakowa - przyjazd na 5 naszego, 6 ichniejszego czasu i całodzienne zwiedzanie, wyjazd ze Lwowa ok 22 i przyjazd rano w niedzielę do Krakowa) więc koszt nie duży, a zakupy w tamtych sklepach :) to istana przyjemność, 0,5 litra dobrej gorzołki (reklamowanej np. na bilbordach) to koszt ok 3 złotych... czy trzeba jeszcze kogoś zachęcać ???
Mam pewien pomysł. Nie wiem jak się do niego ustosunkujecie, może jest zbyt pretensjonalny, ale można sobie czasem głośno pomyśleć. To tylko moja prywatna burza (w) mózgu. Biorąc pod uwagę fakt, ze zawodnicy i działacze naszego klubu pochowani są na całym świecie, wileu z nich zapewne w mogiłach zbiorowych, na zapomnianych cmentarzach itp., czy nie można by odsłonić symbolicznej tablicy nad urną z ziemią z cmentarzy (miejsc walki, martyrologii etc) gdzie spoczywają zawodnicy naszego klubu. Taki sobie "Grób Nieznanego Pasiaka". Każdego 1 listopada, jak również w inne ważne dni (np przed treningiem nowiorocznym) delegacja kibiców złożyłaby kwiaty czcząc pamięć "zapomnianych" pasiaków.
Jarek
Bardzo dobry pomysł !!!
STARY PROKOCIM - HEJ HEJ CRACOVIA !!!
popieram pomysł Fana Oderki... poza tym Jarku zostajesz moim idolem: bo Ty już myślisz nawet jak Pasiak chociaż w nicku wspominasz o Oderce, skoro już mechanicznie piszesz: (cyt) [i]...ze zawodnicy i działacze [b]naszego klubu[/b] pochowani są na całym świecie...[/i]
No Dementator, ja tu już kilka lat piszę i jeszcze nie zajarałeś, ze ja jestem jedynym w świecie reprezentantem niekonwencjonalnej sztamy Oderka-Cracovia. Sztamy, ktorej poza moim sercem nie uświadczysz? Urodziłem się i wychowałem 1 kilometr od stadionu Oderki, wyedukowałem w Grodzie Karka. Jestem po prostu "kochajcym inaczej" (oczywiście tylko na polu sportowym).
Jarek
No, jestem Odrzastym Pasiakiem
wiem ile tu piszesz :) ale teraz to już myślisz jak prawdziwy Pasiak :)
W książce Nicieji "Cmentarz Łyczakowski we Lwowie"
nie jest wymieniony ani Schwarzer, ani Grunberg
(co oczywiscie o niczym nie swiadczy)
Agnan możesz podać maila albo nr gg, chcialem się z Tobą skontaktować.
Dementor napisał(a):
> Agnan możesz podać maila albo nr gg, chcialem się z Tobą
> skontaktować.
>
Dementor:
Wyslalem do Ciebie maila na adres "wziety" po kliknieciu na Twojego nicka, nie mam odpowiedzi, pewnie moj mail nie doszedl.
Prosze, napisz na adres:
agnan-m@wp.pl
gg nie mam.
Pozdrowienia
Agnan
Doszedł, doszedł (nawet na oba adresy)... sorki ale urwanie kapelusza miałem. Dzisiok skrobnę maila.
Pozdrawiam
Dem
A tak wogole pasuje sie wybrac na groby pasiakow bo juz sa swieta :)
Kto wie, gdzie jest grób Kałóży??
Na cmentarzu podgórskim. Trochę powyżej, jakieś 15 metrów od grobu legionistów. Od lat pamiętam wetknięte w grób biało-czerwone chorągiewki. Mam nadzieję, że jutro też je zobacze i świeczkę obok postawię ....
Ja juz swieczki postawilem na grobie naszej legendy kolo 12, ale zbyt wiele ich nie bylo. Mam nadzieje, ze teraz jest ich cala masa...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)