ts fun, ... i jeszcze, żeby media traktowały nas sprawiedliwie!
Ale, ale! Powiedz mi bracie dlaczego ja Ci nie wierzę?
-
-
Przeciw przemocy!!! Zacznijmy od stadionów!!!
No i jeszcze dlaczego dzisiaj jest tak zimno...
Nie wiem Koszer, czy Twoje pytanie skierowałeś do właściwej osoby.
U nas sprawy dopingu anty też są podnoszone wielokrotnie i mimo wszystko powolutku jest coraz lepiej. Nie wiem tylko co będzie teraz po derbach i ostatnich tragicznych wydarzeniach. To zresztą dotyczy obydwu stron.
mam pytanie co jest z tematem "minuta ciszy" czy juz czasy komunw wrocily??A moze temat nie bardzo wygodny bo za duzo prawdy.
Jedno jest pewne jesli tak dalej bedzie to tak jak juz pisalm, nastepne derby i bedzie wiecej ofiar fanatyzmu .Trzeba pamietac ,ze i tak od prawdy nikt nie ucieknie ,mozna sie zaklamac ale na jak dlugo.
Jesli nie bedzie minuty ciszy przeciw chamstwu i przemocy to uznam ,ze ci ktorzy zablokowali ten temat sa zwolennikami tego co jednak powinno byc potepione.
Temat "minuta ciszy" został przeniesiony do HP.
Reasumjac - bandyta zabil bandyte.
Czemu tak? Bo jeden kozakowal z kosa, w grupie, do tego slyszalem, ze sam kogos "umiescil" w szpitalu, bynajmniej nie "piescia".
A ten drugi (tak sie wyrazam, "Ten", dlatego, ze nawet jak to bylo w zemscie, czy za barwy klubowe, to jest to po prostu godne pozalowania) nie wiem, czy byl wczesniej bandyta, ale zabijajac tego goscia na pewno juz nim jest.
Prawda jest taka, ze tylko przyworcenie kary smierci na zabojstwa (ciezkie zbrodnie) ograniczy "lepkow" stadio9nowych i nie tylko . Np. gangsterzy napadajac na bank, zastanowia sie, czy warto brac ze soba bron, czy tylko atrape, a jak juz wezma real, czy warto pociagnac za sust, jak ich zlapia, i posla na stryczek.
niestety ale ten ktory zabil byl i jest kibicem Cracovii i to znanym ,,,,,
bo kibicem zostaje sie na cale zycie .Mozna odejsc na jakis czas ale sie wraca po latach i tak tez bedzie z tym ktory teraz jest w aresci .
Seniorblues co Ci pozwala bawic sie w sad i prokurature? kto zabil to rozstrzygnie
sad nie artykuly prasowe.
Nie dla przemocy!!!
Już wkrótce kolejne mecze w lidze , mam nadzieję,że ten temat spowoduje ograniczenie bluzgów i transparentów obrażajace inne kluby na naszych stadionach.
Zacznijcie od swoich domów! Jeżeli matka,rzadziej ojciec, jeszcze rzadziej ulica,nie wychowali was na człowieka,to co tu można mowić o wychowywaniu ludzi na stadionach. Ludzie płacą i wymagają: jedni wymagają bramek, inni bramek i zadym. A dlaczego? Bo tak ich wychowano.
HMMMMMMMMMM
długo się nie odywałem, z wielkim zainteresowaniem przeczytałem ten temat i oto co sądzę w sprawie.
Z całym szacunkiem dla Autora apelu, to bardzo szlachetne co proponuje ale naiwne i sądzę, że trochę nie tędy droga.
Meritum sprawy tkwi w formie manifestowania odrębności (lub przynależności) klubowej. Cracovia i Wisła od zarania były dwoma przeciwnościami i tak musi pozostać. Jest kwestia jak manifestujemy swą inność: dawniej Białogwiaździsta w meczu o mistrzostwo Polski powiedział "macie Żydki prezent na Mikołaja", później podobno szlachetnie walczyło się na pięści, następnie z użyciem innych sprzętów, teraz narzędzi tnących i kujących - jak czytam. Etap następny (już powszechny w Turcji) to broń palna.
Homo sapiens zawsze zabijał, kwestia w imię jakiej ideologi i religi. Niestety historycznie tak to wygląda. Tutaj stoją naprzeciw siebie dwa wielkie podmiotu pozycjonowane na sacrum, z elementami różnych ideologii jak również religi, więc...
Rozwiązanie widzę jedno - ogromną rolę liderów organizacji bojowych i wyegzekwowanie innej formy rywalizacji - aż tyle ... i po prostu.
myślę, że kolega manfred bardzo uprościł to nie epoka brązu tylko XXI w
Anglia, Holandia, Niemcy i inni jakoś sobie z bandytyzmem poradzili tylko u nas i naszych sąsiadów zza wschodniej granicy takie praktyki pozostały
Problem leży po stronie społeczno-wychowawczej i tyle.
Ideologię można do wszystkiego dorobić !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To chęć przemocy samej w sobie a nie sprzeczne poglądy lub różne punkty widzenia doprowadzają do zdarzeń, które miały miejsce.
Dom i rodzina - to podstawa! Gdy "rodzice" nie mają czasu na wychowywanie dzieci, a opiekują się nimi babcie lub dalsza rodzina, wtedy mamy przerażające efekty. Stadion nie może przejmować funkcji wychowawczych, rządzi tu zbiorowa podświadomośc, która raczej wyzwala niskie instynkty nawet nieraz u ludzi raczej kulturalnych ...
Poruszony tutaj problem przerasta ramy naszego forum. Jest to temat dla władz najwyższych, ... którym dobro naszej Ojczyzny jest zupełnie obce.
imć DareCki napisał:
Anglia, Holandia, Niemcy i inni jakoś sobie z bandytyzmem poradzili tylko u nas i naszych sąsiadów zza wschodniej granicy takie praktyki pozostały
no napewno na stadionach - ale to naprawdę nie jest problem. a poza stadionami - proponuję spacer po wschodnim Londynie w trakcie derbów Arsenal Tottenham, lub Arsenal Chelsea. i miłych wrażeń, sądzę, że wówczas podpiszesz się pod tezą, że krakowska Święta Wojna to igraszka w porównaniu z tym co dzieje się w "cywilizowanej" Angli. niezapomnianych doznań zapewne sostarczy wizyta w pewnych dzielnicach Rotterdamu i Amsterdamu. Niemcy z moich doświadczeń są stosunkowo spokojne i nawet będąc fanem drużyny bardzo nie lubianej nie spotka nas wiele więcej oprócz niemiłych komentarzy.
Problem leży po stronie społeczno-wychowawczej i tyle.
o tak, oczywiście. ot po prostu takie czasy - brutalizacja postępująca.
Ideologię można do wszystkiego dorobić !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
zgadza się i tak też dzieje się we współczesnym Świecie - Irak i kolega Busch to epoka brązu?, Bin Laden i islamski terroryzm również? wspomniane antagonizmy kibiców w wysokocywilizowanych krajach o wysokim poziomie rozwoju gospodarczego to również prehistoria?
To chęć przemocy samej w sobie a nie sprzeczne poglądy lub różne punkty widzenia doprowadzają do zdarzeń, które miały miejsce.
nie sądzę, że tylko przemoc sama w sobie. można być adwersarzem wyznając sprzeczne poglądy, ale niekoniecznie sięga się po siekierę w dyskursie - ot co.
manfred netzerman
"nie sądzę, że tylko przemoc sama w sobie. można być adwersarzem wyznając sprzeczne poglądy, ale niekoniecznie sięga się po siekierę w dyskursie - ot co."
właśnie o to mi chodzi, że dialog prowadzony przez skrajnie różne grupy nie musi się odbywać za pomocą przysłowiowego kija(siekiery),
chyba że udział w grupie jest przykrywką do "realizowania się"
ts fun napisał(a):
> Jestem kibicem Wisły i taki sam temat zakładam na forum
> Wisły!!!
> Jak wszyscy wiedzą w Krakowie zginął kolejny kibic !!!
> Myślę,że to jest zrozumiałe,że po obu stronach Błoń są
> prawdziwi kibice, którzy mają dośc pseudokibiców ,
> wykorzystujących barwy naszych klubów do swoich bandyckich
> celów!!
> Walkę z nimi zacznijmy od własnych stadionach!!! Przestańmy w
> trakcie meczów rzucać hasła nienawiści naprzeciw sobie, usuńmy
> wszelkie transparenty, które obrażają inne kluby, kibicujmy
> tylko swoim drużynom.
> Jeżeli na stadionie powiemy "nie" pseudokibicom, to będzie to
> początek drogi do normalności. Wtedy bandyci nie będą mogli
> podszywać się pod prawdziwych kibiców. Jeżeli tego nie zrobimy
> to bandyci będa ciągle mieli wytłumaczenie ,ze walczą za nasze
> hasła, za nasze kluby, a tak nie jest!!!
> Myślę,że także na forach klubów, powinno sie usunąc wszelkie
> podpisy, obrazki, które emanują nienawiścią do innych kllubów.
> Mało tego, modertaorzy tych for powinni banować wszystkich
> userów , którzy propagują hasła nienawiści do innych klubów!!!
>
> Mam nadzieję,że na forach obydwu krakowskich klubów znajdzie
> się wielu kibiców, którzy poprą mój apel!!!
>
drogi ts funku ! czy ty raczysz sobie żartować z tym apelem !???
no chyba, że nie byłeś obecny na stadionie przy Reymonta podczas ostatnich derbów !?
niewątpliwie słuszne argumenty ,których użyłeś, w ustach kibica Wisły
po ostatnich derbach brzmią conajmniej komicznie !?
niech tylko w skrócie przypomnę :
-przyjeżdżamy w liczbie ponad 500 osób pod stadion i wita nas "gościnnie" jedno udostępnione wejście;
- po wejściu już kilkunastu naszych na sektor słyszymy z ust niewielu jeszcze obecnych wiślaków "żydowskie psy";
-po w miarę spokojnym początku zaczyna się festiwal "kulturalnych"
przyśpiewek z rzadka (ok 50\50) tylko przeplatanych oprawą i kibicowaniem własnej drużynie;
-w miarę upływu czasu nienawiść narasta , a uczestniczą w tym już wszystkie bez wyjątku sektory zajmowane przez starych,młodych,kobiety,vipy itd.;
-najlepiej , najdonioślej słychać ogłuszające "ŻYDY" na dwie strony (swoją drogą cóż za synchronizacja , ćwiczyli z pewnością) oraz przyśpiewki o pederastach ;
-cały czas po stadionie biegają jakieś zamaskowane łebki w kapturach i robą fotki kibicom CRACOVII ,nie wiem po co , ale zapewne nie do pamiątkowego albumu, wszystko pod nosem niereagującej ochrony;
-nadchodzi teraz czas na część oprawy meczowej , podczas której na całej długości stadionu od strony Parku Jordana zostają wywieszone barwy Pasów i zaprzyjażnionych (w tym "bohatersko" SKRADZIONA flaga studencka z łacińskim napisem) a nstępnie,z wielką pompą podpalone,ogień sięga metrów;
-stadion się bawi ,ogień płonie, ochrona dalej nie reaguje,bandziory hulają po stadionie;
-koniec meczu ,króciutkie"żydowskie psy " na pożegnanie, kulturalni inaczej opuszczają stadion , ci co pozostali śpiewają coś o hitlerze ,cyklonieB,Oświęcimiu itp.
-,już się robi ciemno,do końca , najwytrwalej ,przez megafon , w liczbie kilkunastu krzyczą dziewczyny : gromkie "żydzi do gazu".
WSZYSTKO DZIEJE SIĘ ZA PRZYZWOLENIEM WIDZÓW, OCHRONY I GOSPODARZY STADIONU.
to w skrócie!
Po tym wszystkim Ty, rzekomo kulturalny kibic ,oczekujesz spokoju na ulicach i osiedlach. Ciekaw jestem co zrobiłeś żeby doping Wisły na derbach miał inne oblicze. Tak, na PASACH też są przyśpiewki antywiślackie.Jednakże są wykrzykiwane przez niewielką grupę najbardziej
agresywnych, jest ich ostatnio naprawdę niewiele i są od razu zagłuszane.
Jakież to niewinne wobec rasistowskiego, przepełnionego nienawiścią i agresją ,wycia właściwie całego stadionu.
Teraz w bójce ginie młody człowiek. Oczywiście skoro zginął to był cacy, niewinny ,a jego przeciwnik to be. Otóż nie ! Jak brutalną prawdą jest jego niepotrzebna śmierć , tak trzeba powiedzieć brutalną prawdę, że to nie żaden normalny kibic tylko biegający po osiedlach z nożem , mający niejedno okaleczenie na sumieniu oszołom spod znaku białej gwiazdy.Jak było naprawdę i kto to zrobił tego jeszcze nie wiemy, spokojnie z tymi osądami, a minucie ciszy w tej intencji powiem nie.
ts fun przychodzisz na to forum z apelami .
Masz rację , sytuacja musi ulec zmianie ale zacznijcie od siebie.
Na stadionie CRACOVII niewątpliwie idzie ku lepszemu. Wy już pokazaliście
jak wyobrażacie sobie kibicowanie. Teraz czas na PASY i uważam ,że bez żadnych dobrych rad wykażemy się już na wiosnę zgoła inną postawą .
Apel w porządku , z tym że ja w pochodach z Wisłą chadzał nie będę !
Chyba wszyscy widzą u nas poprawę na stadionie i mam nadzieję, że ostatnie wydarzenia tego nie zepsują. Może jeszcze nie jest aż tak dobrze, jak to opisał shiba, ale poprawa jest ogromna. Natomiast ts fun założył takie tematy na obu forach. Nie można zatem powiedzieć, że widzi drzazgę u nas, a nie dostrzega belki u siebie. Apel chyba ma na celu uniknięcie takich bluzgów i u nas i u nich. Nie specjalnie wierzę, że to coś pomoże, ale oczywiscie podpisuję się pod nim po raz kolejny.
Trzeba kiedyś powiedzieć dosyć i przestać wciąż wypominać sobie przeszłość. Jeżeli bedziemy powtarzać wciąż: a u was to było.., a pamiętacie jak wasi kibice... itd., to nic z tego nie będzie. Jedni i drudzy mogą sobie tak bez końca, albo raczej do smutnego końca niestety. Trzeba więc z tym skończyć raz na zawsze.
(niewiele jest takich, na kt*rych nie by?oby odniesienia do Wis?y)!!
Jedrek jak wypisujesz takie bzdury to jak Cie powaznie traktowac?
Po raz kolejny popieram apel ts funa i proszę o dalsze pomysły na konkretne działania.
Można pomyśleć nawet o spotkaniu oko w oko np. pięciu ludzi z każdej strony w celu omówienia możliwych działań i przedstawieniu wspólnych propozycji na obu forach.
>Po raz kolejny popieram apel ts funa i proszę o dalsze pomysły na konkretne działania.
>Można pomyśleć nawet o spotkaniu oko w oko np. pięciu ludzi z każdej strony w celu omówienia
>możliwych działań i przedstawieniu wspólnych propozycji na obu forach
Eh... nawet jakby do takiego spotkania doszlo, i cos by ustalono, to czy myslicie, ze dostosuja sie do tego "lepki", zarowno w Cracovii i Wisle (nie ma tutaj znaczenia, czy takich bezmozgow ma Wisla wiecej, czy Cracovia).
Przeciez, to co nas bulwersuje, latnie z tasakami, maczetami itp jest glownie w nocy, glownie na osiedlach - ostatnio na stadionach nie ma takich akcji, zadym - to naprawde nie wiem co sie musi stac, lub wlasnie jakas grupa "lepkow" musi cos zrobic aby zaczela sie jakas jatka.
Zgodze sie,z e takich "lepkow" ze stadionow trzeba wykopac, najlepiej w kosmos, nawet jak beda pieprzyc jacy to oni nie sa oddani klubowi itp.
Bo zabojca, ktory identyfikuje sie z danym klubem - to tylko zaslona. Poprzez to ma tez jakby wytyczonego wroga - inny, moze nawet zabojca przyszly (o tym co zginal 17 latku rozne rzeczy sie slyszalo).
Choc wiele razy dochodzi do akcji takich "lepkow" kiedy na ulicy dostaje ktos, kto o pilce noznej nie ma w ogole pojecia. Jak to wtedy wytlumaczyc?
Ja jeszce raz w odpowiedzi do Shiby. Owszem derby to wstyd dla prawdziwego kibica Wisły. Lecz muszę powiedziec,że to był praktycznie jedyny mecz, gdzie takie przyśpiewki miały miejsce. Na innych meczach nie usłyszysz takich przyśpiewek, co niestety ma miejsce na stadionie Cracovii i nie jest to mała grupka kibiców, bo ogladałem kilka meczów Cracovii na canal+. Tak samo transparenty, na naszym stadionie nie wiszą żadne transparenty obrażajace Cracovie, a na waszym?? A co ja zrobiłem,żeby na derbach nie było takich śpiewów, wierz mi,że ja i moi znajomi ostro na to reagowali, gdy ktoś bluzgał na Cracovie my mocno zaczęliśmy spiewać przyśpiewki o Wiśle (oczywiscie nie anty) i wiele osob sie podłączało. Oczywisci to nie tłumaczy,ze bluzgi na derbach były żenujace. Jednak jestem przekonany,ze po reakcjach po derbach, osoby, które kierowały dopingiem zastanowią sie nad swoim wielkim błędem.
Przepraszam za ten post, bo nie chciałem się licytowac, ale musiałem odpowiedzieć , bo niektórzy mogliby przeczytac pewne wypowiedzi bez odpowiedzi z miojej strony i doszliby do wniosku,że jednak trzeba mieć wielkiego wroga po drugiej stronie Bloń. A my nie jestesmy wrogami, tylko rywalami.
Jeszce raz powtarzam, zacznijmy od stadionów, niech znikną wszelkie transparenty obrażajace inne kluby, niech przestanie sie bluzgać na inne kluby. Jestem przekonany,że my na stadionie Wisły możemy to spełnić i mam nadzieje,że Wy kibice Cracovii też macie siłe na takiee ruchy!!!
Pozdrawiam i czekam na Wasz mecz z Polonią i mam andzieję,ze coś sie wtej sprawie ruszy. Oczywiście nie liczę,ze juz w tym meczu zniokną wszystkie wasze anty-transparenty, ale moze zniknie część, a potem kolejna cześć. Małymi kroczkami a do przodu. Ja moge obiecać,ze nie pozostane obojętny , gdyby na stadionie Wisły jakimś cudem zawisły transparenty obrażające Cracovie i mogę mieć tylko nadzieje,ze to coś pomoże.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)