Jestem kibicem Wisły i taki sam temat zakładam na forum Wisły!!!
Jak wszyscy wiedzą w Krakowie zginął kolejny kibic !!!
Myślę,że to jest zrozumiałe,że po obu stronach Błoń są prawdziwi kibice, którzy mają dośc pseudokibiców , wykorzystujących barwy naszych klubów do swoich bandyckich celów!!
Walkę z nimi zacznijmy od własnych stadionach!!! Przestańmy w trakcie meczów rzucać hasła nienawiści naprzeciw sobie, usuńmy wszelkie transparenty, które obrażają inne kluby, kibicujmy tylko swoim drużynom.
Jeżeli na stadionie powiemy "nie" pseudokibicom, to będzie to początek drogi do normalności. Wtedy bandyci nie będą mogli podszywać się pod prawdziwych kibiców. Jeżeli tego nie zrobimy to bandyci będa ciągle mieli wytłumaczenie ,ze walczą za nasze hasła, za nasze kluby, a tak nie jest!!!
Myślę,że także na forach klubów, powinno sie usunąc wszelkie podpisy, obrazki, które emanują nienawiścią do innych kllubów. Mało tego, modertaorzy tych for powinni banować wszystkich userów , którzy propagują hasła nienawiści do innych klubów!!!
Mam nadzieję,że na forach obydwu krakowskich klubów znajdzie się wielu kibiców, którzy poprą mój apel!!!
Wiadomość zmieniona (09-10-04 15:01)
-
-
Przeciw przemocy!!! Zacznijmy od stadionów!!!
Sprężyna się nakręca sprężyna nienawiści każda kolejna śmierć powoduje następną-dokąd tak ? Wkrótce nasze kluby będą miały 100 lecie istnienia- czy taki był sens gdy w parku Jordana protoplaści Cracovii i Wisły zaczynali kopać w piłkę ? Czy miło dziś iśc przez miasto w szaliku czy to bezpieczne ? Mam swoje lata i chce iśc na mecz bez strachu chce aby moje dzieci czy też wnuki poszły na stadion oglądnąc mecz.
Cracovia i Wisła wśród nie kibiców spostrzegana jest jako -walki i mordowanie sie kibiców -a przecież powinno sie to kojarzyć z piłka radościa .
NIECH KAŻDY UŚWIADOMI SOBIE ŻĘ TO ON MOŻĘ BYĆ NASTĘPNY chodz to nierealne powiedz sobie do lustra "moge być następny" i może ciarki czy strach ogarnie rozwydrzone gówniarstwo.
Troche normalności -czasy jaskiniowców mineły
Wyobrażacie sobie jakby prosperowały sklepiki pamiatkarskie naszych klubów gdyby mozna było bez strachu okazywać przynalezność klubową? Ile by się sprzedawało koszulek, bluz, akcesoriów samochodowych i wiele innych rzeczy.
W tym temacie WSZYSCY kibice powinni się zjednoczyć NIEZALEŻNIE od klubów. A i Państwo powinno wspomóc kibiców i działaczy DZIAŁAJĄCYM i SKUTECZNYM prawem.
Ciekawe, czy na meczu z Polonią można uczcić minutą ciszy pamięć zamordowanego chłopaka. To może pokazać, jakie mamy zdanie na to bezsensowne morderstwo.
Ja mam tylko jeszcze prośbę do moderatora jeżeli jakiś jest obecnie.
Trzeba zrobić porządek w temacie ['], a niejakiemu jajko najlepiej dać społecznie akceptowanego bana. Nie rozumie najwidoczniej, co się pisze w takich tematach i czemu one służą. Nie chcę paprać tamtego tematu więc piszę tutaj. Potem ewentualnie można wywalić. Dzięki z góry.
Wiadomość zmieniona (09-10-04 09:37)
Piękny apel i nawet gdy nie uda się wprowadzić go w czyn to warto spróbować. Wiele osób nieśwadomie posługuje sie wrogimi hasłami nie zdając sobie sprawy jak wielkie spustoszenie robi to w umysłach młodych ludzi. Pośrednio każda z tych osób odpowiada za to co dzieje sie na stadionach i poza nimi. Jeśli nie postawimy temu wspólnie tamy to spirala nienawiści tak się rozkręci, ze nikt jej nie powstrzyma. Czy trzeba by ktoś bliski Wam padł ofiarą przemocy za swój klub, by przyszło opamiętanie.
Niedługo oba krakowskie kluby obchodzić będą 100 lecie swego istnienia. Zamiast kultywować długą historię nienawiści może uczcić ten piękny jubileusz meczem przyjaźni. Nierealne? Wszystko zależy od Was. Każdego z osobna.
Jest to dobry pomysł (apel ts fun'a), ale nie każdy ma internet, nie każdy ma komputer, i nie każdy ma choćby te 2 zł na kafejkę.
Jak na stadion idzie ok. 10 000 kibiców (po obu stronach błoń) to z tych 10 000 (takie moje zdanie) ponad 50% nie jest "on-line". Tzn. że my możemu tutaj w internecie pisać, różne apele, prośby itp. ale nie trafią one do każdego. Dużo ludzi jednak ma internet, ale nie którzy, wogóle nie czytają tego (ani innych) forum dyskusyjnego, serwisów itp. To jest moje zdanie na ten temat.
Jeśli chciałoby się coś takiego zrealizować na większą skalę to by trzeba było napisać taki apel do np. jakiś gazet regionalnych, spikerzy przed meczem moglby coś na ten temat powiedzieć itd....
Prostym, skutecznym i tanim rozwiązaniem, może być dodawanie odpowiednich ulotek do biletów.
piotrd14 -ktos musi zacząć !! konczyc te morderstwa.Jestem kibicem i nie chce aby kojarzono że jesli ktos jest kibicem jest mordercom !!!
Mamy komfort netu- moze postarajmy sie razem- bez wzgledu na strone błoń- napisac apel - wydrukować go i starac sie rozpowrzechnic na naszych stadionach.Jest szansa .Wierze ze prasa media tez by nam pomogły
pozdrawiam
NIe wyobrażam sobie, by mecz z Polonią mógł się zacząć inaczej niż minutą ciszy. Myślę, że informacja spikera tuż przed wystarczy.
ja jestem zdecydowanie za!!! to co sie teraz dzieje to jest nieludzkie....żeby zabić czy zginąć za klub?? ja sobie tego nie wyobrażam...i to nie dlatego, że nie kocham naszej pasiastej drużyny, tylko dlatego, że wiślak czy legionista to taki sam człowiek jak my.też kocha swój klub, cieszy sie z wygranych, itd...i chociaż ja sobie tego nie wyobrażam, może mnie to spotkać codziennie i raczej nie będe mieć wtedy NIC do powiedzenia ......
zastanówmy sie jednak czy śpiewając na stadionie "Wisła to......." itp nie prowokujemy psychopatów??? sami wiecie najlepiej co sie czuję gdy słyszy sie obrazę na swoją drużynę( np.na derbach)...złość, agresję itd.....rodzi sie w nas wiele mało pozytywnych odczuć...a przecież ten nasz antydoping idzie w Polskę....trzeba cos z tym zrobić...
[']
Wiesz ts fun, problem nie leży tutaj, gdzie Ty go szukasz. Nienawiść Wisły i Cracovia w pewnym sensie wrosłą już w krajobraz naszego Krakowa. I moim zdaniem śpiewanie: "Wisła, to stara..." itp. nie stanowi problemu. Nie musimy tego zaprzestawać, tak jak Wy nie musicie zaprzestawać obrażania nas. Problem jest gdzie indziej. Chodzi o to, że obecnie kibicowanie klubom piłkarskim przekroczyło pewną granicę. Niedopuszczalną rzeczą jest zabicie drugiej osoby, tylko dlatego, że kibicuje klubowi z drugiej strony Błoń (nieważnej której). Generalnie chodzi o to, że NIE MUSIMY SIĘ LUBIĆ, ALE NIE MOŻEMY SIĘ NAWZAJEM ZABIJAĆ!!!
Sądzę także, że usuwanie z forum elementów tzw. "antydopingu" nic nie da. Jednakże nie możemy patrzeć bezczynnie jak umierają następni kibice. Takim znakiem przełomowym w tej sprawie byłby wspólny marsz kibiców Wisły i Cracovii ulicami miasta przeciwko wzajemnej przemocy, oraz publiczne ogłoszenie zakończenia "wojny na noże".
zauważcie taką Sprawe...... niedawno w szkole dawali nam to podpisywania jakiś apel ze to ma iść do kogoś tam ble ble ble ale najwazniejsze jest to iż jest w nim prośba do rząu by zmienił prawo i by na ulicach ludzie nie mogli nosić tak poprostu ze sobą kminiarek tasaków noży siekier....... mam klase któa liczy 24 osoby sami faceci ...podpisały się dwie.....
Popieram apel z calego serca. Mysle, ze takich dzialan zmierzajacych wyeliminowaniu bandytyzmu i przemocy powinno byc wiele i powinny byc roznorodne by dotarly do jak najwiekszej ilosci ludzi.
Alocha ma racje - inaczej mecz z Polonia zaczac sie nie moze.
Dobrym pomyslem jest takze ulotka, a moze wlepka - np. z herbami obu klubow i wspolnym napisem, ze my kibice obu klubow sprzeciwiamy sie bandytyzmowi (tresc krotka i jasna do zredagowania).
Ja osobiscie chetnie bym kupil szalik Pasow z napisem pośrodku ' Stop przemocy"
ZOYA dobrze powiedzial "wyplewic anty spiewy na stadionie".Musze sie przyznac ze kiedys nie wyobrazalem sobie meczu na ktorym przynajmniej raz nie zaspiewalismy "Wisla to stara.......",teraz jak widze co sie dzieje najchetniej zapadl bym sie pod ziemie.Takim zachowaniem na stadionie buntojemy malolatow do tego ze najwazniejsza zecza jest tepic Wisle i wszystkie nie zaprzyjaznione kluby.Ale musimy jeszcze wziac pod uwage ilu jest takich pseudokibicow ktorzy nie byli ani razu na meczu,a walcza za nasze barwy z nozem w reku.I to dotyczy sie nie tylko Cracovi ale Wisły i innych klubów.A ostatnio kibice krakowscy sa na tapecie calej Polski.
Zrobmy cos bo skonczy sie to wszystko duzo wieksza tragedia!!!!!!!!!!
Pozdro dla wszystkich!~!
[i]Walczą za nasze barwy z nożem w ręku[/i]
Chodzi o to, że jeżeli ktoś sobie ubzdura w główce, że walczy za klub, to wcale tak nie jest. Czy ktoś w klubie chce aby za nich walczyć i zabijać? No raczej wątpie. Oni nie robią tego dla klubu, dla barw, a jedynie dla własnej głupoty. Kluby i kibice nie mają z tym nic wspólnego.
TS FUN moge sie podpisac pod tym apelem, ale drogi kolego zacznij od swojego podworka.
Jak widzisz smierc tego mlodego czlowieka dotknela wiekszosc z nas, niezaleznie od jego preferncji klubowych.
Ale u nas, na forum nikt nie wzywa do dalszej przemocy, tak jak sie dzieje to na waszym podworku.
Czymze jest w temacje z kondolencjami wyzywanie nas i namawianie do zemsty? Pozwolisz, ze nie zacytuje.
Jakze mozesz nasz o cos prosic, skoro Twoi pobramtyncy delikatnie mowiac wysmiali Cie?
Bywaja tutaj goscie z drugie forum - czy Wam nie jeste wstyd za to co u Was sie dzieje?
I od kiedy stosujemy odpowiedzialnosc zbiorowa?
Wstyd
popieram inicjatywę...
a chicasky mogłyby na wejściu rozdawać czarne wstążki do przypięcia
może wtedy niektórzy uświadomili by sobie pewne sprawy.
Mentny!!Widze ze nie zrozumiales albo nie doczytales mojej wiadomosci.Przeczytaj ja sobie jeszcze raz.Czy ty albo ja zabijamy ludzi??NIE!!!!!I tak naprawde jest.To jest ich Swieta Wojna,ktora przerodzila sie w krwawą!!!!!!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)