[i]Cracovia rozpoczęła już przygotowania do obchodów jubileuszu 100-lecia swego istnienia, których punktem kulminacyjnym będzie międzynarodowy turniej piłkarski z udziałem Milanu lub Interu Mediolan.
Imprezy jubileuszowe trwać będą kilkanaście miesięcy. Cracovia powstała 13 czerwca 1906 roku.
"Pracujemy obecnie nad dokładnym kalendarzem imprez jubileuszowych - powiedział na konferencji prasowej przewodniczący komitetu jubileuszowego, radny miasta Krakowa Ireneusz Raś. - Będą to imprezy sportowe oraz kulturalne. Rada miasta Krakowa objęła ten jubileusz honorowym patronatem. Cracovia jest przecież klubem miejskim. I najstarszym polskim klubem. Miasto przeznaczyło spore pieniądze na modernizację obiektów Cracovii. Chcielibyśmy, aby w roku jubileuszowym prace modernizacyjne zostały zakończone".
Jest jednak mało prawdopodobne, by na jubileusz stadion Cracovii został w całości przebudowany. Nie można tu rozpocząć prac modernizacyjnych na większą skalę, bo tereny, na których leży obiekt, nie są własnością ani klubu, ani miasta. Jest już projekt przebudowy i zadaszenia stadionu, jednak trzeba czekać na uporządkowanie spraw własnościowych.
"Punktem kulminacyjnym jubileuszu będzie, oprócz oficjalnej akademii, międzynarodowy turniej piłkarski z udziałem znanych drużyn europejskich - dodał wiceprezes Cracovii Paweł Misior. - Planujemy zaprosić Inter Mediolan lub Milan, a może obydwie te drużyny. W grę wchodzą także znane zespołu z Hiszpanii lub Anglii. Zorganizujemy ponadto duży turniej jubileuszowy dla młodzieży. Z imprez kulturalnych planujemy koncert na naszym stadionie znanego skrzypka brytyjskiego Nigela Kennedy'ego i jednej ze znanych grup muzycznych".
Ukaże się duże wydawnictwo jubileuszowe o Cracovii. Natomiast każda sekcja wyda mniejsze albumy o swoje działalności. Ponadto jubileusz 100-lecia Cracovii upamiętniony zostanie specjalną odznaką i plakatem.
W ramach imprez jubileuszowych piłkarze beniaminka ekstraklasy Cracovii wyjadą jeszcze w tym roku na przełomie listopada i grudnia do Stanów Zjednoczonych, gdzie rozegrają kilka spotkań. Tam "pasy" mają również wielu kibiców, którzy zaprosili do USA zespół trenera Wojciecha Stawowego.[/i]
[url]http://sport.onet.pl/1020297,394,285139,wia,986654,dyscyplina.html[/url]
Ja chce milan na Kałuży !
Ale byloby zajeboiscie :o !!!
(temad dedykuje Fioremu:])
Wiadomość zmieniona (29-09-04 18:14)
-
-
Milan lub Inter uświetnią 100-lecie Cracovii
O ku.rwa mac!
No tego to sie nie spodziewalem.
Ale,nie uwierze,dopoki nie zobacze:)
"(temad dedykuje Fioremu:])"
co to jest "temad"??
:)
wiesz co przekurewsko się zachowałeś :O obrażam się:D
wywalić to z HaPe!!!
toć to do forum nr#1!!
Italia zawita??
Autor: fiore (---.77.classcom.pl)
Data: [b] 29-09-04 18:13 [/b]
============================
Autor: SeBo*NH (---.internetdsl.tpnet.pl)
Data: [b] 29-09-04 18:11 [/b]
przykro mi ale prawo natury obowiązuje :) kto ferst ten ferst ;)
Jesli to prawda,to bardzo prosze aby na czas te imprezki ktos przygarnal pyrusa do siebie!!!
Re: Jeszcze 1000 dni...
Autor: fiore (---.77.classcom.pl)
Data: 29-09-04 [b]18:05[/b]
było by po ****u fest za***iście
normalnie wyzbyłbym się wszystkich ****ości świata, gdyby zawitał Milan....
Autor: SeBo*NH (---.internetdsl.tpnet.pl)
Data: 29-09-04 18:[b]11[/b]
i tak pierwszy poinformowałem
sori łinetu
poza tym poprawiałeś swój temat o 18:14 :D
Wiadomość zmieniona (29-09-04 18:29)
Milan Milanówek i Inter Bratysława ;-)
Obchody 100-lecia Cracovii
Szefowie Cracovii poinformowali w środę, że do końca roku powstanie precyzyjny plan przebiegu jubileuszu 100-lecia klubu.
Pomysłów działaczom nie brakuje. Kulminacyjnym punktem ma być turniej piłkarski, na który Cracovia chce zaprosić zaprosić zespoły Inter i AC Milan (z zaprzyjaźnionego z Krakowem Mediolanu), drużyny hiszpańskie, angielskie, urugwajskie (National lub Penarol Montevideo), a być może także i Wisłę. Cracovia wyda okazałą księgę na 100-lecie klubu. Wyjątkową oprawę ma mieć trening noworoczny w 2006. W planach jest impreza stadionowa o charakterze kulturalnym, wystawa fotograficzna, uroczysta gala w teatrze, konkurs na odznakę i plakat jubileuszowy, ulokowanie zegara odliczającego dni pozostałe do daty 13 czerwca 2006, mecz piłkarski Kraków - Lwów lub Cracovia - Karpaty oraz turnieje piłki nożnej dla młodzieży. Początkiem obchodów będzie wyjazd piłkarzy do USA w listopadzie tego roku.
Powołano już komitet ds. organizacji stulecia Cracovii, a w jego skład weszły: Fundacja 100 lat Cracovia, Stowarzyszenie KS Cracovia, Stowarzyszenie Grupa 100, Koło Sympatyków Cracovii, Rada Seniorów i MKS Cracovia SSA. Społecznym koordynatorem działań jednogłośnie wybrano radnego miasta Krakowa Ireneusz Rasia.
Źródło: Gazeta Wyborcza (wak)
Co jest grane? No bo tak czytam:
Pracujemy obecnie nad dokładnym kalendarzem imprez jubileuszowych - powiedział na konferencji prasowej przewodniczący komitetu jubileuszowego, radny miasta Krakowa Ireneusz Raś.
Co to za komitet i co to za przewodniczący? Kto ich powołał? Pierwsze słyszę!
To radni Mediolanu zaproponowali zaproszenie Interu i AC Milan, więc rzecz jest całkiem realna i przybierze raczej formę derbów do kwadratu w czterodrużynowym turnieju... Już trzeba przyjąć jakieś wstępne założenia co do zgód ;)
Że pomysłów nie brakuje - to, niestety, widać.
Wg mnie, danie urzędasom prawa do utworzenia programu i organizacji jubileuszu, to najwiekszy samobój, jaki w życiu widziałem.
Widac to juz w kwestii turnieju.
1. Co to znaczy, że Kraków i Mediolan są "zaprzyjaźnione"? Bratskije goroda? Pociągi przyjaźni będą? Czy gromada nierobów życzy sobie pojeździć na to konto? Kiedyś przekonywano nas, że Kijów jest bratni, a potem, że Norymberga. Teraz Mediolan? A dlaczego nie Wenecja, albo wręcz Rzym? Jak już, to z najgrubszej rury!
2. Lwów albo Karpaty Lwów? Bo co? Urzędasy nie wiedzą, że Karpaty robią od lat wszystko, żeby broń Boże nikt klubu nie posądził o jakiekolwiek związki z polskim przedwojennym futbolem? Że piłka nożna na Ukrainie narodziła się 110 lat temu w 1894 roku i był to CZYSTO UKRAIŃSKI SPORT?
A wszyscy lwowscy reprezentanci Polski w miedzywojniu, to Ukraińcy, siłą zaciagnięci pod obce sztandary? Że jeśli we Lwowie było kiedyś cokolwiek polskiego, to raczej nieprawda i polskie ordynarne, propagandowe kłamstwo? Wystarczy zaglądnąć na oficjalną stronę Ukraińskiego Związku Piłki Nożnej.
Nie wie tego krakowski urzędas? I mu to wisi.
Ale Cracovii nie powinno wisieć.
Ja chcę AC 1906 TORINO !!!!!!!!!!
Tylko żeby nikt nie zaprosił psiurów mam ich dość na codzień i nie chce ich widzieć w Święto 100 lecia.....
wczoraj-dziś-jutro-zawsze CRACOVIA!
A ja bym wolał Real i Atletico.
Mecze Wisła-Atletico, Cracovia-Real.
W jednym i w drugim meczu wygrywają "PASY".
z jednej strony bez wisly te obchody mogly by byc spokojniejsze (w koncu ma to byc zabawa) ale z drugiej niewiele jest chyba takich miast jak Krakow, gdzie dwa kluby sa najstarszymi w kraju - i az sie prosi zeby swietowaly one chociaz po czesci razem...
turniej "derby do kwadratu" to mogloby byc naprawde cos ciekawego...
ciekawe czy by wlosi przyjechali :)
Wszystko fajnie, ale...
... może by tak zorganizować jakieś referendum np. co do tego kogo zapraszać na jubileusz. Ja bym tam chciał np. FC Millwall, Atletico Madrid i właśnie trochę kurtuazyjnie i na przekór Lwów. A dla zaprzyjaźnionych klubów urządzić osobny zjazd z jakimś turniejem, skoro imprezy jubileuszowe mają trwać kilka miesięcy. My jako kibice (bez których Cracovia nie istnieje) powinniśmy w jakimś stopniu zadecydować o kształcie i przebiegu jubileuszu.
Podsumowując;
1. ankieta, referendum czy jak tam zwał - kogo kibice Cracovii chcieliby zaprosić z zagranicy na uroczyste obchody jubileuszu.
2. Zorganizować zjazd i turniej z udziałem zaprzyjaźnionych klubów/klubów kibica.
3. W ramach wspólnego obchodzenia 100-lecia z Wisłą np. zaaranżowany na przedwojenny mecz obu drużyn na Błoniach (tylko kurcze co z widownią)
4. Wielka jubileuszowa ustawka kiboli KSC i TSW na Błoniach (tak po 2000) to byłby hit :D
PS 4. to był żart ;)
Southampton i Sunderland
z wiadomych przyczyn.......
Do 1925 Cracovia grała z następujacymi zagranicznymi klubami (nie podaję tych, co juz nie istnieją albo są mniej znane), w kolejności grania:
Sparta Praga
Rapid Wiedeń
Union Berlin
Reprezentacja Budapesztu
Vasas Budapeszt
Ujpest Budapeszt
Żiżkov Praha
Servette Genewa
Aarhus
Malmo FF
Barcelona
Real Madryt
Valencia
Celta Vigo
Sevilla
Nurnberg
Jest z czego wybrać.
Real... yeah
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)